Samsung Gear S3 Review

9.0
4.5 1

Voor- en nadelen

  • Ziet eruit als een klassiek horloge, dus niet alleen te dragen met sportkleding
  • Stoere én elegante look (door Classic- en Frontier-uitvoering) dus voor ieder wat wils
  • Gebruiksvriendelijk door fysieke knoppen en roterende ring
  • Door ingebouwde muziekspeler en GPS meenemen smartphone onnodig
  • SOS-service via fysieke knoppen geeft veilig gevoel
  • Waterdicht, dus afdoen in regen, onder douche of tijdens zwemmen niet nodig
  • Geen uigebreide, 'diepe' fitness-app aanwezig
  • Automatische tracking wacht niet op GPS-signaal, met onnauwkeurige metingen tot gevolg
  • Geen zwemprofiel ondanks waterdichtheid

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Samsung Gear S3 is de voorganger van de Samsung Galaxy Watch, maar doet in weinig onder voor die smartwatch. Tenzij speciale zwemtracking belangrijk voor je is, kun je met de Gear S3 prima uit de voeten. Sterker nog, met de (inmiddels) aanzienlijk lagere prijs is de Gear S3 de meest voor de hand liggende keuze.

Maar genoeg over de Galaxy Watch, het draait hier om de Samsung Gear S3 en dat is gewoon een erg solide smartwatch slash sporthorloge. Letterlijk ook, want met zijn 1,3 inch / 33 mm scherm, gewicht van 57 (of 62) gram en – helemaal in Frontier-uitvoering – robuuste uitstraling, zal niemand dit horloge over het hoofd zien.

Uiteraard is dit uiteindelijk niet het belangrijkste. Gelukkig mag de inhoud er ook zijn. Met een bovengemiddelde accuduur, ingebouwde GPS en hartslagmeter, waterdichtheid, en gebruiksvriendelijke bediening en interface, is de Gear S3 ook bijzonder functioneel. Voor casual, dagelijks gebruik, én voor de actievelingen onder ons.

Design en display

Een smart- of sportwatch koop je in eerste instantie omdat je hem nodig hebt. Omdat je smart functies om je pols wilt hebben, of omdat je dagelijkse bewegingspatroon wilt monitoren, verbeteren en sportieve activiteiten wilt bijhouden.

Maar het uiterlijk is niet onbelangrijk. Zeker als het horloge in staat is tot 24/7 tracking en je het ding dus de hele dag door om je pols hebt zitten, is het behoorlijk essentieel dat het uiterlijk je bevalt. Kun je het niet alleen goed bij een trainingspak, wieleroutfit of running shorts dragen, maar ook bij een zakelijk pak of colbertje? Een stijlvolle uitstraling is dus erg mooi meegenomen.

Samsung Gear S3 zijkant

Dat zit bij de Samsung Gear S3 wel goed. Als je kiest voor de Gear S3 Classic, heeft je horloge een elegante geborsteld staal-look, met twee fysieke knoppen aan de zijkant en een roterende ring voor de bediening. De Gear S3 daarentegen oogt wat stoerder. Deze is wat donkerder en heeft een iets andere draaischijf. Het Gorilla Glass SR+ maakt het scherm behoorlijk duurzaam.

Hoe elegant de Gear S3 ook kan zijn, we kunnen er niet omheen dat het een behoorlijk fors horloge is. Hij zal in ieder geval niet vaak onopgemerkt blijven als je ermee rondloopt. Vooral voor de wat kleinere polsen kan het misschien een tikkeltje ‘too much’ zijn. Tegelijkertijd is het verder wel een horloge dat gezien mag worden en is een groot scherm in het gebruik natuurlijk heerlijk.

De Gear S3 heeft 15 vooraf geïnstalleerde ontwerpen, die niet alleen een andere look geven aan je horloge, maar ook andere functies (beter) highlighten, zoals de stappenteller of hartslagmeting. Maar je kunt ook je eigen wijzerplaat ontwerpen, als de standaard keuzes toch niet helemaal naar wens zijn.

Het scherm heeft een (uit te schakelen) always-on functie, die ervoor zorgt dat het horloge overkomt als een ‘normaal’ horloge en je natuurlijk meteen de scherminformatie biedt, zonder vertraging. Als je deze functie uitschakelt – bijvoorbeeld om de batterij te sparen – is een beweging van de pols nodig om het scherm in te schakelen.

Interface en bediening

Om de Samsung Gear S3 te bedienen, maak je gebruik van drie elementen. Er zijn twee handige fysieke knoppen: een ‘back-knop’ en een ‘home-knop’, altijd fijn voor als je je in het zweet hebt gewerkt en toch je Gear S3 wilt kunnen bedienen.

In het geval van natte of bezwete vingers is de roterende ring ook erg praktisch. Je draait dan gewoon naar de app of functionaliteit die je nodig hebt, en die ook heel overzichtelijk in een ronde vorm gerangschikt zijn.

Om te bevestigen moet je echter wel op het touchscreen tikken, maar dat werkt verder gewoon soepel en probleemloos.

Tracking en activiteiten

Zoals je mag verwachten van een product als de Gear S3 – dat niet bepaald in de budgetcategorie valt – krijg je alle basic functies die activity trackers ook hebben. Dus de Gear S3 heeft een stappenteller en calorieënteller aan boord, en kun je zien hoeveel afstand je dagelijks aflegt. Als je te lang stil hebt gezeten en het tijd is om in actie te komen, krijg je een melding.

Het horloge bevat ook een ingebouwde hartslagmeter die behoorlijk nauwkeurig is, al kan het wel zijn dat je je bandje wat strakker moet aantrekken, zodat de sensoren goed contact kunnen maken met je pols. De hele dag wordt je hartslag gemeten en later kun je dan precies het verloop hiervan terugzien.

Samsung Gear S3 hartslag

De ingebouwde hartslagmeter betekent ook dat de Gear S3 instaat is om je slaap(kwaliteit) te meten. Dit gebeurt helemaal automatisch. En als je wakker wordt krijg je netjes een overzichtje van je slaaptijd, met nog veel meer uitgebreide informatie in de S Health-app.

De S3 heeft vele sensors, waaronder een altimeter en barometer, en kan automatisch activiteiten tracken waarmee je begint, zoals hardlopen, fietsen, cross-trainen, roeien (op roeimachine), en het doen van sit-ups en squats. Jammer is wel dat er geen specifieke zwemtracking mogelijk is, terwijl de S3 wel waterdicht is (en je er dus wel mee kunt zwemmen).

Verder is het te betreuren dat er geen grote fitness apps aanwezig zijn. Je moet het doen met de Gear Fit App, en kun je daarnaast nog aanmelden voor de trainings-app Pear. Een uitgesproken, uitgebreid hardloophorloge is de S3 dus niet. Als je echter genoeg hebt aan wat basic opties, is de S Health-app voldoende en bovendien heel prettig in gebruik.

GPS

Door de ingebouwde GPS krijg je – ook zonder dat je een telefoon bij je hebt – geoptimaliseerde looproutes, kun je de afstand tot de volgende hole zien en verschillende points of interests op de kaart bekijken. Ook zijn de metingen van je tempo en afstand potentieel veel nauwkeuriger.

Potentieel, want de Gear S3 wacht niet tot er een GPS-signaal is voordat hij je activiteit begint te tracken. Dat betekent dat uiteindelijke data iets kan afwijken van de realiteit.

Wel heel fijn van de aanwezige GPS is dat het de SOS-functie mogelijk maakt. Als er een noodsituatie is, hoef je dan alleen maar drie keer op de ‘home-knop’ te drukken, waarna je locatie automatisch naar een vooraf door jou bepaalde persoon of instantie wordt verstuurd.

(Andere) functies

Erg prettig is dat de S3 compatibel is met elk besturingssysteem op je smartphone. Dus of je nu van iOS, Android, of Windows gebruikmaakt, je kunt de S3 ermee connecten.

Aangezien de Gear S3 in de basis een smartwatch is, is het vanzelfsprekend dat het met de smart functies goed gesteld is. Berichtjes en oproepen die via je smartphone binnenkomen kun je gewoon bekijken en beantwoorden met je S3.

Wat fijn is voor sporters die graag muziek luisteren tijdens het hardlopen of fietsen, is dat de S3 een ingebouwde muziekspeler heeft (met 4GB aan opslagruimte), waar je zelf mp3’tjes op kunt zetten of waarmee je muziek kunt streamen. Dat betekent dus dat je gewoon je telefoon thuis kunt laten tijdens een sportieve activiteit. Het overzetten van muziek gaat ook heel snel en soepel.

Samsung Gear S3 voorkant

Accuduur

De S3 heeft een respectabele batterijduur, al moet de fabrieksopgave wel iets naar beneden bijgesteld worden. Samsung claimt dat de S3 4 dagen meegaat, maar in de praktijk is het heel wat als je 2 dagen haalt. Zeker als je alles inschakelt en veel gebruikt – GPS, always-on display – haal je er (natuurlijk) niet het maximale uit. Desondanks is een duur van 24 a 48 uur prima.

Conclusie

De Samsung Gear S3 is, zeker met het huidige prijspeil, een degelijke, mooi uitziende en veelzijdige smartwatch. De ingebouwde hartslagmeter, GPS en muziekspeler maken dat je je smartphone nog maar weinig bij je hoeft te dragen, zeker als het je gaat om het uitvoereen en meten van je sportieve activiteiten.

Voor de serieuze sporter of hardloper is het jammer dat er niet betere, uitgebreidere apps beschikbaar zijn voor de S3, en dat de automatische tracking niet wacht op een GPS-signaal. Toch is de S3 als totaalpakket een mooi, duurzaam en fijn werkend horloge dat veel (casual) sporters erg goed zal bevallen.

Wil jij van dichtbij ervaren hoe deze smartwatch bevalt? Bestel dan nu de Samsung Gear S3 bij bol.com en ontvangen hem morgen nog in huis.

Video - look and feel

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!