Samsung Gear Sport Review Smartwatch Hardloopzone

Samsung Gear Sport Review

8.9
4.5 1

Voor- en nadelen

  • Kleiner en lichter en daardoor comfortabeler tijdens het sporten
  • Met spotify app met offline modus hoef je geen telefoon mee te nemen om van je muziek te kunnen genieten
  • 5 ATM waterdichtheid en zwemtracking apps en mogelijkheden maken Gear Sport ideaal voor zwemmers
  • Prima slaaptracking en app geven je inzicht in je slaaptijd, waardoor je hier bewuster mee bezig kunt zijn
  • Nauwkeurigheid van automatische tracking van herhalingen of activiteiten laat soms te wensen over
  • Hartslagmeter minder betrouwbaar bij intense, onregelmatige bewegingen
  • Batterij gaat minder lang mee dan die van de Gear S3 waardoor je eerder naar de lader moet grijpen
  • Oproepen beluisteren en beantwoorden niet mogelijk vanwege ontbreken speaker

Bestel bij de beste webshops:

Review

En weer doet de marketingmachine zijn werk. Samsung herhaalt de naamgevingssstrategie van de Samsung Galaxy Watch Active. Net zoals sporters met dat model inhoudelijk niet méér konden dan met de normale Galaxy Watch, is de Samsung Gear Sport niet veel meer dan een Samsung Gear S3 met een andere look. Ok, vooruit: en met ‘echte’ zwemtracking.

Als je geen zwemfanaat bent is de Samsung Gear Sport ‘gewoon’ een kleinere en iets sportiever uitziende Gear S3; of S2. En voordeliger, kijkend naar de introductieprijzen. Er is wel minder smart functionaliteit, aangezien er geen speaker op zit en je dus ook geen telefoonoproepen live kunt afhandelen op de Gear Sport.

Toch zou de Samsung Gear Sport zomaar een schot in de roos kunnen zijn voor veel gebruikers. Het is een subtielere (lees: kleinere) smartwatch met ingebouwde gps, hartslagmeter, een waterdichtheid van 5 ATM, comfortabele pasvorm voor sporters en een fijne Spotify-app, om gewoon offline van muziek te kunnen genieten. Maar dat is nog niet alles natuurlijk.

Samsung Gear Sport

Design en display

Net als de Gear S3 heeft de Gear Sport een rond scherm. Hij is met zijn 1,2 inch wel iets kleiner dan de S3 (1,3 inch), maar het kan net de sweet spot zijn. In ieder geval oogt het wat beter om smallere polsen. En in het gebruik is het kleinere scherm ook niet echt een nadeel te noemen, aangezien de roterende bezel behouden is. Dit in tegenstelling tot de Galaxy Watch Active.

De Gear Sport is, begrijpelijk gezien het kleinere scherm, ook lichter dan de Gear S3. Het scheelt niet enorm veel – 9 gram – maar je merkt het wel. Verder beschikt de Gear Sport ook weer over twee fysieke knoppen aan de zijkant: een back-knop en een home-knop.

Samsung Gear Sport

Interface

Zoals gezegd is de roterende bezel gewoon gebleven op de Gear Sport en dat is fijn. Met de draaischijf kun je heel makkelijk door apps en menu’s heen scrollen zonder continu te hoeven swipen. Maar dat kan natuurlijk wel. Daarnaast maak je gebruik van de twee fysieke knoppen en moet je soms op het scherm tikken om keuzes te bevestigen.

Tracking en activiteiten

De Samsung Gear Sport heeft dezelfde sportieve profielen en tracking mogelijkheden als de Samsung Gear S3. Dus zijn er gewoon een stappen- en calorieteller aanwezig, krijg je een seintje als je te lang inactief bent geweest en kunnen er vele sporten (automatisch) getrackt worden, waaronder hardlopen, fietsen en vele fitness-oefeningen.

Samsung Gear Sport

Het grote verschil met de Gear S3 is dat de Gear Sport volwaardige zwemtracking bevat. Niet alleen heeft hij een hogere waterdichtheidsrating (5 ATM vs IP68), je kunt er ook je zwemslagen mee bijhouden. Het tracken van je zwemprestaties doe je via de Swim.com of de Speedo ON app.

Speedo ON werkt prettig, al kan de nauwkeurigheid van het tellen van de zwemslagen beter, maar het is wel jammer dat deze niet synchroniseert met de Samsung Health app. Dat betekent dat je zwemminuten niet bij je algemene fitnessminuten worden opgeteld.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van het tracken is sowieso wel iets dat beter zou kunnen. Je krijgt best een degelijk algemeen beeld van je dagelijkse bewegingspatroon, maar als je echt wilt inzoomen op de individuele activiteiten, zul je soms teleurgesteld zijn. Hartslagmetingen zijn niet zo accuraat als je te intensief of onregelmatig beweegt of de temperatuur te laag is.

Er wordt voor het tracken daarnaast niet op een GPS-signaal gewacht, waardoor de uiteindelijke metingen altijd iets zullen afwijken van de werkelijkheid. En met het automatisch detecteren van bepaalde fitnessoefeningen, maar ook gewoon traptreden, laat de Gear Sport wel eens een steekje vallen.

Samsung Gear Sport

Dit is allemaal niet onoverkomelijk en het gaat vaak ook gewoon goed. Maar toch is het jammer. Helemaal als je je realiseert dat er gebruikers zijn die besluiten de lift te nemen als de tracking van genomen traptreden niet blijkt te werken. Dat is natuurlijk het laatste dat je als sporthorlogefabrikant wilt bereiken.

Je slaap bijhouden doet de Gear Sport ook en dit gebeurt meestal zeer verdienstelijk. En automatisch. Bij het wakker worden zie je hoe lang je precies hebt geslapen en als je de Health app erbij pakt kun je nog veel meer gedetailleerde data zien.

(Andere) functies

De Gear Sport bevat veelal dezelfde (smart) functies als zijn ‘grote’ broer, met enkele kleine verschillen. Je krijgt notificaties van je smartphone binnen en kunt deze gewoon beantwoorden met je horloge. Maar aangezien de Gear Sport geen speaker bevat, in tegenstelling tot de Gear S3, kun je geen oproepen live ontvangen (en beantwoorden).

Ook de Gear Sport heeft natuurlijk een ingebouwde muziekspeler. Je kunt 4 GB vullen met eigen muziek of je kunt muziek streamen. Redelijk breed uitgemeten in de media is het feit dat de Gear Sport geleverd wordt met de Spotify app en dat je deze gewoon in offline modus kunt gebruiken. Heerlijk, want dan hoef je niet om deze reden je smartphone mee te nemen tijdens het sporten.

Samsung Gear Sport

Een echt verschil – of voordeel – ten opzichte van de Gear S3 is dit echter niet, aangezien je op dit horloge hetzelfde kunt bereiken met een software update. Los daarvan is het een erg fijne toevoeging.

Accuduur

De accuduur is een van de grote verschillen tussen de Gear Sport en de Gear S3. Waar de S3 kon bogen op een accuduur van 4 dagen, moet de Gear Sport het doen met zo’n 2,5 dag.

Tegelijkertijd zou de officiële opgave dit keer ook gewoon wat realistischer kunnen zijn, omdat de S3 in de praktijk ook niet boven de 2,5 dag uitkwam.

Hoewel de minder grote accu te betreuren is, is er nog prima mee te werken, zonder voortdurend energiebesparende maatregelen te hoeven nemen. Bovendien wordt er een fijne dock meegeleverd om het horloge draadloos te kunnen opladen.

Conclusie

Als smartwatch kun je wat minder met de Gear Sport dan met de Gear S3, dus gebruikers die daar veel waarde aan hechten zullen eerder voor de S3 kiezen. Ook heeft de S3 een groter scherm en betere batterij, dus als dit model voor dezelfde prijs te verkrijgen is, dan lijkt dit de meest voor hand liggende keuze.

Tenzij je veel zwemt natuurlijk, of de form factor van de Gear Sport gewoon aantrekkelijker en prettiger vindt. Want uiteindelijk doet de Samsung Gear Sport gewoon wat hij belooft: een sportiever alternatief bieden voor de Gear S-serie.

Kijkend naar het uiterlijk, draagcomfort de extra waterdichtheid en zwemtracking is de Gear Sport duidelijk meer gefocust op sport en beweging dan de Gear S3, die meer allround is (en oogt). Waarschijnlijk is de keuze voor de meeste mensen snel gemaakt.

Wil jij erachter komen of de Gear Sport het ideale sporthorloge is voor jou? Bestel de Samsung Gear Sport dan meteen bij Amazon en ontvang hem morgen al in huis!

Video - look and feel

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!