Alles wordt Pro tegenwoordig. Je had verschillende generaties lang de Garmin Fenix Pro, er is de Samsung Galaxy Watch 5 Pro, de Huawei Watch GT 3 Pro en het had weinig gescheeld of de Apple Watch Ultra had ‘Apple Watch Pro’ geheten. En nu is er de nieuwe ster aan het firmament:
De Suunto 9 Peak Pro.
Dit is een (flink) verbeterde versie van de Suunto 9 Peak, wat weer een variatie was van de Suunto 9 Baro, wat weer de opvolger was van de Suunto 9. We snappen het als je de draad kwijt bent.
Het belangrijkste om te weten is dat de Suunto 9 Peak Pro de beste van het stel is.
Het is dus een horloge dat behoorlijk veel te bieden heeft.
Of het genoeg is, hangt van je portemonnee, behoeftes en voorkeuren af.
Met bovenstaande en andere features zal de Suunto 9 Peak Pro velen voor zich kunnen winnen. Maar met een prijs vanaf 500 euro, een niet echt spectaculair scherm en het ontbreken van (bijvoorbeeld) maps en muziek(opslag), zullen sommigen wellicht verder willen kijken.
Wat een dilemma…
Laten we er eens verder induiken.
Display en Design
De 9 Peak Pro beschikt over een 1,2 inch touchscreen matrix-display met een vrij standaard resolutie van 240 x 240 pixels. Erg prettig is de aanwezigheid van krasbestendig saffierglas. Zowel voor fanatieke sporters als casual gebruikers is het heel fijn om niet al te voorzichtig te hoeven doen met je horloge.
Het is technisch een kleurenscherm, maar kleuren worden spaarzaam gebruikt. Wat op zich prima is, maar flink uitpakken met heel kleurrijke watchfaces zit er dus in ieder geval niet in.
Sowieso is er maar een beperkte collectie aan (ingebouwde) watchfaces om uit te kiezen. Deze kun je dan wel weer personaliseren met verschillende kleurcombinaties; wit op zwart of zwart op wit of subtiele touches met rood of blauw, bijvoorbeeld.
Het horloge heeft een gewicht van 64 gram, maar voelt gek genoeg lichter aan. Ook heeft de horlogekast met een doorsnede van 43 mm een perfect formaat: niet te groot, niet te klein.
Naast het touchscreen beschikt de 9 Peak Pro over 3 fysieke metalen knoppen aan de rechterkant.
Het geperforeerde en lichtelijk transparante siliconenbandje heeft een eigenzinnige uitstraling en kun je bevestigen door simpelweg de uitstulping aan het uiteinde in een van de gaatjes te drukken. Dit werkt prima, al moet je soms een beetje kracht zetten.
Interface en Bediening
De 9 Peak Pro laat zich prima bedienen en het touchscreen werkt responsief zodra het geactiveerd is.
Op mijn testunit was het wel zo dat de eerste aanraking soms niet ‘pakte’ – waardoor er eerst een indruk van een knop nodig was – maar het kan zijn dat hij simpelweg nog in slaapmodus was en mijn pols niet genoeg gedraaid was om hem te wekken.
Hoe dan ook, als je eenmaal aan het swipen en scrollen bent, gaat de bediening lekker soepel, zonder vertragingen. Een verbetering ten opzichte van de vorige 9 Peak Pro.
De bediening met de knoppen is in het begin even wennen als je een Garmin (of Polar) gewend bent.
Meestal ga je met de bovenste knop naar boven (bladeren) en de onderste naar onderen en gebruik je de middelste om iets te selecteren.
Maar de middelste gebruik je bijvoorbeeld ook om door menu’s heen te bladeren. En als je de onderste lang indrukt ga je terug naar een vorig scherm; wat op zich wel gebruikelijk is voor deze positie (al is hier meestal geen long press voor nodig).
Sport & activiteiten
Hoewel de 9 Peak Pro er niet slecht uitziet en hij best wat (basic) smart functionaliteit heeft, koop je hem natuurlijk vanwege zijn sportieve capaciteiten. En die heeft hij genoeg!
Om maar te beginnen met de sportprofielen: dit zijn er een kleine 100, dus je kunt je lol op.
De meest uiteenlopende sporten en activiteiten kun je bijhouden: van de gebruikelijke sporten als hardlopen, fietsen en zwemmen, tot squashen, padellen, dansen, boksen, langlaufen, kitesurfen, cheerleaden, rollerskaten, zelfs motorsport staat ertussen, voor alle Verstappen-wannabe’s.
Via deze functie houdt je horloge tijdens het snorkelen bij hoeveel duiken je maakt, hoe diep ze zijn (tot een diepte van 10 meter), hoe lang je duiksessies duren en hoeveel tijd ertussen zit.
Toegegeven, het is geen functie die veel mensen zullen gebruiken, maar mocht je een keer op onderwateravontuur gaan tijdens je zomervakantie, dan is dit wel heel gaaf om te hebben natuurlijk.
Goed, back to business…
Er zijn dus enorm veel sportprofielen om uit te kiezen, wat een hele rijkdom is. Niet dat elk sportprofiel unieke metrics heeft, maar om al je activiteiten binnen je favoriete sport netjes bij elkaar te hebben is natuurlijk wel fijn.
De meeste bevatten profielen bevatten gewoon data over tempo, afstand, hartslag, calorieverbruik, met eventueel een kompas-scherm om te checken tijdens je activiteit. Maar je kunt de schermen die je ziet ook naar wens aanpassen.
Een mooie mogelijkheid is ook de optie om gestructureerde workouts samen te stellen, aan de hand van verschillende fases, tempo of afstand. Zo kun je precies de training doen die je op dat moment nodig hebt (of waar je behoefte aan hebt).
Na je activiteit kun je aangeven hoe zwaar deze was, wat je horloge allemaal meeneemt in zijn analyses en beoordelingen. Ook krijg je na een activiteit te zien hoe lang je hersteltijd is, vergelijkbaar met Training Status op Garmin horloges.
Deze informatie kun je op alle mogelijke manieren weergeven in grafiekjes. Erg prettig voor alle datafreaks.
Hardloopvermogen
Wellicht is niet alles even Pro aan de 9 Peak Pro, maar de toevoeging van Hardloopvermogen aan de pols is dat in ieder geval wél. Garmin is bijvoorbeeld nog niet zover, zelfs niet met zijn high end modellen.
Coros en Polar bieden deze mogelijkheid al wel; en ook de Apple Watch Ultra kan geheel zelfstandig hardloopvermogen meten.
Je kunt live je hardloopvermogen zien tijdens je run of na afloop in de app checken welk vermogen je hebt moeten leveren, wat je kan helpen om efficiënter met je krachten om te gaan.
Nu is er niet één standaard waarop elk merk of systeem zich moet baseren, dus modellen van verschillende merken vergelijken is niet zo handig, maar om trends waar te nemen (en aan de hand daarvan verbeteringen in je training door te voeren) is de functie zeker waardevol.
SuuntoPlus
Erg interessant is dat de Suunto 9 Peak Pro compatibel is met SuuntoPlus, wat in feite een soort app-store is van Suunto, met vele sport-apps, bijvoorbeeld voor het doen van een FTP- of Cooper-test, maar ook de mogelijkheid om te verbinden met verschillende devices.
Zo is er de optie om met de app ActiveLook te connecten met smartglasses waarmee je live in je brilglazen informatie (van je Suunto-horloge) kan zien over je hartslag, tempo en je volgende afslag.
Moet je wel eerst even zo’n (prijzige) bril kopen, maar dan gaat er wel een wereld voor je open.
GPS & Navigatie
De GPS-sensor is verbeterd op de Suunto 9 Peak Pro. Er kan nu ook gebruik worden gemaakt van vier satellietsystemen tegelijkertijd, kiezend uit GPS, Galileo, Glonass, QZSS en Beidou.
Hoewel dit nog niet zo accuraat is als ‘echte’ multiband GPS, waarbij verschillende frequenties tegelijkertijd worden benut, zijn de prestaties doorgaans nauwkeurig genoeg.
De metingen van de Suunto 9 Peak Pro zijn gemiddeld genomen vergelijkbaar met die van de Garmin Venu 2. Het is soms een beetje stuivertje wisselen, maar de Suunto presteert overall misschien net iets beter dan de Garmin, die al zeker niet slecht is.
In tegenstelling tot de (goedkopere) Suunto 7 heeft de Suunto 9 Peak Pro geen maps aan boord, wat een beetje teleurstellend is. Je zou het ergens wel verwachten, gezien het outdoor-karakter van het het merk (en horloge).
Na afloop kun je de route in detail bekijken in de app én deze zelfs als een filmpje laten afspelen, wat een erg leuke toevoeging is.
Hartslag, SpO2, slaapmeting
Natuurlijk heeft de Suunto 9 Peak Pro ook een hartslagsensor. Deze meet 24 uur per dag je hartslag, al doet het horloge dit niet continu, maar met intervallen van tien minuten.
De hartslag na een run is wat hoger in vergelijking met de metingen van de Garmin (zeker de maximum-hartslag), maar de gemiddelde hartslag is redelijk vergelijkbaar.
Verder meet de 9 Peak Pro je SpO2; een must tegenwoordig op smart/sporthorloge. Dit kun je handmatig doen, of automatisch laten meten tijdens je slaap.
Smart functies en muziek
De Suunto 9 Peak Pro is bovenal een sporthorloge, maar heeft wel degelijk wat basic smart functionaliteit.
Op muziekgebied kan de Suunto 9 Peak Pro wel de muziek-mediaspelers op je smartphone bedienen maar hij beschikt helaas niet over zelfstandige opslag voor muziek of offline afspeelmogelijkheden van streamingdiensten.
Batterij
De accuduur is een van de sterke punten en grote verbeteringen van de Suunto 9 Peak Pro. Hij gaat ongeveer twee keer zo lang mee als de normale 9 Peak: maar liefst 21 dagen in smartwatch-modus.
Eindoordeel Suunto 9 Peak Pro
De Suunto 9 Peak Pro is een interessant horloge, met vele positieve punten en ook een paar minpunten.
Aan de ene kant zullen echte outdoor avonturiers die graag op ontdekking gaan verder willen kijken naar een (gelijk geprijsde) Garmin Forerunner 955 of een Fenix vanwege de ingebouwde maps.
Verder is het ook jammer dat er geen muziekopslag op zit en is het scherm niet heel spectaculair.
Aan de andere kant heeft het horloge legio sportprofielen, hardloopvermogen aan de pols, gestructureerde workouts, een geinige mermaid-functie, een behoorlijk indrukwekkende accuduur en verschillende interessante apps via SuuntoPlus.
Oh en je maakt ook nog eens een heel duurzame keuze als je de Suunto 9 Peak Pro koopt. Ter vergelijking: de Co2-voetafdruk van de 9 Peak Pro is slechts 13% van die van de Apple Watch Ultra. Dat is ook absoluut wat waard.
De vraag is natuurlijk: is het genoeg voor jou?
Er is maar één echte manier om hierachter te komen: bestel de Suunto 9 Peak Pro via Coolblue of Amazon en probeer hem zelf uit.
Sport ze!
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!