Sportgels voor hardlopers – Voordelen & nadelen van energiegels

Eerder schreven we al over het gebruik van sportrepen voor, tijdens en na het hardlopen. Maar naast deze, wellicht bekendere energierepen die je kunnen helpen om het hardlopen langer vol te houden zijn er nog meer producten om je energievoorraad snel weer bij te vullen.

Een andere vorm hiervan is een sportgel, ook wel energiegel genoemd.

Ontdek wat een sportgel voor je kan doen en wat de voor- en nadelen zijn van deze vorm van energie.

Wat is een sportgel?

Aangezien sportrepen en/of eiwitrepen veelvuldig gebruikt worden door zowel sporters als mensen die op zoek zijn naar een eiwitrijke en een vullend tussendoortje zijn deze producten wat bekender dan de sportgels. Een sportgel is net als een sportreep een handig middel om extra energie te krijgen tijdens een training en het dan dus ook langer vol te kunnen houden.

Wanneer je gebruik maak van een sportgel zul je minder snel vermoeid raken en beter kunnen presteren. In principe is een sportgel verpakt in een soepele verpakking en dus makkelijk mee te nemen tijdens het hardlopen. In deze verpakking zit een vloeibaar, dik sapje die voornamelijk bestaat uit koolhydraten om je zo snel mogelijk een energieboost te geven.

Ervaar morgen al de ervaringen van een sportgel! Bekijk aanbieding!

Waarvoor worden sportgels gebruikt?

In principe beschikt je lichaam meestal over genoeg energie om het tijdens een training vol te houden op eigen reserves. Zodra je langere afstanden gaat lopen of ongeveer langer dan een uur traint kan een sportgel helpen om je energielevel op peil te houden.

Wanneer je merkt dat je halverwege of richting het einde van je training weinig tot geen energie meer hebt dan is het misschien een goed idee om een sportgel te proberen. Aangezien de sportgel in een kleine verpakking zit kun je deze gemakkelijker meenemen dan een sportreep, je kunt deze gemakkelijk wegstoppen in een runningbelt. Bovendien is een sportgel makkelijker weg te krijgen omdat je natuurlijk niet hoeft te kauwen en valt een sportgel minder zwaar op de maag dan bijvoorbeeld een banaan of sportreep. Sportgels worden daarom ook vaak gebruikt door mensen die bijvoorbeeld een (halve) marathon lopen. Een sportgel werkt snel en doeltreffend daarom is het een ideale energiebron om te gebruiken tijdens wedstrijden.

Hoe werkt een sportgel?

Zoals hierboven al aangegeven bevat een sportgel voornamelijk koolhydraten. Deze worden door de vloeibare substantie snel in het lichaam opgenomen waardoor je vrij snel zal merken dat je meer energie hebt. Dit heeft een positief resultaat op je prestatie en de vermoeidheid die optreed bij een langere work-out of wedstrijd. Een sportgel is zeer geconcentreerd en geeft daardoor snel energie. Wanneer je een sportgel wilt gebruiken is het wel goed om op te letten of er water aan de gel is toegevoegd. Wanneer dit niet het geval is zul je sneller en beter resultaat merken aan de hand van je energielevel.

Het is dan wel belangrijk om er zelf wat water bij te drinken. Er zijn ook sportgels die al aangemaakt zijn met water, deze worden ook wel isotone gels genoemd. Het resultaat is daardoor wat minder goed te merken. Sportgels reageren vrijwel direct op je bloedsuikerspiegel waardoor je dus sneller meer energie zult hebben dan bij het gebruik van een sportreep.

De verschillende soorten sportgels

Tegenwoordig zijn er een hele hoop verschillende soorten sportgels op de markt. De sportgels zijn er niet alleen in allerlei verschillende smaken maar soms zijn er ook wat extra stoffen aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld cafeïne, vitaminen en mineralen. Het is goed om een aantal verschillende sportgels tijdens je trainingen uit te proberen. De smaak kan soms best sterk zijn en het is natuurlijk wel prettig om een sportgel tijdens een wedstrijd te gebruiken waarvan je zeker weet dat je die goed wegkrijgt.

Bovendien zijn er een hoop verschillende merken als het gaat om sportgels, zoals SIS, Aptionia, Maxim en Isostar. SIS is een merk dat gespecialiseerd is in sportvoeding waaronder sportgels en veel gebruikers vinden deze sportgels lekker. De prijs ligt daarentegen wel iets hoger dan bij andere merken. De sportgels van Isostar zijn ook geliefd onder de hardlopers, vanwege de zachte(re) smaak en deze zijn wat meestal wat beter geprijsd dan de sportgels van SIS.

Bekijk hier de SIS sportgels

Bekijk alle aanbiedingen, inclusief proefpakketten

De voor- en nadelen van sportgels

Naast alle voordelen die we hierboven al hebben genoemd kleven er ook wat nadelen aan het gebruik van sportgels voor hardlopers. De meest voorkomende voor- en nadelen van deze kleine energieleveranciers hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voordelen
  • Een sportgel geeft snel energie af en is gemakkelijk in gebruik
  • Een gel is gemakkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een sportreep
  • Je kunt het hardlopen langer volhouden en betere resultaten boeken
  • Je hoeft geen extra water te drinken bij sportgels waaraan al water is toegevoegd
Nadelen
  • De smaken van sommige sportgels kunnen nogal sterk zijn
  • Het openen van de verpakking kan in het begin wat lastig zijn (er zijn sportgels die je met je tanden open kunt scheuren en sportgels met een draaidop waarmee je gemakkelijker kunt doseren)
  • Je kunt last van je maag krijgen door het gebruik van een sportgel
  • Bij de geconcentreerde gels moet je er water bij drinken

Welke sportgel is het beste voor jou geschikt?

Aangezien er zoveel verschillende varianten van sportgels te verkrijgen zijn is het goed om te kijken welke sportgel het beste voor jou werkt en waar je lichaam het beste op reageert. Wanneer je net begint met het gebruik van sportgels is het aan te raden om te beginnen met een gel waaraan water is toegevoegd. Deze sportgels kun je gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat je lichaam behoefte heeft aan meer energie en worden vaak door hardlopers gebruikt aan het begin van een training of wedstrijd.

De sterk geconcentreerde sportgels zijn vooral bedoeld om tijdens het laatste onderdeel van je wedstrijd te gebruiken. Bij een duurloop of triatlon zijn de grotere sportgels (met draaidop) beter geschikt. Met deze gels kun je zelf de dosering bepalen en meerdere keren gebruik maken van een energieboost. Wanneer je gaat sprinten is een kleinere verpakking ideaal voor snelle, en eenmalige energie. Probeer een energiegel altijd uit voordat je deze meeneemt naar een wedstrijd.

Conclusie

Een sportgel is een handig product om op een makkelijke en snelle manier meer energie te krijgen. Vanwege het grote aanbod aan verschillende sportgels kun je goed uitzoeken welke sportgel het beste voor jouw lichaam werkt. Luister goed naar waar je lichaam behoefte aan heeft en wie weet houd jij het bij je volgende training of wedstrijd een stuk beter/langer vol!

Ervaar morgen al de ervaringen van een sportgel! Bekijk aanbieding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!