Garmin Epix 2 Review

9.3
4.7 1

Voor- en nadelen

  • Kleurrijk amoled-display mooier, praktischer en gebruiksvriendelijker in vrijwel elke situatie
  • In outdoor- en sportsituaties profiteren vooral maps van extra kleuren, helderheid en details
  • Combinatie fysieke knoppen en touchscreen zorgt altijd voor optimaal gebruiksgemak
  • Indrukwekkende verzameling sportieve profielen en tracking
  • Gestructureerde HIIT-workouts, met animaties
  • Smart functies als contactloos betalen en muziek afspelen standaard aanwezig
  • Geen LTE/cellular-uitvoering voor zelfstandig bellen
  • Geen speaker en microfoon (zoals op Venu 2 Plus)
  • Duurder dan de gelijkwaardige - en al prijzige - Fenix 7

Review

En toen was daar – samen met Fenix 7 – de Garmin Epix! Episch? Best wel, al is het formaat nog redelijk bescheiden en zijn er best nog wel wat features die hem nóg epischer zouden maken.

Maar what’s in a name? Je kunt de Epix ook een ‘Fenix 7 Amoled’ noemen; dan weet je precies waar je aan toe bent.

Want afgezien van het Amoled-scherm, de (hierdoor) lagere accuduur en een paar andere kleine dingen, is de Epix identiek aan de Fenix 7.

Wil je weten of de Garmin Epix iets voor jou is? Je ontdekt het in deze review.

Prijs

Jammer genoeg is één van de kleine dingen de prijs. De Fenix-serie is al niet goedkoop – en de basisprijs van de Garmin Fenix 7 ligt al 100 euro hoger dan die van de Garmin Fenix 6 – maar de Epix doet daar nog een schepje van 200 euro bovenop.

Toegegeven, daarvoor heb je wel echt een spectaculair mooi horloge dat je altijd een gebruiksvriendelijke ervaring geeft met een helder, kleurrijk scherm, diepe sportfuncties en alle belangrijke smart functionaliteiten.

Kortom, de Garmin Epix is een sporthorloge dat je 24 uur per dag kunt dragen en dat (vrijwel) niets te wensen overlaat.

Een leuk weetje, maar niet iets om al te lang bij stil te staan, is dat er in 2015 al een Garmin Epix was. Dit was het eerste horloge met uitgebreide kaarten-/navigatiemogelijkheid en had een vierkant scherm.

Deze nieuwe Epix is in naam een opvolger, maar kun je meer zien als een indrukwekkende reboot. Laten we eens kijken wat er zo goed aan is.

Garmin Epix display

Garmin Epix display

Het eerste onderdeel is meteen het belangrijkste: want de Epix is en kán heel veel maar datgene wat hem uniek – en echt episch – maakt, is het Amoled-scherm.

Niet dat andere (sport)horloges geen Amoled-scherm hebben; de Apple Watch heeft er al jaren een en Garmin zelf heeft een prachtige Amoled-scherm gebruikt voor de Venu 2 en Venu 2 Plus.

De Garmin Fenix is een compleet en diepgaand outdoor sporthorloge. Vooral gericht op prestaties, trackingmogelijkheden en uithoudingsvermogen. En dat óók nog een Amoled-scherm heeft, is wel behoorlijk uniek.

Nu voldoet het display van de Fenix 7 prima, maar als je het display van de Epix ernaast legt is het verschil dramatisch. Het scherm van de Epix is in vrijwel alle situaties spectaculair mooier.

Het display van de Epix is kleurrijker, helderder en scherper. Dit maakt het scherm niet alleen aantrekkelijker maar ook gebruiksvriendelijker en functioneler.

Touchscreen

De Garmin Epix heeft een 1,3 inch touchscreen display van 416 x 416 pixels, met maar liefst 65.000 kleuren (tegenover de 64 kleuren op de Fenix 7).

Het is in principe hetzelfde scherm als dat van de Venu 2, maar hij lijkt wat responsiever te zijn: scrollen door de menu’s kan razendsnel, zonder enige hapering.

Je kunt het scherm op ‘always on’ zetten, of hem alleen op laten lichten na een polsbeweging. Met always on verbruik je op zich meer batterij, maar dan nog zal de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk meer dan genoeg over houden voor zijn behoeftes.

Uitvoeringen

Wat uitvoeringen betreft is er niet zoveel te kiezen. Er is alleen een 47 mm-variant beschikbaar, wat overeenkomt met de standaard maat van de Fenix 7.

Wel kun je kiezen voor een (100 euro duurdere) ’sapphire’-uitvoering met krasbestendig saffierglas, waarbij je ook meteen multiband GPS krijgt, een bezel van titanium en 32 GB opslag in plaats van 16 GB.

Mocht je je Epix echt in vlekkeloze conditie willen houden – en je kunt het je veroorloven – dan is saffierglas zeker aan te raden. Fenix Sapphire-gebruikers melden dat ze zelfs na jaren ruw gebruik geen enkel krasje ervaren op hun horloge.

Interface en bediening

Interface en bediening

De interface is ten opzichte van de Fenix 6, frisser, strakker en gebruiksvriendelijker geworden. Met meer handige data in beeld, zoals ondersteunende grafieken.

De Epix heeft bovendien maar liefst 8 data-velden beschikbaar, 2 meer dan de Fenix 7.

Een welkome toevoeging is dat je nu je schermen en datavelden niet alleen vanuit je horloge zelf kunt aanpassen, maar ook in de (Garmin Connect) app. Dat werkt toch even wat prettiger.

Fysieke knoppen

Net als de Fenix 7 beschikt de Garmin Epix over zowel een touchscreen als 5 fysieke knoppen. Het eerste is vooral handig in casual ‘smart’ situaties, thuis of op kantoor, terwijl de 5 knoppen in de meeste gevallen praktischer zijn tijdens het sporten.

Wij geven de voorkeur aan fysieke knoppen omdat een touchscreen soms ontregelt kan raken door: zweetdruppels, een regenbuitje of gepriegel op je touchscreen terwijl je aan het rennen bent.

Bij iedere sport en toepassing heb je daarom gewoon zelf de keus hoe je jouw Epix bedient. Je kunt dus ook gewoon de touchbediening uitschakelen (of uitgeschakeld laten).

Er is op zijn minst één ‘objectief’ handige toepassing van het touchscreen in sportieve of ‘avontuurlijke’ outdoorsituaties: het gebruik van maps. Met een touchscreen kun je veel makkelijker een locatie of waypoint toevoegen of de map verplaatsen.

Garmin Epix Maps

Over maps gesproken, de Garmin Epix heeft complete Topo-kaarten aan boord (downloadbaar), mooie gekleurde kaarten met veel details (meer dan op de Fenix 7).

Voor alle werelddelen kun je kaarten downloaden, waarbij je zelf in Garmin Connect routes creëert, kiest uit geüploade routes van andere gebruikers of een route importeert uit een andere app, zoals Komoot.

Handig is ook dat je nu voor het eerst zelf waypoints kunt toevoegen met je horloge.

Tracking en activiteiten

Tracking en activiteiten

De tracking van gezondheid, slaap, sporten en fitness-workouts is zeer robuust en gelijkwaardig aan de Fenix 7.

Toch even een kort overzicht:

Vele sportprofielen, waaronder nieuwe voor bijvoorbeeld kite- en windsurfen, squash en padel.

Gestructureerde HIIT-workouts, die net als bij de Venu 2 prachtig ondersteund worden door kleurrijke en verrassend realistisch weergegeven animaties. Hier komt het Amoled-scherm erg goed tot zijn recht.

Real Time Stamina geeft je gedetailleerd inzicht in je lange en korte termijn-uithoudingsvermogen, zodat je goed je energie kunt doseren en optimaliseren.

De visuele raceprognose geeft je schattingen van je snelheid en eindtijd op verschillende afstanden, zoals een 10K of marathon; ook de veranderingen hierin na verloop van tijd, kun je bekijken.

Training Load laat je weten hoe productief je training of workout is geweest en wanneer het tijd is voor je volgende sessie.

ClimbPro en PacePro zijn functies die je alles laten halen uit je snelheids- en heuveltrainingen.

Je slaapkwaliteit wordt gedetailleerd bijgehouden, inclusief slaapscore en informatie over je verschillende slaapfasen, zoals REM-slaap en diepe slaap.

De zuurstofverzadiging in je bloed (Spo2) kan snel en accuraat gemeten worden.

De body battery laat zien hoe goed jouw lichamelijke ‘batterij’ is opgeladen.

Stress & Healthsnapshot. Je kunt op iedere moment een ‘health snapshot’ uitvoeren, waarbij je binnen een paar minuten een overzicht krijgt van je belangrijkste gezondheidsstatistieken. Ook je stressniveau en HRV (hartslagvariabiliteit) zitten hierbij.

Dit is nog lang niet alles, maar alles benoemen zou wat ver gaan.

We kunnen in ieder geval stellen dat er veel meer functies opzitten dan de meeste sporters nodig zullen hebben. Benoemen dat de Epix een compleet horloge is, zou een enorm understatement zijn.

Garmin Epix GPS en hartslag

De Epix maakt, net als de Fenix 7, gebruik van de nieuwe Gen4-sensor voor hartslagmetingen en deze is nog weer een stukje beter geworden.

Wat wil zeggen dat hij zeer goed presteert, (meestal) vergelijkbaar met een hartslagband én met de eveneens uitstekende hartslagmeting van de Apple Watch (7).

GPS

Hetzelfde verhaal gaat op voor GPS. Als je kiest voor de Garmin Epix Sapphire, profiteer je van multiband GPS, die in sommige gevallen betrouwbaarder en nauwkeuriger is.

In de meeste gevallen merk je echter nauwelijks verschil, vooral omdat de ‘normale’ GPS-meting al erg goed was/is.

Is de Garmin Epix een volwaardige smartwatch?

De Epix is asboluut slim genoeg voor de meeste toepassingen en gebruikers. Maar een écht volwaardige smartwatch is het nog niet geworden, ondanks de vrachtlading aan andere functies en het Amoled-scherm.

Zo bestaat er geen Garmin Epix LTE of Epix cellular-uitvoering waarmee je zelfstandig kunt bellen; terwijl er bijvoorbeeld van de Garmin Forerunner 945 wél een soortgelijk model bestaat.

Garmin had er ook voor kunnen kiezen om een speaker en microfoon toe te voegen – zoals het heeft gedaan bij de Venu 2 Plus – om indirect bellen en toegang tot verschillende spraakassistenten mogelijk te maken. Maar dit ontbreekt vooralsnog.

Oproepen ontvangen & contactloos betalen

Wél kun je oproepen en berichten ontvangen van je smartphone en met standaard berichten antwoorden.

Je kunt contactloos betalen met Garmin Pay (als je bank dit ondersteunt) en muziek afspelen via de opslagruimte en streaming diensten als Spotify en Deezer.

Voor het eerst is de Connect IQ-store in een iets beperktere uitvoering beschikbaar op je horloge. Handig om apps te zoeken en installeren zonder tussenkomst van je telefoon.

Tenslotte (voor dit overzicht) beschikt de Epix over een zaklamp-functie. Min of meer. Want in tegenstelling gaat hier niet om een ‘dedicated’ zaklamp die met aparte led-lampjes in het scherm is verwerkt, maar ‘gewoon’ om een fel oplichtend scherm. Dit is iets minder functioneel maar zeker ‘nice to have’.

Al met al een prima aanbod aan smart functies dus, met hier en daar ruimte voor verbetering.

Garmin Epix batterij

Garmin Epix batterij

De accuduur is normaal gesproken het gedeelte in een Fenix-review waardoor je als lezer iedere keer weer stijl achterover slaat; het is één van de USP’s van het model.

In het geval van de Garmin Epix is de batterij het onderdeel waarop je als gebruiker (wat) moet inleveren. Inderdaad… vanwege dat mooie maar energieslurpende Amoled-scherm. Maar dan nóg presteert de Epix zeer respectabel.

Zo gaat de Epix in smartwatch-modus 6 dagen mee, in GPS-modus 30 uur en als alle GPS-systemen zijn ingeschakeld en je daarbij ook nog eens muziek luistert 9 uur.

Dat zijn zeker geen cijfers om je neus voor op te halen. Bovendien is dit in Always On-stand. Ga je voor de bewegingsmodus (waarbij het scherm zwart en aangaat als je je pols beweegt), doe je respectievelijk 16 dagen, 42 uur en 10 uur met de batterij.

Dit komt al heel dicht in de buurt van de accuduur van de standaard Fenix 7 (47 mm), zonder Solar en is voor veel gebruikers waarschijnlijk meer dan voldoende. Of in ieder geval een redelijk compromis voor dat fijne Amoled-scherm.

Eindoordeel: Garmin Epix 2 kopen?

De Garmin Epix is feitelijk de Fenix waar velen op gehoopt hadden. Natuurlijk, er staat ongetwijfeld nog meer op vele wenslijstjes, maar een premium, kleurrijk, scherp Amoled-scherm is natuurlijk wel iets wat je verwacht bij een high end sporthorloge.

Je kunt de Epix ook zien als het liefdeskind van de Fenix 7 en de Garmin Venu 2, vanwege dat scherm maar ook vanwege de nieuwe gezondheids- en fitness-functies.

Wat voor naampje je het beestje ook geeft, de Garmin Epix is een geweldig mooi en functioneel outdoor-/multisport horloge.

Daar hoort helaas ook een ‘geweldig mooi’ prijskaartje bij. Met een basisprijs van 900 euro – en 1000 euro voor de Epix Sapphire – is dit allesbehalve een budgethorloge.

Tegelijkertijd, als je eenmaal in de prijsklasse van een Fenix zit, dan zou het goed kunnen dan je de Epix de extra investering van 200 euro ook waard vindt (of 100 euro als je beide Sapphire-uitvoeringen vergelijkt).

Geïnteresseerd?

Bestel de Garmin Epix dan bij Coolblue, Bever of All4Running en laat je overdonderden door de kracht en schoonheid van dit epische horloge.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Garmin Epix 2 met andere sporthorloges

Garmin Epix 2 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!