Garmin Forerunner 230 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 230 Review

8.1
4.1 1

Voor- en nadelen

  • Zeer nauwkeurige gegevens
  • Goede batterijduur
  • Waterdicht tot wel vijftig meter
  • Maakt zeer snel verbinding met GPS
  • Accurate hartslag gegevens dmv borstband
  • Vrij simpel horloge met niet al te veel poespas
  • Geen ingebouwde hartslagmeter
  • Activity tracking werk niet altijd even nauwkeurig
  • Kan goedkoop aanvoelen in verband met het gebruik van kunststof materialen (dit maakt het horloge dan ook wel weer een stuk lichter)

Bestel bij de beste webshops:

Review

Eerder zijn we al dieper ingegaan op de Garmin Forerunner 235. De Garmin Forerunner 230 en de Garmin Forerunner 235 zijn op hetzelfde moment op de markt gebracht. Desondanks is er meer aandacht aan de 235 geschonken dan aan de 230. Dit komt voornamelijk door de ingebouwde hartslagsensor in de Garmin Forerunnner 235, maar in dit artikel zullen we de Garmin Forerunner 230 bespreken. Ben je benieuwd wat er goed en juist niet goed is aan dit horloge? Lees dan snel verder.

Wat is de Garmin Forerunner 230?

Zoals waarschijnlijk al wel duidelijk is is de Garmin Forerunner 230 een sporthorloge. Dit sporthorloge is vrij simpel, zonder uitgebreide functies zoals bijvoorbeeld een ingebouwde hartslagmeter. Ondanks het ontbreken hiervan is de Garmin Forerunner 230 een prima en goed geschikt horloge voor iedereen die meer inzicht wil in zijn of haar hardloopprestaties.

Hoe ziet het horloge eruit?

Garmin Forerunner 230

De Garmin Forerunner 230 is qua uiterlijk vrijwel gelijk aan de Garmin Forerunner 235. Beiden beschikken over een rond kleurenscherm. De horlogekast is, in tegenstelling tot de kunststof horlogekast van de Garmin Forerunner 235, gemaakt van aluminium.

In gebruik zul je hier waarschijnlijk weinig aan merken, maar toch is het een leuk detail en geeft het het horloge een iets luxere uitstraling. De Garmin Forerunner 230 is beschikbaar in drie verschillende kleurcombinaties, namelijk zwart met witte accenten, geel met zwarte accenten en paars met wat witte en lichtpaarse accenten.

Het sporthorloge wordt geleverd met een bijbehorende borstband, zodat je toch je hartslag tijdens en na het sporten kunt bekijken. De horlogeband is gemaakt van rubber en bevat allerlei kleine gaatjes voor een goede luchtdoorlating tijdens het sporten. Als je wilt kun je de horlogeband zelf vervangen voor een andere (kleur). Vanwege het gebruik van voornamelijk kunststof is dit horloge zeer licht en zit het comfortabel om de pols.

De Garmin Forerunner 230 beschikt over een knopje waarmee je het scherm extra kunt verlichten. Dit is vooral fijn wanneer je bijvoorbeeld in het donker aan het hardlopen bent of gewoon ’s nachts wilt checken hoe laat het is. Met de andere knoppen kun je horloge gemakkelijk bedienen. Fysieke knoppen zijn voor veel sporters prettiger in gebruik (voornamelijk tijdens een training) dan bijvoorbeeld een touchscreen.

Garmin Forerunner 230 knoppen

Voor wie is de Garmin Forerunner 230 geschikt?

Zoals de naam waarschijnlijk al duidelijk maakt is dit horloge voornamelijk gericht op hardlopers. Uiteraard kun je dit sporthorloge ook tijdens andere sporten of dagelijkse activiteiten gebruiken, maar je krijgt de meest uitgebreide informatie over je training wanneer je ben gaan hardlopen. Ben je bijvoorbeeld iemand die vaak fietst of zwemt en af en toe eens gaat hardlopen? Dan is de Garmin Forerunner 230 waarschijnlijk niet de beste optie voor jou.
Qua uiterlijk is dit horloge voor iedereen geschikt. Aangezien het een sporthorloge is kan deze wel wat groot lijken (vooral om een vrouwenpols – bekijk hier de beste horloges voor vrouwen), maar in vergelijking met andere sporthorloges komt de Garmin Forerunner 230 behoorlijk in de buurt van het uiterlijk van een “gewoon horloge”.

Wat kan je allemaal met dit sporthorloge?

Sporthorloges hebben vaak een hoop verschillende opties. Daarom gaan we dieper in op de meest besproken functies van de Garmin Forerunner 230.

Geen ingebouwde hartslagmeter

Zoals hierboven ook al aangegeven beschikt de Garmin Forerunner 230 niet over een ingebouwde hartslagmeter. Wel wordt er een bijbehorende borstband met het horloge meegeleverd. Als je je borstband eenmaal met het horloge hebt verbonden zal de Garmin Forerunner 230 dit iedere keer automatisch herkennen. Je hoeft dus alleen maar de borstband in te schakelen en dan kan je in principe meteen met je work-out beginnen. Als je veel waarde hecht aan accurate gegevens is de borstband sowieso een beter middel om je hartslag te meten dan bijvoorbeeld de ingebouwde hartslagmeter van de Garmin Forerunner 235. Wanneer je juist iemand bent die zijn of haar gegevens over de hartslag niet heel erg belangrijk vind kan de Garmin Forerunner 235 wellicht een betere keuze zijn.

Garmin Forerunner 230 hartslag

Personaliseren van het horloge

De Garmin Forerunner 230 kun je gemakkelijk naar jouw persoonlijke wensen aanpassen. Via de Connect IQ App kun je bijvoorbeeld verschillende apps en widgets downloaden. Zo kun je onder andere het weerbericht van de komende dagen bekijken. Bovendien kun je de velden met data aanpassen naar jouw voorkeur. Als je gaat hardlopen kun je bijvoorbeeld zelf kiezen wat je in je scherm ziet. Je kunt twee pagina’s aanmaken waarbij je vier velden per pagina kunt vullen met informatie zoals bijvoorbeeld je huidige snelheid of de tijd hoelang je al aan het trainen bent.

Het tracken van een training

Tijdens je (hardloop)training worden er allerlei gegevens bijgehouden, zoals onder andere de afstand, je tempo en je tijd. Deze gegevens worden zeer nauwkeurig (via de ingebouwde GPS sensor) bijgehouden. Deze verbinding met GPS is ook snel gemaakt en het voordeel is dat je daar dus niet lang op hoeft te wachten wanneer je aan je work-out wilt gaan beginnen. Daarnaast krijg je na je training ook je VO2 Max, een inschatting van de tijd die je nodig hebt voor je training en een inschatting van je hersteltijd te zien.

Als je een andere sport doet dan hardlopen kun je nog steeds gebruik maken van het horloge. Er worden dan alleen wat minder specifieke gegevens bijgehouden. Als je bijvoorbeeld gaat fietsen kun je wel een extra sensor aan het horloge koppelen, zodat je toch wat meer gegevens na je training kun inzien.

Via Garmin Connect kun je ook allerlei trainingsplannen downloaden. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld een bepaald doel te halen.

Activity tracking en notificaties

Natuurlijk worden ook de dagelijkse activiteiten door de Garmin Forerunner 230 bijgehouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel stappen je op een dag hebt gezet, wat het aantal calorieën is die je hebt verbruikt en hoelang je hebt geslapen. Deze gegevens kunnen wat minder accuraat zijn. Dit komt vooral doordat Garmin zich heeft gefocust op het tracken van (hardloop)trainingen in plaats van dagelijkse activiteiten. Ook kun je gebruik maken van een bewegingsmelder, zodat je niet te lang achter elkaar stil zit maar in beweging blijft. Tevens kun je je notificaties vanaf je smartphone op het display van de Garmin Forerunner 230 laten verschijnen. Zo mis je geen belangrijke berichten en oproepen meer en hoef je ook niet continu op je smartphone te kijken of er iets is binnengekomen.

Garmin Connect App

Via de bijbehorende app kun je al je gegevens terugvinden. Je kunt met de app een hele hoop zien en ook vergelijken met bijvoorbeeld vrienden. De app kan in het begin misschien wat ingewikkeld lijken, maar eenmaal in gebruik kun je er voldoende data uithalen om je trainingen te analyseren.

Garmin connect app

Waterdicht

Net zoals de Garmin Forerunner 235 is de Garmin Forerunner 230 waterdicht tot wel vijftig meter. Het voordeel hiervan is dat je het horloge altijd om kunt houden. Je hoeft er dus niet bij na te denken dat je het horloge af doet wanneer je onder de douche stapt.

Batterijduur

De batterij van de Garmin Forerunner 230 gaat vrij lang mee. Wanneer je het horloge alleen gebruikt als horloge kan de batterij tot wel een maand meegaan. Als je continu het GPS signaal aan zou laten staan zal de batterij het ongeveer zestien uur volhouden. Je hoeft je bij de Garmin Forerunner 230 dan ook vrijwel geen zorgen te maken dat je ineens zonder batterij zit.

Conclusie

De Garmin Forerunner 230 is een prima horloge wanneer je op zoek bent naar een simpel, maar doeltreffend horloge. Het horloge is licht en comfortabel en doet wat het moet doen. De Garmin Forerunner 230 is niet heel erg goedkoop, maar is zijn prijs zeker waard. Als je het niet vervelend vind om gebruik te maken van een losse borstband tijdens je trainingen dan is dit sporthorloge een uitstekende keuze.

Video - look and feel

sporthorloge review

Laat een reactie achter

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!