Garmin Forerunner 245 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 245 Review

9.3
4.7 1

Voor- en nadelen

  • Uitgebreide hardloopanalyses
  • Ideaal formaat voor comfortabel sporten
  • Uitsluitend bediening met knoppen wat geschikter is voor de zweterige handen
  • Zeer nauwkeurige GPS tracking
  • Koppeling met hartslagbanden en pods voor professionele metingen
  • Zwemtracking beperkt ondanks waterdichtheid
  • Multsportmodus ontbreekt, waardoor snel wisselen tussen sporten niet kan

Review

Het is moeilijk om binnen de Garmin lineup een horloge te vinden dat hardlopers zoveel waar voor hun geld biedt als de Forerunner 245. Dit was al het geval bij de introductie halverwege 2019.

Maar toen er eind 2019 ondersteuning kwam voor PacePro tempostrategieën, werd de Forerunner 245 helemaal een onweerstaanbaar model. Weinig hardlopers zullen meer nodig hebben.

Let op: De Garmin Forerunner 255 is al uit! Bekijk de Garmin Forerunner 255 review.

De Garmin Forerunner reeks

Garmin Forerunner 245 uitgepakt

De Forerunner-reeks is al jaren een betrouwbare en populaire serie sporthorloges voor alle hardloopfanaten onder ons, van beginners tot professionals. Ze zien er praktisch allemaal hetzelfde uit, met uitzondering van de Forerunner 645, die er met zijn metalen bezel meer uitziet als de meer lifestyle-georiënteerde Vivoactive 4. Onderhuids bieden ze natuurlijk wel allemaal (nét) wat anders.

Na instapper Forerunner 45 is de 245 de meest betaalbare Forerunner, waardoor je zou kunnen denken dat het ook wat betreft functionaliteit een uitgesproken mid-range model is, maar dit is niet het geval.

De Forerunner 245 biedt meer dan je in deze prijsklasse mag verwachten. Afgezien van het ontbreken van een barometrische altimeter en Garmin Pay (contactloos betalen) is er heel weinig af te dingen op dit model. Ja, misschien wil je muziekopslag erbij, maar dan is er een simpele oplossing: kies voor de Forerunner 245 Music.

Display en design

Garmin Forerunner 245 display

De Forerunner 245 heeft hetzelfde uiterlijk als zijn voorganger, de Forerunner 235. Dat betekent een ronde horlogekast met 5 fysieke knoppen (en geen touchscreen).

Wel is de Forerunner 245 een tikkeltje kleiner, met een kast van 42,3 mm versus 45 mm, en een display van 30,4 mm (1,2 inch), versie 31,1 mm bij de Forerunner 235.

Deze iets kleinere form factor is geen enkel probleem. Het maakt het horloge namelijk ook iets lichter (38,5 gram versus 42 gram), wat fijn is als je zo ongehinderd mogelijk wilt kunnen sporten. Het is gewoon een lekker formaat, ook voor kleinere polsen, en zit comfortabel om de pols.

Belangrijker: het display, gemaakt van stevig Gorilla Glass, is veel scherper dan dat van de 235, met een zeer goed afleesbare resolutie van 240 x 240 pixels (tegenover de 215 x 180 pixels op de 235).

Scherpe display

Het display is ook zichtbaar scherper dan dat van de lager geprijsde Forerunner 45, dat met zijn 208 x 208 pixels weliswaar prima voldoet, maar wel een beetje een spartaanse, ’old school’ vibe geeft.

Op de Forerunner 245 kun je veel data ontvangen op je horlogeschermen en dan is het erg fijn dat elk lijstje en elk stukje informatie strak en duidelijk getoond wordt.

Garmin Forerunner 245 data

Transflectief scherm

De Forerunner 245 beschikt over een transflectief scherm. Dit is (binnenshuis) niet zo helder en kleur als, bijvoorbeeld, een Amoled-scherm, maar heeft als voordelen dat het minder energie verbruikt en juist bij dag- en zonlicht helderder en beter afleesbaar wordt.

Terwijl Amoled-schermen vaak juist slechter afleesbaar zijn bij (direct) zonlicht.

‘raise to wake’-functionaliteit

In de avond of op donkere plekken is het always-on display dan iets minder goed afleesbaar, maar gelukkig werkt de achtergrondverlichting uitstekend via de ‘raise to wake’-functionaliteit.

Vrijwel zonder uitzondering licht de 245 direct op wanneer je je pols draait. Dat is wel eens anders (ook bij Garmin).

Garmin Forerunner 245 raceprognose

Je hebt vele wijzerplaten om uit te kiezen. Sommige zitten al ingebouwd in het horloge, maar nog honderden meer kun je downloaden via Garmins Connect IQ app store.

Garmin Forerunner 245 wijzeroplaten

Fysieke knoppen

Zoals gezegd beschikt de Forerunner 245 over uitsluitend fysieke knoppen en niet over een touchscreen. En dat is helemaal prima! Een touchscreen kan makkelijk en snel zijn bij casual gebruik, maar voor sporters zijn knoppen ideaal.

Even snel een lap markeren gaat eenvoudig met een druk op de knop en je hoeft het scherm niet te blokkeren om ongewenste reacties van het touchscreen door regen of zweet te voorkomen.

Betrouwbaarheid van de knoppen

Ook is de betrouwbaarheid van vaste knoppen fijn. Bij een enkele druk op de knop ga je steeds maar één regel of scherm verder (of terug) terwijl je bij een touchscreen nog wel eens te ver door kunt vegen of onbedoeld een optie selecteert.

Dit laatste kan vervelend zijn als je met je horloge wilt antwoorden op een binnenkomend appje en per ongeluk een verkeerd bericht verstuurt.

Natuurlijk moet je eerst even vertrouwd raken met de verschillende knoppen maar gelukkig gaat dit heel snel door hun goede plaatsing en logische functies.

Door de verschillende schermen en opties navigeren met de knoppen gaat al snel heel makkelijk en wordt als een tweede natuur.

Interface

De interface is grotendeels gelijk aan die van de 235. Je homescreen is het standaard horlogescherm, dat volledig aanpasbaar is.

Met de knoppen scroll je eenvoudig door de verschillende schermen, die bijvoorbeeld je activiteitenoverzicht van die dag tonen, de geplande agenda-items, het weer, je SpO2-niveau, je prestatieniveau, en de binnengekomen berichten.

Garmin Forerunner 245 dagelijkse activiteiten

Garmin Forerunner 245 weer & gezondheid

Met een druk op de start/stop-knop aan de rechterkant kun je vervolgens meer informatie te zien krijgen over de verschillende onderdelen.

Instellingen & opties

En als je de knop links bovenaan, waarmee je ook de schermverlichting aanzet, een seconde ingedrukt houdt, kom je bij een carrousel van verschillende handige instellingen en opties, zoals de bluetooth-connectie, timers, ‘vind mijn telefoon’, en de muziekregelaars.

Garmin Forerunner 245 caroussel

Activity tracking

Op de Forerunner 245 worden uiteraard alle basic bewegingen en activiteiten bijgehouden die je mag verwachten. Bijna dan. Want de grote afwezige is de traptredenteller.

De 245 is niet in staat om de dagelijks getrotseerde traptreden bij te houden, omdat het horloge het moet doen zonder een barometrische altimeter.

Het is waarschijnlijk een marketingtechnische keuze van Garmin – er moet nog genoeg reden over zijn om de duurdere modellen te kopen – maar het is verre van rampzalig. De Forerunner 245 biedt namelijk nog een prachtige verzameling aan features voor de serieuze sporter.

De Basics

De basics die het horloge weergeeft zijn stappen, slaapmetingen, calorieverbruik, hartslag, en het zuurstofgehalte in je bloed (via de pulsoximeter), die je allemaal terug kunt zien via verschillende widgets op de homescreens.

Tracking van sporten en activiteiten

Hardlopers worden goed bediend met de Forerunner 245 maar er kunnen vele sporten worden bijgehouden. Wat hardlopen betreft zijn er profielen voor buiten hardlopen, binnen hardlopen (op een loopband), binnen lopen op een atletiekbaan (track), en trail running.

Daarnaast zijn er onder meer profielen voor wandelen (buiten en binnen), fietsen (buiten en binnen), zwemmen (in zwembad), roeien, krachttraining, cardio, crosstraining, en yoga.

Als je wilt beginnen met sporten hoef je alleen maar op de knop rechtsboven te drukken en – indien nodig – met een van de knoppen door de lijst met sportprofielen te scrollen.

Garmin Forerunner 245 indoor activiteiten

Hierna zal er een GPS-signaal gezocht worden. Dit duurt gemiddeld wel iets langer dan bij sommige andere Garmin-modellen; waaronder de Vivoactive (3 en 4) en de Forerunner 45.

Het duurt doorgaans zo’n 30, 40 seconden voor er een signaal is gevonden. Maar als je deze tijd gewoon gebruikt om even warm te springen of zwaaien, merk je hier weinig van.

GPS-metingen

Garmin Forerunner 245 afleesbaar

De uiteindelijke GPS-metingen zijn meestal zeer nauwkeurig, al zullen er op zijn tijd workouts bij zitten die wat vreemde afwijkingen op de route laten zien, waarbij je bijvoorbeeld ineens door huizen, een stel bomen of het water, loopt.

Voor de routemeting kun je kiezen voor ‘gewoon’ GPS-ondersteuning, maar ook een combinatie met Glonass en Galileo, respectievelijk de Russische en Europese variant, is mogelijk.

Dit kan voor een verbetering zorgen, soms afhankelijk van het weer.

Waterdicht

Hoewel het sporthorloge waterdicht is tot 50 meter, zit er niet heel uitgebreide zwemtracking op de 245. Ook beschikt de 245 niet over een multisportmodus, wat het horloge voor fanatieke zwemmers en triatleten wat minder geschikt maakt.

Hardloopfuncties

Er zijn veel features, gegevens en mogelijkheden voor hardlopers.

Zo wordt bijvoorbeeld je cadans bijgehouden, data waarmee je verder je hardlooptechniek kunt verbeteren.

Meestal gaat je snelheid namelijk omhoog – en is het beter voor je lichaam – als je kleinere stappen neemt.

Om je hierbij te helpen heeft de Forerunner 245 ook nog een ingebouwde metronoom, die je met piepjes en trillingen helpt om het juiste ritme aan te houden. Vooral in het begin een nuttig hulpmiddel.

Op den duur zul je de piepjes (en het bijbehorende ritme) bijna kunnen dromen en kun je het op eigen kracht.

Garmin Coach trainingsprogramma

Met het Garmin Coach trainingsprogramma kun je specifiek oefenen voor een 5K, 10K of een halve marathon, met (virtuele) begeleiding van één van drie professionele coaches, ieder met een eigen benadering en vanuit zijn eigen discipline.

Garmin Forerunner 245 coaching

Daarnaast kun je veel hardloopdata achterhalen, mede doordat de 245 gekoppeld kan worden met een hartslagband en verschillende pods, waaronder de Running Dynamics Pod.

Training status

Handig is de training status, die na activiteiten aangeeft hoe productief je lichaam is (geweest) en of je bijvoorbeeld te weinig of juist te veel traint. En of je misschien wat extra rust nodig hebt.

Enkele voorbeelden van trainingsstatusniveaus zijn ‘onttrainen’, ‘herstel’, ‘aanhouden’, ‘productief’ en ‘piek’.

Garmin Forerunner 245 trainingen

Garmin Forerunner 245 training herstel

Hieraan gekoppeld zit een advies voor je rusttijd tussen de trainingen door. Zo weet je precies na hoeveel tijd je lichaam weer volledig hersteld is.

Ook wordt er als onderdeel hiervan een waarde gegeven voor je VO2 max. Dit is het maximale zuurstofvolume dat je per minuut kunt verbruiken. Vooral interessant is om te zien of deze waarde na enige tijd verbetert.

Garmin Forerunner 245 VO2max

De hartslagmeting is weer wat nauwkeuriger geworden dan bij de voorganger(s) van de 245 en met een constant tempo kun je goed vertrouwen op de metingen.

Net als bij de 235 leveren tempowisselingen, zoals in het geval van intervaltrainingen, minder goede resultaten op. In dat geval is het gebruik van een borstband aan te raden.

Broodkruimels en koersen

De Forerunner 245 biedt naast accurate GPS-meting van je activiteit ook een broodkruimel routemogelijkheid. Dat wil zeggen dat je gewoon het avontuur op kunt zoeken en onbekende routes kunt lopen en vervolgens altijd weer de weg terug kunt vinden naar je beginpunt.

Nog interessanter wordt het met de koersen-optie. Hiermee kun je zelf een route aanmaken… of laten maken. Je kunt dan een willekeurige afstand instellen, een beginpunt op de kaart aan te wijzen en een route te laten genereren door de Garmin Connect app.

Vervolgens stuur je deze route naar je horloge en kun je gaan lopen.

Garmin Forerunner 245 routeinstellingen

Zorg dan dat je naar het begin van de route loopt, zodat je horloge merkt en aangeeft dat je op koers ligt, druk dan op start en je wordt keurig netjes begeleid via turn by turn-navigatie.

Garmin Forerunner 245 lopen

Je ziet dan steeds groot in beeld na hoeveel (kilo)meter je moet afslaan en kunt – naast alle gebruikelijke tempo- en afstandsinformatie via eigen gegevensschermen – via een globaal kaartje en een groene lijn zien of je goed op de route loopt.

Het is een geweldige functie om nieuwe routes te bedenken en het werkt erg prettig. Ja, het kan voorkomen dat je per ongeluk een verkeerde afslag neemt maar in dat geval krijg je snel de melding ‘koersfout’ en zie je meestal direct waar het fout is gegaan.

Koersen is fijn om te hebben en geeft de Forerunner-reeks – vanaf de 245 – een duidelijk voordeel ten opzichte van horloges uit de Vivoactive- of Vivomove-serie.

PacePro

Garmin Forerunner 245 PacePro App

Een minstens zo waardevolle functie als ‘Koersen’ is ‘PacePro’, dat tot voor kort voorbehouden was aan de high end Garmin modellen. Zo’n half jaar na de introductie van de Forerunner 245 kwam PacePro beschikbaar voor de 245, dat zich hiermee tot een select clubje mag rekenen, samen met de Forerunner 745, 945, de Fenix 6-serie en de MARQ-serie.

PacePro is een erg handige ondersteuning voor hardlopers die echt gericht hun tempo en (eind)tijden willen verbeteren. Aan de hand van een zelf opgegeven route, afstand en doeltijd kun je met PacePro een tempostrategie samenstellen.

Garmin Forerunner 245 PacePro

Met behulp van een slider kun je kiezen voor een neutrale, positieve of negatieve split. Waarbij een negatieve split inhoudt dat je langzamer begint dan je eindigt.

En als de route veel heuvels en hoogteverschillen bevat, kun je aangeven of je hier naar verhouding rustiger of juist harder wilt lopen.

Garmin Forerunner 245 PacePro statistieken

Het is echt een enorm stimulerende functie. En je hoeft er echt geen professional of overdreven fanatieke hardloper voor te zijn; Iedereen die zijn tijd graag wil verbeteren heeft er profijt bij.

Omdat je voortdurend live kunt zien hoeveel seconden je boven of onder je doeltempo zit, weet je exact wanneer je er een tandje bij of juist een stapje terug moet doen.

Met PacePro word je keer op keer geprikkeld om jezelf te verbeteren; om halverwege gas bij te geven of toch maar even die eindspurt te doen; want een persoonlijk record lopen voelt toch wel erg lekker!

(Het nut van) SpO2

De Forerunner 245 beschikt over een potentieel erg nuttige functie, vanuit een medisch of gezondheidsopzicht. Je kunt namelijk je bloedsaturatie meten met het horloge, ook wel SpO2 genoemd.

Als deze waarde te laag is en je dus te weinig zuurstof in je bloed hebt, kun je suf, benauwd of onrustig worden. Als het structureel (te) laag is, is het een reden om een dokter te bezoeken.

Het kan daarom erg handig om dit op elk moment te kunnen meten via je horloge en het is dus fijn dat SpO2-meting aanwezig is op de FR 245. In principe.

Het punt is dat de meting niet altijd nauwkeurig is. Om te beginnen duurt het soms even voordat er überhaupt een succesvolle meting plaatsvindt – je moet volledig stil zitten – en als het dan gelukt is, kan de meting te laag zijn.

Dit laatste hoeft niets te betekenen maar mensen zouden potentieel in paniek kunnen raken door een meting van, bijvoorbeeld, 92%.

Garmin Forerunner 245 pulse SPO2 meting

De metingen kun je ook tijdens het slapen met intervallen automatisch laten doen, maar de betrouwbaarheid van de metingen is hier wat twijfelachtig. Het beste is om af en toe handmatig een aantal metingen te doen en te kijken wat hieruit komt.

De pulsoximeter is dus mogelijk een interessante en waardevolle toevoeging, maar op dit moment niet iets om je erg druk om te maken (in positieve of negatieve zin).

Stress, body battery, ademhaling

Garmin Forerunner 245 stress & ademhaling

Gedurende de gehele dag kan je Forerunner 245 je energieniveau in de gaten houden. Als je stressniveau te hoog is (gemeten via je hartslag), krijg je hiervan melding en met de Body Battery-functie kun je zien hoe het met je energieniveau gesteld is.

Zo kun je een logische, verstandige planning maken voor je volgende activiteit.

Ook omtrent je ademhaling verzamelt je horloge interessante gegevens. Zo kun je zien hoeveel ademhalingen je per minuut doet en zijn er ademhalingsoefeningen om je te helpen tot rust te komen. Ja, dit kun je zelf misschien ook doen, maar zo’n gestructureerde begeleiding kan echt helpen.

Garmin Forerunner 245 ademhalingsoefeningen

Veiligheid

Op de Forerunner 245 zitten enkele veiligheidverhogende functies. Zoals een val/incident-detectie op het horloge, waarbij er iemand wordt ingelicht op het moment dat je ernstig valt.

Ook kun je zelf middels een simpele druk op de knop iemand een bericht sturen in geval van nood.

Garmin Forerunner 245 noodoproepen

Smart functies

De Forerunner 245 kan notificaties ontvangen en Android-gebruikers kunnen ook rechtstreeks vanaf hun horloge antwoorden sturen op berichtjes. Ook kun je oproepen accepteren of afwijzen met het horloge.

De smart ervaring is verrassend plezierig en volwaardig. Zo zijn bijvoorbeeld de iconen en emoji’s die je ontvangt gewoon zoals ze horen te zijn: in kleur en met de juiste afbeelding.

Dit is bijvoorbeeld niet altijd het geval met de meer op lifestyle en casual gebruik gerichte Vivoactive 3.

Muziek

De Garmin Forerunner 245 is verkrijgbaar in twee versie, de normale 245 en de 245 Music. Voor de laatste betaal je 50 euro meer.

Met de 245 Music kun je gebruikmaken van offline playlists van streaming diensten als Spotify, Deezer en iHeartRadio, maar kun je ook je eigen muziek op het horloge zetten. Hier is 3,5 GB voor beschikbaar, wat neerkomt op zo’n 500 tracks.

Batterijduur

Garmin 245 achterkant

De batterijduur is zeer behoorlijk. In smartphone modus – met GPS uitgeschakeld – kun je er 7 dagen mee doen. Dit is echter geen verbetering ten opzichte van de Forerunner 235, die in deze modus 9 dagen meeging.

In de praktijk maakt de Forerunner 245 de cijfers zeker waar. Bij gemengd gebruik waarbij je de 245 als smartphone gebruikt en daarnaast een keer of 4 à 5 in de week een GPS-ondersteunde activiteit onderneemt, doe je er zo’n 5 dagen mee.

Dat zijn cijfers waar een Samsung Galaxy Watch en zeker een Apple Watch niet bij in de buurt komt.

Er kan daarnaast nog een grote winst worden behaald met een speciale GPS-modus, waarin de 245 zo’n 30 uur meegaat (versus 11 uur op de 235).

De reden voor deze toename is de toevoeging van de functie UltraTrac; wat vrij uniek is voor een horloge in deze prijsklasse. Deze functie zorgt ervoor dat GPS wat minder regelmatig wordt gepeild, wat een hoge batterijbesparing oplevert.

Eindoordeel

Garmin Forerunner 245 display

De Garmin Forerunner 245 is een geweldig horloge voor vrijwel elke hardloper. Zeker nu PacePro is toegevoegd, zal dit model bovenaan vele lijstjes (moeten) prijken.

En als je kiest voor de Forerunner 245 Music heb je helemaal alles wat je nodig hebt tijdens een hardloopsessie.

Met de Forerunner 245 (Music) krijg je een aantrekkelijk uitziend, comfortabel horloge met functies die tot voor kort gereserveerd waren voor horloges met een premium prijs.

Wil je ervaren precies hoe goed dit horloge precies is? Bestel de Garmin Forerunner dan nu online.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Vergelijk de Garmin Forerunner 245 met andere sporthorloges

Garmin Forerunner 245 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reviews

2 5

I'm using this watch for more then 1 month now. I switched from Fitbit. I have to say that my expectations were high for this watch worth 350 EUR. Start with positives, GPS tracking is good, not perfect but slightly better then using Fitbit with GSP signal from my phone, and that's it. Now negatives:
- WiFi (synchronization) doesn't work, did not worked even once (firmware 4.40) if you wish to use this function don't buy this watch. Type in google "Garmin 245 music wifi problem" to see how many people have this issue..
- Bluetooth, i have 3-5 times problem with synchronization using bluetooth, restarting phone, bluetooth did not worked i needed to switch off and on Garmin watch in order to sync. so i blame Garmin
- battery life, just few days, definitely not 1 week. Of course you will change the face of your phone, not use the standard but still, to have it last for couple of days you have to switch off most functions, BT notifications, automatic backlight otherwise it's too short.
- sleep tracking is very not accurate, Fitbit worth 20EUR is more precise than Garmin
- people also complaining about bluetooth music, i didn't test it with my watch ( i don't have BT headset) but seeing for how many people it doesn't work i am afraid to even test it.
Conclusion is that it's nice watch but it's not worth the price. Some functions still doesn't work with firmware 4.40 (i would understand if that would be version 1.0)

5 5

Gekocht in mei 2020. Fantastisch horloge.
De connectiviteit met de Sennheis true wireless 1.0 is fantastisch en probleemloos. De spotify connectie is erg goed en het afspelen van muziek is probleemloos. Ook tijdens langere loopjes geen enkele problemen. Ik kom zelf niet veel verder dan 3 uur maar, geen enkel probleem in die tijd, mits ik natuurlijk alles opgeladen heb. Maar daarna is er nog ruim batterij over in beide systemen.

De GPS is erg betrouwbaar. Ik gebruik het hardloop horloge ook vooral voor de coachingsprogramma's van Garmin en die bevallen mij erg goed. Vooral het feit dat het horloge je ook coacht op je cadans en je loopsnelheid maakt het voor mij uitermate goed.

De user interface is gebruiksvriendelijk en beter dan de meeste Garmin producten die ik tot op heden heb gebruikt. Alles bij elkaar erg goed product.

Grootste nadeel tot nog toe: na 7 maanden gebruik lukt het niet meer om het horloge op te laden en werkt het dus totaal niet meer. Valt binnen garantie dus ga er vanuit dat het volledig verholpen gaat worden.