Garmin Forerunner 745 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 745 Review

  • Praktisch formaat horlogekast én display
  • Diepgaande analysefuncties helpen je nog beter je training samenstellen
  • Geïntegreerde muziekopslag
  • Contactloos betalen mogelijk, wat voor meer flexibiliteit zorgt tijdens sporten of uitstapjes
  • Je betaalt niet de absolute hoofdprijs
  • Alles wat je als sporter nodig hebt...
  • ... behalve kaarten voor (offline) navigatie
  • Batterijduur (flink) korter dan bij Forerunner 945 dus minder geschikt voor o.a. ultrarunners
  • Nog steeds best prijzig (en niet veel goedkoper dan de Forerunner 945)

Vanaf: € 542

onze partners

Video - look and feel

Review

Het hebben van een grote range aan modellen is absoluut een goed ‘ding’. Immers: zoveel mensen, zoveel wensen… en op deze manier is er voor iedereen een sporthorloge met passende features, voor een passende prijs. Het probleem is alleen dat met zoveel horloges met slechts weinig onderlinge verschillen de modellen op elkaar gaan kannibaliseren.

Zo is het leuk dat een bepaald model wat goedkoper is dan een ander model omdat er een specifieke feature af is gehaald, maar in de praktijk is het prijsverschil regelmatig zo klein dat het duurdere model makkelijk de meerprijs waard is.

De Garmin Forerunner 745 is hier een goed voorbeeld van. Hij is in bijna alles hetzelfde als de Forerunner 945. Het grootste verschil is het ontbreken van offline kaarten. En ja, de batterij gaat ook wel een stukje minder lang mee. Maar dan heb je wel een bijna-945 voor een stuk minder geld.

Hoewel, een stuk minder? Kijkend naar de beide nieuwprijzen wél, dan zou het ongeveer 100 euro schelen. Maar aangezien de 945 ouder is en daarom afgeprijsd, scheelt het nog maar 30 a 40 euro.

Maar laten we even kijken naar wat de Forerunner 745 te bieden heeft. Voor een kleine 500 euro heb je gewoonweg een heel volwassen en uitgebreid multisporthorloge. Waar helemaal niets mis mee is.

Design en Display

Design en Display

De Forerunner 745 is zoals gezegd bijna identiek aan de Forerunner 945. De horlogekast is echter een van de weinige verschillen die er te noemen zijn. Die van de 945 is namelijk aardig wat groter dan die van de 745. De 745 heeft een diameter van een subtiele 41mm, terwijl de 945 met 46 mm duidelijk forser is.

Als je tegelijkertijd bedenkt dat het display wel even groot is – 1,2 inch – dan betekent dat dus dat de 945 alleen maar grotere bezels heeft, wat van de 745 een duidelijk subtieler horloge maakt. Al kan het natuurlijk zo zijn dat je de 945 wat stoerder vindt, zal de 745 voor veel gebruikers in het voordeel zijn. Met 47 gram is de 745 3 gram lichter, een verschil dat nauwelijks waarneembaar is.

Het scherm heeft weer een resolutie was 240 x 240 pixels en is gemaakt van stevig Gorilla Glass.

Interface

Net als bij de Forerunner 945 – en alle Forerunners van Garmin – beschikt de Forerunner 745 over vijf fysieke knoppen voor de bediening en geen touchscreen. En dat is helemaal prima want deze bediening werkt heel intuïtief en je bent zo nooit gehinderd door zweet of regen dat voor een slecht werkend scherm kan zorgen.

Op je scherm kun je een veelheid aan data aflezen. Uiteraard kun je tijdens activiteiten – zoals hardlopen – live informatie zien over bijvoorbeeld je hartslag, tempo, snelheid en afstand. Maar ook weekstatistieken of informatie over andere activiteiten kun je oproepen.

Verder kun je via een widget meteen het weer – of de weersvoorspelling – zien, en daarnaast kun je notificaties ontvangen en de ingebouwde muziekspeler gebruiken. Onder andere…

Activiteiten tracking

Activiteiten tracking

De Forerunner 745 is niet bepaald een budget sporthorloge dus mag je ook wel een breed aanbod aan sporten en activiteiten verwachten die ermee gemeten kunnen worden. En dat is er dan ook: of je nu van yoga houdt of van snowboarden, de Forerunner 745 houdt je statistieken bij.

Naast natuurlijk de ‘basics’ als zwemmen, fietsen en hardlopen. Het is ook een uitstekend horloge voor triatleten want je kunt moeiteloos switchen tussen sporten.

De grootste doelgroep van de Forerunner 745 is, hoe kan het ook anders, ‘runners’ en voor deze gebruikers zijn flink wat mooie features aanwezig. Net als de 945 zit er op de 745 Climb Pro, dat alle heuvels en hoogteverschillen die je tegenkomt in kaart brengt.

Met Training Load Focus wordt je training geanalyseerd door de ‘Training Load’ op te splitsen in drie verschillende categorieën: anaërobe trainingsbelasting, hoge aërobe trainingsbelasting en lage aërobe trainingsbelasting. Met analyses in deze categorieën zie je waar je vooral aandacht aan moet besteden.

Net als in de 945 worden in de 745 hoogte- en temperatuurvariaties meegenomen in de algemene analyse van je prestaties. Dat is handig omdat deze aspecten anders metingen zoals je VO2-max niveau kunnen beïnvloeden.

De Forerunner 745 beschikt – zoals te verwachten in deze prijsklasse – ook over een pulsoximeter, waarmee je de zuurstofverzadiging van je bloed kunt meteen.

Ook erg fijn is de incidentdetectie, waarmee je horloge (via je smartphone) automatisch een berichtje stuurt naar een contactpersoon wanneer je ernstig valt.

Wat niet standaard op de 945 zat (maar later wel via een software-update) maar wel op de 745 is de functie waarbij verschillende soorten workouts worden aangeraden, op basis van vele verschillende activiteiten en data.

Hartslagmeting

De Garmin Forerunner maakt voor zijn hartslagmeting gebruik van de ELEVATE-monitor die voor zeer nauwkeurige metingen zorgt.

De hartslagmeter is ook de basis voor de Body Battery-Functie waarmee je persoonlijke ‘batterij’, ofwel je energieniveau, gedurende de dag wordt gemeten.

Hierbij wordt gekeken naar de effecten van je activiteiten maar ook de kwaliteit van je nachtrust. Want natuurlijk kan de Forerunner 745 ook je slaapniveau meten. Handig om een blik op te werpen of trends mee te zien, maar niet elk moment of elke fase wordt even nauwkeurig geanalyseerd.

Muziek en smart functies

Muziek en smart functies

Erg fijn is dat de Forerunner 745 standaard muziekopslag heeft. Er is 4GB aanwezig voor eigen nummers, podcasts en andere geluidsfragmenten. Ook kun je middels betaalde abonnementen van Spotify en Deezer playlists offline afspelen op je horloge. Er is wel iets minder opslagruimte voor muziek dan op de 945 (zo’n 1GB minder) maar voor de meesten meer dan genoeg.

Natuurlijk kun je ook notificaties van je telefoon ontvangen en bekijken op je Forerunner 745. Ook kun je via je horloge reageren op berichten.

Als je een bank hebt die dit ondersteunt, kun je met je Forerunner 745 ook contactloos betalen. Fijn als je geen pasjes of geld bij je hebt – tijdens het sporten – en toch even snel iets wilt kopen.

Batterij

De batterijduur van de Forerunner 745 is prima. Met GPS én muziek gaat-ie 6 uur mee, met GPS zonder muziek 16 uur, en in smartwatch-modus maar liefst een hele week. Daar hebben de meeste gebruikers ruimschoots genoeg aan.

In vergelijking met de Forerunner 945 delft de 745 alleen wel het onderspit. Die gaat in de verschillende modi respectievelijk 10 uur, 36 uur en twee weken mee. Dus als je een ultrarunner bent (die muziek onderweg wilt) of allergisch bent voor veel opladen, dan is de 945 duidelijk de betere optie.

Conclusie

Conclusie

De Garmin Forerunner 745 is een geweldig horloge, daar is geen twijfel over. Perfect voor veeleisende hardlopers en multisporters, met meer dan genoeg functies om je prestaties serieus te verbeteren.

Of het voor jou de beste keus is ten opzichte van de 945 is alleen de vraag. Het nadeel van de 745 is dat je geen geïnstalleerde kaarten hebt, (iets) minder muziekopslagruimte en een minder krachtige batterij. Het voordeel is dat de 745 kleiner is en kleinere bezels heeft (maar wel een even groot display), een tikkeltje lichter is en een paar tientjes goedkoper. Aan jou de keus!

Wil je zelf ervaren hoe goed de Forerunner 745 bij je past en je sportprestaties naar een hoger niveau tilt? Bestel de Garmin Forerunner 745 dan nu bij bol.com, runningxpert.com of bever.nl en probeer hem morgen al uit!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
62 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 673
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
175 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 479
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 220
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 549
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 269
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 460

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!