Garmin Venu 2 Plus Review

9
4.5 1

Voor- en nadelen

  • Bellen via speaker en microfoon mogelijk en werkt goed
  • Muziek luisteren via speaker is 'nice to have' en maakt gezamenlijke muziekbeleving mogelijk
  • Compleet inzicht in je gezondheid dankzij de Health Snapshot functie
  • Door stemassistent te gebruiken met horloge kun je je telefoon in je zak houden
  • Erg lange batterijduur
  • Accuduur in smartphone-modus lager
  • Navigatie functie niet heel duidelijk

Review

De Garmin Venu 2 was onder de motorkap misschien ‘slechts’ een Vivoactive 4 met een mooier scherm – ok, én met aantrekkelijke interface en widgets – maar het was wel net de stap die nodig was om het een serieuze concurrent te laten zijn voor de Apple en Galaxy watches van deze wereld. En nu is er het volgende wapenfeit: de Garmin Venu 2 Plus.

Weer zijn de upgrades in deze opvolger – die slechts 7 maanden na zijn voorganger komt – niet talrijk of heel vernieuwend voor de industrie als geheel. Maar ze zijn absoluut aantrekkelij; en bovendien een goed verkoopargument. De belangrijkste toevoeging(en) van de Garmin Venu 2 Plus: een speaker en microfoon. Dat betekent dat je telefoongesprekken kunt voeren via je horloge.

Binnen de (pure) smartwatch-markt is dit al redelijk gangbaar. Apple en Samsung hebben deze functionaliteit namelijk al in verschillende van hun horloges zitten, maar in een sporthorloge – wat de Venu 2 Plus in de basis nog steeds is – is dit nog niet zo gebruikelijk.

Maar grenzen vervagen. Apple en Samsung worden steeds meer sport minded wat betreft de features en sensoren die ze in hun horloges verwerken; maar ook met sportief ingestoken modellen als de Galaxy Watch Active-serie en de Apple Watch Nike-modellen. Tegelijkertijd worden sporthorloges van bijvoorbeeld Garmin en Polar steeds ‘smarter’.

De Venu 2 Plus, sowieso onderdeel van een meer lifestyle georiënteerde reeks, is hiervan weer een mooi voorbeeld. Niet verkeerd. En het goede nieuws is ook dat dit niet ten koste gaat van de sportieve kwaliteiten.

Display en Design

Nu is het niet helemaal waar dat de speaker en microfoon de enige toevoegingen zijn, maar simpelweg de toevoegingen met de meeste impact. Het scherm is namelijk ook lichtelijk getweakt. Of eigenlijk: de horlogekast. Het scherm – als in: het display – is onveranderd gebleven. Dit is nog steeds een oogstrelend 1,3 inch Amoled-scherm.

Tegelijkertijd is wel de grootte van de kast aangepast. De 45 mm kast van de Venu is namelijk gekrompen naar 43 mm, waarbij de bezels kleiner zijn geworden om hetzelfde formaat display te kunnen gebruiken.

Ook de lichtelijk geribbelde randen van de Venu 2 zijn smaller en subtieler geworden. Wat de Venu 2 Plus misschien een tikkeltje minder stoer maakt maar dat is een kwestie van smaak. Wellicht dat anderen het juist fijn vinden dat de rand minder ‘grof’ is.

De achterkant van de kast is nu ook niet meer gemaakt van kunststof maar van roestvrijstaal, wat dit gedeelte van het horloge wat robuuster maakt en misschien voor een meer premium uitstraling zorgt; al zul je van dit laatste natuurlijk weinig merken omdat de onderkant zelden zichtbaar is.

Derde knop Venu 2 Plus

Naast de speaker en microfoon waarschijnlijk de meest waardevolle toevoeging is de derde fysieke knop aan de zijkant van het horloge. Bij kort indrukken kun je met deze knop een willekeurige app openen en bij lang(er) indrukken activeer je de stemassistent.

Het zijn nog niet de 5 knoppen van de meeste niet-touchscreen (en meer op hardlopen gerichte) modellen dus het is nog niet helemaal ‘het beste van twee werelden’, maar het is een prima compromis.

Venu 2 Plus speaker en microfoon

Dat brengt ons meteen bij de ‘headline’ van de Garmin Venu 2 Plus: de speaker en microfoon. Hoewel het maar één hardwarematige toevoeging is (of twee als je ze los van elkaar ziet), zorgt het voor meerdere functionaliteiten en mogelijkheden.

Venu 2 Plus spraakassistent

Nee, de ‘Plus’ heeft geen eigen stemassistent gekregen, maar door de toegevoegde microfoon en speaker is het mogelijk om de stemassistent op je smartphone een opdracht te geven. Dit kan dan om Siri gaan, Google Assistant of Bixby. Om de stemassistent te activeren houd je de middelste fysieke knop ingedrukt en krijg je al gauw de afbeelding of animatie van de assistent in beeld, waarna je kunt beginnen te praten. Vervolgens krijg je ook het antwoord via de ingebouwde speaker te horen.

Nu zal een stemassistent niet door iedereen (vaak) gebruikt worden, maar het kan best een ‘big deal’ zijn. Onder andere omdat de Venu 2 hiermee meer compatibel wordt met de iPhone, door de toegang tot Siri. En dat betekent ook dat – ook al kun je met de Venu 2 Plus niet op de normale manier op imessage-berichten reageren – je dit tóch kunt doen via Siri. En uiteraard bestaat deze functionaliteit ook voor Google Assistent.

In combinatie met de nieuwe belfunctie(s) zou dit best wel eens een ‘game changer’ kunnen zijn.

Bellen met Venu 2 Plus

De meest gebruikte nieuwe optie van de speaker en microfoon zal waarschijnlijk de mogelijkheid zijn om telefoongesprekken te beginnen, ontvangen en daadwerkelijk te voeren met alleen het horloge. In sommige situaties, als het moeilijk is om je telefoon uit je zak of tas te halen bijvoorbeeld, kan dit echt een uitkomst zijn.

Voor de duidelijkheid, de Garmin Venu 2 Plus kan niet zelfstandig bellen. Hij heeft toegang tot je (geselecteerde) contacten en geeft je smartwatch via bluetooth opdracht om te bellen. Hij moet zich dan ook altijd in de buurt bevinden van je smartphone.

Maar als dit het geval is, gaat het bellen uitstekend. De contacten worden keurig netjes opgebeld en communicatie via de speaker en microfoon verloopt probleemloos. Je gesprekspartners klinken misschien soms een beetje gedempt of een tikkeltje blikkerig maar zijn over het algemeen prima te verstaan en zij verstaan jou op hun beurt heel goed.

Incidentdetectie met bellen

Garmin Venu 2 Plus bellen

Een nuttige bijkomende functie van mogelijkheid om met je stem te communiceren via speaker en microfoon, is dat je nu ook live via je horloge met mensen kunt praten in noodgevallen, als de automatische berichten- en/of belfunctie geactiveerd wordt na een val.

De Garmin Venu 2 beschikte namelijk al over incidentdetectie, waarbij je horloge merkt wanneer je ten val komt en er – mogelijk – hulp nodig is. Dan wordt er een geautomatiseerd berichtje gestuurd naar een door jouw geselecteerde contactpersoon en wordt jouw live locatie doorgestuurd via een LiveTrack-sessie.

Maar nu wordt naast dit verstuurde berichtje met jouw locatie je contactpersoon ook daadwerkelijk opgebeld.

Tenminste, als je hier zelf op dat moment voor kiest en/of deze optie van tevoren hebt ingesteld. Natuurlijk kun je het telefoontje ook op tijd annuleren als er niets aan de hand blijkt te zijn. Het is natuurlijk een beetje sneu als meteen alle hulptroepen ingeschakeld worden en arriveren als jij alweer lang en breed ergens op een terrasje zit.

Muziek

Aan de muziekfeatures is niets veranderd. Je kunt nog steeds je playlists van Spotify of Deezer op je horloge afspelen of gewoon je eigen nummers permanent op je Venu 2 Plus downloaden, gebruikmakend van de royale 7 GB opslagruimte. Je kunt dus gewoon een ultrarun doen zonder twee keer hetzelfde nummer tegen te komen.

Ook de bediening gaat nog hetzelfde, waarbij je met je horloge het volume kunt aanpassen of nummers kunt skippen.

Maar… wat wél nieuw is, is de mogelijkheid om je muziek niet alleen via oortjes of een (ander soort) koptelefoon te beluisteren, maar ook via het apparaat zelf. Inderdaad, de ingebouwde speaker kan ook ‘gewoon’ muziek produceren.

Zelf zul je waarschijnlijk meestal oortjes gebruiken, aangezien de kwaliteit dan natuurlijk veel beter is, maar er zijn momenten waarop het handig kan zijn om de speaker van de Venu 2 Plus te gebruiken. Bijvoorbeeld als je iets snel aan een vriend of vriendin wil laten horen en het nummer staat alleen op je horloge of je hebt je telefoon niet in de buurt.

Hoe vaak je de functie ook gebruikt, het is tof dat het kan. En de geluidskwaliteit is zelfs nog acceptabel te noemen dus het is ook echt een bruikbare toepassing.

Sport en activiteiten

Op het gebied van sport features is er weinig, zeg maar niets, veranderd. Je beschikt over dezelfde uitgebreide lijst sportprofielen die je naar wens kunt opnemen in of verwijderen uit het snelmenu.

Ook kun je vele third party applicaties zelf downloaden uit de Connect IQ store, zoals apps voor inline skaten, krachttraining, touwtjespringen, maar ook verschillende maps-applicaties waarbij je zelf routes kunt uitstippelen en op je horloge kunt zetten.

Deze map-apps werken soms verrassend goed – ook met turn-by-turn navigatie – en compenseren het gebrek aan een standaard maps-toepassing – waarover een Fenix of high end Forerunner bijvoorbeeld wel beschikt – nog best aardig.

Wederom kunnen hardlopers gebruikmaken van het erg fijne Garmin Coach, waarbij je een persoonlijke trainer kiest die je stap voor stap helpt met het bereiken van je doel op één van drie verschillende afstanden – 5K, 10K en een halve marathon.

En, wat al een van de punten was waarmee de Venu-serie zijn toegevoegde waarde kon tonen: de mooie, duidelijke en nuttige animaties ter ondersteuning van hiit-workouts, yoga- en pilates-oefeningen, zijn nog steeds aanwezig. Deze komen prachtig tot hun recht op het kleurrijke Amoled-scherm (en doen het altijd goed op feesten en partijen).

Garmin Venu 2 Plus GPS en hartslag

Garmin Venu 2 Plus sensoren

De sensoren en chipsets voor GPS en hartslagmeting zijn onveranderd gebleven. En dat is helemaal prima. Hier was namelijk weinig mis mee. De GPS kan zich over het algemeen uitstekend meten met benchmark-metingen van de beste hartslagbanden en ook de hartslagregistratie vertoont over de gehele linie geen gekke afwijkingen.

Dit laatste is ook best belangrijk omdat de hartslagmeting gebruikt wordt voor verschillende functies en analyses. Zoals je stressniveau, slaapkwaliteit en daarmee samenhangende body battery

Gezondheid en slaap

Garmin Venu 2 Plus

Je kunt ook voor deze sectie de review van de standaard Garmin Venu 2 er eigenlijk gewoon bijpakken want er zijn geen wijzigingen op het gebied van gezondheidsfunctie gekomen.

Je slaapkwaliteit wordt goed bijgehouden, waarbij de verschillende slaapfases in kaart worden gebracht (ook in een handig grafiekje), maar je ook middels tekst een uitleg krijgt waarom je een bepaalde score voor je slaap hebt gekregen. Bijvoorbeeld of je eigenlijk te kort hebt geslapen en in hoeverre je overdag misschien te actief bent geweest.

De Spo2-meting verloopt nog steeds soepel wanneer je deze ‘aanvraagt’. Na even stilzitten heeft je horloge al een goede registratie gedaan, met nauwelijks foutmeldingen (waar dit bij bijvoorbeeld een Forerunner 245 vaker het geval was).

De body battery geeft een indicatie van je lichamelijke batterij, oftewel je energieniveau, gedurende de dag en het handige gezondheidsoverzicht biedt een mooie momentopname van je algehele gezondheid waarbij verschillende aspecten onder elkaar worden gezet, waaronder je Spo2 en ademfrequentie.

Merkt je Venu 2 Plus dat je hartslag even wat aan de hoge kant is, dan krijg je een melding van dit stressniveau en krijg je het advies om even rustig adem te halen. Dit gebeurt gelukkig vrij subtiel dus zonder opdringerige ‘toeters en bellen’.

Het apparaat heeft het bovendien meestal bij het goede eind (zonder dat je je hier zelf bewust van was) dus het is goed dat je hierop geattendeerd wordt en hier, soms letterlijk, even bij stil staat.

Smart apps

Op het gebied van smart functionaliteiten is er ook niets nieuws onder de zon, maar toch even kort:

De berichten van je smartphone worden mooi weergegeven, scherp en met volwaardige, goed uitziende emoji’s.
De uitgebreide weer-app en -widget geeft je informatie over verschillende dagen, ook over windkracht en luchtvochtigheid.
Contactloos betalen gaat snel en soepel met Garmin Pay (als je bank dit ondersteunt).
Indien gewenst, houdt de Garmin Venu 2 Plus je menstruatiecyclus voor je bij.

Nieuwe Garmin Venu 2 Plus features

Garmin Venu 2 Plus bandje

Zijn er dan verder geen nieuwe functies of mogelijkheden te melden over de Garmin Venu 2 Plus? Ja, toch wel, alleen is deze optie niet exclusief voor de Venu 2 Plus maar is hij ook (via een software-update) beschikbaar voor normale Venu 2.

Het gaat dan om de mogelijkheid om op de datavelden in watch faces te kunnen tikken en vervolgens direct in de betreffend app of widget terecht te komen voor uitgebreide informatie. Door bijvoorbeeld op de weergegeven stappen, hartslag, of body battery te tikken in een wijzerplaat kom je dan meteen op het scherm met diepere informatie.

Niet veel meer dan een shortcut maar toch wel een fijne toevoeging om tijd te besparen en heel efficiënt op de gewenste plek terecht te komen, precies op het moment dat je hier zin in hebt.

Batterij / accuduur

De Garmin Venu 2 Plus batterij is ook dezelfde gebleven, maar dat geldt niet voor de batterijduur. Door de verschillende hardware- en software-aanpassingen is het energieverbruik namelijk niet gelijk aan dat van de normale Venu 2.

Zo gaat de Venu 2 Plus in smartwatch-modus minder lang mee: 9 in plaats van 11 dagen. Maar interessant genoeg is de GPS accuduur (wanneer GPS voortdurend actief zou zijn) juist omhoog gegaan, van 22 naar 24 uur. ‘You win some, you lose some’, blijkbaar.

Eindoordeel van de de Garmin Venu 2 Plus

We kunnen kort zijn door te zeggen dat een geweldige sport/smartwatch nóg beter is geworden met de Garmin Venu 2 Plus. Wellicht is het zelfs een ‘game changer’ voor mensen die anders een Apple Watch zouden kopen, maar liever een betere batterij, diepere sport- en gezondheidsfuncties of een andere form factor willen.

Natuurlijk is het heel persoonlijk. Misschien zul jij nooit iemand gaan bellen met je horloge, doe je niets met de stemassistent, luister je geen muziek via de speakers en word je niet warm of koud van de extra knop of kleinere bezels.

Toch is het niet te ontkennen dat op zijn minst de belmogelijkheid bij incidenten erg fijn is om over te beschikken, net als (voor sporters) een langere GPS-batterijmodus.

Gemiddeld genomen zullen waarschijnlijk best veel gebruikers enthousiast worden van de vernieuwingen. Maar of het onder de streep genoeg is voor – op het moment van release – een meerprijs van 100 euro ten opzichte van de Garmin Venu 2 kun jij alleen zelf beoordelen.

Feit is dat de Venu-serie met de Garmin Venu 2 Plus completer en volwassener dan ooit is. Niet alleen een geweldig veelzijdig sporthorloge maar ook een serieuze kandidaat als smartwatch.

Wil je zelf de ‘Plus’ van dichtbij meemaken? Je kunt de Garmin Venu 2 Plus kopen bij Coolblue, Bol, Mediamarkt, Amazon en vele andere webwinkels. Bestel je horloge direct en ontvang hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Garmin Venu 2 Plus met andere sporthorloges

Garmin Venu 2 Plus review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!