Garmin Vivosport Review Activity Tracker Hardloopzone

Garmin Vivosport Review

8.3

Voor- en nadelen

  • Ingebouwde GPS
  • Verbeterde app
  • Betere accu dan Vivosmart 3
  • Meer sportprofielen
  • Verbeterd display
  • Geen zwemprofiel
  • Auto-detectie werkt niet altijd even goed

Review

Garmin timmert aardig aan de weg met zijn activity trackers. Er zijn bijvoorbeeld al heel wat ‘vivo’-modellen verschenen. De Vivosmart, Vivosmart HR+, Vivomove, Vivoactive 3 zijn zo maar een paar voorbeelden. En nu is er de Vivosport. Helemaal geen verkeerde toevoeging, maar hij vertoont wel veel overeenkomsten met verschillende voorgangers.

De Garmin Vivosport kun je het beste zien als een combinatie tussen de Vivosmart 3 en de Vivosmart HR+. Wat betekent dat hij alle slimme functionaliteiten en eigenschappen bevat van de Vivosmart 3, met daarbovenop de GPS van de Vivosmart HR+.

Design en Interface

Niet geheel verrassend lijkt de Vivosport erg veel op de Vivosmart 3, met dezelfde onopvallende armband form factor en een knoppenloos display, dat zich alleen laat bedienen met het touchscreen.

Het amoled scherm is prettig en goed af te lezen, nog wat beter dan dat van de Vivosmart 3. Daarbij lijkt het touchscreen iets gevoeliger te zijn. (Zo kan het voorkomen dat je onbedoeld je scherm bedient als je je andere arm eroverheen houdt.) Wellicht dat dit komt door de glazen laag van het display. Op de Vivosmart 3 was dit van plastic.

De Vivosport kan verbinden met de app Garmin Connect op je smartphone of tablet, en de layout en uitstraling heeft hier gelukkig een opfrisbeurt gekregen. Het ziet er aantrekkelijker en overzichtelijker uit, met verschillende gebruikte kleuren en een soort kaarten waarin de informatie geordend wordt.

Garmin vivosport zijkant

(Nieuwe) Features

Vergelijken we de Vivosport met de Vivosmart HR+, dan zijn onder andere de volgende zaken nieuw:

  • 24×7 Stress Tracking: Hiermee wordt voortdurende je stressniveau bijgehouden.
  • VO2-max-meter: Je maximale potentiële zuusrtstofopname kan worden gemeten.
  • Ademoefeningen: Bij teveel stress biedt de Vivosport ademhalingsoefeningen

Garmin vivosport stress

  • Verschillende wijzerplaten
  • Auto-start voor hardlopen en wandelen
  • Herhalingen tellen: bij krachttraining wordt het aantal herhalingen zo goed mogelijk bijgehouden.

In vergelijking met de Vivosmart 3 zijn er echter ook wel wat veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:

  • Beter display: een stuk helderder dan dat van de Vivosmart 3.
  • Een altijd-aan display: het display van de Vivosmart 3 moest je eerst zelf activeren
  • Betere batterijduur: in smartwatch-modus (zonder GPS), kun je er zeven dagen mee doen, versus maximaal 5 dagen bij de Vivosmart 3.
  • Meer sportprofielen: buitenvarianten van wandelen, hardlopen, cardio en fietsen zijn nu toegevoegd.

Activiteiten

Naast de gebruikelijke functies voor activity trackers, zoals het tellen van stappen (haal jij de 10.000 stappen?), traptreden, het bijhouden van je afgelegde afstand en calorieverbruik, kan de Vivosport ook (weer) je slaap bijhouden. Nuttig om trends in je slaappatroon te ontdekken.

De aanwezige hartslagmonitor opereert in twee modi: wanneer je een activiteit onderneemt, en voor 24/7-gebruik. Dit laatste is handig voor de metingen van je stressniveau. Ook kun je er je maximale potentiële zuurstofopname (VO2-max) mee meten. In de praktijk blijkt de hartslagmonitor behoorlijk accuraat te zijn.

De sporten die gemeten kunnen worden zijn wandelen, hardlopen, fietsen, cardio en krachttraining. Met uitzondering van de laatste activiteit zijn hiervan nu ook buitenvarianten bijgekomen.

De automatische detectie van activiteiten is fijn, zo hoef je er niet steeds aan te denken om zelf je horloge in te stellen. Maar het is minder praktisch bij sessies die te kort duren om gedetecteerd te worden. Ook wordt er bij bijvoorbeeld het tellen van herhalingen van krachttrainingen nog wel eens een herhaling overgeslagen.

Een gemiste kans is verder dat de Vivosport weliswaar voldoende waterdicht is om mee te zwemmen, maar dat er geen profiel is aangemaakt voor deze sport. Kortom, je zwemslagen of baantjes worden niet geregistreerd.

Nauwkeurigheid

Kijken we naar de nauwkeurigheid van de hartslagmeter, dan is deze over het algemeen erg acceptabel, in vergelijking met duurdere concurrenten of combinaties met een hartslagband.

Een uitzondering zijn metingen tijdens (outdoor) fietsen, dan gaan de metingen alle (verkeerde) kanten op, tenzij er een constante snelheid aan wordt gehouden.

De mate van gps-nauwkeurigheid wordt ook erg belangrijk geacht door veel sporters. Deze is vrijwel vlekkeloos, zelfs in beboste gebieden of met veel hoge gebouwen. Een groot aankoopargument voor de Garmin Vivosport.

Garmin vivosport hartslag

Accuduur

Het punt kwam hierboven al even langs, maar de batterij gaat (potentieel) een stuk langer mee dan die van de Vivosmart 3. Een indrukwekkende zeven dagen maar liefst. Je mag dan weliswaar niet of nauwelijks de GPS gebruiken om dit te kunnen halen, maar toch. Mocht je de GPS toch aanzetten, dan zou je dit acht uur achter elkaar kunnen doen.

Smart functies

Voor de die hard sporter misschien niet de aspecten die als eerste op zijn lijstje staan, maar het is zeker goed om te weten dat de Vivosport zeer capabel is op het gebied van smart functies. Je ziet gesprekken binnenkomen op je horloge, en kunt sms-jes, emails en nieuwsberichten bekijken.

Conclusie

De Garmin Vivosport een evolutie in plaats van een revolutie? Misschien. Is het uitmelkerij vanwege nauwelijks nieuwe functies? Toch niet. De Vivosmart 3 was al een erg fijne activity tracker, met zijn sportdetectie, hartslagmeter, smart functies en meer.

Voor mensen met een actieve levensstijl die nog niet helemaal toe zijn aan de vergaande functies en analyses van een volwaardig sporthorloge, maar méér willen dan slechts een stappenteller, is de Garmin Vivosport een heel goede keuze. Basismetingen van sportieve activiteiten kunnen worden gedaan, en ook nog eens extra nauwkeurig, vanwege de ingebouwde GPS.

Met daarnaast ook nog eens een beter scherm, een betere accu en meer sportprofielen is dit zonder twijfel een activity tracker die we niet hadden willen missen.

De Garmin Vivosport is onder meer te koop bij Amazon, Bol.com en Bever.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!