Polar Ignite Review Sporthorloge Hardloopzone

Polar Ignite Review

  • Helder en kleurrijk scherm verbetert de leesbaarheid
  • Het relatief lichte gewicht levert meer draagcomfort op
  • FitSpark neemt eindelijk slaapdata en -ademhaling mee om je energieniveau te bepalen
  • Er is échte zwemtracking aanwezig, voor binnen zwemmen en in open water
  • Veel sportfuncties en -metingen voor een relatief lage prijs
  • Alleen focus op sportfuncties maakt Ignite niet geschikt voor allround gebruik
  • Wel zwemtracking, maar geen triatlon/multisportmodus, dus onpraktisch voor triatleten

Vanaf: € 179

onze partners

Video - look and feel

Review

De ontwikkelingen gaan snel op sporthorlogegebied, en dat is goed nieuws. Verschillende functies worden steeds vanzelfsprekender en voordeliger. Neem de Polar Ignite, een sporthorloge dat op veel vlakken te vergelijken is met de Polar Vantage (M), maar beter betaalbaar is en zelfs enkele verbeteringen biedt, en in ieder geval meer functies.

Toegegeven, het hangt er wel een beetje vanaf wat je voor sporter bent, welke Polar voor jou de beste keuze is. Zo heeft de Vantage M een triatlon-modus en Training Load Pro, dat je goed voorbereidt op races met suggesties voor trainings- en rustmomenten.

Maar ben je geen fanatieke duursporter of triatleet dan is de Polar Ignite een geweldig sporthorloge. Met niet alleen een beter display en meer draagcomfort (want minder gewicht), maar ook een exclusieve (fitness) app die je fitheid beter in de gaten houdt en (stevige) workoutvoorstellen doet. En dus met een iets betere prijs, die net het verschil kan maken.

Display en design

De Polar Ignite beschikt over een redelijk grote ronde roestvrijstalen horlogekast van 43 mm. Hoewel een groot sporthorloge heel handig kan zijn voor de bediening of als je regelmatig statistieken wilt aflezen, wordt er helaas niet optimaal gebruikgemaakt van de ‘real estate’, oftewel de potentiële schermruimte.

De Ignite heeft namelijk ook tamelijk grote bezels op de kast zitten, met een opvallend ‘Polar’-logo. Sporters zitten hier niet per se op te wachten, omdat er zo minder werkbare schermruimte overblijft. Dan liever gewoon een kleiner, handzamer horloge om de pols tijdens het sporten. Een klein dingetje, maar toch.

Polar Ignite zijkant

Positief is de helderheid en kleurverzadiging, die een stuk verbeterd is ten opzichte van de Vantage-modellen. De Ignite is een kleurrijk en meestal goed afleesbaar scherm, al blijft direct zonlicht voor problemen zorgen.

Enigszins te betreuren is het ontbreken van een ‘always on’-display. Standaard is het scherm uit/zwart en moet je het ‘wekken’ door je pols te draaien. Dit spaart uiteraard de batterij en werkt gewoon zoals het hoort. Maar het ‘ontwaken’ zal voor sommigen net even wat langer duren dan je zou willen.

Overigens is er nog de optie om tijdens het sporten wél het display op ‘always on’ te zetten, zodat je direct je data kunt raadplegen en zo snel mogelijk het horloge kunt bedienen. Daarmee wordt het al een stuk minder groot probleem.

Interface

In tegenstelling tot de bediening middels fysieke knoppen op de Vantage, – en modellen van andere merken, zoals Garmin – is er voor de Ignite gebruikgemaakt van een touchscreen. Niets mis mee zou je zeggen maar tijdens het sporten is het niet altijd optimaal. Zweterige vingers zorgen namelijk soms voor een slechtere reactie van het scherm.

Fysieke knoppen zijn over het algemeen wat betrouwbaarder in het gebruik tijdens het sporten. Ook zijn fysieke knoppen blindelings te vinden, ook onder een mouw van een longsleeve of sportjack bijvoorbeeld. Maar op de momenten dat het touchscreen werkt – dat is meestal – werkt het prima.

Daarnaast is er nog wel één fysieke knop aanwezig, die fungeert als ‘terug-knop’, of om toegang te krijgen tot sommige functies, maar de functionaliteit is beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet een hele trainingssessie afhandelen met alleen de fysieke knop. Maar natuurlijk wel fijn dat-ie er is.

Tracking en activiteiten

Natuurlijk kan de Ignite je stappen tellen, afgelegde afstand tonen en je calorieverbruik bijhouden. Maar daarnaast zijn er ook vele sportprofielen beschikbaar. 14 zijn er standaard ingebouwd, maar via de Polar Flow-app kun je deze naar wens aanvullen en vervangen. In totaal kunnen er 20 profielen tegelijk op je horloge zitten en heb je de keuze uit 100 soorten.

Onder die profielen bevinden zich hardlopen, fietsen, krachttraining, yoga en zwemmen. Dit laatste betreft een daadwerkelijk zwemprofiel, dus met het meten van slagen en zwemstijl, en voor zowel binnen zwemmen als buiten, in open water. Vrij uniek op dit prijspunt.

Polar Ignite training

Wil je gericht en heel specifiek een bepaald trainingsprogramma samenstellen, aan de hand van jouw wensen, niveau, of een aanstaande race of wedstrijd? Dan kun je gestructureerde workouts downloaden via de Polar Flow-app. Van 5 km tot een marathon: op elke afstand kun je beter worden met de Ignite.

Dit is nog niet alles. Met de Fitspark app, nog niet eerder te zien op een Polar horloge, word je goed begeleid tijdens je training en worden er nuttige dynamische workouts voorgesteld, op basis van onder meer je trainingsgeschiedenis, hersteldata, en slaapkwaliteit. De voorgestelde (fitness-)oefeningen kunnen daarbij best pittig zijn.

Maar het hoeft niet altijd zo intens te zijn. Niet als je gebruikmaakt van de app Serene bijvoorbeeld, waarbij je ontspannende ademhalingsoefeningen krijgt. Het zal geen wereld van verschil betekenen voor de meeste mensen, maar het is wel degelijk goed om hier eens bewust mee bezig te zijn, en er een gewoonte van te maken.

Polar Ignite training

Hartslagmeter en slaapkwaliteit

De Polar Ignite beschikt, zoals steeds meer sporthorloges en activity trackers, over een ingebouwde hartslagmeter (dezelfde als in de Vantage). Hiermee kun je niet alleen een goede blik op je hartslag houden tijdens en na je sportieve activiteiten, je kunt ook op basis van hartslagzones je training samenstellen.

Daarnaast maakt deze hartslagmeter veel andere analyses mogelijk, zoals je slaapkwaliteit. De Ignite analyseert de verschillende fases van je slaap, zoals lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap, maar het horloge let ook op je ademhaling tijdens je slaap.

Polar Ignite hartslagmeter

Het meeste hiervan doen heel veel andere sporthorloges ook al. Maar de ‘nightly recharge’-gegevens die hieruit gehaald worden om je fitheid overdag (mede) te bepalen – en terugkomen in de FitSpark-app – zijn vrij nieuw.

De Ignite gaat er niet zomaar vanuit dat je ‘batterij’ ’s ochtends weer ‘gewoon’ 100% is. Het horloge neemt ook de kwaliteit van je nachtrust mee, inclusief de ademhalingsdata. Als deze slecht was, zal dit effect op je energie hebben als je opstaat. Logisch, maar Polar telt als een van de weinig merken 1 en 1 bij elkaar op.

Wat overigens ook nog gemeten wordt, wat steeds meer standaard wordt in sporthorloges, is je VO2-max, oftewel je de maximale zuurstofopname van je bloed. Helemaal 100% zal dit niet gemeten kunnen worden, maar een schatting is al aardig om te hebben, aangezien het een redelijke indicatie is van je conditie.

Bekijk ook de Polar Vantage V2 review

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van de hartslagmeter van de Ignite is prima. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van die van de GPS. De GPS chipset is hetzelfde als in de Vantage en deze is gewoon niet zo geweldig. Wat afwijkingen hoeven geen probleem te zijn als je naar de trends kijkt. Maar als accurate metingen heel belangrijk zijn, kun je beter een ander horloge kiezen.

Smart (en andere) functies

Net als een concurrent als de Forerunner 45, is de Polar Ignite nauwelijks ‘smart’ te noemen. Ja, je Ignite trilt als je een bericht op je smartphone krijgt, maar je kunt niet het (hele) bericht lezen, en antwoorden is al helemaal niet mogelijk.

Ook is er geen muziekspeler aan boord, staan er geen kaarten op, en kun je niet contactloos betalen met de Polar Ignite. Het is dus echt puur, voor 99%, een sporthorloge. Hoeft geen probleem te zijn, maar wel erg goed om te weten.

Polar Ignite hartslag scherm

Batterij

De batterijduur van de Polar Ignite is meer dan voldoende. Houd je het horloge gewoon in smartwatchmodus, dus zonder GPS of andere ingewikkelde sensoren ingeschakeld, dan kun je er bij dagen mee doen. Hou je continu GPS ingeschakeld, dan doe je er 18 uur mee. Wat nog steeds prima is natuurlijk.

Voor de meeste gebruikers zal de batterijduur er iets tussenin liggen, omdat GPS niet voortdurend aan hoeft te staan. Dus een dag of twee drie moet heel goed kunnen met normaal gebruik.

Conclusie

Polar heeft met de Ignite een zeer concurrerend sporthorloge op de markt gebracht in de (bijna) budgetcategorie. In vergelijking met de Vantage is het een zeer aantrekkelijk aanbod, met een betere prijs, beter scherm, lichter horloge, en een fijne functie als FitSpark. Daarentegen heeft de Ignite geen triatlonfunctie en is het verkrijgen van Running Power data niet mogelijk.

Qua prijspunt, maar ook qua functies, is de Ignite te vergelijken met de Garmin Forerunner 45, die een zwemprofiel mist en het ook moet doen zonder het doordachte FitSpark. Maar voor hardlopers, die optimale begeleiding, trainingsprogramma’s én nauwkeurige(re) metingen willen – en geen waarde hechten aan zwemdata – is de Forerunner 45 waarschijnlijk de slimmere keuze.

Hoe dan ook, als jij een wearable vooral voor sport nodig hebt, en verder geen smart functies of een geïntegreerde muziekspeler wenst, heb je aan de Polar Ignite een zeer compleet horloge, dat een mooi algemeen beeld geeft van je fitheid en je prima begeleidt op weg naar betere prestaties.

Wil jij morgen al stappen gaan zetten en gaan werken aan je conditie en sportprestaties? Bestel dan nu de Polar Ignite bij bol.com, Amazon of Bever en ervaar zelf hoe goed dit sporthorloge aansluit bij jouw wensen.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
61 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 679
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
173 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 499
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 564
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 460

Vergelijk met

Vergelijk de Polar Ignite met andere sporthorloges

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Marijke

Ik ben al altijd heel tevreden geweestvan Polar, maar Polar Ignite is echt niet goed. Ik kocht mijn Ignite vorig jaar bij A.S. Adventure.
Ik ben een jogger die meestal 2 tot 3 keer per week loop aan ongeveer 9,5km/u. Nu loop ik volgens mijn Ignite soms 22km/u!!!!
Ik heb mijn horloge binnengestoken en eerst kreeg ik die (niet gemaakt) terug. Dan heeft Polar (na 3 maanden) een nieuwe Ignite opgestuurd, maar ik blijf hetzelfde probleem hebben. A.S adventure zou liever een tegoedbon geven, maar dit kan en mag niet van Polar. Ik zou bij Polar blijven, maar een Ignite wil ik niet meer.

Alice

Prima horloge. De eerste ging wel snel kapot. Bij de tweede , heb ik nu een half jaar, is het bandje al heel slecht. Ik oordeel negatief, hoewel ik al vele jaren Polar had. De vele functies worden pas zichtbaar in de flow app en de digitale omgeving. Daar kom je echter alleen in als je akkoord gaat met het delen van al jouw informatie met derden, ook voor commerciële doelen en wie weet allemaal nog meer. Zonder alles aan te vinken heb je slechts een vrij traditioneel horloge, kun je beter er eentje van 20 euro kopen. Niet kopen dus !