Polar Vantage M Review Sporthorloge Hardloopzone

Polar Vantage M Review

  • Goede hartslagmeter met 9 sensoren
  • Nauwkeurige metingen
  • Uitgebreide en praktische trainingfeatures
  • Lichter en dunner dan de Polar Vantage V
  • Accuduur van 30 uur
  • Aantrekkelijk uiterlijk (rond)
  • Geen muziekspeler
  • (Nog) geen smart notificaties
  • Geen loopvermogen meten als bij de Vantage V
  • App kan gedetailleerder en praktischer

Vanaf: € 249

Bekijk prijs 👉
onze partners

Video - look and feel

Review

Met het lanceren van de Vantage V en de Vantage M heeft Polar, pionier op het gebied van draadloze hartslagmeters, een tweetal opwindende sporthorloges op de markt gebracht. Sporthorloges die er niet alleen aantrekkelijk uitzien, maar ook diepe en uitgebreide features bieden voor de professionele sporter.

Waar de Polar Vantage V duidelijk voortborduurt op de V800, betreedt Polar met de Vantage M een nieuw segment voor het merk. Hij kan gezien worden als opvolger van de M430 maar heeft wel beduidend meer te bieden en kost ook meer.

In vergelijking met de Vantage V is hij meer middenklasse dan high end. Wat je terugziet in het ontbreken van enkele features maar vooral in de prijs. De Vantage M kost namelijk bijna de helft van de Vantage V. Dat betekent een prijsverschil van ruim 200 euro.

Het is natuurlijk heel Nederlands om over de prijs te muggenziften. Soms doet het er weinig toe. Je betaalt meer voor de Vantage V, maar daar krijg je wel verschillende pro-functies voor terug. Maar als deze voor jou geen noodzaak zijn, maar alleen nice to have, dan kun je als serieuze sporter ook heel goed uit de voeten met de Vantage M. En je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Design en interface

De Polar Vantage M heeft – net als zijn ‘grote’ broer Vantage V – een aantrekkelijk ronde horlogekast en een schermformaat van 1,2 inch. Hij moet het zonder het touchscreen stellen van de V, maar heeft vijf ronde en relatief kleine fysieke knoppen aan de zijkanten, waarmee je door de menu’s navigeert en functies inschakelt. Ook is het scherm niet ‘always-on’ zoals bij de V.

Verder is de behuizing van de Vantage M van kunststof waar die van de V van metaal is.

Polar Vantage M afmetingen

Prettig is dat de Vantage M iets handelbaarder is wat formaat betreft dan de V. Hij heeft dezelfde diameter – 46 mm – als de Vantage V, maar hij is wel een stukje dunner (12,5 mm) en lichter (45g). Hiermee is het horloge fijner om de hele dag om te hebben. En om mee te slapen. Wat natuurlijk goed uitkomt als je je slaapkwaliteit wilt bijhouden, waar dit horloge toe in staat is.

Activiteiten

Van een sporthorloge van bijna 280 euro verwacht je vele sportprofielen en trackingmogelijkheden en de Vantage M stelt wat dat betreft niet teleur. Net als de Vantage V heb je de beschikking over een indrukwekkend aantal van 130 sportprofielen, waarvan er 20 zijn voorgeprogrammeerd en te personaliseren. Alles van hardlopen en fietsen tot zwemmen, en crosstrainen tot hiken.

Voor elk van deze sporten worden net weer wat andere algoritmes toegepast om optimaal de prestaties te kunnen meten en de meest nauwkeurige data te kunnen tonen. Vervolgens is al je data terug te vinden in de app Polar Flow, die je installeert op je smartphone of tablet.

Polar Vantage M

Je hebt met de Vantage M ook de mogelijkheid persoonlijke hardlooptrainingsprogramma’s samen te stellen, voor afstanden van 5 km tot aan een marathon.

Net als bij de Vantage V is dit een ideaal horloge om triatlons mee bij te houden vanwege de aanwezige multisportmodus. Hiermee kun je verschillende sporten bijhouden in één enkele sessie en snel switchen tussen de sporten. Uiteraard betekent dit ook dat hij waterdicht is

TrainingloadPro

Hoewel de Polar Vantage M niet de herstelfunctie – of liever: hulp – ‘RecoveryPro’ heeft, noch het hardloopvermogen aan de pols kan meten (vooral vanwege het ontbreken van een barometer), bevat de M wel de zeer nuttige feature ‘TrainingloadPro’.

Met deze functie kun je zien wat de kwaliteit van je training is, aan de hand van drie specifieke onderdelen. ‘Cardio load’ laat zien wat de training conditioneel met je doet (dus voor je cardiovasculaire systeem). ‘Muscle load’ toont je hoe zwaar je spieren het te verduren hebben gehad. En ‘Perceived load’ vergelijkt dit met jouw eigen perceptie en inschatting van je training.

Polar Vantage M cardio

Muscle load kan op de Vantage M overigens wel alleen bijgehouden worden als je een externe sensor gebruikt.

Deze gecombineerde data kan dan getoond worden op je horloge, of uitgebreid in de bijbehorende app. Je ziet dan precies wat je status is: of je te weinig traint, de boel simpelweg netjes onderhoudt, echt goed aan het opbouwen bent, of juist aan het overtrainen bent. Je wordt daarbij ook gemotiveerd of juist gewaarschuwd.

Tracking

Uiteraard heb je niet ‘alleen’ vele sportprofielen en diepe, uitgebreide functies om je sportieve activiteiten bij te houden en je training vorm te geven. De gebruikelijke trackingfuncties ontbreken natuurlijk ook niet. De hele dag wordt je hartslag bijgehouden, worden je stappen geteld, de afstand die je aflegt, je calorieverbruik, en je slaap. Dus zelfs ’s nachts als jij rust is je horloge nog actief.

App

De bijbehorende app waarmee je horloge kan synchroniseren, toont je uitgebreide informatie over al je activiteiten en de kwaliteit van je slaap (per fase), in vele interessante tabellen en grafieken. Deze app is weliswaar overzichtelijk maar zou baat hebben bij nog wat meer gedetailleerde data en gebruiksvriendelijkheid.

Smart functies

Over de smart functies kunnen we – op dit moment – kort zijn. Want hoewel smart notificaties (van je smartphone) wel op de agenda staan voor toekomstige updates, is deze functionaliteit er (begin 2019) nog niet. Als dit erg belangrijk voor je is, kun je beter nog even wachten. Of kiezen voor een alternatief van bijvoorbeeld Samsung (Galaxy Watch) of Apple Watch. De Vantage M is duidelijk primair een sporthorloge.

Nauwkeurigheid

De hartslagmeting van de Vantage M is met zijn negen aanwezige sensoren voor metingen aan de pols, uitmuntend. In vergelijking met metingen met de combinatie van een sporthorloge en hartslagband, zijn de verschillen te verwaarlozen. Vooral de fietsmetingen zijn erg goed. Met hardlopen kunnen er op sommige momenten nog wel wat afwijkingen zijn, maar veel is het niet. Hij heeft ook duidelijk de verschillende hartslagzones weer van je training.

Polar Vantage hartslagzones

De ingebouwde GPS voldoet prima, maar er zijn horloges die net wat nauwkeuriger zijn, waaronder de Polar V800, de directe voorganger van de Vantage V. De Vantage M meet trouwens wel heel snel. Niet pas na enige tijd, zoals bij veel concurrenten het geval is, maar na slechts één seconde is er al GPS-ondersteuning voor je sportieve activiteiten.

Accuduur

De batterij van de Polar Vantage M is wat kleiner, en minder krachtig dan die van de Vantage V; vandaar dat hij ook wat slanker is. Maar dat betekent niet dat je hem op de haverklap aan de lader moet hangen. De accu gaat een zeer respectabele 30 uur mee. Ook een meevaller is dat het opladen zeer snel gaat. Ongeveer een uur heb je ervoor nodig om hem maximaal op te laden.

Conclusie

Met de Vantage V en Vantage M heeft Polar twee mooie, interessante modellen op de markt gebracht voor de serieuze sporter. Waarbij ze allebei toch wel hun eigen doelgroep hebben. De Vantage V heeft net wat meer pro-features voor de professionele sporter die bijna niets anders doet dan sporten en zijn trainingen én zijn rustperiodes optimaal wilt bijhouden en vormgeven.

Daartegenover staat de Vantage M, die bijna identiek is aan de V, maar meer de serieuze sporter op het oog heeft, die hier niet uitsluitend mee bezig is maar wel zo goed mogelijk aan zichzelf wil werken en zijn prestaties wil verbeteren. Allebei prima sporthorloges dus, waar weinig op af te dingen is.

De ‘M’ is zeer compleet, met nauwkeurige hartslagmeting, mooie trainingsfeatures, en vele sportprofielen en interessante data waar je echt wat aan hebt. Tel daar een aantrekkelijke uitstraling bij op, het vooruitzicht van notificaties en een acceptabele prijs, en je hebt een winnaar in je handen.

Alternatieven

9.5
12 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 681
Garmin Vivoactive 4
9.4
1444 reviews
Garmin Vivoactive 4/4S Vanaf: 219
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
172 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 478
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 559
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 450

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Jan Janssen

Heb de polar advantage M nu 1,5 jaar. Na een jaar werkte de synchronisatie met mijn IPhone SE niet meer. Ter reparatie opgestuurd.Hersteld onder garantie. Nu na weer een half jaar gebruik hetzelfde probleem. Opnieuw ingeleverd bij dealer.

Coos Datema

In de ruim twee jaar dat hij het deed, was het een fantastisch sporthorloge, net als de M430 die gelukkig net binnen de garantietermijn kapot ging. Mijn Polar Vantage M staakte de strijd na iets meer dan 2,5 jaar gebruik. Horloge opgestuurd naar Polar. Polar repareert de Vantage M niet. Wel kan ik met 30% korting een nieuw Polar horloge kopen. Toch maar niet, denk ik.