Polar Vantage V Review Sporthorloge Hardloopzone

Polar Vantage V Review

  • Goede hartslagmeter met 9 sensoren
  • Batterijduur van 40 uur
  • Diepe training- en herstelfuncties
  • Meten loopvermogen zonder pod of externe sensor
  • Aantrekkelijk uiterlijk
  • Geen muziekspeler
  • App kan gebruiksvriendelijker en praktischer
  • (Aanvankelijk) ontbreken smart functies zoals notificaties
  • GPS minder accuraat dan voorganger (V800)
  • Prijs

Vanaf: € 269

Bekijk prijs 👉
onze partners

Video - look and feel

Review

Polar, wereldmarktleider op het gebied van draadloze hartslagmeters, komt eindelijk op de markt met een opvolger voor de V800. Het spannende nieuwe sporthorloge luistert naar de naam Vantage V.

De ‘V’ wordt samen uitgebracht met de Vantage M, een horloge met grotendeels dezelfde eigenschappen en hetzelfde uiterlijk, maar met wat minder features, een kleinere accu, en geen always-on touchscreen. Voor de wat minder professionele of veeleisende sporter is dit nog steeds een uitstekend sporthorloge, maar er zijn wel duidelijk verschillen, zeker ook in de prijs.

‘Vantage’ klinkt premium en dit is het nieuwe sporthorloge van Polar ook, zeker als we het over de ‘V’-uitvoering hebben. Waar de Aston Martin Vantage een James Bond-waardige auto is, is de Polar Vantage V het soort sporthorloge dat je zo om de pols zou kunnen zien van deze veeleisende, goed getrainde en stijlvolle Britse spion.

Design en interface

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Polar Vantage V (net als de M) een ronde horlogekast, wat het een aantrekkelijke, meer authentieke horloge-uitstraling geeft. De Vantage heeft een beelddiagonaal van 1,2 inch en de V beschikt, naast enkele fysieke knoppen aan de zijkanten, over een ‘always on’ touchscreen.

Het is fijn dat je als gebruiker beide opties hebt, want sommige sporters hebben een voorkeur voor fysieke knoppen. Je kunt door de menu’s scrollen met de knoppen of het touchscreen en om een optie te selecter gebruik je een knop of tik je twee keer op het scherm.

Geen van beide bedieningsopties is uitmuntend in snelheid en respons. Het touchscreen kan wat lag vertonen en overall zijn er zeker snellere smartwatches op de markt. Maar als je aan het sporten bent, presteert hij fantastisch en zijn er geen problemen op dit gebied.

Activiteiten en sport/fitness features

Zoals je mag verwachten van een premium sporthorloge als dit wordt er een heel scala aan sportieve activiteiten bijgehouden.

Het is misschien lichtelijk overweldigend, maar de Polar Vantage V heeft maar liefst 130 verschillende sportprofielen om uit te kiezen, waarvan 20 voorgeprogrammeerde en volledig te personaliseren profielen.

Ook is het een goed horloge voor triatleten, vanwege de multisport-modus, waarmee je verschillende sporten kunt bijhouden binnen dezelfde trainingssessie. En inderdaad, dat je hem als triatleet goed kunt gebruiken, betekent dat de Vantage V waterdicht is en speciale zwemmetingen kan doen.

Polar Vantage v

TrainingloadPro en Recovery Pro

De Polar Vantage V heeft twee belangrijke features die je helpen met het onderhouden van een uitgebalanceerd en zo efficiënt mogelijk trainingsprogramma: TrainingLoadPro en Recovery Pro. Door te ‘luisteren’ naar je lichaam, grotendeels door gebruik te maken van hartslagmetingen. Deze features houden de stress of spanning in de gaten die er op je cardiosysteem en spieren staat.

Je kan hiermee in één van vier categorieën vallen, waarmee je weet of je meer of minder intensief moet trainen. Zo is het zonde als je aan het ondertrainen bent en je vooruitgang in de weg staat. Daarentegen is het ook niet goed als je te fanatiek aan het trainen bent (na een periode van relatieve rust) en veel kans loopt op blessures. De Vantage vertelt je precies waar je aan toe bent.

Voor de meest nauwkeurige cardio-data en trainingssuggesties binnen de RecoveryPro-functie moet je gebruikmaken van een Polar H10 borstband voor hartslagmeting. Hiermee kun je goed een basishartslag vaststellen met een zogenaamde orthostatische test. Je moet dan liggend en staand je hartslag laten meten en enkele vragen over je conditie beantwoorden. Vervolgens is je hartslagmeter geijkt.

Het zijn goed werkende, nuttige functies. Niet volkomen uniek, want concurrerende modellen van Suunto en Garmin kunnen dit ook al een tijdje, maar het is zeker waardevol om een horloge te hebben dat nauwkeurig je training in de gaten houdt.

Hardloopvermogen

Wel uniek voor een sporthorloge is een geïntegreerde mogelijkheid tot het meten en tonen van hardloopvermogen. Hiermee kun je precies zien hoeveel energie je spendeert per onderdeel van je run. Zo is het intensiever en belastender om tegen een heuvel op te lopen dan op een volkomen recht stuk.

Vanwege de aanwezige barometer kan de Vantage V goed je loopvermogen registreren zonder de hulp van een externe pod of sensor. De vermogens die je kunt meten zijn onder meer: maximum vermogen, gemiddeld vermogen en rondevermogen. Hoewel je misschien bugs zou verwachten of de nodige onnauwkeurigheid, is hier eigenlijk geen sprake van. Het werkt gewoon prima.

Tracking

Dat de Polar Vantage V een compleet pakket aan fitness- en sportfuncties heeft, mag duidelijk zijn. Dit is immers een professioneel, high end sporthorloge. Dat betekent dat ook de trackingfuncties niet mogen ontbreken die je op een gemiddelde activity tracker vindt.

Polar Vantage V

Dus kan de Polar ook de hele dag je activiteiten bijhouden: hoeveel stappen je hebt gezet, de afstand die je hebt afgelegd, de calorieën die je hebt verbrand, maar ook – met behulp van de ingebouwde hartslagmeter – wat de kwaliteit van je slaap is. Dit wordt allemaal netjes bijgehouden en kun je in uitgebreide overzichten bekijken in de bijbehorende app.

Deze app is op zich overzichtelijk genoeg, met vele grafiekjes, maar hij mist op sommige plekken nog waardevolle data. Zo kun je heel goed trends en de verdeling van je energie, hartslag of prestaties zien, maar meestal niet exact welke waardes er bij de verschillende punten horen. En als deze data wel te zien is, is dit vaak niet heel makkelijk of soepel te achterhalen.

(Smart) functies

De Polar Vantage V is veel, héél veel, maar een smartwatch kun je het niet noemen. Daarvoor ontbreken er simpelweg teveel features. Met name smart functies zijn met een lichtje te zoeken. Waar deze op voorganger V800 wel mogelijk waren, kun je met Vantage V geen notificaties ontvangen. Nog niet tenminste, want het staat wel op de planning voor een softwareupdate.

Nauwkeurigheid

De hartslagmeting van de Vantage V is, zoals je mag verwachten van deze pionier op het gebied van hartslagapparaten, uitstekend. In de Vantage V zijn maar liefst 9 sensoren opgenomen om het meten aan de pols zo nauwkeurig mogelijk te maken. Er is zelfs een tiende led/sensor aanwezig, maar deze zou volgens Polar nog geen meerwaarde hebben, dus deze is nog niet actief.

Hartslagmetingen voor fietsen zijn in ieder geval voortreffelijk. Bij hardlopen – in sprintjes bijvoorbeeld – zijn er hier en daar wel wat afwijkingen; meer dan bij sommige concurrenten.

Polar Vantage v

Wat de GPS betreft, die uiteraard aanwezig is op dit horloge: deze voldoet prima, maar moet het, interessant genoeg, afleggen tegenover zijn directe voorganger, de Polar V800, één van de nauwkeurigste GPS-horloges ooit.

Waar de Vantage V overigens in uitblinkt is de directheid van de metingen. Het is weliswaar nadelig voor de accuduur, maar alle buitenactiviteiten zijn meteen, na 1 seconde al, voorzien van GPS-ondersteuning.

Accuduur

Zelfs mét de directe GPS-registratie kan de Polar Vantage V bogen op een accuduur van maximaal 40 uur (tegenover 30 uur voor de Vantage M). Dit blijkt ook in de praktijk goed te benaderen te zijn. Hoewel concurrenten door uitschakelen van de GPS een nog veel langere accuduur bereiken, is dit meer dan acceptabel.

Bovendien is de laadtijd prettig kort; slechts in iets meer dan een uur heb je de Vantage V alweer volledig opgeladen. Zorg er wel voor dat je de lader niet kwijtraakt, want je kunt helaas geen generieke lader gebruiken of een lader van een ander Polar-model.

Conclusie

De Polar Vantage V is duidelijk gericht op de professionele en serieuze sporter. De sporter die nauwkeurige metingen verlangt en behoefte heeft aan een horloge dat je algehele conditie goed in de gaten houdt en je precies vertelt hoe, wanneer en met welke intensiteit je moet trainen.

De Polar Vantage V doet dit alles én meer, met een batterij die lang meegaat, multisportfunctie, waterdichtheid en een aantrekkelijke verschijning. Zonder smart functies maar met een prima hartslagmeter, geïntegreerde loopvermogenmeter, en fijne (andere) sportfuncties, is de Vantage V een mooi, veelzijdig en goed presterend horloge voor de professionele sporter.

Alternatieven

9.5
12 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 681
Garmin Vivoactive 4
9.4
1444 reviews
Garmin Vivoactive 4/4S Vanaf: 219
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
172 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 478
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 559
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 450

Vergelijk met

Vergelijk de Polar Vantage V met andere sporthorloges

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Lau

Absoluut niet voor zwemmen geschikt