Suunto 9 Review Sporthorloge Hardloopzone

Suunto 9 Review

8.6
4.3 1

Voor- en nadelen

  • Batterijduur van maximaal 120 uur maakt horloge geschikt voor meerdaagse activiteiten en avontuurlijke uitstapjes
  • Batterijbesparingsfuncties: door meldingen en automatische besparingsmodi valt je horloge nooit onverwacht uit.
  • Met de uitstekende navigatiefuncties heb je snel een route en maak je gebruik van de ervaringen van anderen.
  • Stoere, robuuste horlogekast oogt aantrekkelijk
  • Goede (open water) zwemtracking geeft drager meer vrijheid en inzicht, ook buiten het zwembad
  • Hartslagmeting is niet altijd (meteen) accuraat
  • App(s) kan/kunnen beter. Keuze uit twee apps werkt verwarrend en beide hebben gebreken.
  • Handmatige profielen zijn beperkter dan de standaard profielen

Review

Er zijn sporthorloges en activity trackers die veel bieden voor relatief weinig geld – zoals de Amazfit Bip, met GPS, ingebouwde hartslagmonitor en waterdichtheid – maar voor de echt fanatieke sporter die het uiterste van zichzelf en zijn wearable vraagt, blijft het daarmee toch vaak behelpen. Premium sporthorloges met krachtige trainingsfeatures bieden dan toch meerwaarde.

Dit geldt ook voor de Suunto 9, een prijzig, maar robuust en veelzijdig sporthorloge dat concurreert met high end modellen als de Polar Vantage V, Polar Vantage V2 en de Garmin Fenix 5 Plus. Het horloge kan bogen op een indrukwekkende batterijduur van maximaal 120 uur, wat erg goed is voor zo’n rijk uitgevoerd horloge. Zeker voor multi- en duursporters is dit een waardevolle eigenschap.

De Suunto 9 – ook verkrijgbaar als Suunto 9 Baro, met toegevoegde barometer om hoogteverschillen te kunnen meten – heeft verschillende dingen alvast heel goed gedaan, volgens de experts. Zo heeft hij in 2018 de Gear of the Year-award gekregen van Runner’s World, met name vanwege de batterijduur. En daarnaast heeft de ‘9’ de IF Design Award gewonnen in 2019.

Je zou bijna vergeten dat de Suunto 9 ook nog activiteiten en beweging moet kunnen bijhouden. Het goede nieuws is, dat het apparaatje dit heel verdienstelijk doet. Of het niveau hiervan de hoge prijs rechtvaardigt, zijn de meningen over verdeeld, maar de ‘9’ is voor vrijwel iedere sporter een waardevolle wearable.

Design en display

De Suunto 9 is, zoals de meeste modellen van het Finse bedrijf, karakteristieke robuust in zijn uitstraling. De 9 heeft een vrij grote, ronde kast met een diameter van 50 mm, mineraalglas, een stijlvolle roestvrijstalen ‘bezel’, en een siliconen bandje.

Suunto 9 bandje

Aan de zijkant zijn drie forse, fysieke knoppen geplaatst, die weliswaar handig zijn – want goed te vinden en in te drukken – voor de bediening, maar wat minder subtiel onder een kledingstuk verdwijnen en relatief snel ergens achter blijven haken.

Interface

In het gebruik is het jammer dat er geen vaste ‘back’-knop is om terug te gaan naar een vorig scherm, waarvoor je dan omslachtig moet scrollen, of moet swipen via het touchscreen. Dit touchscreen is dan wel weer een stuk sneller en responsiever dan eerdere Suunto-modellen, wat uiteraard erg prettig is bij veelvuldig gebruik.

Hartslagzones Suunto

De Suunto 9 is niet altijd even intuïtief in zijn bediening. Je komt niet altijd op de meest logische plek uit na een druk op de knop. Op den duur zal dit heus wel soepeler gaan, maar velen zullen hier wel enige ‘inlooptijd’ voor nodig hebben. De grote knoppen maken de Suunto 9 wel makkelijk te bedienen, ook met handschoenen aan.

Tracking en activiteiten

Uiteraard bevat de Suunto 9 een stappenteller, die je progressie gedurende de dag bijhoudt; af te lezen in een ring op het homescreen. Ook je calorieverbruik wordt bijgehouden, met behulp van de ingebouwde hartslagmonitor. Dagelijkse doelen voor beide metingen kun je handmatig instellen. Wekelijkse doelen kun je terugvinden in een tweede ring op het scherm.

Je krijgt geen melding, zoals op veel andere sporthorloges en activity trackers, wanneer je te lang stil hebt gezeten en weer in actie moet komen. Verder wordt alle dagelijkse data wel netjes weergegeven, ook je slaapkwaliteit, waarmee het een horloge is dat je de hele dag om kunt houden. Als je tenminste vindt dat de uitstraling subtiel genoeg is voor dagelijks gebruik.

De Suunto 9 heeft standaard meer dan 80 verschillende sportprofielen aan boord, met hun eigen schermen en data. Ook heeft de ‘9’ een ingebouwde hartslagmeter. Een van de metingen waarin de Suunto 9 uitblinkt is het tracken van zwemmen in open water. Dat was al uitstekend en is – en wordt – in de ‘9’ nog verder verbeterd.

Voor triatleten en andere multisporters is het goed om te weten dat de Suunto 9 razendsnel kunnen switchen tussen sportprofielen met een lange druk op de centrale knop. Als je kiest voor de Suunto 9 Baro, zal het horloge ook automatisch wisselen tussen de alto- en accelerometer, als dit nodig is.

Hoewel de Suunto 9 vele profielen heeft, ook voor lopen, zijn de mogelijkheden voor custom profielen wat beperkter. Bijvoorbeeld bij het samenstellen van een eigen interval profiel. Ook zijn er vier data- of functieschermen beschikbaar in custom-mode (waarvan er één standaard voor navigatie bedoeld is), terwijl de standaard profielen zes schermen hebben.

Navigatie

Het horloge heeft fijne ‘broodkruimelnavigatie’ en andere navigatiefuncties aan boord. De routeplanner in de Suunto smartphone app werkt goed, waarbij populaire routes duidelijk getoond worden en notoire onpopulaire en onprettige stukken in de routes automatisch worden vermeden. Wel zo handig als je niet zo bekend bent in bepaalde gebieden.

De navigatiefuncties zijn heel makkelijk in gebruik en je kunt in enkele seconden een route van de app naar je horloge overzetten. Voor meer detail kun je maps op de Sports Tracker-website bekijken en naar de Suunto 9 overzetten. Daar zie je dan een simpele broodkruimelnavigatie.

Hartslagmeter

Natuurlijk heeft een premium horloge als de Suunto 9 ook een ingebouwde hartslagmeter. Deze presteert prima. Dat wil zeggen, als je langer bezig bent, wordt hij zeker voldoende- zelfs zeer – nauwkeurig, maar als je begint met hardlopen, kunnen de eerste metingen behoorlijk schommelen. Dit is ook nadelig voor de caloriemetingen en het hersteladvies.

Suunto 9 hartslagmeter

Voor hardlopers die overal en altijd accurate metingen willen hebben, is een extra borstband dus – helaas – aan te raden. De hartslagmeter is overigens wel – direct – verrassend nauwkeurig tijdens het zwemmen.

Als de hartslagmeter eenmaal genormaliseerd is na de nodige workout-tijd, presteert hij prima, zelfs in vergelijking met een losse borstband, zoals een Polar H10-band. Je kunt er onder meer zone trainingen mee doen en 24/7 je hartslag bijhouden. Dit maakt hem ook geschikt voor het tracken van je slaapkwaliteit. Al zal wellicht niet iedereen zo’n groot horloge in bed willen dragen.

(Smart) features

De Suunto 9 is een horloge dat volledig gericht is op sportieve metingen, en dat is prima. Maar in alle soorten wearables worden er toch steeds meer smart functies ingebouwd, omdat veel mensen nu eenmaal ‘connected’ willen blijven. De Suunto 9 gaat hier (nog) niet bepaald in mee. Ondanks de premium prijs, moet je het met simpele notificaties doen. Reageren is niet mogelijk

App

Zoals gezegd bevat de Suunto app – voor smartphone of tablet – een heel fijne routeplanner die je makkelijk kunt synchroniseren met je horloge. Handig is ook dat je de Suunto app makkelijk kunt linken met Strava.

Wel is het verwarrend dat de Suunto 9 twee apps ondersteunt die niet met elkaar synchroniseren en allebei zo hun gebreken hebben. Ook ligt de focus van de nieuwste app meer op dagelijkse fitness gericht dan op sportieve activiteiten. Wellicht wordt dit in de toekomst nog geperfectioneerd.

Batterij

Interessant genoeg – bij een die hard, premium sporthorloge als de Suunto 9 – ligt veel van de focus in de marketing op de goede batterijduur van het model. Hij kan wel 120 uur meegaan op een enkele lading, wat vrij uniek is voor een dergelijk ‘zwaar’ sporthorloge, en erg prettig voor (dagen)lange sportsessies met weinig tot geen laadmogelijkheden.

Het is niet alleen het geval dat de batterij op zichzelf lang meegaat, het horloge beschikt ook over verschillende handige besparings- en notificatiefuncties met betrekking tot de batterij. Zo onthoudt de ‘9’ je wekelijkse routine en herinnert je bijvoorbeeld een dag voor je lange run eraan om je horloge op te laden.

Suunto 9 herinnering

Maar het horloge beschikt ook over verschillende ad-hoc besparingsfuncties. Smartphones hebben dit natuurlijk al jaren, maar in sporthorloges hebben we het nog niet vaak gezien. Zo kun je bepaalde functies uitschakelen om batterijlading te besparen en doet het horloge ook zelf suggesties hiertoe. Deze modi zijn ook op ieder willekeurig moment in te schakelen.

Helemaal mooi is dat de nauwkeurigheid van het tracken hier niet of nauwelijks onder leidt. Zo heeft de Suunto 9 een functie genaamd ‘FusedTrack’, waarmee er minder regelmatig GPS wordt gebruikt – om batterij te besparen – maar er toch een accurate route- en tempometing kan plaatsvinden. Dit werkt uitstekend.

Suunto 9 bespaarmodus

Eindoordeel: De Suunto 9 wel of niet kopen?

De Suunto 9 is een solide, robuust, veelzijdig sporthorloge waar veel sporters plezier aan zullen beleven.

De sportprofielen zijn uitgebreid, zwemtracking is uitstekend, net als de navigatiefuncties en vooral de batterijduur- en besparingsfuncties zijn bijzonder. Of de Suunto zijn hoge prijskaartje waard is, moet ieder voor zich beoordelen.

Wil jij er zo snel mogelijk achterkomen of de Suunto 9 het perfecte sporthorloge is voor jou? Kijk dan op de sites van fitnessdigital, bol, of futurumshop en bestel de Suunto 9 meteen!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Suunto 9 met andere sporthorloges

Suunto 9 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!