De TomTom Golfer 2 is, het zal niemand verbazen, een sporthorloge dat helemaal is toegespitst op de golfsport. Maar dan ook echt helemaal. Andere sporters hebben niets aan de TomTom Golfer 2, behalve om de tijd te checken. Ja, het apparaatje kan stappen tellen, maar dit doet het niet de hele dag door. Pas als je een rondje golf opstart, begint de TomTom Golfer 2 met tellen.
Maar een kniesoor die daar op let. Het goede nieuws is dat de TomTom Golfer 2 voor de doelgroep een uitstekend product is dat afstanden en slagen bijhoudt en allerlei handige analyses doet.
De TomTom Golfer 2 is de opvolger van de Golfer, die TomTom in 2014 op de markt bracht. Dat horloge was een aardige eerste stap binnen deze sport voor het navigatiebedrijf, maar de Golfer 2 is toch wel een flinke stap vooruit. TomTom heeft in stand gehouden wat goed beviel en verbeteringen doorgevoerd waar ze het hardste nodig waren.
Design en interface
Wat de form factor betreft hoefde er niet gemorreld te worden aan de Golfer. Hij heeft nog steeds een strakke, rechthoekige vorm met groot zwart-wit display en een grote navigatieknop eronder. Die knop geeft hem niet alleen een karakteristiek, origineel uiterlijk, het is ook nog eens praktisch.
De navigatie met deze knop, waar overigens ook de GPS-module in verborgen zit, is prettig en het zorgt ervoor dat er geen uitstekende knoppen aan de zijkant van het horloge zitten, die mogelijke irritatie zouden kunnen opleveren tijdens je swings. Het houdt de horlogekast ook relatief dun, met zijn 13 mm.
Wel is het horlogebandje nu een steviger en makkelijker vast te maken. De Golfer 2 weegt overigens slechts 60 gram en is beschikbaar in Large en Small.
Als je het horloge moet opladen, klik je hem heel makkelijk uit de geïntegreerde behuizing met polsband en klik je hem op de speciale meegeleverde lader. Je merkt dan ook meteen dat het bandje heel eenvoudig te verwisselen is.
Tijdens het spelen toont het display standaard aan de linkerkant de hole waar je mee bezig bent, de bijbehorende par, en in het midden met grote cijfers drie getallen onder elkaar: de afstand tot de voorkant, het midden en de achterkant van de green. Maar uiteraard laat hij nog meer zien.
Functionaliteiten
Slagdetectie
Een verschil met zijn voorganger is dat de Golfer 2 slagdetectie heeft. Iedere keer dat hij een slag waarneemt, wordt deze bij je totaal opgeteld (en komt er een ‘swingend’ mannetje in beeld). Erg fijn hierbij is dat oefenslagen – voordat je de bal definitief een mep verkoopt – niet mee worden geteld, omdat alle swings die binnen drie meter plaatsvinden als één slag worden gezien.
Het systeem is nog niet helemaal perfect, want putts worden vanwege hun geringe beweging niet geregistreerd. Dit kun je zelf gelukkig makkelijk oplossen door je hand kort boven het display te houden. Dan wordt er automatisch een slag bij je totaal opgeteld. Een kleine moeite.
Shotanalyse
Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid van een analyse van je shots en afstanden na iedere ronde, die je via de app (op een iOS- of Android-apparaat) kunt bekijken. Er zijn soms nog wat problemen met synchroniseren van de app of het pairen van devices, maar dit is voor een deel toe te schrijven aan gewenning en kinderziektes van de software.
Afstanden
Een functionaliteit die ook al aanwezig waren op de Golfer 1, en hier uiteraard weer zijn opwachting maakt, is bijvoorbeeld het tracken van de afstand van je slagen, die begint op het moment dat je begint te lopen na een slag.
Maar je kunt ook per hole een grof overzicht van het terrein krijgen, met onder andere de afstanden tot hindernissen.
Up-to-date golfbanen en hindernissen
Net als de vorige TomTom Golfer herkent de Golfer 2 golfbanen en hindernissen, maar de mate waarin dit werkt is een stuk verbeterd. Er zijn veel meer banen en hazards in de database opgenomen, wat de functionaliteit ook daadwerkelijk bruikbaar maakt.
Ook erg fijn is dat de database live door de community geüpdatet kan worden, net zoals TomTom doet bij zijn navigatiesystemen voor in de auto. Ontbreekt er een hindernis? Dan kan dit handmatig ingevoerd worden via de app en zodra een willekeurige gebruiker dan de software updatet, staat de hindernis meteen op het horloge.
Waterdicht
De TomTom Golfer 2 is spatwaterdicht, wat voldoende is voor het beoogde gebruik. Je kunt er niet mee gaan zwemmen, maar daarvoor bezit het horloge verder ook geen functionaliteiten. Wat spatjes regen tijdens het golfen kan de Golfer 2 echter prima doorstaan.
Batterij
De batterij gaat in principe lang genoeg mee, maar in sommige gevallen en bij sommige gebruikers blijkt het toch wat tegen te vallen. 36 holes zul je er meestal wel mee kunnen spelen, maar dit hangt ook af van de drukte en snelheid.
Conclusie
De TomTom Golfer 2 is een erg fijn golfhorloge, waar maar weinig op af te dingen is op het gebied van de mogelijkheden en het gebruiksgemak. De toegenomen database maakt dat vrijwel elke golfbaan of hindernis herkend wordt en de slagdetectie en shotanalyse zijn interessante, waardevolle toevoegingen.
De batterijduur zou iets beter kunnen, net als de wijze van synchronisatie. En op zich zouden andere sportprofielen welkom zijn, of op zijn minst de mogelijkheid om standaard automatisch je stappen te laten tellen. Maar als je puur op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk, fraai en compleet golfhorloge, dan heb je met de TomTom Golfer 2 een uitstekend model in handen.
Laat een reactie achter
1 Review
Harry van Dam
Doet het goed zolang de batterij werkt
De batterij heeft na 2 jaar zijn langste tijd gehad. Haal nu niet eens meer 18 holes en dan moet ik alle andere functies uitschakelen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Was eerst zeer tevreden maar nu is het een grote ergernis. Op de baan zijn er meerdere klachten. Contact met TomTom leverde slechts een aanbod op voor reparatie a € 85,-. Dat is te duur na een dure aanschaf.
Zou u dit product aanbevelen? nee