Aftershokz Aeropex Review Sportoordopjes Hardloopzone

Aftershokz Aeropex Review

8.9
4.5 1
Aftershokz

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Voor- en nadelen

  • Bone conduction technologie: muziek én omgevingsgeluid
  • Geen huidirritatie in je oren
  • Prima waterbestendig
  • Ruisonderdrukking tijdens telefoongesprek
  • Minder geschikt in combinatie met bril of helm
  • Bij stevig volume luistert je omgeving mee

Bestel bij de beste webshops:

Review

Buitensporters en natuurrecreanten opgelet: vooral voor jullie is de Aftershokz Aeropex een stijlvolle, prettig zittende optie. Doordat de muziek (of de podcast) niet in je oren wordt afgegeven maar er net iets voor, hoor je nog steeds het ruisen van de zee, de lach van een specht of de aanstormende taxi. Het toverwoord is: botgeleiding.

Een ietwat lomp woord voor een verfijnde techniek. Deze hoofdtelefoon is namelijk een hightech-vertaling van een principe dat Ludwig van Beethoven twee eeuwen terug al toepaste.

Toen Beethoven steeds dover werd, klemde hij een staaf tussen zijn kaken, met het andere uiteinde op de rand van zijn piano. Dankzij geluidstrillingen via de staaf en zijn botten, kon hij toch de piano horen.

Het bedrijf Aftershokz

Het Amerikaanse bedrijf Aftershokz bracht de afgelopen jaren al verschillende lichtgewicht hoofdtelefoons op de markt die met bone conduction werken. Misschien ken je de Trekz, de Bluez of de Air al, of heb je er over gehoord. Het revolutionaire ontwerp werd door sommigen direct omarmd. Kritiek was er ook: er zou te veel geluid ‘wegwaaien’.

Met name het basgeluid kwam onvoldoende uit de verf. Aftershokz heeft de commentaren blijkbaar ter harte genomen, want bij de Aeropex is de geluidsrichting zo gedraaid, dat volume (inclusief bas!) geen probleem meer is.

Ook is de waterdichtheid sterk verbeterd. Je kunt je met een Aeropex nu zelfs een korte, niet al te diepe duik in het zwembad veroorloven.

Het kekke framepje op je hoofd weegt slechts 26 gram. Hoewel de makers vinden dat de Aeropex goed samengaat met bril of helm, vinden wij dat toch een moeizame combi.

Omdat het geluid niet geheel afgeschermd is, kan bij een hoger volume je omgeving horen wat jij luistert. In de bieb, in de stiltecoupé van de trein, in de kantoortuin enzovoorts is dat niet altijd wenselijk. Vandaar dat wij deze hoofdtelefoon vooral aanbevelen voor buitensporters, wandelaars, fietsers en anderen die ‘de vrije ruimte’ hebben.

Geluid

Aftershokz Aeropex blauw

Je plaatst deze hoofdtelefoon op je jukbeen, pal voor je oor. Er zitten speciale geleiders in de Aeropex waardoor je muziek (podcast, voorleesboek, enz.) in de vorm van trillingen hun weg vinden naar je trommelvliezen. Denk niet dat je hele schedel begint te trillen: het zijn geluidstrillingen die je niet voelt. Op die manier blijven je oren vrij.

Dat maakt dat je tijdens het sporten of recreëren je omgeving blijft horen. Maar wat dan als je je heel bewust wilt afsluiten van je omgeving, alleen wilt zijn met je muziek? Daar hebben ze bij Aftershokz over nagedacht. De oplossing bestaat simpelweg uit twee meegeleverde oordoppen waarmee je je oren kunt afsluiten.

De klank van de Aeropex is helder en krachtig genoeg. Wel is de ervaring van het geluid anders dan bij een hoofdtelefoon die je oren afsluit en ook anders dan bij oordopjes. Je oren blijven ‘beschikbaar’ voor omgevingsgeluid en dat is wennen. Enerzijds kan de geluidservaring daardoor bij vlagen wat minder intens zijn.

Anderzijds krijg je er zomaar een wereld bij: het geluid van het bos waar je doorheen rent, de branding en de meeuwen aan zee, of je vriendin die tegen je praat in de sportschool. En je omgeving goed horen is uiteraard ook belangrijk bij sommige verkeerssituaties.

Bediening

Aftershokz Aeropex grijs

Via de knopjes aan de zijkant kun je de Aeropex bedienen. Bijvoorbeeld om het volume aan te passen of een ander nummer van je afspeellijst te kiezen. In vergelijking met sommige oudere Aftershokz-modellen geeft de Aeropex een krachtiger geluid af en gaat er veel minder geluid verloren. Je ontdekt al snel wat voor jou de meest prettige instelling is.

Batterij

De Aftershokz Aeropex houdt het qua batterij 8 uur vol. Er zitten twee opladers in de verpakking. Opladen duurt ongeveer twee uur. Er zijn in deze prijsklasse hoofdtelefoons en oordopjes met meer uithoudingsvermogen.

Handig detail: als je Aeropex te nat is van zweet of regen om opgeladen te worden, geeft hij dat zelf aan. Je krijgt dan een ‘sweat-alarm’. Dat betekent: ‘Wacht liever even met opladen tot ik droog ben.’

Waterdicht

Deze gestileerde hoofdtelefoon verdient een compliment voor zijn waterdichtheid (IP67). Je kunt er bijvoorbeeld mee in bad gaan (dan niet aan de oplader natuurlijk!). Het apparaat kan een halfuur in het water worden gedragen, mits je niet dieper gaat dan 1 meter. Let op: bluetooth-hoofdtelefoons

Design en comfort

Aftershokz Aeropex

Over smaak valt niet te twisten. De een zal deze Aeropex omschrijven als een prachtig gestileerd, minimalistisch, trendy verlengstuk van je smartphone met een X-factor: Avengers, here we come! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus je kunt kiezen wat bij jouw outfit past. Wij  vinden het wel een flitsend ding. Maar een ander vindt het bijzondere titanium frame misschien lelijk of onhandig om te combineren met een bijzonder kapsel of een coole bril.

Aftershokz Aeropex rood

Als je geen bril of helm hoeft te dragen, is het draagcomfort na een korte gewenningsperiode toch wel prettig. De Aeropex is superlicht. Hij valt niet onverwachts uit je oren (zoals sommige oordoppen) en veroorzaakt geen huidirritatie in je oren (ook zoals sommige oordoppen).

Wanneer je klaar bent met luisteren, berg je ze op in een meegeleverd tasje dat je om je middel kunt dragen.

Conclusie

We zien de Aeropex in de webwinkels voor ongeveer 170 euro. Of je het model mooi vindt, laten we graag aan jouw smaak over. De Aftershokz-modellen zijn door hun afwijkende vormgeving en techniek nog steeds opvallend en gelden als een premium merk in de hoofdtelefoonbranche.

Hun waterdichtheid, lichte gewicht en bedieningsgemak vinden we sterke pluspunten. Het geluid is goed, waarbij ten opzichte van eerdere modellen het volume en de dynamiek van het basgeluid sterk zijn verbeterd. Wel is de geluidservaring iets anders dan bij de hoofdtelefoons en oordopjes die we gewend waren.

Dat je veel omgevingsgeluid meekrijgt, zal de een nadelig vinden, terwijl een ander het prachtig (en veilig!) vindt om ook buitengeluid te kunnen horen. Dit maakt dat we de Aftershokz Aeropex vooral geschikt vinden voor wie buiten sport of recreëert.

Video - look and feel

De beste Aftershokz sportoordopjes

Aftershokz
Aftershokz Aeropex review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

5 5

Ik had eerst de Aftershokz Titanium, deze is helaas uit mijn auto..
Daarna de aftershock Aeropex gekocht, deze zijn nog fijner in gebruik ik heb ze vaak de hele dag op zonder dat ik het merk ondanks het gebruik van zonnebril en bouwhelm. Er fijn om zo te kunnen bellen, muziek of filmpjes te luisteren gedurende de hele dag en ook bereikbaar te zijn voor verkeer en mensen in de omgeving. Ook gebruik ik ze vaak in combinatie met de Chromecast om een film te kijken als mijn vrouw niet wil kijken maar lezen of zo. Ook luisterboeken en podcasts tijdens het uitlaten van de hond, kortom de hel dag plezier van de aeropex.