‘People aren’t hearing all the music.’ Met dat eenvoudige zinnetje duwden de Amerikaanse rapper Dr. Dre en zijn compagnon Jimmy Iovine hun eerste koptelefoons de markt op. De merknaam was ‘Beats by Dr. Dre’.
Hun claim: met deze headphones hoor je eindelijk de muziek zoals de muzikant het in de opnamestudio heeft ingespeeld, zonder weglatingen en geluidsvervorming. Die invalshoek vond gehoor bij het grote publiek. De ‘Beats’ waren niet aan te slepen. Het in 2006 opgerichte bedrijf Beats Electronics werd een gigantisch succes.
De ‘Beats’ zijn er nog. En hoewel ze nu in de fruitmand met Apple-producten liggen, is de kwaliteit niet verdwenen. Om te zeggen dat het geluid hetzelfde is als die van de studio-opname van de artiest, lijkt overdreven. Maar goed is het wel.
Je duwt de dopjes in je oren et voila: let the music play! De connectiviteit met Apple-apparatuur is echt geweldig, maar ook je Android-phone sluit je probleemloos aan. Zoetgevooisde violen, smerig harde gitaren, broeierige baslijnen: het komt lekker door. Je zou het bijna niet verwachten van deze stoere maar niet zo flamboyante oortjes.
De batterij verdient sowieso een plus: 9 uur in de dopjes en dan daarbij nog 24 uur reserve op zak dankzij hun doosje. Je laadt het geheel ook lekker snel weer op. De pasvorm is ook goed. De oortjes zitten diep genoeg in je oor om hun geluid af te geven. Dankzij de haakjes die je achterlangs je oorschelpen legt, blijven ze tijdens het sporten of dansen goed zitten.
Een paar minpunten zijn er ook. De genoemde haakjes over de oorschelpen kan voor brildragers iets minder comfortabel zijn. En dan de prijs: de meeste aanbieders verkopen deze Powerbeats voor een prijs waar je wel wat financiële power voor nodig hebt: een kleine 250 euro. Zoals bij veel Apple-producten is dan de vraag: heb je het er voor over? Hou je van sporten en muziek, dan neigen wij in ons advies naar een ondubbelzinnig ‘Ja!’
Geluid
De geluidskwaliteit van de Powerbeats Pro is wat ons betreft bovengemiddeld goed. Beter dan van veel concurrenten in deze prijsklasse en ook beter dan de prestaties van de beste Apple AirPods en de Apple Airpods Pro.
Wat dit betreft concurreert Apple met zichzelf. Wat opvalt, is dat vooral de hoge en lage tonen mooi helder en krachtig doorkomen. Wanneer er veel instrumenten en stemmen tegelijk klinken, lijkt het geluid in de middelste regionen soms wat afgevlakt.
De Powerbeats Pro hebben geen ingebouwde chip voor het wegdrukken van achtergrondgeluid. Is dat irritant? Vreemd genoeg in dit geval niet. De oordoppen zitten diep genoeg in je oor om hun geluid af te geven. De van siliconen gemaakte tips sluiten je oren voldoende af om slechts weinig van de omgeving mee te krijgen.
Ook als je je volume op 50 procent hebt staan. Op dit punt presteren de Powerbeats Pro beter dan bijvoorbeeld AirPods.
Batterij
Heb je je Powerbeats Pro-dopjes volledig opgeladen, dan kun je zeker negen uur op ze rekenen. Ter vergelijking: AirPods zijn na vijf uur leeg. Je laadt de Powerbeats Pro door ze in hun doosje te doen. Dat gaat heel makkelijk: dankzij kleine magneetjes klik je ze moeiteloos in hun houder. Het doosje heeft nog eens 24 uur accuduur aan boord.
Bij je aankoop zit een oplaadkabeltje. De ene kant moet in het oplaaddoosje. De andere kant heeft een USB (A) aansluiting. Je laadt dus op via je laptop, iPad of soortgelijk apparaat met een USB-aansluiting. Sommige gebruikers zijn kritisch over het ontbreken van een kabel met een stekker die zo het stopcontact in kan.
Pasvorm en design
De pasvorm is prettig, comfortabel. Deze oordoppen zijn vrij robuust -bijvoorbeeld vergeleken met Airpods- maar tegelijk zo goed te bevestigen dat je nooit het gevoel hebt dat ze bij een onverwachte beweging uit je oren zullen vallen. De haakjes achterlangs je oorschelpen versterken het gevoel dat ze solide zitten.
Het design van de doppen en van hun doosje is robuust, stoer, sportief. Wie oordoppen wil die superfancy zijn, zal verder zoeken. En niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het kromme beugeltje waarmee je je doppen stevig langs je oorschelpen vastzet.
Ook vinden sommige gebruikers het doosje domweg te groot. Al helemaal als ze hiervoor het kleine boxje van bijvoorbeeld Airpods gewend waren.
Spraakassistent
De Powerbeats Pro hebben een chip aan boord waarmee je een ‘spraakassistent’ aan het werk kunt zetten. Zodra je ‘Hey Siri’ in de microfoon zegt, helpt de spraakassistent je bij de bediening van je oordoppen. Zo kun je bijvoorbeeld je muziekkeuzes veranderen zonder je telefoon tevoorschijn te halen. Behalve Siri kun je ook kiezen voor Google Assistant. Niet iedereen vindt het fijn om hardop tegen een phone te praten, maar stel jij je geneert je niet dan is dit best gaaf.
Waterdicht
De Powerbeats Pro kunnen prima tegen regen en zweet. Ze zijn spatwaterdicht. Voor techneuten: het protectieniveau is IPX4. Ze kunnen dus heel wat hebben, maar spring niet met je oortjes nog in in het zwembad.
Bluetoothverbinding
De verbinding tussen je smartphone (of iPad, etc.) en de oordoppen is dankzij het goede bluetoothsignaal (5.0) uitstekend. De twee oordoppen krijgen onafhankelijk van elkaar het signaal binnen. Je kunt dus probleemloos slechts een van beide gebruiken. Wil je de tweede er weer bij, dan lukt dat alleen door beide doppen terug te plaatsen in hun doosje. Sluit de doos, open hem en daarna doen beide doppen het weer.
Heb je een iPhone, IPad of Apple Watch dan kun je die razendsnel met de Powerbeats Pro synchroniseren, via iCloud. Maar ook als je een Android-phone hebt, is verbinden niet moeilijk.
Conclusie
Apple-haters zullen het niet met ons eens zijn, maar de Beats Powerbeats Pro klinken zo goed dat je alleen daarom al zin krijgt om te gaan sporten. Het ontbreken van kabeltjes en de prettige, stevige pasvorm vergroten het plezier nog eens. Voeg daar de uitstekende bluetooth-verbinding en de goed presterende batterij bij en je snapt waarom wij deze oordoppen aanbevelen.
Zijn er dan geen minpunten? Zeker wel. Bijvoorbeeld het gegeven dat wie een bril draagt iets meer last kan hebben van de bevestigingsbeugeltjes. Je krijgt dan immers twee haakjes rond je oren. Daar staat tegenover dat die haakjes juist een veilig gevoel geven, zeker als je onderweg bent als hardloper of fietser. Je krijgt niet het gevoel dat je oordopjes uit je oren kunnen glippen en dan op straat belanden.
Nog een minpuntje: er ontbreekt een snoer met stekker om je oordoppen in hun doosje op te laden via een stopcontact. Maar, het uiteinde van de meegeleverde kabel heeft een USB-uitgang. Dus plenty of mogelijkheden om die dan in en stekker met USB-poort te plaatsen, of op te laden via je laptop, iPad, enzovoorts.
Tot slot de prijs. Die liegt er niet om, zoals bij vrijwel alle Apple-producten. Je vindt de Beats Powerbeats Pro voor een kleine 250 euro. Als je geen uitpuilende portemonnee hebt (of ouders die bulken van het geld) dan doet dat best een beetje zeer. Dat we deze oordoppen toch aanbevelen, is omdat ze goed klinken, prettig zitten, snel op te laden zijn en relatief lang meegaan. Dat kost wat, maar dan koop je ook iets dat de moeite waard is.
Bestel de Beats Powerbeats Pro veilig en snel!
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!