Bose SoundSport In-Ear AndroidApple Review Sportoordopjes Hardloopzone

Jaybird Freedom Wireless BT Review

7.7
3.9 1
Jaybird

Voor- en nadelen

  • Klein en licht
  • Veel pasvorm-opties
  • Blijft goed zitten
  • Erg goed geluid
  • MySound app
  • Korte (reguliere) accuduur
  • Opladen alleen met externe accu
  • Inline remote zwaar(der)

Bestel bij de beste webshops:

Review

Jaybird, het enige bedrijf – of in ieder geval één van de weinige bedrijven – dat is opgericht puur met de intentie om goede sport earphones te maken, is terug met de Jaybird Freedom Wireless oordopjes. Na de Bluebuds X en de X2’s komt het Amerikaanse bedrijf met slankere, slimmere earphones in de vorm van de Freedom. Met dezelfde vertrouwde fit, maar kleinere oordopjes en een geluidsapp voor jouw perfecte settings. Wel is de de accuduur omlaag gegaan, al zal Jaybird dit tegenspreken door te zeggen dat je deze simpelweg kunt verdubbelen met de bijgeleverde draagbare oplader. En dat is waar, maar het komt toch niet helemaal op hetzelfde neer.

Waar de X2’s nog op enige kritiek konden rekenen vanwege de slechts marginale veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, is de Freedom, in ieder geval wat betreft design, wel degelijk iets anders dan de eerdere modellen van Jaybird. Maar zijn ze overall een goede deal?

Jaybird Freedom verpakking

Design & Features

De look is in grote lijnen bekend voor Jaybird-gebruikers. Dat wil zeggen, ook deze Freedom Wireless werkt weer met drie verschillende maten eartips (in silicone en foam-varianten) en drie maten wingtips die garant moeten staan voor de perfecte pasvorm voor iedere gebruiker.

Verder valt wel meteen op dat deze oordopjes een stuk slanker zijn dan voorheen, op zich een heel welkome verbetering, want een van de nadelen van de Bluebuds X en X2’s – op zijn minst op esthetisch vlak, en wellicht voor helm of mutsdragers – was dat de oordopjes nogal fors waren; ze staken best een stukje uit de oren. Hier is het tegendeel het geval. De earbuds van de Jaybird Freedom zijn juist prettig klein.

Jaybird Freedom vleugeltjes

Dit is mogelijk omdat de accu nu van de oordopjes naar de inline afstandsbediening (en microfoon) is verplaatst. Dit heeft natuurlijk wel tot gevolg dat dit gedeelte van de earphones juist weer wat zwaarder is. Een groter probleem is dat de accucapaciteit hiermee serieus is afgenomen. Er is nu nog maar een speeltijd van maximaal 4 uur te behalen op één enkele lading. Dat is (meestal) prima acceptabel voor één enkele hardloop- of workoutsessie, maar verder niets om over naar huis te schrijven.

Jaybird heeft dit uiteraard wel ingezien en heeft ter compensatie een draagbare oplader bijgeleverd die je aan de remote kunt klikken als je tijdens je run zonder ‘juice’ komt te zitten. Op zich sympathiek en het is beter iets dan niets, maar een langere reguliere speelduur verdient toch de voorkeur. Verder is het niet heel handig dat de deze externe oplader ook de enige manier is om de earphones zelf op te laden. Wat dus betekent dat je deze lader absoluut niet kwijt mag raken.

Jaybird Freedom compacte lader

Overigens zien de oordopjes zelf er nu behoorlijk premium en solide uit, doordat ze niet van plastic zijn gemaakt, maar van metaal. Goed voor de geluidskwaliteit, maar doorgaans niet gebruikt in wireless sets vanwege mogelijk slechte verbindingen, maar daar zijn tot op heden nog nauwelijks klachten over geweest.

Een fijne feature is ook de Jaybird MySound App, die op je smartphone te downloaden is en waar je precies het geluid naar jouw voorkeur kunt instellen.

Pasvorm

Zoals hierboven al aangegeven is de Freedom Wireless voorzien van dezelfde verzameling earbuds en wingtips als in de X2’s – alsmede de Jaybird X3 – en deze voldoen prima. Als je eenmaal de juiste configuratie hebt gevonden, blijven de earbuds ook echt goed zitten, en zorgen ze voor een goede afsluiting in de oren. Wel moet gezegd worden dat het even kan duren voordat je de juiste combinatie van eartips en wingtips hebt gevonden, maar dat is alleen echt een issue bij de eerste afstemming.

Jaybird Freedom oordpojes

Je kunt de het snoer onder je nek of achter je nek (en over je oren) langs dragen, waarbij de laatste eigenlijk is aan te raden voor de beste, stevigste pasvorm tijdens het sporten.
Ook zitten er zogenaamde ‘cord management’ clips bij de earphones, om het snoer in te kunnen korten en bij elkaar te houden. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je snoer niet onnodig alle kanten op bungelt. Uiteraard is het niet noodzakelijk om de clips te gebruiken, al is het in dit geval wel aan te raden, gezien het hogere gewicht van de remote, dat anders de earphones wat uit balans kan brengen.

Unboxing jaybird freedom

Geluidskwaliteit

Reviewers en gebruikers zijn het er over eens dat de geluidskwaliteit van de Jaybird Freedom Wireless uitstekend is. Het is een van de best klinkende, uitgebalanceerde wireless earphones die er zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat de juist pasvorm gevonden is.

Ook helpt het dat precies de geluidsvoorkeur van ieder gebruiker is in te stellen via de MySound-app. Het mooie daarvan is ook dat deze voorkeuren in de earphones zelf worden opgeslagen, waardoor het niet uitmaakt met welk apparaat je de oordopjes verbindt: je kunt altijd genieten van jouw eigen, op maat ingestelde geluid.

Conclusie

De Jaybird Freedom Wireless doet een hoop goed. Ze hebben een aantrekkelijke form factor door de slankere vormgeving, het geluid is – mede dankzij de handige MySound-app – uitstekend, en de pasvorm is vertrouwd goed.

De bijgeleverde, opklikbare oplader is op zich een goede vondst, al is het jammer dat het bijna een noodzaak is vanwege de korte accuduur van slechts vier uur. Verder zijn de oordopjes zelf lekker licht geworden maar is de afstandsbediening een stukje zwaarder wat merkbaar kan zijn tijdens het lopen. Maar je moet ergens op inleveren.

Al met al is de Jaybird Freedom Wireless een uitstekende earphones, met goede pasvorm en geluidskwaliteit, voor ook nog eens een acceptabele prijs (van 99 euro). Het zal interessant zijn om te zien wat voor verbeteringen of veranderingen de volgende Jaybird-modellen weer zullen bieden.

Video - look and feel

De beste Jaybird sportoordopjes

Jaybird
sportoordopjes review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!