Jaybird Tarah Pro Review Sportoordopjes Hardloopzone

Jaybird Tarah Pro Review

8.5
4.3 1
Jaybird

Voor- en nadelen

  • Goede geluidskwaliteit & finetuning persoonlijke voorkeuren via de app
  • Maak je geen zorgen als het regent of als je zweet, de oordopjes zijn waterdicht
  • De batterij gaat lang mee! Wel 14 uur
  • Veel draagcomfort dankzij pasvorm en zachte materialen
  • Laat weinig omgevingsgeluid toe
  • Degelijk en trendy, maar niet geen superflitsend design

Bestel bij de beste webshops:

Review

Jaybird schurkt in z’n reclames graag tegen stoere atleten en avonturiers aan, die fluitend tachtig kilometer door de bush denderen. Maar ook als ‘eenvoudige’ sportschoolbezoeker, of onderweg naar  werk of school hebben deze oordoppen veel te bieden.

Hoewel dat er op internet heel af en toe een kritisch geluid te lezen is over een haperende bluetooth-verbinding tussen telefoon en oordoppen, is de overgrote meerderheid juist heel tevreden over de connectie.

Ook wordt de geluidskwaliteit geprezen. Via de Jaybird-app kun je je persoonlijke klankvoorkeur instellen.

De Tarah Pro is waterdicht. Regen, sneeuw, zweet of een doorweekte tas zijn geen probleem. Je kunt er zelfs (beperkt) mee zwemmen. Met de snellader -na 5 minuten laden kun je weer 2 uur vooruit- en een batterij die pas na 14 uur leeg is, overvleugelt de Tarah Pro op dit punt de concurrentie.

Dat geldt voor andere Jaybird-modellen én de concurrentie in deze prijsklasse. Met z’n 159 euro adviesprijs zal de Tarah Pro niet voor iedereen de beste koop zijn. In reviews kom je reacties tegen van mensen die de voorkeur geven aan bijvoorbeeld de gewone Jaybird Tarah of de X4. Voor hen wegen de extra’s niet op tegen het prijsverschil. Dit betekent niet dat er geen kwaliteitsverschil is: de ‘Pro’ heeft wel degelijk een aantal extra features.

Jaybird Tarah Pro Box

Geluid

Technisch gezien is het onvermijdelijk dat de bluetoothverbinding het geluid iets meer comprimeert, vergeleken met geluidsoverdracht via een kabeltje. Maar je moet een topmuzikant met een fantastisch muzikaal gehoor zijn om dit op te merken. De gemiddelde consument zal het verschil ontgaan. Die wil vooral goede geluidskwaliteit: diep, hoog en in de volle breedte van wat je oren willen beleven. Dat is precies wat je kunt bereiken door de Jaybird-app te gebruiken. Daarmee kun  je je persoonlijke voorkeuren instellen.

Veel gebruikers tonen zich laaiend enthousiast. Meer of minder bas, een warmere klankkleur, een meer ‘poppy’ geluid? Je stelt het zonder veel moeite in. Je keuzes kun je als preset vastleggen. Wil je het jezelf nóg makkelijker maken, kies dan in de Jaybird-community de presets van een ander.

De  Tarah Pro sluit het omgevingsgeluid goed af, de ‘buds’ passen goed in je oor. Dat komt de beleving ten goede, maar er zijn vraagtekens als het gaat over veiligheid. De geluiden van je omgeving vallen niet weg, maar verdwijnen wel naar de achtergrond. Niet erg als je door de echte jungle rent (brullende roofdieren zullen je niet ontgaan), maar in een urban jungle kan dit minder veilig zijn.

Slotopmerking qua geluid: er zijn mensen die zweren bij de geluidskwaliteit van concurrenten van Jaybird zoals Bose of Sennheiser. Daar kunnen we ons iets bij voorstellen, maar de Jaybird Tarah Pro komt daar wel degelijk in de buurt én bovendien, sporters zullen de Tarah Pro juist ook kiezen om een aantal andere eigenschappen.

Design

Hebben we hier de meest oogverblindende trendsettende de-show-stelende sport-oordoppen in handen? Nee, dat niet. Het design is te omschrijven als sportief, mooi afgewerkt en enigszins robuust. Dat laatste in een positieve betekenis: zeker niet lomp, maar stoer. Wie een modeshow gaat lopen, zal andere oordoppen kiezen, maar voor veel sporters zal de look prima zijn.

Er zijn inmiddels vijf kleurcombinaties op de (internationale) markt. In Nederland zie je vooral zwart (met een geel uiteinde dat in je oor verdwijnt), blauw (met jade-groen uiteinde) en titanium (met blauw).

Pasvorm

Om de dopjes goed in je oren vast te maken, krijg je bij je aankoop standaard wings meegeleverd, in verschillende maten. Dankzij de wings en de flexibele materialen hoef je niet bang te zijn dat deze oordoppen jou niet passen. De zachte, enigszins kneedbare oordoppen zitten stevig en je kunt ze lange tijd inhouden. Een enkeling geeft aan dat de doppen na enkele uren voor gevoelige oren zorgen.

De kleine kabel tussen de beide oordoppen voorkomt dat je ze makkelijk zou kunnen verliezen, ook tijdens intensief sporten. En doe je ze af, dan kun je de oordoppen tegen elkaar klikken. Magneetjes zorgen ervoor dat ze om je nek blijven hangen, terwijl het afspelen stopt. Op die manier loopt je batterij niet onnodig leeg. Doe je ze weer in, dan start de muziek automatisch op het punt waar je was gebleven.

De knop waarmee je deze (Jay)bird harder of zachter kunt laten zingen, is overzichtelijk, met ondere sommige ‘knoppen’ een dubbele functie. Dit spreekt allemaal redelijk vanzelf: over de bediening valt weinig spannends te vertellen en zo hoort het ook.

Jaybird Tarah Pro wat krijg je

Waterdicht

De coating heeft absoluut watervrees. Hierdoor is deze Jaybird bestand tegen natte/vochtige omstandigheden. Zwemmen mag ook, als je maar aan de oppervlakte blijft en er binnen een halfuur uit komt. Je mag dat gerust uitproberen, maar denk voordat je in het zwembad of de rivier duikt nog heel even aan het bedrag dat je voor deze oordoppen hebt betaald.

Verschil met Jaybird Tarah

Er is ook een ‘gewone’ Jaybird Tarah op de markt. Die kost al gauw 50 tot 60 euro minder. Wat is het verschil? In geluidskwaliteit zul je niet snel verschil merken, tenzij je de oren van Beyoncé, Mozart of Chopin hebt. Ook geldt voor beide modellen dat je je voorkeuren via de app kunt inregelen.

Een levensgroot verschil is wel de batterijduur:

6 uur voor de gewone versie, 14 uur (met snellader) voor de Pro.

Ook is het design net iets anders. De Jaybird Tarah geeft het geluid nog wat dieper in het oor af, waardoor omgevingsgeluiden (nog) minder kans krijgen. De een zal dat geen probleem vinden, een ander zal dit als een veiligheidsrisico ervaren.

Samengevat ontlopen deze modellen elkaar niet heel veel, maar heeft de Tarah Pro wel degelijk een aantal extra’s. Hoeveel geld je daar voor over hebt, is jouw beslissing.

Conclusie

Jaybird mag trots zijn op de Tarah Pro. Hoewel je tussen de reviews hier en daar ook negatieve punten leest, zijn gebruikers over het algemeen enthousiast over het geluid, de stoere sportieve uitstraling en de baanbrekend lange batterijduur. Ook de pasvorm scoort hoog, net als het feit dat ze uitstekend tegen allerlei soorten van vocht (regen, zweet) kunnen.

Kritische geluiden zijn er op het punt van het doorlaten van achtergrondgeluid (lees: veiligheid in o.a. het verkeer) en het feit dat het niet het meest modieuze model in z’n prijsklasse is. De aanschafprijs (159 euro) is stevig, maar valt in de volle breedte van de markt voor sport-oordopjes wel te begrijpen. Wil je graag een goedkopere Jaybird, dan is de ‘gewone’ Tarah een beter betaalbaar alternatief. Goed, dan wel net iets vaker opladen tijdens je tochten over de eindeloze prairie of door de rimboe, maar je was misschien toch al niet van plan 14 uur non-stop door te gaan.

Video - look and feel

De beste Jaybird sportoordopjes

Jaybird
sportoordopjes review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!