Jaybird Vista Review Sportoordopjes Hardloopzone

Jaybird Vista Review

8.8
4.4 1
Jaybird

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Voor- en nadelen

  • Uitstekend geluid
  • Waterdicht (IPX7)
  • Betrouwbare bluetoothverbinding
  • Persoonlijke klankinstellingen via app
  • Erg licht (6 gram per oortje!)
  • Draadloos: geen gedoe
  • Batterij gaat niet zo lang mee
  • Geen speciale functie voor omgevingsgeluid
  • Beschikt niet over activity tracker functionaliteiten

Bestel bij de beste webshops:

Review

Hardloopfanaten en andere sportievelingen opgelet: luister gewoon naar het geluid dat uit de Jaybird Vista oordopjes komt. Grote kans dat je daarna verkocht en verknocht bent aan deze draadloze oortjes.

Niet dat er niets op deze apparaatjes af te dingen valt: zie hieronder. Maar over de geluidskwaliteit zijn wij heel tevreden. Vergeleken met andere Jaybird-modellen -bijvoorbeeld de Run en de Run XT, die niet slecht zijn maar toch wat mager klinken- heeft het tegenwoordig Zwitserse merk er echt vijf scheppen kwaliteit bovenop gedaan. Nauwelijks te geloven dat er uit zulke kleine, vederlichte zwarte bolletjes zo’n verbazingwekkend goed geluid komt.

Ook de snelle bluetoothverbinding, de pasvorm en de uitstekende waterdichtheid zijn bovengemiddeld.

Batterijduur

Na zoveel pluspunten valt de batterijduur van hooguit 6 uur wat tegen. De X4 van Jaybird gaat 2 uur langer mee, de Tarah Pro zelfs nog 8 uur langer.

Waarschijnlijk hebben de makers concessies moeten doen om het gewicht per oortje laag te houden. Dit lage gewicht in combinatie met een redelijk goede (en makkelijk bij te stellen) pasvorm maakt dat er zelden huidirritatie in het oor ontstaat.

Als je honderden reviews leest, dan zijn er altijd mensen met supergevoelige oren die ontevreden zijn. Maar bij de Jaybird Vista kom je die klachten relatief weinig tegen.

Omgevingsgeluid

Minpuntje vinden we ook dat er geen functie is om het omgevingsgeluid beter te laten doorkomen. In sommige situaties kan dat handiger (samenwerking met collega’s, gesprek met je sportmaatje) of veiliger zijn.

Ook ontbreken er sensoren om je activiteiten te registreren. Dat laatste is eigenlijk merkwaardig: Jaybird-eigenaar Logitech heeft alle kennis en kunde in huis om dit juist wél toe te voegen. Misschien geldt ook hier dat er bewust is gekozen voor een ultra-licht model, dat geen grammetje te veel mocht hebben. En dat ook niet meer mocht gaan kosten.

Jaybird vista case

Adviesprijs

Met z’n 179 euro als adviesprijs is de Jaybird Vista toch al niet goedkoop. ‘Met de Vista ga je nooit meer stilletjes op pad’, vertelt Jaybird in de promo-video. Kan zomaar zijn dat dat komt omdat je na je aankoop je portemonnee hoort huilen.

Hoewel: deze oortjes zijn hun geld wel waard. Als we de voors en tegens afwegen, dan zien we deze Jaybird Vista moeiteloos de winkels uit vliegen.

Het lichte gewicht, de waterdichtheid, het uitstekende geluid én het coole imago van dit merk zullen kopers overtuigen. Voorop atleten en andere sporters, maar deze oortjes vinden ongetwijfeld hun weg naar een veel breder publiek.

Geluid

Oorbellen zijn vaak nog zwaarder dan deze oortjes en toch komt er een formidabel geluid uit. Enerzijds hadden we dat van Jaybirds wel verwacht, anderzijds lijkt het tovenarij.

Hoe kan een rockband / een orkest / een a capella groep als Pentatonix zo fraai klinken vanuit oortjes die je zo over tafel wegblaast?

De technologie aan de binnenkant moet piepklein zijn en toch opent zich een wijds geluidspanorama. Warm, vol, volwassen, heftig waar je het heftig wil en fragiel waar het fragiel moet, tot en met dat ene wegstervende solo-instrument. Petje af en diepe buiging voor de ontwerpers!

Bluetoothverbinding

De oortjes hebben elk afzonderlijk een bluetoothverbinding met je smartphone (of andere geluidsbron). Dit voorkomt vertraging, zoals soms gebeurt bij modellen waarbij het linkeroortje z’n geluid ontvangt via de bluetoothverbinding van de rechterkant.

Jaybird vista case

App

Dankzij de Jaybird app kun je je instellingen nog ‘bijkleuren’ en desgewenst je persoonlijke voorkeuren vastleggen. In de app vind je overigens ook playlists, podcasts en voorkeursinstellingen van andere Jaybird-gebruikers.

Niet iedereen zal daar behoefte aan hebben. Toch zitten er wel wat juweeltjes tussen.

Hoewel het geluid dus goed is, missen we wel de optie om welbewust omgevingsgeluid in het oor af te spelen. Dit kan in bepaalde situaties veiliger, handiger of gewoon leuk zijn.

Design

Als het om de oortjes zelf gaat, kennen we eerlijk gezegd wel stoerdere en opvallender designs in oordoppenland. Toch hebben deze Jaybirds wel een sportieve, coole uitstraling.

Minder is meer, zoiets straalt het wel uit.

Opbergcase

En de opbergcase mag er ook zijn: een donkere buitenkant die je laat denken aan donderwolken en paraplu’s. Maar dan klik je ’m open open en komt je een soort geel tegemoet waardoor je levenslust opeens een boost krijgt!

Goed, hier overdrijven we iets, maar we vinden het wel degelijk een kekke doosje. Qua formaat en gewicht past het aan je sleutelbos. Het doosje houdt de oortjes vast met een magneetje, tot je ze er uit pakt.

Samenvattend: weinig franje, maar toch is dit design cool en zeker ook praktisch.

Pasvorm

De Jaybird Vista past goed in de meeste oren dankzij het soepele oorkussentje in je gehoorgang plus een ‘haakje’ dat je in de bovenkant van je oor schuift.

Je krijgt het oorkussentje in 3 maten, zodat je het op je eigen oren kunt aanpassen.

Tijdens het sporten (of ander activiteiten) voel je de lichtgewicht oordopjes nauwelijks zitten. Wat ook voor de pasvorm en de gebruikte materialen pleit, is dat er relatief weinig klachten zijn over huidirritatie in het oor.

Jaybird vista case

Waterdichtheid

In YouTube-filmpjes over de Jaybird Vista zien we hoe de oordopjes in een glas water worden gegooid.

Bedoeling: visueel maken dat deze oortjes volledig waterdicht zijn (IPX7). Regen, zweet, douche, zwembad: er kan veel, mits je niet overdrijft.

Wat ons het meest verbaast, is dat deze superlichtgewicht oortjes van kunststof naar de bodem van het glas zinken. Hoezo drijven ze niet? Goed, misschien hebben we vroeger tijdens de natuurkundeles toch niet voldoende opgelet.

Batterij

Eerst enkele feiten. Deze oortjes gaan 5,5 tot 6 uur mee, daarna vallen ze stil en wachten ze af wat je gaat doen. Stop je ze terug in hun opbergcase, dan zit daar nog eens 10 uur accuduur in. Een snellaadfunctie zorgt er voor dat je na 5 minuten laden weer een uur lang kunt afspelen.

Als je weinig om stereo geeft, kun je de oordoppen ook afzonderlijk gebruiken. In dat geval is de gebruikstijd -inclusief de case- 32 uur. Laden doe je met een meegeleverde USB-C kabel.

Vergeleken met andere Vista-modellen en met concurrenten in dezelfde prijsklasse, is de batterij niet het sterke punt van de Jaybird Vista. Zoals in het eerste deel van deze review al staat, heeft de keuze voor een ietwat lichte batterij hoogstwaarschijnlijk te maken met de wens om de oortjes en de case vooral superlicht te houden. Je hebt hier een van de kleinste en lichtste oortjes ter wereld in handen.

Voor wie oortjes met een vergelijkbare batterij gewend is, is het verschil in uithoudingsvermogen niet zo’n probleem. Je kunt ze per dag dus 16 uur onafgebroken gebruiken, de voorraad in de case meegerekend.

Maar stel je hebt de Jaybird Tarah Pro als referentie, met oordoppen die nog zonder case al 14 uur doordenderen, dan kan de minder lange adem van de Vista je tegenvallen.

Bediening

Qua bediening geeft de Jaybird Vista je verschillende opties, los van wat je misschien al bij de bron (bijvoorbeeld je smartphone) instelt. Je kunt je voorkeuren wat betreft klank, afspeellijsten, enzovoorts instellen via de Jaybird app.

Daarnaast zitten er enkele eenvoudige bedieningsknoppen op de oortjes zelf. Zo kun je heel eenvoudig het volume regelen, nummers afspelen, pauzeren of skippen, oproepen beantwoorden en je oortjes aan- of uitzetten.

Ook wek je met een druk op Google assistant of Siri tot leven. Oefening baart kunst, zeggen ze: na een aantal keren uitproberen, krijg je er handigheid in.

Conclusie

Als je heel deze review van A tot Z las, dan heb je vast al een idee waar de conclusie op uitdraait. Qua batterij vinden we het een middenklasser, wat we van Jaybird niet hadden verwacht. Het ontbreken van in-ear omgevingsgeluid is jammer, wat we van eigenaar Logitech niet hadden verwacht.

De prijs is best fors, voor oortjes die weliswaar van een veelgeprezen, gerenommeerd merk zijn maar die wel stoer maar niet direct sexy ogen. Kortom, we hebben best wat te pruttelen.

Maar. Dan komen we bij de geluidskwaliteit. Hier begint de draagbare lichtheid van het bestaan.

Is dit de allerbeste geluidskwaliteit die er te koop is? Nee, er zijn -vaak peperdure- oordoppen met nog hogere audiokwaliteit.

Maar de Jaybird Vista doet daar niet veel voor onder. Prima bassen, voldoende warmte en wijdsheid in de hogere regionen: wij zeggen ja.

Voeg daarbij pluspunten zoals de goede waterdichtheid en het draagcomfort, die naast sporters ook een veel breder publiek zal aanspreken. De Jaybird Vista nodigt werkelijk uit om nooit meer stilletjes op pad te gaan.

Video - look and feel

De beste Jaybird sportoordopjes

Jaybird
Jaybird Vista review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!