Jaybird X3 Review Sportoordopjes Hardloopzone

Jaybird X3 Review

8.3
4.2 1
Jaybird

Voor- en nadelen

  • Je kunt zelfs met twee apparaten tegelijkertijd verbinden
  • De bluetooth verbinding is snel en goed
  • Gemakkelijk de toonbalans aan te passen met de MySound app
  • Dankzij de universele pasvorm blijven de oordopjes erg goed zitten tijdens het sporten
  • Geen universele oplaadsysteem

Bestel bij de beste webshops:

Review

Jaybird is alweer toe aan zijn derde generatie van wireless sport-oordopjes die begon met de ‘Bluebuds X’. Die waren al goed, maar de Jaybird X3’s zijn in bijna alle opzichten verbeterd; zelfs wat betreft de prijs. En dat is erg fijn nieuws!

Judd Armstrong richtte in 2006 Jaybird op, een bedrijf dat zich specialiseert in headsets voor sporters. Armstrong was zelf een atleet en startte het bedrijf om hoofdtelefoons op de markt te kunnen brengen die bestand zijn tegen zweet en sporters niet zouden hinderen tijdens hun inspanningen.

Het bedrijf kwam in 2014 met de eerste serieuze sport earphones op
de markt in de vorm van de ‘Bluebuds X’, een zeer goed ontvangen draadloze in-ear hoofdtelefoon, die een mooi, uitgebalanceerd geluid combineerde met water- en zweetafstotende eigenschappen. En door de vele pasvorm-opties waren de ‘Bluebuds X’ ook nog eens oordopjes die bij iedereen goed bleven zitten tijdens runs, fitness-sessies of andere sportactiviteiten.

De populaire Bluebuds X kregen het jaar erop een opvolger in de vorm van de X2. Deze hadden betere ‘zweetdichtheid’, comfortabelere ‘oorvinnen’, nog meer fitting-opties, en een iets betere batterijduur.

De X3 zet deze trend voort en biedt (al)weer een verbeterde batterij, een kleinere form-factor – fijn met een muts of helm op – een handige app om de perfecte geluidsafstemming in je earphones te programmeren, en méér…

Uiterlijk / Design

Jaybird X3 oordopjesIn tegenstelling tot de ‘Bluebuds X’ – maar net als de X2’s – hebben de X’3s een aantrekkelijke matte uitstraling in plaats van een glanzende afwerking. Verder zijn de oordopjes duidelijk kleiner dat zijn – directe – voorgangers (maar weer wat groter dan de Jaybirds Freedom), wat ervoor zorgt dat ze minder ver uit je oor steken en ze bijvoorbeeld beter geschikt maakt om onder een muts of helm te dragen, bijvoorbeeld tijdens het snowboarden of mountainbiken.

Pasvorm

Voor wie bekend is met de Bluebuds X en X2’s is het niet nieuws meer, maar op zichzelf zeker het vermelden waard: een van de redenen waarom de Jaybirds zo goed in je oor blijven zitten tijdens het sporten – als je eenmaal de juiste ‘configuratie’ hebt gevonden – is het gebruik van de flexibele ‘vinnen’ waarmee je de oordopjes stevig in je oorschelp klemt. Je krijgt ze in drie maten, waardoor er voor iedereen wel een juiste afmeting is.

Ook de oordopjes zelf zijn er in drie verschillende formaten; ze worden ditmaal ook nog eens standaard geleverd in twee varianten: de ‘normale’ siliconen variant, en de nog beter isolerende en passende traagschuim-dopjes van Comply.

Bij de Bluebuds X werden deze laatste slechts aanbevolen voor de earphones van Jaybird, nu worden ze dus meteen meegeleverd. En dat is goed nieuws, want ze kunnen voor verschillende lopers echt een lifesaver zijn! Het enige nadeel is dat deze op den duur – bij intensief gebruik na enkele maanden – vervangen moeten worden omdat ze gaandeweg hun veerkracht verliezen.

Het is even passen, meten, en combineren met alle dopjes en wings voordat je de juiste maat hebt gevonden, maar als dit het geval is, blijven ze ook echt goed zitten, helemaal als je ervoor kiest om de oordopjes over-het-oor te dragen in plaats van onder-het-oor. Hierdoor bungelt en beweegt het snoer zo min mogelijk als je aan het hardlopen bent, met minder gevaar dat de oordopjes uit je oor getrokken worden.

Gebruik je deze over-het-oor-draagstijl, dan is het ook aan te raden om het snoer in je nek wat in te korten met de bijgeleverde clips. Dan worden het allemaal lekker compact en heb je amper het gevoel dat je oordopjes in hebt.

Batterij

De afslanking van de X3’s is grotendeels mogelijk gemaakt door het verplaatsen van de locatie van de batterij van de oordopjes zelf – waarvan je er voorheen een moest open klikken en een micro usb-kabel in moest steken – naar een losse oplaadunit die je aan het snoer moet klikken. Op zich aardig bedacht, maar het betekent wel dat je dit ding altijd mee moet nemen als je wilt kunnen opladen en een probleem hebt als je het verliest. Gewoon een standaard micro-usb kabel in je earphones pluggen gaat namelijk niet meer.

De batterij zelf is weer van een betere kwaliteit dan voorheen en kan het 8 uur volhouden, al wordt dit niet door elke gebruiker bevestigd. Het zal onder meer van het geluidsniveau afhangen, maar een marathonloper gaf aan dat hij de finish niet haalde met een volle lading. Verstandig lijkt dus om enige marge aan te houden.

Geluid

Dit is een punt dat voor de meest verhitte discussies zorgt op fora en onder artikelen. Hoewel de geluidsproductie door de meeste recensenten en professionele audiofielen als hoogwaardig en uitgebalanceerd wordt betiteld, zeker voor bluetooth oordopjes, komt dit soms met de toevoeging dat de bassen niet heel diep zijn en de hoge tonen wat scherpte kunnen vertonen.

Dit laatste wordt door de ‘normale’ gebruikers nogal eens als kritiekpunt geopperd. Dit hoeft niet onterecht te zijn, maar het is toch vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je ‘Beats’-achtige klanken gewend bent en fijn vindt, waarbij de bas extra prominent is, dan zal het geluid van de X3’s waarschijnlijk tegenvallen. Er wordt simpelweg geen bepaalde toonhoogte extra benadrukt, wat zorgt voor een evenwichtig geluidsbeeld.

Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat er minder bassen waargenomen worden omdat de juiste ‘fit’ nog niet is gevonden, waardoor de dopjes de oren niet genoeg afsluiten en er dus geluid weglekt.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om de toonbalans aan te passen middels de MySound app van Jaybird. Wil je meer nadruk op bas en minder op hoge tonen? Dan kun je instellen en opslaan in je oordopjes met deze app.

Verbinding

De bluetooth verbinding is snel en goed – de X3 kan zelfs met twee apparaten tegelijkertijd verbinden -, met nauwelijks haperingen. Wel moet de afstand tot het bronapparaat niet al te groot zijn. Maar als je tijdens het hardlopen je smartphone om je arm draagt, is er in ieder geval niets aan de hand.

Conclusie

De Jaybird X3 gooit op vrijwel elk gebied hoge ogen. Ok, als je een echte basfanaat bent, kun je deze oordopjes waarschijnlijk beter links laten liggen. Verder is het een beetje een gedoe om de juiste combinatie van onderdelen te vinden voor de beste pasvorm, maar verder is er heel weinig aan te merken op de Jaybird X3.

Voor hardlopers zijn dit ideale oordopjes vanwege de goede pasvorm en zweetbestendigheid. De geluidskwaliteit is erg goed, de batterijduur heel behoorlijk en de prijs is met rond de 100 euro nog eens zeer prettig. Een stuk goedkoper weer dan zijn voorgangers in ieder geval.

Video - look and feel

De beste Jaybird sportoordopjes

Jaybird
sportoordopjes review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!