Jaybird X4 Review Sportoordopjes Hardloopzone

Jaybird X4 Review

8.1
4.1 1
Jaybird

Voor- en nadelen

  • Goede bluetooth-streaming van smartphone of tablet
  • Goede geluidskwaliteit, desgewenst met finetuning via handige app
  • Waterdicht (IPX7 rating)
  • Weegt nog geen 15 gram
  • Veel draagcomfort dankzij pasvorm en zachte materialen
  • Geen usb-c kabel

Bestel bij de beste webshops:

Review

Op zoek naar goede, waterdichte (sport)oordopjes die prettig zitten en draadloos verbonden zijn met je smartphone? Het merk Jaybird heeft zich ook op de Nederlandse markt een plek veroverd, met stoere draadloze oordoppen zoals de Tarah, de Tarah Pro en de X4. Hoewel, helemaal draadloos zijn ze niet: de oortjes zitten met een flexibele draad aan elkaar vast, waardoor je ze ook los om je nek kunt hangen. Maar het streamen van je favoriete muziek gaat wel draadloos. Bij de Jaybird X4 is de verbinding (connectiviteit) tussen phone (of tablet) en de oortjes over het algemeen prima in orde. Een enkele reviewer maakt melding van korte haperingen, maar is de uitzondering op de regel.

De geluidskwaliteit is helder, met bastonen wel stevig zijn maar de overige klank niet snel zal overheersen. Net als bij andere Jaybird-modellen kun je je persoonlijke klankvoorkeuren instellen via de (gratis) app. De app onthoudt je favoriete instellingen en geeft je de kans de beste afstellingen over te nemen zoals ze in de Jaybird-community worden gedeeld. De app is simpel; het kost je even wat tijd, maar zodra je de instellingen hebt ingesteld heb je er echt plezier van.

Belangrijk is dat de X4 waterdicht is: zweet, regen of sneeuw druipen af zonder schade te veroorzaken. Douchen en zwemmen kan ook, onder voorwaarden (zie hieronder). Opladen gaat vlot: na tien minuten aan de lader kun je weer een uur vooruit. Er zijn merken die dat minder doen, maar ook concurrenten die nog aanmerkelijk sneller laden. Die concurrenten zitten dan al snel in een hogere prijsklasse. De X4 kost bij de meeste (web)winkels 129 euro. Geen gering bedrag voor de gemiddelde sporter/klant, maar je koopt dan ook goede kwaliteit van een merk dat als cool en betrouwbaar te boek staat. Ben je al Jaybird-fan maar heb je iets minder te besteden, dan is misschien de Jaybird Tarah iets voor jou. Mag het best wat meer kosten, kijk dan eens naar de Jaybird Tarah Pro.

Geluid

Jaybird X4

Qua geluidskwaliteit is de X4 een bovengemiddelde middenklasser. Zoals altijd comprimeert de bluetoothverbinding het geluid enigszins. Een ‘ouderwets’ verbindingskabeltje was op dit punt zo slecht nog niet, maar ach, je moet super-oren hebben om het verschil te horen.

Wil je wat meer bas of bijvoorbeeld wat meer warmte in het hogere bereik? Dan heb je de Jaybird-app om dit aan te passen. Niet iedereen heeft bij voorbaat zin in een app, maar van de mensen die er mee aan de slag gingen is vrijwel iedereen enthousiast. In de app kun je je voorkeuren als preset vastleggen. Benieuwd naar de presets van andere gebruikers? De app geeft je toegang tot diverse populaire presets, waardoor je zelf het (audio)wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Je presets zitten vast aan de oordoppen, niet aan je phone of tablet. Dus plug je de X4 in de smartphone van je vriend(in), dan krijg je alsnog je eigen voorkeursinstelling met dreunende bas of zoetgevooisde violen.

Zoals bij vrijwel alle sport-oordoppen geldt ook voor de Jaybird X4 dat je op de openbare weg rekening mee moet houden met het veiligheidsaspect. De dopjes sluiten het omgevingsgeluid behoorlijk buiten, waardoor je die brommer (tram, vrachtwagen, ambulance) misschien niet hoort aankomen. Loop je buiten bij harde wind met muziek op een lage volumestand, dan kan het zijn dat je de wind gaat horen. Bij een volumestand boven de 50 procent speelt dat niet of nauwelijks een rol. Waarbij we natuurlijk direct adviseren: zet je geluid nooit te hard, wees zuinig op je oren!

Design

Jaybird X4 knopjes

Wat je van het design vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak. De X4 in zwart is te beschrijven als sportief en stoer. Het ontwerp inclusief de verbindende kabel met bedieningsknopjes is mooi gestroomlijnd. Zijn er nog mooiere op de markt? Ja, ongetwijfeld. Maar voor deze gevleugelde oordoppen hoef je je nergens te schamen. Kritische noot: er zit een ‘gewone’ oplaadkabel bij. Deze is tamelijk kort en heeft geen usb-c poort.

In Nederland kun je kiezen tussen X4’s in de kleuren zwart, grijs of groen.

Pasvorm

Koop je de X4, dan krijg je standaard wings erbij, in verschillende maten. De wings helpen om de oordoppen goed te positioneren. Dankzij de zachte, enigszins kneedbare materialen zitten de doppen stevig in je oor en kun je ze lange tijd inhouden. In een enkele review lees je dat brildragers misschien beter voor een ander model kunnen kiezen. Dat lijkt ons alleen te gelden voor het geval je je oordoppen per se bovenlangs je oren wilt dragen. De X4 kun je echter ook prima ‘onderlangs’ bevestigen en dragen. Zonder dat het minder comfortabel hoeft te zijn. Je oorschelpen blijven dan 100 procent beschikbaar voor je bril.

De draad tussen de beide oordoppen voorkomt dat je ze makkelijk kunt verliezen, ook tijdens intensief sporten. Deze verbindende draad kun je qua lengte aanpassen aan jouw wensen. Veel sporters zullen ‘m rond de nek leggen (materiaal schuurt normaliter niet), maar je kunt ‘m bijvoorbeeld ook aan je haren of pet vastmaken. Om het gewicht -inclusief oordoppen nog geen 15 gram!- hoef je het niet te laten.

Waterdichtheid

Ook deze Jaybird is bestand tegen natte/vochtige omstandigheden. Er zijn wel grenzen: douchen en door de regen lopen kan prima, maar zwemmen alleen aan de oppervlakte en niet langer dan 30 minuten achtereen. Net zoals voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast is, is ze dat ook voor dure oordoppen: denk er goed over na voor je ermee de rivier of zee in duikt!

Batterij

De batterij van de X4 gaat ongeveer 8 uur mee. Dat is niet slecht in deze prijsklasse. Is de batterij leeg, dan volstaat 10 minuten laden om weer een uur te kunnen luisteren. Dit snelle laden is een prettig pluspunt. Wel is het goed om te weten dat andere modellen (zoals de Jaybird Tarah Pro) nog aanzienlijk sneller kunnen laden en een batterij hebben die het nog een uur of 6 langer volhoudt.

Verschillen met andere Jaybirds

Afhankelijk van je budget zul je misschien ook naar de Jaybird Tarah of de Jaybird Tarah Pro kijken. Die eerste is een paar tientjes goedkoper, de tweede juist een euro of 30 duurder. Wat is het verschil? Het verschil zit in kleine details, zoals de afwerking van de kabels (rubber, maar bij de Tarah Pro geweven nylon) en het wel of niet kunnen samenklikken (dankzij een magneetje) van de oordoppen zodra je ze uit hebt. Qua geluidskwaliteit ontlopen ze elkaar niet echt heel veel, of je moet waanzinnig goede oren hebben. Ook geldt voor alle drie modellen dat je je voorkeuren via de app kunt inregelen. Een levensgroot verschil is wel de batterijduur: 6 uur voor de gewone Tarah, 8 uur voor de X4 en liefst 14 uur voor de Tarah Pro.

Ook is het design bij elk model weer net anders. De Jaybird Tarah geeft het geluid nog wat dieper in het oor af, waardoor omgevingsgeluiden (nog) minder kans krijgen. Voor de een geen punt, een ander kan dit als een veiligheidsrisico ervaren.

Samengevat zul je je keuze vooral moeten maken op basis van de eisen die je stelt aan afwerking, het design en de batterijduur. En, niet te vergeten, je budget.

Jaybird X4 verpakking

Conclusie

De Jaybird X4 is in zijn genre (goede, coole draadloze sportoordoppen) een goede middenklasser. De klank is uitstekend, met daarbij een app waarmee je je eigen voorkeuren qua klankkleur vastlegt. Wil je oordoppen die geheel kabelloos zijn, dan zit je bij de X4 verkeerd. Er is een verbindingssnoer dat rond de nek of desnoods op het hoofd meegedragen kan worden. Dit snoer is goed af te stellen. De geluidsoverdracht is wel draadloos, via bluetooth. Dit werkt doorgaans prima; tenzij je te ver van je smartphone of tablet af bent.

Gebruikers zijn over het algemeen zeer tevreden over de pasvorm. Je kunt deze oordoppen ook onderlangs je oren dragen, stel je hebt een bril die de bovenkant van je oren al claimt. Positieve punten zijn verder de waterdichtheid (inclusief zweet) en de mogelijkheid tot snelladen van de batterij.

Bij hard omgevingsgeluid (inclusief windvlagen) zul je het volume wat moeten opschroeven om de buitenwereld ‘weg te drukken’. (Nooit te hard!) Dit geldt echter voor veel oordoppen, ook van andere merken. Kritiek is er op het meegeleverde oplaadkabeltje: nogal wat gebruikers missen een usb-c kabel.

Of je voor de Jaybird X4 gaat of niet, hangt al met al af van details én je budget. Voor de geluidskwaliteit en het draagcomfort hoef je het niet te laten.

Video - look and feel

De beste Jaybird sportoordopjes

Jaybird
sportoordopjes review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!