JBL Free X Review Sportoordopjes Hardloopzone

JBL Free X Review

9.1
4.6 1
JBL

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Voor- en nadelen

  • Volledig draadloos, dus maximale bewegingsvrijheid
  • Bestand tegen water en zweet
  • Goede geluidskwaliteit voor z’n prijsklasse
  • Snel op te laden (snellader)
  • Telefoongeluid is mono (geluid via één oor)
  • Sommige gebruikers zijn niet tevreden over de verbinding

Bestel bij de beste webshops:

Review

Het Amerikaanse merk JBL ken je misschien vooral van z’n koptelefoons en speakers. Kan het bedrijf ook goeie draadloze oordopjes maken? Ja, denken wij, ook al zijn er wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Eerst het goeie nieuws: met de JBL Free X heb je voor minder dan 90 euro goed klinkende, volledig draadloze oordoppen in je bezit. Met bluetooth-verbinding, dus geen gehannes met snoertjes die in de weg kunnen zitten bij het sporten. Ook fijn: de meegeleverde zachte dopjes en de extra gelhoesjes zitten prettig.

Als je honderden gebruikerservaringen doorleest, vallen twee dingen  op. Ter eerste: waar de één juicht over ‘een fantastische klank’, moppert een ander over ‘blikkerige basklanken’. Oftewel: het hangt er ook vanaf wat je gewend was en hoe hoog jij de lat legt.

Ten tweede: van de mensen die niet of minder tevreden zijn, melden er vrij veel dat de verbinding van het linkeroortje soms hapert. Ook op het mono-geluid van de telefoon komt vanuit deze groep veel commentaar. Best raar als je weet dat JBL in 2017 in bezit is gekomen van Samsung. Je zou denken dat het grote Samsung wel raad weet met de geluidskwaliteit van telefoons.

Hoe dan ook, wij hebben de klachten niet geconstateerd. Bovendien, zou bij jouw exemplaar een van de oortjes stuk zijn, dan heb je altijd je garantiebewijs nog. Je hebt recht op normaal (goed) werkende oordoppen.

In het algemeen geldt dat je ook de prijs-kwaliteit in het oog moet houden. Heb je maximaal 90 euro te besteden, dan zijn de JBL Free X-oordopjes goed binnen hun prijsklasse.

Geluid

Geluid

Sommige mensen die deze oordopjes kochten, klagen over een blikkerig of vlak geluid. De werkelijkheid is dat de JBL Free X frequenties aankan van 10 tot 22.000 Hertz. Diepe, pompende basgeluiden zijn geen probleem. Hip-hop, R&B, oude gabbermuziek: het klinkt goed. Dat geldt ook voor de klanken in het midden- en hogere bereik. Die zijn bij alle muziekstijlen die door de JBL Free X klinken over het algemeen mooi harmonisch, rond, helder en toch met voldoende warmte. Idem wanneer je luistert naar een podcast of een audioboek.

Als je toevallig de draadloze koptelefoon JBL BT50 kent, of de speaker JBL Flip 4, dan heb je mogelijk al enig idee: een goede klank en geen spul dat na 3 weken al kapot is. Klinkt het allemaal net zo goed als oordopjes van Boose, Sennheiser of B&O van boven de 250 euro? Nee, meestal niet. Maar toch opvallend goed en al gauw stukken beter dan uit China geïmporteerde draadloze oordopjes van 15 euro. Die bestaan namelijk ook.

Qua omgevingsgeluid is het wel een veilig idee dat deze oordoppen de buitenwereld niet totaal buitensluiten. Als iemand je roept of een ambulance moet erlangs, hoor je dat normaal gesproken wel. Mede afhankelijk natuurlijk van hoe hard jij die nieuwste hit door je oortjes knalt. (Waren wij jouw moeder, dan zou nu een welgemeende waarschuwing volgen.)

Batterij

De opgeladen lithium-batterij van de JBL Free X gaat ongeveer 4 uur mee. Cool detail: je laadt je oordopjes op door ze in hun doosje terug te plaatsen. Het lichtgewicht doosje heeft liefst 20 uur aan oplaadtijd ‘aan boord’. Een kwartiertje snelladen en hup, je kunt weer een uur vooruit. De oortjes volledig opladen, kost ongeveer 2 uur. Bij je aankoop hoort ook een USB-oplaadkabel.

Pasvorm

Pasvorm

Je krijgt bij de oortjes 3 setjes schuimoordoppen. Met ‘schuimoordoppen’ bedoelen we dopjes van een zachte kunststof. Die voelen comfortabel aan. Wanneer je gaat sporten, kun je de meegeleverde gel-hoesjes gebruiken. Die zorgen ervoor dat je oortjes beter in je gehoorgang blijven zitten, hoe wild je ook te keer gaat.

Draag jij vaak een pet of muts die tot over je oren zit? Goed nieuws dan, want de JBL Free X steekt niet breed uit je oorschelp. De meeste hoofddeksels passen er  moeiteloos overheen.

Waterdicht

Het ontwerp is zo gemaakt dat de elektronica goed beschermd wordt tegen (regen)water en zweet. Dat is tegenwoordig geen bijzonderheid meer. Maar wel fijn om te weten als het pijpenstelen regent en jij daar door het park rent met ‘November rain’ op je oren.

Bluetoothverbinding

Bluetoothverbinding

We noemden het al: bluetooth, dus geen kabeltje meer nodig om geluid uit jouw in-ear oortjes te laten komen. De meeste kopers van de JBL Free X genieten er probleemloos van. Je verbindt de oortjes met je smartphone of computer en klaar is Kees. Toch zijn er ook reviews waarin klanten zich ontevreden tonen over de verbinding. Die zou vooral aan de linkerkant matig zijn.

De verbinding bouwt zich via het rechteroortje op. Links neemt het signaal daarna automatisch over. Ga je verder weg van je telefoon of computer dan 12 meter, dan kan het signaal minder stabiel worden of wegvallen. Zou links dan misschien als eerste uitvallen? We weten niet of dit de klachten misschien verklaart. Zoals hierboven al geschreven: als na aankoop een oortje echt kapot is, zonder dat jij er zelf bovenop bent gaan staan of hem van vijf hoog omlaag hebt laten stuiteren, dan heb je normaliter nog garantie. Bewaar dus voor de zekerheid je aankoopbewijs.

Conclusie

Waarom zou je de JBL Free X kopen? Allereerst om het stabiele, goede geluid waar het gemiddelde JBL-apparaat toch wel bekend om staat. Bij het hardlopen en bij andere sporten kun je genieten van voldoende diepe bastonen onder helderwarme melodieën. Sommige kopers kraken kritische noten  over de kwaliteit van het telefoongeluid (mono) en over de verbinding. Daar staan minstens evenveel kopers tegenover die volledig tevreden zijn en geen enkel probleem ervaren.

Wij denken dat het goed is je een reëel beeld te vormen van de verhouding tussen prijs en kwaliteit. In Nederland koop je de JBL Free X nu (eind 2019) voor zo’n kleine 90 euro. Je krijgt hier oordoppen voor die het goed doen, die je in een slim doosje snel kunt opladen en die je niet snel zullen teleurstellen. Maar, ben je op zoek naar topklasse klankbeleving, een adembenemend flitsend ontwerp en een batterij die de hele dag meegaat, zoek dan verder. Heb je de mogelijkheid/het geduld om wat meer bij elkaar te sparen, kijk dan eens tussen de draadloze oordopjes vanaf 150 euro.

Video - look and feel

JBL Free X review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!