JBL Inspire 700 Review Sportoordopjes Hardloopzone

JBL Inspire 700 Review

8.7
4.4 1
JBL

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Voor- en nadelen

  • Prima geluidskwaliteit
  • Handige accu charging case
  • Oortjes blijven slecht zitten

Bestel bij de beste webshops:

Review

De JBL Inspire 700 (en 500, waar de 700 gelijkwaardig aan is) is niet bijzonder inspirerend, of geïnspireerd ontworpen. De geluidskwaliteit is in orde – en ook bepaalde features, zoals de bijgeleverde accu-case, zijn welkom – maar in de praktijk zullen weinigen hier goed van kunnen genieten vanwege de matige pasvorm.

Zeker voor oordopjes die bedoeld zijn voor sporters is een goede pasvorm essentieel. Als het nu om iets minder comfort zou gaan, of om niet optimaal isolerende dopjes, zou dat nog overkomelijk zijn. Maar helaas melden veel gebruikers dat de oordopjes regelmatig uit de oren vallen tijdens het sporten. Erg jammer, want met de techniek is weinig mis, zoals je ook mag verwachten van een merk als JBL.

Design en Features

JBL Inspire 700 sportoordopjes

Zonder de eartips zien de oordopjes van de Inspire 700 er eigenlijk verrassend old school uit. Gewoon rechttoe rechtaan, rond als normale earbuds. Maar het unique selling point van de oordopjes is natuurlijk het twist-lock systeem van de zachte siliconen omhulsels. Daarover later meer.

Belangrijke features zijn onder meer dat de dopjes waterafstotend zijn, inmiddels tamelijk gebruikelijk bij sportoordopjes, en dat de batterij acht uur mee gaat, waar een gemiddelde amateursporter toch wel een week mee vooruit kan.

JBL Inspire 700 oplader

Wat uitzonderlijker is dat er een speciale charging case wordt meegeleverd, die – indien helemaal opgeladen – ook weer goed is voor 16 uur extra ‘juice’. Erg fijn voor noodgevallen, als je op pad of aan het sporten bent en met een lege batterij zit. Deze charging case is stevig en toch flexibel en handzaam en voldoet prima.

Jammer dat dit niet overal voor geldt…

Pasvorm

Het grootste – eigenlijk vrijwel het enige – minpunt van de JBL Inspire 700, als je tenminste afgaat op veel gebruikersreacties, is de pasvorm. Deze laat namelijk behoorlijk te wensen over. Hoewel JBL zelf beweert dat de oordopjes simpel in te doen zijn en er vervolgens nooit uit de oren zullen vallen, blijkt het in de praktijk anders te zijn.

Op zich is de methode eenvoudig genoeg: je houdt de zachte eartips iets naar achteren gedraaid voordat je ze in je oor stopt. Vervolgens druk je ze in je oor drukt en draai je ze naar voren. Waarmee je ze feitelijk ‘op slot’ draait. Is de gedachte tenminste.

Veel gebruikers melden dat de oordopjes snel uit de oren vallen. Minder als je niet aan het sporten bent, maar aangezien ze juist hiervoor ontworpen zijn, is dit de makers wel aan te rekenen. Het helpt daarbij niet dat er een relatief zwaar (bluetooth) blokje aan de kabel zit dat zich achter je hoofd bevindt en tijdens het hardlopen aan de oortjes kan trekken.

Verder hebben enkele gebruikers te kennen gegeven dat de oordopjes ook niet heel comfortabel zijn, hoe zacht ze ook zijn. Na ongeveer een uur begint het dragen bij hen al onprettig te worden. Als dit bij anderen ook het geval is, betekent dat dus dat afstanden van 15 km of meer al problemen zullen opleveren wat betreft de muziekbegeleiding.

Geluidskwaliteit

JBL Inspire 700 sportoordopjes

In de basis is er weinig aan te merken op de geluidskwaliteit. Verwacht geen Beats-achtige reproductie van bastonen, maar een prima uitgebalanceerd klankbeeld. Sommige gebruikers merkten op dat het volume niet bijzonder hoog/luid kan, maar verder voldoet de geluidsreproductie gewoon goed.

Het vervelende is dat dat geluid niet heel zuiver te beoordelen is vanwege de matige pasvorm. Oftewel, doordat omgevingsgeluid eerder binnen dringt en de oortjes niet goed blijven zitten, komt het geluid vaak niet goed tot zijn recht.

Conclusie

Wat kan er verder nog gezegd worden over de JBL Inspire 700? O ja, het is in feit hetzelfde model als de Inspire 500, met als enige verschil dat bij de 700 een chargercase geleverd wordt. (Deze is echter ook los te bestellen.) Verder is de prijs – van 60 à 70 euro – niet astronomisch hoog.

Mocht je de gok willen wagen – want wellicht passen deze dopjes wel perfect in jouw oren – dan kun je het wat betreft geluidskwaliteit slechter treffen. Zorg wel dat je ze eerst goed kunt uitproberen en eventueel kunt terugsturen. De prijs is aantrekkelijk, net als de handige oplaadcase en verschillende sporter-vriendelijke eigenschappen. Dus het kán een mooi product zijn.

sportoordopjes review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!