JBL Reflect Flow Review Sportoordopjes Hardloopzone

JBL Reflect Flow Review

8.6
4.3 1
JBL

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Voor- en nadelen

  • Volledig draadloos, ontwikkeld voor sporters
  • 100 % opgeladen = 10 uur luisterplezier + 20 uur afspeeltijd als reserve in het doosje (annex de lader) zitten
  • Flink zweten of een plensbui? Geen probleem, de sportoordopjes zijn waterdicht
  • TalkThru: handsfree bellen met de dopjes in je oren
  • Ambient Aware-technologie zodat je de omgevingsgeluiden blijft horen, wel zo veilig
  • Geen snelle volumeregeling via de oortjes

Bestel bij de beste webshops:

Review

‘Ontdek de vrijheid van een draadloze levensstijl’, toetert JBL bij het promoten van de Reflect Flow-oortjes via de eigen website.

Huh, een draadloze levensstijl? Wat is dat?

‘Luister naar muziek, beheer jouw telefoontjes of ga sporten zonder dat je ooit verstrikt raakt!’

Ah, op die manier, we waren even de draad kwijt.

Laten we in deze review dan eens serieus nagaan of JBL met deze speciaal voor sporters gemaakte oortjes die belofte waarmaakt.

Allereerst het luisteren: hoe klink het? Het geluid wordt aangedreven met een 5,8 mm driver met JBL Signature Sound.

De klank is uitgebalanceerd: helder en diep in het lage, warm en fel in het hogere. Het verbaasde ons dat er uit zulke lichtgewicht oordoppen (nog geen 10 gram per stuk) zo’n zware pushende bas kan komen!

In klantenreviews op diverse websites zie je dat terug: de Reflect Flow-oortjes krijgen voor hun klank overal een goede gemiddelde waardering mee.

Het draagcomfort is ook goed. Niet heel bijzonder, maar ze passen prima in het gemiddelde oor.

Wat het beheren van je telefoontjes betreft: je moet de bediening even doorkrijgen, maar daarna is het ook simpel. Het geluid van je gesprekspartner is goed te horen en andersom ben jij ook verstaanbaar.

Het volume kun je overigens niet handmatig via een oortje instellen. Hiervoor zul je een spraakassistent moeten gebruiken of anders het volume van de bron aanpassen.

Dan het draadloze: dat sport, loopt en fietst fijn! Hoewel wij nog nooit verstrikt raakten in oortjes met bedrading, snappen we hoe lekker het is om geen draden meer te voelen.

Plus: deze doppen zijn waterdicht. Plus: die met de ijsblauwe kleur vinden wij cool. En omdat deze JBL ook langzaamaan wat in prijs begint te zakken, voelen we wel iets voor de aangeprezen ‘draadloze levensstijl’.

Geluid

JBL Reflect Flow Review geluid

JBL heeft een uitstekende reputatie wat betreft geluidsapparatuur. Maken ze dat waar met deze ultralichte sportoordoppen?

Nou, het geluid dat uit deze Reflect Flow dopjes komt, liegt er niet om. Van triangel tot hardrockgitaar en van singersongwriter tot en met André Rieu & orkest: het is eigenlijk nauwelijks voor te stellen dat er zoveel klank uit deze siliconendopjes komt.

Hier en daar zal een geoefend oor wel wat compressie horen. En ben je een absolute basfanaat met genoeg geld op zak om naar duurdere modellen te zoeken, dan zijn er echt nog betere oortjes. Maar in de breedte is het een goed, mooi geluid.

Voor wie bewust wat omgevingsgeluid wil meekrijgen, is de ‘ambient aware-technologie ingebouwd. Dit ontdek je vrij simpel. Zowel in het sociale als het algemene (stads)verkeer is dit een handige tool.

Batterij

Heb je je oortjes helemaal opgeladen, dan houden ze het zeker 10 uur vol. Vervolgens heb je nog 20 uur afspeeltijd als reserve in het doosje (annex de lader) zitten.

Dankzij de snellader hoef je maar 10 minuten te laden om weer een heel uur vooruit te kunnen. Het doosje geheel opladen, kost 2 uur. In de prijsklasse waartoe de Reflect Flow behoort, zijn dit prima accuprestaties.

Opladen doe je met een kabeltje met USB-aansluiting. Op het opbergdoosje kun je aflezen hoe vol de accu is.

Pasvorm en design

Pasvorm en design

Lees je diagonaal door alle reviews, dan is er een enkeling die klaagt over de pasvorm van deze oortjes. Maar de overgrote meerderheid is heel tevreden. De zachte siliconendoppen blijven goed op hun plek. Je krijgt er kleine zogenoemde ‘freebits’ bij in verschillende formaten om ze perfect passend te maken.

Of je ze mooi vindt, is aan jou. Vergeleken met sommige tamelijk lomp uitvallen concurrenten vinden wij deze JBL’s mooi afgewerkt, sportief en lekker licht. Wij kwamen ze tegen in zwart en in ijsblauw.

Waterdicht

Regen, zweet, sneeuw: het beschermingsniveau van deze oortjes is IPX7. Dat betekent dat je ook onder de meest natte weersomstandigheden gewoon kunt gaan hardlopen/fietsen/enzovoorts. En: ook bij het schoonmaken is het fijn om te weten dat ze wel tegen een beetje vocht kunnen.

Bedieningsgemak

Bij aankoop vind je een snelstart-gidsje in de verpakking. Als je geen draadloze oortjes gewend bent, zul je je hierin even moeten verdiepen.

Moeilijk is het niet. Maar je moet even geduld opbrengen om te leren welke functie je op welke manier kunt bedienen.

Je kunt gebruik maken van een spraakassistent. Jouw stem ‘regeert’ dan verschillende settings. Wil je geen Siri (Apple) of andere spraakassistent, dan beheer je je muziek en gesprekken handmatig.

Dat kan voor sommige functies via de oordoppen. Maar om bijvoorbeeld het volume te bedienen, heb je toch echt de spraakassistent nodig of anders het apparaat waarmee de oortjes in verbinding staan.

Sommige reviewers irriteert dit. Er staat tegenover dat je met een druk op de knop (op de oortjes zelf) de TalkThru of de Ambient Aware-modus kunt aanzetten.

Met TalkThru demp je de muziek en versterk je het stemgeluid van iemand die jou belt. Met de Ambient Aware-setting geef je het omgevingsgeluid de ruimte, ook met een druk op de oordop-knop.

En, je kunt ook via de oordop voor spraakassistentie kiezen en dan met je stem het volume regelen. Kortom, JBL heeft wel degelijk tools bedacht waardoor je niet naar je phone hoeft te lopen om het volume aan te passen. Je moet alleen leren hoe je die knoppen bedient.

Bluetooth

Prima bluetooth 5.0-verbinding, ook als de geluidsbron op enige afstand ligt.

Conclusie

Conclusie

De JBL Reflect Flow True Wireless oordopjes geven sporters (maar ook recreanten en muziekliefhebbers in het algemeen) veel waar voor hun geld. Goed geluid, goede pasvorm en een batterij die je niet om de haverklap weer aan het stroomnet hoeft te hangen. Ook over de bluetoothverbinding en het lichtgewicht doosje zijn we tevreden.

Omdat we ook iets te zeuren willen hebben -er is altijd ruimte voor verbetering, nietwaar- geven we mee dat de volumeregeling niet optimaal is wanneer je geen spraakassistentie wilt gebruiken. Ook zullen sommigen een tool missen waarmee je je sportprestaties kunt bijhouden.

Voor de rest is het een kwestie van persoonlijke voorkeur en, zoals altijd, geld. De aanvankelijke adviesprijs van deze oortjes was 149 euro.

Maar intussen zien we ze bij verschillende webshops al voor minder. Op het moment van schrijven van deze review biedt Bol ze bijvoorbeeld al voor 125 euro aan. Wat ons betreft een prima prijs voor prima oortjes.

Video - look and feel

JBL Reflect Flow review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!