Sony LinkBuds Review

8.9
Sony

Voor- en nadelen

  • Uniek design laat goed omgevingsgeluid binnen, waardoor je de buds 'always in' kunt hebben
  • Kleine, lichte buds verhogen draagcomfort
  • 'Wide tap area' bediening maakt aanraken buds overbodig
  • Goed klankbeeld verkrijgbaar met equalizer
  • Toegang tot spraakassistenten Google Assistant en Alexa
  • Uitstekende geluidskwaliteit voor telefoongesprekken
  • Geluid gaat niet heel diep; niet geschikt voor 'bassheads'
  • Batterijduur aan korte kant
  • Fit is meestal prima maar niet de allerstevigste

Bestel bij de beste webshops:

Review

Hoeveel is er nog te innoveren op het gebied van oortjes? Nog best veel, zo laat Sony zien met de LinkBuds. Deze buds bieden een mooie balans tussen geluidskwaliteit en (het doorlaten van) omgevingsgeluid.

Linkbudsdoosjes zwart en wit

Dit zijn echt oortjes die je veilig en comfortabel de hele dag kunt dragen en waarbij je bovendien profiteert van een optimale bediening. Van de oortjes zelf én van de stemassistenten van Google en Alexa.

De naam ‘LinkBuds’ is dan ook helemaal verdiend: je bent overal mee verbonden: je muziek, apps, internet en je omgeving.

Buds buitenkant blauw sfeer

Unboxing & case

Met een beetje goede wil kun je de naam ‘LinkBuds’ ook doortrekken naar de verpakkings- en productiefilosofie. Zowel de buds zelf als de verpakking zijn namelijk gemaakt van gerecyclede materialen, waardoor je dus ook een link hebt met de planeet.

LinkBuds doosje zonder sleeve voorkant LinkBuds doosje open

Vergezocht of niet, deze milieuvriendelijke aanpak van Sony is zeker te prijzen. Daarbij oogt en voelt het ook aangenaam ‘authentiek’.

De verpakking is volledig van karton vervaardigd, met ingenieus in elkaar geschoven compartimentjes en opgeborgen accessoires, zoals de oplaadkabel en documentjes.

LinkBuds doosje uitschuifbaar

Zowel de verpakking als de case van de oortjes is opvallend klein. De case is mat en heeft een licht gespikkelde textuur – net als de oortjes zelf overigens – met gladde, afgeronde hoeken. De case ziet er een beetje uit als een kiezelsteentje, zeker niet onaantrekkelijk.

Linkbuds case zwart open met doos en inhoud

Wel is de kans groot dat je vanwege de gladheid en het subtiele, kleine formaat, de case in het begin een aantal keer uit je handen laat glippen.

Wat dat betreft is het ook aan te raden om de case altijd met twee handen open te maken, zeker als je grote handen hebt. Ja, het kan met één hand, als je het zorgvuldig doet. Maar het gaat een keer mis.

Cases in sneeuw

Maar als je eenmaal weet hoe je de case moet hanteren, is het een heerlijk formaat en ook een heerlijk materiaal om vast te pakken.

Heb je geen antistressbal in de buurt, ga dan gewoon eens met de LinkBuds case in je hand op de bank zitten en ga er langzaam met je vingers overheen. Succes verzekerd.

LinkBuds case in hand

De case kun je eenvoudig open klappen door op het knopje aan de voorkant te drukken. Het eerste wat je dan – direct daarboven – ziet is een lichtje dat met een groene of oranje kleur de laadstatus aangeeft.

LinkBuds case open groene indicator

In de case kun je de buds heel makkelijk op hun plaats klikken, waarna ze worden opgeladen. Als je de buds uit de case haalt, zullen ze onmiddellijk verbinding zoeken met je (gekoppelde) apparaat.

Het koppelen doe je met de knop aan de achterkant van de case, waar ook de ingang zit voor de laadkabel.

Laadport LinkBuds case

Design

De ‘headliner’ van de Sony LinkBuds is het unieke design. Ze zijn namelijk ontworpen met het doel om omgevingsgeluid goed en permanent door te kunnen laten.

LinkBuds sneeuw wit doosje open closeup

 

Dit heeft er toe geleid dat de bud niet in het oorkanaal hoeft te worden gepropt – een verademing voor sommige gebruikers – maar dat de driver min of meer in je oor hangt, zoals de in-ear hoofdtelefoons die vroeger standaard bij walkmans of discmans zaten.

De grote innovatie is dat er een gat in de driver-unit zit. Inderdaad, dat lees je goed. Het klinkt ergens zelfs logisch: wil je omgevingsgeluid binnen laten, dan moet hier ruimte voor zijn; dus dan maak je een gat. Een kind zou het kunnen bedenken.

Het is een simpel doch tamelijk briljant concept, al zal de uitvoering ongetwijfeld wat kopzorgen hebben opgeleverd. Uiteindelijk is natuurlijk de grootste uitdaging om de juiste balans te vinden tussen geluidskwaliteit en de ‘verbinding’ met de omgeving.

LinkBuds los voor en achter

 

Maar dat is niet alles: want het design moet ook een stevige pasvorm garanderen. En een fit waarmee je de buds de hele dag (of een groot gedeelte ervan) comfortabel en zonder irritatie kunt dragen.

En, ook al is het in het begin een beetje passen en meten – zowel wat betreft de fit als het geluid -, Sony is er uiteindelijk zeer goed in geslaagd om de delicate balans tussen al deze onderdelen te bereiken.

Features

Het geluid komen we zo nog op terug, maar laten we eerst nog even enkele interessante functies en mogelijkheden van de buds bespreken.

Wide tap area

De meest in het oog – of ‘om het oor’ – springende functie is de ‘wide tap area’-functie. Dit betekent dat je voor de bediening gewoon vóór of half onder je oor kunt tikken.

Het grote voordeel is dat je de buds nu niet onbedoeld verplaatst doordat je er op moet tikken of in moet knijpen.

Als je dit namelijk bij andere buds wat te gehaast of onzorgvuldig doet, kan de geluidservaring veranderen of, erger nog, kunnen de buds uit je oren vallen.

Dit risico heb je dus niet met de wide tap area-functie van de LinkBuds. Het enige risico is dat mensen denken dat er wat mis met je is als ze je herhaaldelijk tegen je wang zien tikken, maar je moet wat over hebben voor optimaal gebruiksgemak.

LinkBuds tikbediening Quick Access

Overigens kun je de tikbedieningsfunctie voor elk oor helemaal zelf instellen (via de LinkBuds app). Naar wens kun je met twee of drie tikken een nummer pauzeren, skippen, het volume verhogen of verlagen, een spraakassistent activeren, of directe toegang tot een app (zoals Spotify) krijgen.

Spraakassistent

Zogezegd kun je een spraakassistent gebruiken met de LinkBuds. Google Assistant of Alexa staat tot je beschikking om bijvoorbeeld een search op Google te doen of een nummer voor je af te spelen via Spotify.

Hiervoor is het uiteraard wel nodig dat je in de buurt bent van je smartphone of een ander apparaat waarop je deze assistent hebt geïnstalleerd.

Speak to chat

Wat ook handig kan zijn is de ‘speak to chat’-functie. Als je deze optie hebt ingeschakeld, zal de muziek – of ander geluid – in je oortjes automatisch gepauzeerd worden op het moment dat je begint te praten.

Heel fijn om niet je handen te hoeven gebruiken. En het is wel zo fijn dat – ook al worden omgevingsgeluiden sowieso al goed doorgelaten – je een gesprekspartner je onverdeelde aandacht kunt geven doordat de muziek wordt uitgeschakeld.

Wel kan het voorkomen dat de muziek ook gepauzeerd wordt op het moment dat je kucht, hoest of je keel schraapt en dat is niet wat je wilt. Gelukkig kan dit deels opgelost worden door het aanpassen van de gevoeligheid van de functie.

Adaptieve volumeregeling

Een andere manier waarop je taken uit handen worden genomen is door middel van de adaptieve volumeregeling. Als je deze functie inschakelt zullen de LinkBuds zelf het volume verhogen of verlagen, aan de hand van de sterkte van het omgevingsgeluid.

Bedieningsfunctie LinkBuds app

Voor sommigen een mooie toevoeging terwijl anderen liever zelf de volledige controle zullen willen hebben.

LinkBuds Pasvorm

Bij iedere earbuds is een goede fit essentieel, zeker als ze zijn ontworpen om de hele dag in te hebben, zoals deze LinkBuds.

Gelukkig zijn de Sony LinkBuds heel licht – slechts 4 gram per bud – zodat je ze makkelijk uren achter elkaar kunt dragen. Echt een hele dag is wellicht wat minder prettig, maar dat hangt ook van je oren en specifieke fit af.

Het feit dat ze niet in je oorkanaal gestopt hoeven worden, scheelt in ieder geval enorm. En ook de op maat te selecteren siliconen passteunstukken – een soort siliconen lussen die je eenvoudig om de buds kunt ‘spannen’ – zijn niet irriterend en doen goed hun werk.

LinkBud in oor

Dat wil zeggen, je moet eerst wel even weten hoe ze het beste in je oren blijven zitten, maar dit wordt mooi en duidelijk getoond in de LinkBuds app.

LinkBuds app fit instructie

Ook kan het zijn dat je twee of drie verschillende maten passteunstukken af moet om precies de juiste maat te vinden; het kan zelfs voorkomen dat je linkeroor een andere maat nodig heeft dan je rechteroor.

Erg nuttig zijn de instructies en hulp in de app voor het het vinden van de juiste fit. En gelukkig zijn er in totaal maar liefst 5 verschillende maten, zodat iedereen de juiste fit kan vinden.

LinkBuds oorvinnen

De LinkBuds blijven gelukkig goed zitten. Ook tijdens het hardlopen. Ja, als je flink je best doet met springen en schudden of een sport beoefent met veel scherpe, abrupte bewegingen, zullen ze er wel uitvallen maar in de meeste gevallen blijven ze prima op hun plek.

Het fijne is ook dat je niet enorm hoeft te drukken of draaien om ze op hun plek te krijgen in je oor. Een paar tellen en ze zitten. En je haalt ze er ook heel makkelijk weer uit.

LinkBuds geluid

Bij de beoordeling van earbuds valt en staat alles natuurlijk met het geluid. De muziekreproductie moet op zijn minst acceptabel zijn, anders heeft de fabrikant zijn werk niet goed gedaan.

Gelukkig heeft Sony een behoorlijke naam op het gebied van audioproducten, dus was er weinig reden om aan te nemen dat het geluid ondermaats zou zijn.

Daarom was de ‘out of the box’-prestatie van de LinkBuds ook zo’n verrassing; in negatieve zin dus.

Het hangt natuurlijk voor een deel van je persoonlijke voorkeur af, maar we gokken dat het merendeel van de gebruikers niet bepaald onder de indruk zal zijn van de geluidskwaliteit bij een eerste test van de buds.

Het geluid is niet alleen bijna volledig ontdaan van bastonen, de midden en hoge tonen zijn ook veel te hoog; zodanig dat als je het volume maar een beetje opschroeft de schelheid hiervan bijna pijn doet aan je oren.

Equalizer = lifesaver

Nu is het niet ongebruikelijk dat out-of-the-box-instellingen – of het nu om audio- of videoproducten gaat – flink te wensen overlaten en dat dit nog niets hoeft te betekenen. Toch was het na die interessante eerste indruk toch een behoorlijke teleurstelling.

Vol hoop en goede moed naar de equalizer dan maar, waar je de klankkleur helemaal naar wens kunt instellen. En… gelukkig kunnen we melden dat de equalizer een ware lifesaver is.

Ook als je niet alleen de schelheid eruit wilt halen maar daarnaast de bastonen nog redelijk tot hun recht wilt laten komen, kun je met de equalizer aardig uit de voeten. Je moet dan wel de linkerslider (bijna) helemaal omhoog en Clear Bass op standje maximaal zetten en ook nog wat met de midden en hoge tonen spelen.

Equalizernieuw

 

In alle eerlijkheid is het nog best indrukwekkend dat er zo’n ‘normaal’ klankbeeld geproduceerd kan worden gezien het design (en de intentie) van de buds. Want het kan bijna niet anders dan dat je inlevert op geluidskwaliteit door deze open constructie. Het is logisch dat earbuds, tips of pods die in je oorkanaal zitten – helemaal als je memory foam eartips hebt die alles afsluiten – voor meer bas en een intensere ervaring kunnen zorgen.

Het is een bewuste keuze geweest van Sony om buds te creëren die de gebruiker permanent ‘linken’ met de buitenwereld. En als je meer van de buitenwereld binnenlaat, moet je wat van de muziek buitenlaten.

Omgevingsgeluid

Hét grote verkooppunt – boven de ‘wide tap area’ en de ‘relaxte’ fit – is de continue verbinding met de buitenwereld door het ring-ontwerp van de driver.

Altijd ‘connected’ kunnen zijn met de wereld om je heen is een groot voordeel en gelukkig werkt het zoals verwacht. Als je het volume flink opschroeft, hoor je de omgeving natuurlijk minder goed, maar zelfs dan krijg je nog voldoende mee om te kunnen participeren of op tijd te kunnen reageren. Bijvoorbeeld wanneer iemand je ineens aanspreekt of er een brommer langskomt tijdens het hardlopen.

LinkBuds cases in sneeuw wide

Tegelijkertijd kun je nog steeds genieten van het geluid dat door je LinkBuds komt en hoef je niet heel veel in te leveren qua muziekervaring.

Dit maakt van de LinkBuds oortjes die je in principe de hele dag in kunt houden en waarmee je perfect kunt ‘multitasken’.

(Telefoon)gesprekken voeren

Sony heeft veel zorg gestoken in de kwaliteit van het geluid tijdens (telefoon)gesprekken. Deze is namelijk erg goed. Andere personen kunnen jou goed verstaan wanneer je met ze belt via de LinkBuds en vice versa. Erg belangrijk natuurlijk voor buds die je de hele dag in moet kunnen houden.

Of er nu iemand naast je tegen je begint te praten of je een telefoonoproep binnenkrijgt, je kunt prima (blijven) communiceren.

LinkBuds App

Hij is al een paar keer voorbijgekomen, maar om alles uit de LinkBuds te kunnen halen en nuttige informatie te krijgen over je buds, moet je de buds koppelen met de smartphone app.

Dit is de plek waar die oh zo belangrijke equalizer zit, om het geluid helemaal naar wens te maken.

Ook essentieel is het toewijzen van bedieningsfuncties aan de beide oortjes. ‘Out-of-box’ kun je met beide oortjes hetzelfde, namelijk een nummer skippen of pauzeren. Maar hier wil je meestal wel graag iets aan toevoegen, zoals de volumeregeling.

LinkBuds app laadniveau buds en case

Verder krijg je informatie over het batterij-/laadniveau van de beide buds, maar ook van dat van de case.

In de app kun je functies in- en uitschakelen, zoals ‘speak to chat’ en adaptieve volumeregeling, maar het is ook de plek waar je minder essentiële dingen vindt, zoals badges voor ‘luisterprestaties’ of het gebruiken van bepaalde functies.

LinkBuds locatie badges LinkBuds app badge dagelijkse luisteraar LinkBuds app badge clear bass

Waterbestendigheid

De Sony LinkBuds beschikken over een IPX4-rating. Het eerste cijfer na de ‘IP’ zegt iets over de stofbestendigheid. De ‘X’ betekent feitelijk dat de LinkBuds geen rating op dit vlak hebben gekregen. Kortom, dat ze niet alle stof en zand e.d. buiten kunnen houden.

De ‘4’ na de ‘X’ geeft de beschermingsgraad tegen water aan. Het betekent dat de buds bijvoorbeeld niet minutenlang ondergedompeld kunnen worden in water, maar wel bestand zijn tegen plenzen water. Zweet of regen moeten ze dus gewoon tegen kunnen.

Linkbuds watertest

De test met een (flinke) plens water hebben de LinkBuds in ieder geval prima doorstaan, dus een regenbui moet zeker geen probleem vormen.

LinkBuds Batterij

Hoewel de LinkBuds door hun design en comfort uitnodigen om de hele dag gedragen te worden, is dit eigenlijk niet mogelijk. Tenminste, niet onaangebroken.

LinkBuds case aan oplaadkabel

De accuduur van de LinkBuds is maximaal 5,5 uur en dat is nog zonder dat er energieslurpende functies worden gebruikt als adaptieve volumeregeling, de equalizer en activatie van de spraakassistent.

Gelukkig wordt de accuduur meer dan verdrievoudigd als je de lading van de case erbij rekent. Een volledig opgeladen case levert namelijk stroom voor 12 uur. En aangezien de buds snel weer opgeladen zijn – na 10 minuten kun je alweer 1,5 uur luisteren – hoef je nooit lang zonder te zitten.

Eindoordeel: Sony LinkBuds kopen of skippen?

De Sony LinkBuds zijn een aangename verrassing binnen een productgroep waarin alles wel zo’n beetje ontwikkeld leek te zijn.

De unieke ‘ring driver’ design is niet slechts een gimmick, maar werkt echt. Omgevingsgeluid wordt goed doorgelaten, wat zowel veiliger als socialer is dan wanneer je volkomen geïsoleerd bent van je omgeving.

LinkBuds sfeershot tafel lucht water

Bovendien ben je optimaal ‘connected’ via spraakassistenten en kun je daarnaast genieten van je muziek – en gesprekken – in goede geluidskwaliteit.

Van de marketingslogan voor de LinkBuds ‘linking you to your world, online and offline’ is dan ook weinig gelogen.

Misschien dat de accuduur nog wat vergoot kan worden; al zal dit mogelijk de buds zwaarder of groter maken, wat weer ten koste gaat van het comfort. En wellicht dat er nog iets van winst gehaald kan worden in het klankbeeld in een volgende generatie LinkBuds; de equalizer lijkt tenminste te laten zien dat de buds een groter bereik of diepere klank wel aankunnen.

Tegelijkertijd is het de vraag of een echt ‘dikke’ bas of dieper geluid de hoofdfunctie van de LinkBuds niet in de weg zal staan zodra blijkt dat je hierdoor minder van je omgeving meekrijgt. (Of je omgeving teveel van je muziek.) Dan schieten deze buds hun doel waarschijnlijk voorbij.

Eigenlijk zijn we vooral erg blij met de nieuwe weg die Sony met de LinkBuds heeft ingeslagen. Deze earbuds zijn tenslotte een van de betere – zo niet de beste – opties voor mensen die ‘always on’ willen zijn; en dat zijn er best veel.

Nu is het wachten waar de concurrentie mee komt. Of Sony zelf natuurlijk.

LinkBuds cases open sneeuw

Wil je zelf de unieke Sony LinkBuds ervaren? Bestel ze dan bij Coolblue, Mediamarkt of Amazon en ontvang ze morgen al in huis.

Of doe mee met onze giveaway-actie (in het bovenste deel van deze review) en win een stel witte LinkBuds.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

De beste Sony sportoordopjes

Sony
Sony LinkBuds review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!