Sportrepen voor hardloper: boost je energie & herstel sneller

Sportrepen zijn erg handig te gebruiken als energieboost voor of tijdens het sporten of juist om zo snel mogelijk weer te kunnen herstellen ná het sporten.

In dit artikel zullen we je wegwijs maken in de wereld van sportrepen.

En we zullen onder andere uitleggen waarom en wanneer je sportrepen het beste kunt gebruiken.

foto product voordelen
Rocket fuel Rocket Fuel Energy Bar
  • tijdens, voor en na de training
  • zorgen voor een flinke boost in energie
  • per bar: 176 kcal
    • 35,9g koolhydraten – 2,3g eiwitten – 2,5g vet
bekijk prijs
Body & fit energybar Energy bar
  • tijdens, voor en na de training
  • hoge hoeveelheid eiwitten (goed voor herstel)
  • per bar: 226 kcal
    • 20g koolhydraten – 6,5g eiwitten – 12,2g vet
bekijk prijs
Energy cake Rocket Fuel Energy Bar
  • voor & tijdens de training
  • per bar: 576 kcal
    • 71g koolhydraten – 8,5g eiwitten – 28g vet
bekijk prijs

Wat is het doel van het gebruik van sportrepen?

Het klinkt natuurlijk wel erg handig om een sportreep te gebruiken voor je training zodat je extra energie hebt en meer uit je work-out kunt halen.

Maar werkt de energie uit een sportreep anders dan wanneer je de energie gewoon uit pure voeding haalt?

Natuurlijk kun je uit je voeding genoeg voedingstoffen halen, maar een sportreep kan soms net een beetje extra energie geven wat je goed kunt gebruiken tijdens het sporten.

Samenstelling van een sportreep

Voedingswaardes

Het voordeel van een sportreep is dat deze zo is samengesteld dat je precies de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je je energie uit je andere voeding haalt door bijvoorbeeld voor je training een banaan te eten dan zul je best wel wat extra energie krijgen, maar in vergelijking met een sportreep zal dit wat minder effectief voor je training uitpakken.

Een gemiddelde sportreep bevat ongeveer 200 tot 300 calorieën, 3 tot 9 gram vet, 7 tot 15 gram proteïne en ongeveer 20 tot 40 gram koolhydraten.

Met deze samenstelling geeft een sportreep je snel energie, zodat je sneller en harder kunt trainen.

Energie boost

Energie boost

Vooral bij een langere training is een sportreep ideaal.

Wanneer je gezond eet krijg je meestal uit je voeding wel genoeg energie om (kort) te kunnen trainen, maar voor langere trainingen heb je meer en snelle energie nodig.

Een sportreep is in staat om je deze energie snel te geven, zonder dat het in de weg gaat zitten tijdens het sporten. Ideaal halverwege een lange duurloop!

Je lichaam kan een sportreep dan ook vaak makkelijker verteren dan wanneer je je energie uit je voeding moet halen. Het werkt snel en effectief.

Makkelijk in gebruik

Een ander voordeel van een sportreep is dat je zo’n reep gemakkelijk mee kunt nemen. Een sportreep neemt niet veel ruimte in en is meestal handig verpakt.

Bovendien is een sportreep meestal zacht van structuur zodat je niet te veel moeite hoeft te doen om hem weg te krijgen en hem ook eenvoudig tijdens het sporten kunt opeten.

Verschillende sportrepen zijn er?

Om je te helpen zoeken naar de juiste soort reep voor jou en jouw behoeften leggen we per situatie uit naar welke voedingswaarden jouw lichaam op zoek is en in welke reep je dit het beste terug kunt vinden.

We beginnen met de voedingstoffen die je lichaam nodig heeft voordat je met je training begint.

Voordat je gaat hardlopen

pre run muesliereep

Wanneer je een sportreep gebruikt voordat je gaat hardlopen is het goed om een reep te nemen die rijk is aan koolhydraten.

Zo’n dergelijke reep zorgt ervoor dat je voldoende glycogeen in je lichaam krijgt. Tijdens het sporten verbruiken je spieren voornamelijk energie uit glycogeen dus door het eten van een sportreep met veel koolhydraten heb je meer reserves van glycogeen in je lichaam om je work-out langer vol te houden.

Belangrijk om in te gaten te houden is dat een sportreep die je voor het sporten gebruikt goed te verteren is en dus weinig vezels, proteïne of vet bevat.

Als je hier niet op let kan je het risico lopen op een vervelend en zwaar gevoel in je maag tijdens je training.

Sportrepen met gedroogd fruit zijn een goede optie om koolhydraten uit te halen. Eet deze sportreep niet direct voor het sporten maar ongeveer een uur van te voren.

Bekijk alle sportrepen voor het hardlopen

Tijdens het hardlopen

Energiebar na hardlopen

Als je een lange training of wedstrijd doet kan je soms wat meer energie nodig hebben. Een sportreep kan een goede uitkomst bieden om tijdens het trainen te nuttigen.

Wanneer je een sportreep tijdens het hardlopen neemt is het ook belangrijk dat deze reep vol koolhydraten zit en makkelijk te verteren is.

Als je bijvoorbeeld langer dan één uur traint kan een sportreep prettig zijn om wat extra energie uit te halen en er voor te zorgen dan je je glycogeen reserves aanvult zonder dat je alle glycogeen uit je spieren moet halen.

Er wordt aangeraden zo’n dertig tot zestig gram koolhydraten te nemen voor elk uur dat je sport.

Om geleidelijk extra energie te verkrijgen en je lichaam de reep makkelijk te kunnen laten verteren is het handig om de sportreep tijdens het trainen in stukken op te eten in plaats van de gehele reep in één keer op te eten.

Bovendien zorg je er op die manier voor dat je spieren nog steeds hun werk kunnen doen en je lichaam niet alleen maar met je spijsvertering bezig hoeft te zijn.

Bekijk alle sportrepen tijdens het hardlopen

Na het hardlopen

na hardlopen

Om het herstel van je lichaam te bevorderen nadat je flink hebt gesport kan een sportreep ook een handje bijdragen aan dit proces.

Met name repen met relatief veel eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich sneller kunnen herstellen.

Wanneer je een eiwitreep ongeveer binnen een uur na je trainingen neemt kan je lichaam sneller weer bijtanken.

Een goede dergelijke eiwitreep bevat ongeveer één derde van het aantal koolhydraten in de reep. Zo krijg je gelijk weer wat meer energie en kunnen de eiwitten je spieren goed laten herstellen.

Bekijk hier sportrepen na het hardlopen

Als tussendoortje of maaltijdvervanger

Sport- en eiwitrepen worden ook nogal eens gebruikt als snack of als complete maaltijdvervanger.

Wanneer je dit doet is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed naar de voedingswaarden kijkt. Een echte sportreep is meestal erg calorierijk en bestaat voornamelijk uit koolhydraten.

In het dagelijks leven heb je zo’n reep in principe niet nodig en zorgt alleen maar voor onnodig veel calorieën.

Eiwitrijk dieet

Eiwitrijk dieet

Wanneer je een eiwitrijk dieet volgt kan het bijvoorbeeld wel handig zijn om een eiwitreep als tussendoortje te nemen. Zo kom je eenvoudig aan je eiwitten.

De meeste eiwitrepen zijn gezoet met zoetstof waardoor je suikerinname beperkt blijft.

Ook kun je bijvoorbeeld gaan voor een natuurlijke reep als tussendoortje. Deze repen bestaan meestal vooral uit noten, zaden, gedroogd fruit en havermout.

Een natuurlijke reep is vaak rijk aan vezels en gezonde vetten en geeft je energie om beter je dag door te komen.

Vanwege het hoge gehalte aan vezels zijn zulke repen minder geschikt voor tijdens het sporten.

Uiteraard is het belangrijk dat je een reep kiest met meer calorieën wanneer je het als maaltijdvervanger wilt gebruiken dan wanneer je het alleen als tussendoortje neemt.

6 Praktische tips

Natuurlijk heb je geen tips nodig om te weten hoe je een sportreep nuttigt, maar er zijn nog wel een aantal zaken waar je op kunt letten als het gaat om het uitkiezen van de juiste sportreep voor jouw persoonlijke situatie.

Lees daarom onderstaande tips om een betere keuze te kunnen maken tussen alle sport- en energierepen op de markt.

Tip 1: Probeer een reep eerst uit

Sportreep eten

Er zijn een hele hoop verschillende repen op de markt met verschillende samenstellingen en natuurlijk smaken.

Probeer daarom eerst wat varianten uit, voordat je een sportreep meeneemt naar een (belangrijke) wedstrijd.

Sommige sportrepen kunnen bijvoorbeeld heel anders smaken dan je denkt of werken niet goed op je maag waardoor je sneller naar het toilet zult rennen dan naar de finish.

Tijdens trainingen kun je gemakkelijk een aantal repen uitproberen en dan kun je een favoriet kiezen die jou het meeste energie en kracht geeft en gemakkelijk voor je lichaam te verteren is.

Tip 2: Bepaal je doel

Lange duurloop

Voordat je zomaar een reep probeert is het goed om te kijken naar wanneer en waarvoor je een sportreep wilt gebruiken.

Je hebt voor verschillende doeleinden ook verschillende voedingstoffen en waarden nodig.

Heb je vaak na het sporten trek en wil je je lichaam sneller laten herstellen?
Dan is een eiwitreep een goede aanvulling.
Maar wil je juist een reep voor meer energie tijdens het sporten?
Dan kun je beter kiezen voor een gezonde reep die rijk is aan koolhydraten.

Tip 3: Controleer de voedingswaarden

Aangezien er zo ontzettend veel verschillende repen op de markt zijn is het erg belangrijk dat je de voedingswaarden checkt.

Veel geraffineerde suikers en verzadigde vetten zijn niet goed voor je lichaam en voor een gezonde levensstijl is het dan ook goed om deze voedingsstoffen zo veel mogelijk te vermijden.

Kies een reep met een gezonde balans tussen de hoeveelheid koolhydraten, vetten, vezels en eiwitten.

Tip 4: Voedingsrepen voor mannen en vrouwen

Naast bovenstaande beschreven verschillen in sportrepen zijn er ook sportrepen op de markt die speciaal voor vrouwen zijn ontwikkelt.

Deze repen bevatten vaak extra vitamines die vrouwen wat meer nodig (kunnen) hebben dan mannen, Zoals bijvoorbeeld ijzer en calcium.

In principe heb je deze toegevoegde vitamines en mineralen niet nodig als je een gezond dieet hebt, maar mocht je een slechte dag hebben gehad qua eten dan kunnen deze extra voedingsstoffen zeker geen kwaad.

Tip 5: Vergelijk verschillende repen

De verschillende sport- en energierepen verschillen vaak niet alleen van elkaar qua voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld ook qua prijs.

Check daarom goed wat voor soort reep je wilt en wat er allemaal op de markt te vinden is om een prettige sportreep te kunnen kopen voor een redelijke prijs.

Tip 6: Je kunt ook zelf een reep maken

Sportrepen zelf maken

Wanneer je wat tijd over hebt en zin hebt om iets te bakken dan kun je ook simpelweg zelf een energiereep maken.

Met wat (gemalen) havermout, gedroogd fruit, noten en dadels kun je al een heel eind komen.

Het voordeel van het zelf maken van een reep is dat je precies weet wat er in een reep zit én je kunt er gelijk een hele hoop maken voor niet al te veel geld.

Waar kun je het beste sportrepen kopen?

Er zijn verschillende speciaal winkels waar je sportrepen kunt kopen. Hieronder volgt onze top 3:

  1. Body & Fit shop
  2. Runningdirect.nl
  3. Duursport.nl

Even samenvatten

Zoals je hebt kunnen lezen is geen enkele sportreep hetzelfde en is het goed om te kijken naar jouw specifieke situatie als het gaat om het gebruik van sportrepen.

Bovendien kun je zelfs best wat aan een sportreep hebben als je helemaal niet of amper sport.

We hopen dat we je goed hebben kunnen informeren over de verschillende sportrepen en dat je hier wat aan zult hebben tijdens je training of weg naar een gezondere levensstijl.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!