Apple Watch Series 6 vs Apple Watch Series 5

Uitgebreide vergelijking

Apple Watch 6 is het nieuwste lid van de Apple Watch series. Een uitstekende smartwatch, net als zijn voorganger Apple Watch 5. Zoals je mag verwachten zijn er in dit nieuwe model een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Twijfel je over dit nieuwste model Apple Watch 6, of kun je met het net iets voordeligere model Apple Watch 5 ook prima uit de voeten? We vertellen je over de overeenkomsten en verschillen, zodat je beslist welke van deze twee het beste bij je past.

Overeenkomsten

Wat goed is moet je niet veranderen en dat is precies wat Apple ook niet heeft gedaan bij de Apple Watch Series 6. Hieronder de belangrijkste overeenkomsten.

Design

Het strakke design van de Apple Watch series is sinds de Apple Watch 4 onveranderd gebleven. De 5 en 6 Series zijn allebei verkrijgbaar in 40 en 44 mm. Ze hebben een schermdiagonaal van 1,57 inch en een gewicht van 36,5 gram (5) en 36,7 gram (6).

De Apple Watch 6 is met een schermdikte van 10,74 mm net iets dikker dan de Apple Watch 5 met 10,4. Dat verschil is dus echt minimaal. Ook hebben ze alle twee een always-on display, waarop je dus altijd de tijd kunt zien, ook als je niet beweegt.

Qua uiterlijke kenmerken zijn de Apple Watch 5 en 6 vrijwel gelijk.

Functionaliteiten

De Apple Watch 6 heeft alle functionaliteiten die de Apple Watch 5 ook heeft. Logisch natuurlijk, aangezien het een opvolger is. Ze bieden de belangrijkste functies voor het meten van sportresultaten, zoals hartslagmeting, afstanden en calorieën.

Ook met meten van de gezondheid laat niets te wensen over. De slaapduur, waterinname en stress wordt gemeten. Op basis daarvan kun je aanbevelingen laten doen.

Ze zijn beide voorzien van ingebouwde GPS-sensor. Je kunt routes inladen, navigeren en ook hoogtes en verticale snelheid meten. Livetracking is beschikbaar.

Je gebruikt ze als smartwatch (32 GB interne opslagruimte) en kunt er oproepen mee verzenden en ontvangen. Je ontvangt notificaties, kunt apps installeren en muziek bedienen. Wifi is ingebouwd en je kunt er contactloos mee betalen via Apple Pay.

Tot slot de algemene functies. Deze Apple Watches hebben een (automatisch synchroniserende) datum- en tijdaanduiding, alarmfunctie, en telefoonboek.

De basisfuncties van de Apple Watch 6 en de Apple Watch 5 komen overeen.

Batterij en compatibiliteit

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs de batterijduur is van beide modellen gelijk. Dit is zo’n 18 uur bij actief gebruik, waarbij je zowel apps gebruikt, work-outs draait, GPS gebruikt en muziek luistert.

Een Apple Watch werkt niet in combinatie met Android. Ze zijn compatibel met besturingssysteem iOS. Hiervoor heb je een iPhone 6s of een nieuwer model nodig.

Beide watches gaan zo’n 18 uur mee zonder op te laden en zijn compatibel met een iPhone 6s of een nieuwer model.

De belangrijkste verschillen

We duiken nu in de upgrades van de Apple Watch 6 ten opzichte van de Apple Watch 5. Dit nieuwe model heeft een aantal interessante extra’s gekregen.

Uiterlijk

De Apple Watch 5 is verkrijgbaar in grijs, zilverkleurig en goudkleurig. Met de komst van Apple Watch 6 werden daar nog twee kleuren aan toegevoegd, namelijk rood en blauw.

Een ander verschil aan het uiterlijk is dat je met de Watch 6 voortaan de hoogtemeter standaard op de always-on display ziet staan. Het scherm is tevens zo’n 2,5 keer helderder.

Ze zijn verkrijgbaar in grijs, zilver- en goudkleurig. Bij de Apple Watch heb je ook keuze uit rood en blauw. De 6 Series heeft een helderder scherm met altijd zichtbare hoogtemeter.

Saturatiemeter

De sensoren van de Series 6 zijn flink verbeterd, met als highlight een bloedzuurstofmeter. Met deze saturatiemeter weet je binnen 15 seconden wat het zuurstofgehalte in het bloed is.

De saturatiemeter werkt ook ‘s nachts. Op die manier worden er uitgebreide gegevens over langere termijn verzameld en krijg je meer inzicht in je gezondheid.

Nieuw aan de Watch 6 is de saturatiemeter, die zelfs in de nacht analyseert.

Verbeterde technologie

Met elk nieuwe serie kun je verwachten dat de technologie altijd iets verbetert wordt. En dat is ook zo met de Watch 6 ten opzichte van de Watch 5. Hij is namelijk zo’n 20% sneller dan zijn voorganger, dankzij een vernieuwde chip.

Dat wil overigens helemaal niet zeggen dat de Watch 5 langzaam is, maar de Watch 6 is gewoon net iets sneller.

De Apple Watch 6 is iets sneller dan de Apple Watch 5.

Prijs

Logischerwijs ligt de prijs van de Apple Watch 5 lager dan van de Apple Watch 6. Dat verschil is ruim €100. Zijn bovengenoemde upgrades voor jou geen must, dan zou dat een reden kunnen zijn om voor de 5 te kiezen.

De prijs van de Apple Watch 5 is zoals je mag verwachten lager dan die van de Apple Watch 6.

Eindoordeel

Zoals je hebt kunnen lezen hebben beide modellen veel overeenkomsten. Heb je al een Apple Watch 5, dan zijn deze kleine verschillen het overstappen wellicht niet waard.

Twijfel je echter tussen een van deze twee, lees hieronder dan nog eens kort de redenen waarom je juist voor een van deze twee zou kunnen kiezen.

Waarom kiezen voor de Apple Watch 5?

Met de Apple Watch 5 krijg je toegang tot vrijwel alle functionaliteiten die je bij de Apple Watch 6 ook krijgt. Is een saturatiemeter voor jou niet heel belangrijk, dan kun je in principe net zo goed voor dit model kiezen. Dit model is namelijk voordeliger.

Kies voor de Apple Watch 5 al je:

  • Geen waarde hecht aan een saturatiemeter;
  • Gebruik wilt maken van een aantrekkelijke(re) prijs.

Waarom kiezen voor de Apple Watch 6?

Heb je graag het nieuwste van het nieuwste, het snelste van het snelste?

Zie je een uitstekende saturatiemeter wel zitten en wil je een zo helder mogelijk scherm?

Ben je gek op de kleur rood of blauw?

Dan is de investering in deze nieuwste Apple Watch zeker de moeite waard.

Kies voor de Apple Watch 6 als je:

  • Een snellere watch wilt dan de 5;
  • Een 2,5x helderder display wilt
  • Gebruik wilt maken van de optimale saturatiemeter;
  • Gaat voor meer snelheid en helderheid;
  • Altijd de hoogte wilt weten met de always on hoogtemeter.
vs