Apple Watch Series 7 vs Garmin Venu 2 Plus

Uitgebreide vergelijking

Apple Watches zijn altijd de meest voor de hand liggende keuze voor Apple/iPhone-bezitters geweest omdat het een natuurlijk verlengstuk is van een iPhone en optimaal past binnen het Apple ecosysteem.

Tegelijkertijd waren de horloges van Garmin – met hun diepere of uitgebreidere sport- en fitnessfeatures – altijd een logische keuze voor gebruikers die tracking van activiteiten heel belangrijk vinden.

Maar de Apple Watch (7) is meer sport minded geworden terwijl de Garmin Venu 2 Plus ‘smarter’ en beter compatibel met iPhones is dan ooit.

Tel daar een vergelijkbare prijs bij op en je hebt een perfect recept voor een shootout!

Apple Watch 7 en Garmin Venu 2 Plus: overeenkomsten

Er zijn verrassend veel overeenkomsten:

Het zijn waterdichte, GPS ondersteunde smartwatches die je hartslag bijhouden, Spo2-niveau meten, je slaapgedrag in kaart brengen en verschillende activiteiten tracken.

Ze beschikken allebei over een Amoled, always-on touchscreen met vergelijkbare resolutie en daarnaast fysieke knoppen.

Je kunt muziek afspelen via de opslagruimte én streaming diensten als Spotify en Deezer.

Ook kun je met beide apparaten draadloos betalen.

De horloges kunnen berichten en oproepen van je smartphone tonen, waarbij het mogelijk is om (kort) op tekstberichten te antwoorden.

Zowel de Apple Watch 7 als de Venu 2 heeft de beschikking over een feature die hulp ‘inroept’ in geval van nood, waarbij je locatie wordt verstuurd naar een vooraf ingestelde contactpersoon (valdetectie / incidentdetectie).

De opvallendste overeenkomst is dat ze allebei toegang bieden tot de virtuele assistent op je smartphone: Siri in het geval van de Apple Watch, en Google Assistant en/of Bixby, maar ook Siri in het geval van de Garmin Venu 2 Plus.

Dit maakt de Venu 2 tot een reëel alternatief voor de Apple Watch.

Apple Watch 7 en Garmin Venu 2 Plus: verschillen

Na een best indrukwekkende lijst met overeenkomsten, ontkomen we natuurlijk niet aan de verschillen, die er ook meer dan genoeg zijn. Dit is het gedeelte waarbij de consument echt wat te kiezen heeft.

Design en Display

Het meest in het oog springende verschil is natuurlijk de form factor: de Apple Watch 7 heeft het voor de hele reeks gebruikelijke vierkante – of rechthoekige – scherm terwijl de Garmin Venu 2 Plus een traditioneler ogend, rond scherm heeft.

Apple Watch 7 VS Garmin Venu 2 Plus

Waar de Garmin Venu 2 Plus slechts één maat aanbiedt – 43 mm – kun je bij de Apple Watch 7 kiezen voor een 41 mm- of 45 mm-uitvoering.

Het werkbare schermoppervlakte is bij de Apple Watch 7 wel duidelijk groter.

Door de veel kleinere bezels kan Apple ondanks een – qua grootte – vergelijkbare horlogekast toch een display bieden van 1,9 en (bijna) 1,7 inch, voor respectievelijk de 45- en 41 mm-versie.

De Garmin Venu 2 Plus moet het doen met een uitstekend bruikbaar maar (flink) kleiner 1,3 inch display.

De Apple Watch heeft twee fysieke knoppen, waaronder een handige ‘digitale kroon’, een wieltje waarmee je handig door menu’s en schermen kunt scrollen.

De Garmin Venu 2 beschikt over 3 knoppen aan de zijkant, waarvan de middelste een zelfgekozen app opent en tevens de spraakassistent activeert.

Je kunt bij zowel de Apple Watch 7 als Venu 2 Plus voor verschillende kleuren kiezen, maar de Apple Watch biedt 2 kleuren meer, waaronder rood en blauw.

De form factor kan hier best een grote rol spelen maar puur naar specs en mogelijkheden gekeken wint de Apple Watch 7 het met zijn grotere display en handige scrollwieltje.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Beide horloge komen goed voor de dag als het om het tracken van activiteiten en gezondheid gaat, waarbij de Garmin Venu 2 Plus vaak net wat dieper of uitgebreider te werk gaat.

Zo wordt de hartslag op de Apple Watch 7 regelmatig gemeten maar is de hartslagmeting bij de Venu 2 echt voortdurend.

Meting van de slaapkwaliteit is diepgaander op de Venu 2 omdat hier de verschillende fases van slaap worden uitgelicht – en er nog slaapscore met toelichting wordt gegeven – in plaats van alleen de slaapduur.

De Apple Watch 7 biedt ‘officieel’ meer sportprofielen, maar veel van deze extra profielen hebben slechts een andere profielnaam met dezelfde meetindicatoren, voornamelijk tijdsduur, hartslag en calorieverbruik.

Wel heeft de Apple Watch 7 (standaard) een profiel voor open water zwemmen en de Venu 2 Plus niet.

De Venu 2 biedt voor iedere inbegrepen activiteit relevante data en vaak mogelijkheden voor verschillende oefeningen en workouts.

Zo houdt je horloge het aantal afdalingen bij het skiën bij, herhalingen tijdens het fitnessen en biedt hij ondersteuning (o.a. met animaties) bij verschillende sporten.

Een gezondheidsfeature van de Apple Watch 7 die niet op de Garmin Venu 2 zit, is de ECG, ofwel een hartfilmpje.

De Venu 2 geeft dan wel weer een gezondheidsoverzicht waarbij verschillende gezondheidsdata wordt verzameld gedurende 2 minuten, waaronder je Spo2, body battery, stressniveau, hartslag en HRV (hartslagvariabiliteit), bij elkaar een aardige gezondheidsindicator.

De Apple Watch 7 biedt prima ondersteuning voor activiteiten- en health-tracking, maar de de Venu 2 Plus doet het – out-of-the-box – toch net een tikkeltje beter.

Smartwatch functies

Je zou verwachten dat de Apple Watch 7 deze ronde met afstand wint, maar dat valt mee.

De Apple Watch wint op het gebied van berichten versturen. Dit kan heel simpel middels dicteren of typen op het qwerty-toetsenbord, waarbij je ook toegang hebt tot al je favoriete emoji’s.

Op de Venu 2 kun je alleen standaard ingestelde berichten gebruiken voor je reacties.

Maar… er is op de Venu 2 Plus voor het eerst (voor Garmin horloges) een indirecte toegang tot min of meer dezelfde functionaliteit: de connectie met Siri via de speaker en microfoon.

Je geeft Siri nu gewoon opdracht om een berichtje te sturen. En uiteraard kun je Siri voor alle andere mogelijke toepassingen gebruiken. Een erg fijne workaround. Hoewel je uiteindelijk natuurlijk de meeste opties houdt met de Apple Watch 7.

De app store van Apple is wat robuuster dan die van Garmin (Connect IQ), met meer keus uit third party applicaties.

De Venu 2 scoort dan weer een extra puntje met zijn speaker, die in staat is om muziek rechtstreeks af te spelen. Dit kan niet op de Apple Watch 7.

Een belangrijke functie van de Apple Watch 7 is de mogelijkheid om zelfstandig te bellen met het horloge maar dan moet je wel kiezen voor een (minstens) 100 euro duurdere Apple Watch 7 cellular.

De toevoeging van speaker en microfoon maakt van de Garmin Venu 2 een serieuze kandidaat voor iPhone-bezitters. Toch gaat deze ronde nipt naar de Apple Watch 7.

Batterij

Dit is misschien wel de plek waar de grootste klappen vallen.

De Apple Watch 7 moet je volgens Apple na maximaal 18 uur weer opladen.

Maar… hier zit 45 minuten appgebruik bij ingecalculeerd en een workout van 60 minuten, waarbij ook nog eens muziek wordt afgespeeld.

Mocht je bijna niets van deze functies gebruiken dan gaat de Apple Watch 7 dus langer mee.

Dan nog zal de Apple Watch 7 echter niet kunnen tippen aan het uithoudingsvermogen van de Venu 2 Plus, met een smartwatch modus van maximaal 9 dagen.

In voortdurende GPS-modus houdt het toestel het 22 uur vol en gecombineerd met muziek 8 uur.

Met snelladen op de Apple Watch 7 – wat ook aanwezig is op de Venu 2 – kun je veel mogelijke problemen opvangen.

In 8 minuten heb je genoeg ‘juice’ voor 8 uur slaapmeting. En in slechts 45 minuten kun je de Apple Watch 7 op 80% lading krijgen.

In de praktijk – onder andere door snelladen – is er prima te leven met de Apple Watch 7 maar de Garmin Venu 2 Plus houdt het simpelweg langer vol.

Prijs

De Apple Watch 7 en Garmin Venu 2 Plus hebben een vergelijkbare prijs met 429 euro versus 449 euro. Als je kiest voor de (goedkopere) Apple Watch 7 GPS-variant tenminste.

De cellular-uitvoering komt op minstens 529 euro uit. (Maar als rechtstreeks bellen vanaf je horloge belangrijk is, dan kan het de meerprijs waard zijn.)

Twintig euro verschil is de moeite niet, maar in combinatie met de vergelijkbare functionaliteit is de Apple Watch een nét iets beter aanbod.

Eindoordeel: Apple Watch 7 of Garmin Venu 2 Plus kopen?

Kies de Apple watch 7 als je helemaal weg bent van de interface van Apple/de Apple Watch, houdt van een groter display, wilt optimale samenwerking met je iPhone of vindt de robuustere app store en smartwatch mogelijkheden belangrijk.

Kies voor de Apple Watch 7 als je:

  • volledige integratie binnen je Apple-ecosysteem wilt
  • veel waarde hecht aan veel en uitgebreide smart functies
  • je een rechthoekig display of een groter scherm aantrekkelijker vindt

Of ga voor de Garmin Venu 2 Plus als je liever een ronde horlogekast hebt. Plus een behoefte aan uitgebreide, diepgaande gezondheids- en sport-tracking en je vindt het prettiger om een royalere accuduur te hebben zodat je minder snel hoeft op te laden.

Kies voor de Garmin Venu 2 Plus als je:

  • iets meer focus legt op sport en fitness dan op smarts
  • een rond scherm mooier vindt
  • een intensieve gebruiker bent of om een andere reden een lange batterijduur wenst
vs