Apple Watch Series 7 vs Apple Watch SE

Uitgebreide vergelijking

De Apple Watch 7 is het nieuwste lid van de Apple Watch familie. Een uitstekend model dat veel in huis heeft. Hoe verhoudt deze smartwatch zich tegenover de Apple Watch SE? In dit artikel gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen de Watch en SE, zodat je een gedegen keuze kan maken welk model het beste bij je past.

Overeenkomsten tussen Apple Watch 7 en Watch SE

De Apple smartwatches 7 en SE hebben een aantal gelijkenissen. We bespreken de belangrijkste overeenkomsten hieronder.

Design

Qua uitstraling zijn de Watch 7 en SE redelijk gelijkend. Ze hebben een helder OLED scherm dat een rechthoeken vorm heeft met afgeronde hoeken. De horlogeband is van siliconen. Ze zijn alle twee voorzien van kleurenscherm en touchscreen. De verschillen zitten hem voornamelijk in het formaat. Maar daarover later meer.

De Apple Watch 7 en SE lijken qua looks veel op elkaar en hebben alle twee een OLED kleurenscherm met touchscreen.

Connectiviteit en opslag

Er zijn tevens veel overeenkomsten te zien in de opties voor connectiviteit. Zo kun je ze verbinden met je iPhone om berichten te ontvangen en te verzenden, notificaties ontvangen en te connecten met apps als Runkeeper en Strava.

Ook contactloos betalen is mogelijk via Apple Pay. Daarnaast bieden ze camerabediening, een zelfstandige muziekspeler en spraakbesturing. De opslagcapaciteit van beide modellen is 32 GB. De compatibiliteit is iOS 15.0 of hoger (SE ook iOS 14.0).

De Watch 7 en SE kunnen berichten en oproepen ontvangen, camera en muziek bedienen. Ze hebben een opslagcapaciteit van 32 GB.
 

Metingen en sensoren

Beide beschikken ze over de meest essentiële functies voor het monitoren van je sportpresentaties en gezondheid. Allereerst bieden ze een uitstekende GPS-ontvanger waarbij je de navigatie kan laten aanwijzen op de kaart. Ze hebben livetracking.

Ten tweede bieden ze optische hartslagmeting. Je krijgt een melding bij het overschrijden van een hartslagzone of bij een onregelmatige hartslag. Op basis hiervan krijg je ook een indicatie van het stressniveau.

Hoe zit het met de overige metingen en sensoren? Ze hebben een hoogtemeter en meten verticale snelheid en totale stijging en daling. Tevens hebben ze een kompas, gyroscoop en versnellingsmeter en valdetectie.

Beide watches houden de slaapduur bij, geven bedtijd aan, tracken de waterinname en doen caloriemeting op basis van hartslag. Qua basisfuncties hebben ze dus flink wat gemeen.

Beide Apple smartwatches bieden uitstekende GPS, optische hartslagmeting en diverse dezelfde sensoren, zoals een hoogtemeter, gyroscoop en versnellingsmeter.

Batterijduur

Opvallend genoeg zien we geen verbeteringen in de batterijduur bij de nieuwere Apple Watch 7. Beide Watch modellen hebben een richtlijn van 18 uur, al zal dat iets korter zijn (circa 10 uur) wanneer je constant audio afspeelt. In circa 2,5 uur is de Watch SE volledig opgeladen. De Watch 7 kan snelladen en zal daarmee iets eerder klaar zijn.

Beide modellen gaan tot 18 uur mee na een volledige oplaadbeurt.

Belangrijkste verschillen tussen Apple Watch 7 en Apple Watch SE

De Apple Watch 7 is een nieuwer model dan de Apple Watch SE en bovendien ook wat prijziger. Zijn de extra functies en verschillen voor jou doorslaggevend? Je ontdekt het hieronder!

Design

De Apple Watch SE en 7 lijken op het eerste oog veel op elkaar. Duiken we in de specificaties, dan zien we als eerste grote verschil dat de Apple Watch 7 een groter scherm heeft, waar je circa 20% meer ruimte op hebt.

De Watch 7 is bovendien verkrijgbaar in 41 en 45 millimeter. De modellen wegen 30,5 en 32 gram. De Apple Watch 7 is beschikbaar in de volgende kleuren: nachtblauw, blauw, witgoud, rood en groen.

Bij Watch SE kies je uit de kleuren nachtblauw, space gray, blauw, roze, crème en wit. Dit model komt in de maten 40 en 44 millimeter. De daarbij horende gewichten zijn 30,5 en 36,2 gram.

Relatief gezien is de Watch 7 dus wat groter, maar wel lichter. Bovendien is dit model voorzien van een always-on display.

De Apple Watch 7 is verkrijgbaar in 41 en 45 mm, SE in 40 en 44 mm. De Watch 7 is iets groter en heeft 20% meer schermruimte. Het gewicht van de 45 milimeter Apple Watch 7 is 4,2 gram lichter.
 

Saturatiemeter

Een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van de Watch 7 tegenover de Watch SE is dat hij voorzien is van saturatiemeter. Hiermee meet je het zuurstofgehalte in het bloed. Dit is een belangrijke indicator voor jouw gezondheid.

De saturatiemeter wordt onder meer geprefereerd door sporters die vaak in gebergtes trainen, of door gebruikers die klachten aan de luchtwegen hebben. Eigenlijk komt de saturatiemeter voor iedere sporter van pas.

Met een saturatiemeter krijg je namelijk meer inzichten voor het verbeteren van de gezondheid, want als de zuurstofwaarde aan de lage kant is, dan kun je door middel van ademhalingstechnieken de hoeveelheid zuurstof in je bloed weer laten stijgen. Tevens weet je op deze manier of je al hersteld bent van fysieke inspanning.

Met de Apple Watch 7 kun je ook VO2-max meting doen, waarmee je kan checken hoeveel zuurstof je tijdens het sporten kunt gebruiken. Kortom, de Watch 7 heeft flink wat upgrades als het aankomt op inzicht in je zuurstofverbruik, -opname en -waarden.

Met Apple Watch 7 krijg je een saturatiemeter en kun je VO2-max meting doen.
 

Geavanceerd automatisch herkenbaar fietsprofiel

Ook wanneer je graag een ritje op de bike maakt is de Watch 7 een aangename keuze. Deze is namelijk voorzien van een automatisch herkenbaar fietsprofiel. En daarbij maakt het niet uit of je op een oma fiets, heren fiets of e-bike stapt. Hij berekent aan de hand van je bewegingen de calorieverbranding realistischer dan enig ander Watch model.

De Watch 7 heeft een automatisch herkenbaar fietsprofiel en berekent de calorieën het meest realistisch in verhouding tot de Watch SE.

ECG hartslagmeting

We zijn nog niet klaar met de extra functies van de Apple Watch 7. Deze kan namelijk naast optische hartslagmeting ook ECG hartslagmeting doen. Deze houdt nóg nauwkeuriger je hartslag in de gaten en kan tevens hartfilmpjes maken. Hierop zie je of je hartslag (on)regelmatig verloopt. Zo kun je mogelijke veranderingen in je hartritme sneller opsporen.

De Watch 7 is naast optische hartslagmeting ook voorzien van ECG hartslagmeting, waarmee je hartfilmpjes kunt maken en hartritmestoornissen sneller kunt ontdekken.

GPS sensor

Hoewel we al benoemd hebben dat ze alle twee een ingebouwde GPS-ontvanger hebben, zijn de mogelijkheden hiervan licht verschillend. Zo werken ze beide met het satellietbepalingssysteem GLONASS en GPS, maar Watch 7 voegt hier nog Galileo (meer precisie) en QZSS (omgeving Azië) aan toe.

Ook Watch SE blinkt qua GPS ergens in uit. Deze kan namelijk wel routes inladen, in tegenstelling tot de Watch 7.

Watch SE kan routes inladen en werkt op GLONASS en GPS. Watch 7 werkt daarnaast ook op de satellietbepalingssystemen Galileo en QZSS, maar kan geen routes inladen.

Automatisch herkenbaar fietsprofiel

Ben je gek op fietsen? Dan zou de Apple Watch Series 7 een goede upgrade voor je zijn. Een nieuwe functie op dit model is namelijk dat hij het automatisch herkent wanneer je gaat fietsen, ook op een e-bike. Aan de hand van je fietsprestaties berekent hij de calorieverbranding realistischer dan voorheen.

Apple Watch 7 heeft automatische fietsherkenning en berekent op basis daarvan realistisch het aantal verbrande calorieën.

Eindoordeel

Zowel de Apple Watch SE als de Apple Watch 7 zijn uitstekende smartwatches waarbij je alle essentiële basisfuncties voor het monitoren van sport en gezondheid binnen handbereik krijgt. Kies voor een van deze twee modellen als je tevens een iPhone hebt.

Verder kunnen we er eigenlijk heel kort over zijn: we raden de nieuwere Apple Watch 7 aan om toegang te krijgen tot het grootste scala aan functies. Is prijs voor jou een belangrijke aankoopmotivatie en zijn die extra functies van dit model het voor jou niet waard? Dan zal je met de krachtige Apple Watch SE ook zeker geen miskoop begaan!

Waarom kiezen voor de Apple Watch 7?

De Apple Watch 7 is een topmodel smartwatch met een uitgebreid functiepakket. Wil je een zo groot mogelijk scherm? Zie je een saturatiemeter als een welkome aanvulling? Ga je het maximale uit je hartslagmeting halen? Trek je er graag op uit met de fiets? Bij dit alles komt de Apple Watch 7 perfect van pas!

Kies voor Apple Watch Series 7 als je:

 • Het nieuwste (slimste!) model Apple Watch wenst;
 • 20% meer ruimte op je beeldscherm wilt hebben;
 • Een always on display wilt hebben;
 • Een zo licht mogelijke smartwatch wilt hebben in de maat 41 of 45 mm;
 • Keuze wilt hebben uit de kleuren witgoud, blauw, nachtblauw, groen en rood;
 • ECG hartslagmeting, een saturatiemeter en de meest nauwkeurige GPS wilt;
 • Het automatisch herkenbare fietsprofiel als een welkome aanvulling ziet.

Waarom kiezen voor de Apple Watch SE?

Als bovengenoemde extraatjes van de Apple Watch 7 voor jou niet noodzakelijk zijn, dan zouden we niet weten waarom je extra geld zou investeren. De Apple Watch SE is namelijk een meer dan prima smartwatch waarmee je essentiële metingen doet.

Kies voor Apple Watch SE als je:

 • Een goede smartwatch met basisfuncties zoekt;
 • Een zo voordelig mogelijke Apple Watch wilt;
 • GPS routes wilt inladen op je smartwatch;
 • Een smartwatch in de maat 40 of 44 mm wilt hebben;
 • Keuze wil hebben uit de kleuren nachtblauw, space gray, blauw, roze, crème, wit;
 • Een iPhone hebt die draait op iOS 14.
vs