Uitgebreide vergelijking
Alle ogen zijn gericht op de Apple Watch 8, die vooral waardevolle nieuwe software updates met zich mee brengt, maar als we eerlijk zijn is de meest spectaculaire Apple Watch de Apple Watch Ultra.
Als je het budget er voor hebt, is dit lekker grote, op duursporters gerichte horloge de Apple Watch die je moet hebben. Maar wat is nu precies het verschil met de normale Apple Watch 8?
Je leest het in onze vergelijking!
Overeenkomsten
Er zijn vele overeenkomsten tussen de Watch 8 en Ultra, die vooral een gevolg zijn van het gebruik van hetzelfde besturingssysteem: WatchOS 9, dat met veel fijne vernieuwingen is gekomen. Zeker voor sporters.
Zo kun je zelf workouts samenstellen en zijn beide horloges volwaardige triatlon/mulitsport-horloges geworden omdat je gewoon kunt switches tussen sporten tijdens een workout.
Verder wordt er meer hardloopdata bijgehouden, zoals verticale oscillatie en grondcontacttijd en kunnen beide horloges je hardloopvermogen meten, rechtstreek vanaf je pols.
Ze hebben dezelfde hartslagsensor en beschikken allebei over de nieuwe crashdetectie-functie (voor auto-ongelukken) en de huidtemperatuursensor, die momenteel vooral geschikt is voor het bijhouden van je cyclus.
Er is meer maar dit is wel even het belangrijkste. Je kunt altijd de review van de Apple Watch 8 series erbij pakken voor het volledige plaatje.
Verschillen tussen de Apple Watch 8 en Ultra
En dan de reden dat je dit artikel leest. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Ultra en de Apple Watch 8:
Horlogekast en display
Er zijn al meteen verschillen bij de kast en het display.
Terwijl de Apple Watch 8 verkrijgbaar is met een 41 mm- of 45 mm-kast, doet de Apple Watch Ultra er een flinke schep bovenop met zijn kast van 49 mm.
Verder is de kast zelf bij de Ultra gemaakt van titanium, tegenover het aluminium of roestvrijstaal van de reguliere Apple Watch 8. Ook heeft de Ultra krasbestendig saffierglas.
Dit materiaal is bovendien bestand tegen extreem hoge en lage temperaturen – van -20 tot +50 graden – en voldoet (onder meer) hierdoor aan een militaire standaard (810H).
Er is verschil in waterdichtheid: de Ultra is waterbestendig tot 100 meter en de Apple Watch 8 tot 50 meter.
Dit betekent dat de Ultra beter geschikt is om mee te duiken, waardoor dit horloge ook voorzien is van een dieptemeter (met watertemperatuursensor).
Het display van de Ultra is ultra-helder, met een helderheid van maar liefst 2000 nits tegenover de 1000 nits van de normale Apple Watch 8.
De digitale kroon (draaiknop) is ook groter op de Apple Watch Ultra en is – samen met de knop eronder – voorzien van een beschermende rand.
Hierdoor kun je zowel deze knop(pen) met een handschoen bedienen én druk je ze niet per ongeluk in doordat je jas ertegenaan komt.
Het meest substantiële verschil in de bediening is echter de extra knop aan de linkerkant, de zogenaamde actieknop. Ook deze is met een handschoen te bedienen en is naar wens te programmeren; zodat je er bijvoorbeeld een hardloopactiviteit mee start.
De Ultra is verder voorzien van een sirene, waarmee je in noodsituaties de aandacht kunt trekken en ten slotte heeft dit model twee speakers voor extra luid geluid (als je buiten bent) en drie microfoons, die voor minder windruis zorgen.
Apple Watch 8 & Ultra bandjes
Een klein maar misschien niet onbelangrijk verschil zijn de bandjes.
Waar je bij de Apple Watch 8 uit de gebruikelijke ruime verzameling kleuren en materialen kunt kiezen – van gevlochten en geweven bandjes tot leren en roestvrijstalen bandjes en van zwart tot regenboog – heeft de Apple Watch Ultra drie unieke bandjes.
Deze bandjes zijn bedoeld voor verschillende type sporters: zo is er een trail bandje, een Alpine bandje (voor lange hiking tochten bijvoorbeeld) en het Ocean-bandje voor duikers, dat extra lang en waterbestendig is.
GPS, sport en health
De twee Apple Watches bieden grotendeels dezelfde sport-ervaring maar er zijn een paar verschillen:
- De Ultra biedt de Duik app Oceanic+ met allerlei specifieke duikdata die het horloge tot 40 meter kan bijhouden
- De Apple Watch Ultra heeft meer datavelden in de workout app: 7 stuks om precies te zijn, waarvan er 6 naar wens zijn aan te passen (de zevende toont standaard de tijd).
- Starten naar wens: op de Ultra kun je zelf bepalen wanneer je je workout start en begint deze niet automatisch; zodat je kunt wachten tot er een GPS-fix is.
- Over GPS gesproken… een niet onbelangrijk verschil hierin is dat de Apple Watch Ultra multiband GPS heeft – dual frequency gps om precies te zijn – wat in theorie nauwkeurigere metingen oplevert en betrouwbaarder is in uitdagende gebieden.
Smart functies en muziek
De Apple Watch 8 en Ultra bieden feitelijk dezelfde smart ervaring. Het enige verschil hier is dat de Apple Watch Ultra standaard een mobiele netwerkverbinding heeft. Dat betekent dat je altijd kunt bellen of een bericht kunt versturen zonder je telefoon in de buurt.
De normale Apple Watch 8 biedt deze optie ook, maar daarop is het dus niet standaard en moet je er een meerprijs voor betalen van 110 euro.
Batterij & opladen
Er zit een behoorlijk verschil in accuduur: de Ultra gaat maar liefst twee keer zo lang mee op een lading: 36 uur tegenover 18 uur.
Met de besparingsmodus ingeschakeld wordt dit 60 en 36 uur.
De oplaadkabel voor de Ultra is ook anders: dit is een gevlochten kabel, met daarbij wel de standaard ‘oplaadschijf’.
Prijs
Een groot verschil is de prijs. Hoewel, het hangt er maar net vanaf welke modellen je met elkaar vergelijkt.
Ga je voor de kleinste (41 mm) en meest basic uitvoering van de Apple Watch 8 – met aluminium kast en standaard bandje – dan betaal je 499 euro. Een groot verschil met de 999 euro kostende Apple Watch Ultra.
Maar als je zou kiezen voor de Apple Watch 8 van 45 mm met roestvrijstalen kast, dan zit je al op de 899 euro. Met een bijzonder bandje (met moderne gesp of speciaal leer) dan wordt dit 949 euro.
Dan wordt de keus voor een Apple Watch Ultra ineens een stuk makkelijker en beter te verantwoorden. Want je hebt dan een titanium kast, groter scherm, multiband gps en nog veel meer moois om heel blij van te worden.
Conclusie: Apple Watch 8 of Ultra?
Lang verhaal kort: de Apple Watch 8 én de Apple Watch Ultra zijn beide tophorloges. De meeste mensen zullen meer dan genoeg hebben aan de normale 8, maar de Ultra is wel heel verleidelijk: groter, beter, completer.
Maar ja, ook duurder. Dus wat is wijsheid?
Kies voor de Apple Watch 8 als je:
- een subtiel formaat horloge wilt
- genoeg hebt aan alle sportieve en smart functies die WatchOS 9 biedt
- (bijna) 1000 euro wat prijzig vindt voor een smartwatch
Kies voor de Apple Watch Ultra als je:
- een zo groot mogelijk scherm wilt
- de meest nauwkeurige (GPS-)metingen wilt
- een duiker bent
- een lange(re) accuduur erg belangrijk vindt
- een horloge nodig hebt dat overal tegen bestand is