Fitbit Charge 5 vs Fitbit Sense

Uitgebreide vergelijking

De Fitbit Charge 5 is een van de laatste modellen uit de Fitbit familie. Hoe verhoudt dit model zich tegenover de Fitbit Sense?

We gaan objectief in op de specificaties van deze modellen, waarbij we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen Charge 5 en Sense benoemen.

Zo maak je een gedegen keuze welke van deze twee Fitbits het beste bij je past.

Overeenkomsten tussen Fitbit Charge 5 en Fitbit Sense

De Fitbit Charge 5 en de Fitbit Sense hebben een aantal prominente overeenkomsten. We zoomen in op de highlights.

Design

Optisch gezien lijken de Sense en Charge 5 totaal niet op elkaar. Daarover vertellen we je meer bij de verschillen. Kijken we echter specifiek naar de specificaties van het design, dan zien we aardig wat overeenkomsten.

Zo zijn ze allebei voorzien van touchscreen. Ze hebben een always-on display en bieden een helder kleurenscherm op basis van AMOLED. De horlogekast is gemaakt van sterk Gorilla Glass. Ze zijn beide waterdicht.

De horlogebandjes zijn gemaakt van comfortabel siliconen. Met een polsomtrek van 14 tot 21 centimeter zullen beide toppers perfect om de pols passen.

De Fitbit Charge 5 en Sense zijn beide voorzien van always-on touchscreen met helder AMOLED kleurenscherm.

Connectiviteit

Ook op het gebied van connectiviteit komen ze redelijk overeen. Zo is het mogelijk om berichten te ontvangen en te verzenden, inkomende oproepen te accepteren, muziek te bedienen en notificaties te ontvangen.

Je kunt betalen via Fitbit Pay. Bellen via het horloge is overigens alleen mogelijk met de Sense.

Met beide modellen betaal je via Fitbit Pay, kun je berichten verzenden en oproepen accepteren.

EDA-sensor

De EDA-sensor kan elektrodermale activiteit meten. Dat wil zeggen dat er een indicatie van het stressniveau gegeven kan worden. De Fitbit Sense was de eerste Fitbit op de markt die met deze functie werd uitgerust.

Op eerdere Charge modellen zagen we dit nog niet, maar met de komst van de Fitbit Charge 5 is er een nieuw Fitbit lid dat ook van deze functie voorzien is!

Fitbit Sense en Charge 5 zijn alle twee voorzien van een EDA-sensor.

Hartslagmeting

Beide Fitbit modellen bieden ECG hartslagmeting en optische hartslagmeting. Door de ingebouwde hartslagsensor kan continu meting plaatsvinden.

Je kunt daardoor eenvoudig trainen op hartslagzones en krijgt een melding bij het overschrijden van een zone, alsook bij een onregelmatige hartslag. Tevens meet je aan de hand van de hartslag de fitnessleeftijd.

Fitbit Charge 5 en Sense hebben een ECG hartslagmeter en optische hartslagmeting. Je krijgt een melding bij het overschrijden van een hartslagzone.

Overige sensoren en metingen

Fitbit Charge 5 en Sense bieden een ingebouwde GPS-sensor op basis van GLONASS en GPS. Daarnaast bieden ze een versnellingsmeter, saturatiemeter en thermometer. Ook doen ze VO2MAX meting.

Je kunt sportprofielen aanpassen.

Qua gezondheid meten ze de slaapduur en slaapkwaliteit en houden ze wateropname bij. Ze geven inzicht in prestaties als afstand, calorieverbranding, stappen en trappen. Ze pauzeren automatisch wanneer je stopt met bewegen.

Fitbit Charge 5 en Sense bieden onder meer ingebouwde GPS, een versnellingsmeter, saturatiemeter en automatisch pauzeren.

Belangrijkste verschillen tussen Fitbit Charge 5 en Sense

De Fitbit Charge 5 is het nieuwste lid uit de Fitbit familie. Betekent dit dat hij uitgebreider is qua functies? We doken in de belangrijkste verschillen tussen Fitbit Charge 5 en Fitbit Sense.

Design

Fitbit Charge 5

Qua design hebben de Charge 5 en de Sense je totaal iets anders te bieden. De Fitbit Charge 5 valt op door zijn smalle uitstraling waarbij het scherm doorloopt in het horlogebandje, zoals we dat oorspronkelijk kennen van Fitbit.

De schermdiagonaal is 43 mm. Het gewicht is 29 gram. Ze zijn verkrijgbaar in zwart, wit en blauw.

Fitbit Sense

De Fitbit Sense heeft juist een rechthoeken ontwerp met afgeronde hoeken. Hij is daarmee wat meer opvallend.

De schermdiagonaal is 40 mm, wat kleiner is dan de Charge 5. Toch lijkt hij door de vorm optisch groter. Het gewicht is 33,1 gram. Ze zijn verkrijgbaar in grijs, wit en groen.

Fitbit Charge 5 heeft een smal ontwerp, waarbij het scherm doorloopt in het horlogebandje (43 mm diagonaal). Fitbit Sense heeft een rechthoeken ontwerp met afgeronde hoeken (40 mm diagonaal)

App installatie

Wat opvalt aan de Fitbit Charge 5 is dat het niet mogelijk is om apps te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld geen Spotify via deze actvity tracker gebruiken.

Ben je gek op muziek of wil je via je horloge gebruik maken van sportieve apps?

Dan kan dat dus een reden zijn om te kiezen voor de Fitbit Sense. Dit model heeft de optie app installatie namelijk wel ingebouwd en heeft een opslagcapaciteit van 2,5 GB.

Op Fitbit Sense kun je apps installeren, op Charge 5 kan dit niet.

Sensoren en metingen

Bij overeenkomsten tussen Sense en Charge 5 zagen we al dat deze activity trackers een aantal sensoren en meetfuncties gemeen hebben.

Wat zijn de verschillen? Fitbit Sense is wat uitgebreider in opties.

Zo biedt deze Fitbit in tegenstelling tot Charge 5 een hoogtemeter, gyroscoop en huidtemperatuursensor. Tevens meet hij de staplengte.

Fitbit Sense heeft een hoogtemeter, gyroscoop en huidtemperatuursensor. Bij Charge 5 ontbreken deze meetopties.

Batterijduur

Bij alle twee de Fitbits hoef je je geen zorgen te maken over de batterijduur. De Fitbit Sense gaat namelijk tot zes dagen mee.

Fitbit Charge 5 doet daar nog een schepje bovenop met een batterijduur tot zeven dagen. De Charge 5 komt daarmee net iets beter uit de bus. Dat komt omdat het scherm net iets kleiner is, en daardoor minder batterij verbruikt.

Fitbit Charge 5 gaat een dag langer mee zonder op te laden dan Fitbit Sense.

Eindoordeel

Kiezen voor Fitbit Charge 5 of Fitbit Sense? Dat hangt maar net af van je wensen van de activity tracker. Sowieso verschillen ze heel wat qua design, wat al doorslaggevend zou kunnen zijn in je keuze.

Kijken we naar basismetingen in verhouding tot de prijs, dan zou je wellicht het beste voor de Fitbit Charge 5 kunnen kiezen. Deze is namelijk circa €80 voordeliger dan de Fitbit Sense, terwijl ze allebei prima dienst doen als activity tracker.

Als je voorkeur uitgaat naar maximale functies dan is de Sense de winnaar.

Kortom, een persoonlijke keuze waarbij je goed moet nadenken of de extra functies van de Sense het de extra investering voor jou waard zijn.

Waarom kiezen voor de Fitbit Charge 5?

De Fitbit Charge 5 is een uitstekende activity tracker met als grootste voordeel tegenover zijn voorganger de Fitbit Charge 4 de EDA-sensor. Qua metingen kun je dan ook veel doen, waardoor het een uitstekende keuze is voor een slimme watch, zowel op het gebied van gezondheid als sport.

Het smalle design zorgt ervoor dat hij uiterst comfortabel om de pols zit. Bovendien biedt Fitbit Charge 5 een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Het is de beste keuze als je op zoek bent naar een uitgebreide Fitbit waarbij je niet al te diep in de portemonnee hoeft te tasten.

Kies voor Fitbit Charge 5 als je:

  • Een smal design Fitbit wilt in de kleur zwart, wit of blauw;
  • Een zo lang mogelijke batterijduur wenst;
  • Een nieuw model goedkope Fitbit zoekt die uitgebreide (basis)metingen kan doen

Waarom kiezen voor Fitbit Sense?

Kun je die opvallende horlogekast van de Fitbit Sense niet weerstaan? Dat alleen al kan een reden zijn om te kiezen voor dit model. Ook qua metingen heeft hij veel te bieden.

Die extra functies ten opzichte van de Charge 5 kunnen een reden zijn om de voorkeur aan de wat prijzigere Fitbit Sense te geven.

Denk hierbij aan de mogelijkheid tot het installeren van apps zoals Spotify en Strava, wat voor velen wellicht een doorslaggevende rol speelt. Ook de geïntegreerde hoogtemeter, gyroscoop en huidtemperatuursensor zijn absolute pre’s!

Kies voor Fitbit Sense als je:

  • Een opvallende horlogekast wilt met horlogebandje in grijs, wit of groen
  • Apps wilt installeren op je activity tracker
  • Wilt bellen via je slimme horloge
  • Graag een hoogtemeter, gyroscoop en/of huidtemperatuursensor wilt
  • Het geen probleem vindt om net wat meer te investeren in deze extra functies
vs