Fitbit Luxe vs Fitbit Charge 4

Uitgebreide vergelijking

Fitbit Luxe is het nieuwe lid van de Fitbit collectie. Twijfel je of de Fitbit Luxe beter bij je past dan de eerder uitgebrachte Fitbit Charge 4?

We gaan in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee modellen, zodat je zelf kunt bepalen welke van deze twee Fitbits het beste aansluit bij jouw stijl.

Overeenkomsten tussen Fitbit Luxe en Fitbit Charge 4

Zoals je wellicht verwacht van twee sporthorloges van hetzelfde merk, hebben de Fitbit Luxe en Fitbit Charge 4 een aantal prominente overeenkomsten.

Activiteiten tracken

De Fitbit Luxe en Fitbit Charge 4 worden ook wel in de markt gezet als activity tracker. Qua metingen komen ze dan ook behoorlijk overeen. Ze hebben bewegingsherkenning en meten afstand, calorieën, conditie, hartslag, snelheid en stappen.

Ook op het gebied van gezondheid kun je van ze op aan. Ze geven namelijk advies op het gebied van stress, houden de wateropname bij en meten de slaapkwaliteit. Ook kunnen ze de menstruatiecyclus volgen.

Verwacht van deze twee activity trackers echter geen technische hoogstandjes op het gebied van algemene sportfuncties.

Je kunt wel sportprofielen aanpassen, maar bijvoorbeeld geen persoonlijke records opslaan.

Wel bieden ze de VO2MAX meting en een functie tot automatisch pauzeren. Ook zijn ze uitgerust met een ingebouwde polssensor voor optische hartslagmeting.

Fitbit Luxe en Fitbit Charge 4 bieden basisfuncties op het gebied van het tracken van activiteiten, zoals met meten van calorieën, afstand en slaapkwaliteit.

Compatibel met Android & iOS

Ook op het gebied van compatibiliteit zijn beide wearables redelijk vergelijkbaar (Al is de Charge 4 op dat gebied net iets functioneler, maar daarover later meer). Ze zijn te verbinden met iOS en Android en hebben een bluetoothverbinding.

Je kunt berichten verzenden en ontvangen. Meldingen ontvang je op je scherm middels een trilling. Ze hebben helaas allebei geen zelfstandige muziekspeler.

Ze zijn alle twee te verbinden met bluetooth en ze kunnen berichten verzenden en ontvangen. Beide modellen zijn niet uitgerust met een zelfstandige muziekspeler.

Batterij

Kijken we naar de levensduur van de batterij zonder tussentijds op te laden, dan zijn de Fitbit Luxe en Charge 4 redelijk vergelijkbaar. De Fitbit Charge 4 gaat in inactieve stand iets langer mee, namelijk tot 7 dagen in tegenstelling tot 5 dagen bij de Fitbit Luxe.

De Charge 4 gaat echter sneller leeg bij het gebruik van GPS. Gebruik je de GPS kort per dag, dan zal de batterijduur vergelijkbaar zijn.

De tijd tussen oplaadbeurten is bij beide modellen relatief lang, namelijk vijf tot zeven dagen.

De belangrijkste verschillen tussen Fitbit Luxe en Fitbit Charge 4

Aangezien de Fitbit Luxe later op de markt werd gebracht zou je wellicht denken dat deze een aantal upgrades heeft ten opzichte van de Fitbit Charge 4. Toch blinkt de Charge 4 in een aantal zaken meer uit. Lees hieronder de belangrijkste verschillen.

Sensoren en GPS

Als het aankomt op sensoren en uitgebreidere metingen dan komt de Fitbit Charge 4 beter uit de bus dan de Fitbit Luxe. Met de Charge 4 heb je bijvoorbeeld een hoogtemeter en saturatiemeter en kun je de staplengte meten.

Fitbit Charge 4 is bovendien uitgerust met ingebouwde GPS-ontvanger. De Fitbit Luxe heeft wel een GPS-sensor, maar die moet je verbinden middels je smartphone. Kortom, de Charge 4 is hier in het voordeel.

Fitbit Charge 4 heeft ingebouwde GPS, een hoogtemeter en saturatiemeter. Fitbit Luxe heeft dit niet.

Design

Een van de grootste verschillen tussen de Fitbit Charge 4 en de Fitbit Luxe is toch wel het design. Volgens Fitbit focust Charge 4 op een sportieve uitstraling, terwijl de Luxe meer een sieraden-stijl heeft.

De Luxe is dan ook voorzien van een roestvrijstalen randje rond de horlogekant, wat zorgt voor de chiquere uitstraling.

De bandjes zijn overigens bij alle twee de wearables te vervangen. Bij de Luxe kun je kiezen voor een goudkleurige schakelarmband, waardoor die nog meer op een sieraad lijkt.

Daarnaast heeft de Luxe een smaller scherm en horlogebandje.

  • Fitbit Luxe afmetingen 36,3 x 17,62 x 10,05 mm
  • Fitbit Charge 4 afmetingen: 35,8 x 22,7 x 12,5 mm.
Fitbit Luxe heeft een sieraden-achtige uitstraling, Fitbit Charge 4 heeft meer een sportieve look.

Scherm

Een ander groot verschil tussen deze Fitbits is het scherm. De Fitbit Luxe is de eerste Fitbit die voorzien is van kleuren-touchscreen. Dit is een 0,76 inch AMOLED touchscreen.

Hierbij is de Fitbit Charge 4 een grijze muis, want deze heeft een 1 inch OLED touchscreen dat alleen bestaat uit grijstinten.

De Fitbit Luxe heeft een kleurenscherm, de Fitbit Charge 4 heeft een grijstinten scherm.

Contactloos betalen

Met de Fitbit Charge 4 is het mogelijk om contactloos te betalen. Dit werkt via NFC en Fitbit Pay. Ook kun je via deze watch inkomende oproepen accepteren en weigeren, alsook muziek bedienen. Via Fitbit Luxe is dit niet mogelijk.

Met Fitbit Charge 4 kun je contactloos betalen, met Fitbit Luxe is dit niet mogelijk.

Eindoordeel

Zowel de Fitbit Charge 4 als de Fitbit Luxe zijn fijne activity trackers voor basismetingen. De Charge 4 is wat uitgebreider in functies, de Luxe focust meer op design.

Kijken we naar prijs dan vallen ze beide in het lage segment.

Om een keuze te maken tussen een van de twee kijk je enerzijds naar de functies, anderzijds naar de looks. Wat vind je het belangrijkste aan je nieuwe sporthorloge?

We zetten hieronder nog eens kort de highlights op een rijtje.

Waarom kiezen voor de Fitbit Luxe?

De Fitbit luxe kenmerkt zich door een luxe design met RVS rand. Je kunt het horlogebandje zelfs vervangen door een schakelarmband, waardoor het een opvallend sieraad voor rond de pols is.

Kies voor de Fitbit Luxe als dit jouw prioriteit heeft en als je basismetingen wilt doen op het gebied van sport en gezondheid. Hij heeft geen ingebouwde GPS en is niet geschikt om contactloos mee te betalen.

Kies voor Fitbit Luxe als je:

  • De voorkeur hebt voor een kleurenscherm
  • Op zoek bent naar een luxe design dat de uitstraling heeft van een sieraad
  • Basismetingen wilt doen op het gebied van gezondheid en sport
  • Het niet nodig vindt om contactloos te betalen en er geen problemen mee hebt om GPS via je smartphone te verbinden.
Voor iedereen die op zoek is naar een stijlvolle sporthorloge met een zo smal mogelijk design.

Waarom kiezen voor Fitbit Charge 4?

De Fitbit Charge 4 heeft een wat sportievere uitstraling waarbij het scherm doorloopt in het bandje. Hij is voorzien van hoogtemeter en saturatiemeter, alsook van een ingebouwde GPS.

Zoek je een slimme wearable, dan is de Charge 4 een goede keuze. Naast het tracken van sport en gezondheid kun je er namelijk ook contactloos mee betalen. Let op, hij heeft geen kleurenscherm.

Kies voor Fitbit Charge 4 als je:

  • Op zoek bent naar een comfortabele activity tracker
  • Een sporthorloge zoekt met een zo lang mogelijke batterijduur
  • Ingebouwde GPS een must vindt
  • Contactloos wilt betalen
Voor iedereen die een fijne wearable zoekt die van alle gemakken voorzien is, zoals het tracken van slaap en sport, ingebouwde GPS en contactloos betalen.
vs