Fitbit Sense 2 vs Fitbit Sense

Uitgebreide vergelijking

De populaire Fitbit Sense uit het najaar van 2020 heeft een opvolger gekregen. Het is de Fitbit Sense 2 die voor dezelfde prijs wordt geïntroduceerd.

Die prijs ligt rond de 299 euro. Zoals je zult begrijpen gaat de oorspronkelijke Sense 1 nu al op veel plaatsen in de uitverkoop.

Zo op het eerste gezicht lijken de Sense 1 en Sense 2 flink op elkaar. Maar het zal je niet verbazen dat er onderhuids wel een paar verschillen zijn.

De Fitbits vallen in de categorie van activity trackers. Ook krijgen deze horloges vaak de naam van fitness tracker opgeplakt. Met hun vele mogelijkheden liggen ze dicht tegen de echte sporthorloges aan.

Ben je in de Fitbit Sense geïnteresseerd, dan wil je natuurlijk weten wat de verschillen zijn. Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Fitbit Sense 2 en 1 voor je naast elkaar gezet.

Fitbit Sense 2 en 1: De overeenkomsten

Natuurlijk vind je tussen de 2 modellen flink wat overeenkomsten. Om te beginnen lijken ze uiterlijk behoorlijk veel op elkaar. Ze hebben allebei de kenmerkende vierkante vorm met afgeronde hoeken.

Beide horloges beschikken over een Oled kleurenscherm. Dit heeft een doorsnede van 1,58 inch. Je kunt het vanaf de rand van het horloge bedienen, terwijl het scherm zelf fungeert als touchscreen.

Ook de nieuwe Sense 2 draait op het eigen besturingssysteem. Dit dus ondanks het feit dat Fitbit in de handen van Google is overgegaan. Het Wear OS besturingssysteem van Google wordt (nog) niet gebruikt.

In de horloges is een veelheid aan metingen ingebouwd. Zo kun je er onder andere hartfilmpjes mee maken, je slaapritme monitoren en de zuurstofverzadiging van je bloed meten.

Spraakherkenning werkt bij de Fitbits goed. Je kunt er ook muziek op afspelen, want naast een microfoon beschikken de horloges over een speaker. Dit is ook handig voor je telefoongesprekken.

Fitbit Sense 2 versus 1: De verschillen

Maten en gewicht aangepast

Hoewel de 2 Fitbit horloges dezelfde vorm hebben, is het design toch een beetje aangepast. De rand rond het scherm bij de Sense 2 werd smaller. De behuizing kromp van 40 naar 38 millimeter breedte.

Die behuizing werd ook dunner. Was de dikte van de oorspronkelijke Sense 12,4 millimeter, de Sense 2 is nog maar 11,4 millimeter dik. Dat scheelt ook in het gewicht. Dit nam met 15 procent af.

De Fitbit Sense 2 heeft een smallere rand rond het scherm, een dunnere behuizing en is 15 procent lichter dan de Fitbit Sense 1.

Van aanraakknop naar klik

Maar er is nog meer veranderd in het ontwerp. De Fitbit Sense 1 werd uitgerust met een aanraakgevoelige knop aan de zijkant van de horlogekast.

Die bleek in de praktijk slecht te functioneren. Hij reageerde soms als het niet moest en was gevoelig voor water en zweet. De knop aan de zijkant van de Sense 2 klikt daarom weer gewoon.

De Fitbit Sense 2 heeft een klikknop aan de zijkant. Die functioneert beter dan de aanraakgevoelige knop aan de zijkant van de Fitbit Sense 1.

Meer weten over je slaapgedrag

Op de Sense 1 kreeg je al wel een slaapdashboard te zien. Je kon de slaapfases zien en kreeg een score voor de slaapkwaliteit. De meting van je slaap is in de Sense 2 nog verder uitgebreid.

De Sense 2 vergroot de mogelijkheden en is compatible met de nieuwe Sleep Profile-functie van Fitbit Premium.

Neem je zo’n Premium abonnement, dan krijg je bijvoorbeeld statistische overzichten te zien van je slaapgegevens van de afgelopen maand.

Ook leuk is de vergelijking die Fitbit maakt met de slaapstijl van een dier. Elk dier heeft zijn eigen manier van slapen. Fitbit vergelijkt jouw slaap met die van 6 verschillende dieren.

De Fitbit Sense 2 vertelt je veel meer over de manier waarop je slaapt dan de Fitbit Sense 1 doet.

Stress meten en ermee omgaan

Stress! We hebben er bijna allemaal last van en dat weten ze bij Fitbit ook. Daarom is de Sense 2 nu uitgerust met een manier om de hele dag door het niveau van stress te meten.

Hiertoe is in de Sense 2 een nieuwe lichaam respons sensor geplaatst. Die meet continu elektrodermale activiteit (cEDA). Combinaties van hartslag en huidtemperatuur laten de Sense 2 een waarschuwing geven.

Je kunt er ook praktische tips bij krijgen. Bijvoorbeeld de aanbeveling om te gaan wandelen of mediteren. De Sense 2 laat je er over nadenken hoe jij je voelt. Een stukje bewustwording dus.

Met deze meting verdwijnt de EDA-meting waar de Sense 1 in voorzag. Die was in het gebruik erg onhandig. De sensor zat namelijk in de ring rond de wijzerplaat en daar moest je jouw handpalm op leggen.

De Fitbit Sense 2 signaleert doorlopend tekenen van stress, biedt bewustwording en geeft tips om de stress te verminderen. De Fitbit Sense 1 had zo’n continue cEDA-meting nog niet.

Accuduur van de Sense

De accuduur van de Sense 2 lijkt ook weer wat verder te zijn verbeterd. De cijfers gelden voor een niet al te intensief gebruik.

Met de Sense 1 kon je uitgaan van een dag of 5. De Sense 2 wordt in de markt gezet met de toezegging dat 1 batterijlading genoeg is voor minstens 6 dagen.

De accuduur van de Fitbit Sense 2 is met minstens 6 dagen weer iets langer dan die van de Fitbit Sense 1.

Conclusie: Fitbit Sense 2 of 1?

Ook al zijn de verschillen tussen beide Fitbits misschien niet spectaculair, toch is de Sense 2 op een aantal punten duidelijk verbeterd.

Vooral de Sense 2 schuift op deze manier steeds verder richting een echt sporthorloge. Alles is op deze activity tracker misschien iets eenvoudiger, maar het aantal functies is erg groot.

Met zo’n goede opvolger in dezelfde prijsklasse kun je verwachten dat de prijs van de Sense 1 flink snel zal dalen.

Kies voor de Fitbit Sense 2 als je:

  • kiest voor betrouwbare bediening met de knop
  • benieuwd bent naar een goed inzicht in je slaapprofiel
  • graag goed zicht krijgt op je dagelijkse stressniveau
  • het liefst zo lang mogelijk met 1 acculading doet

Kies voor de Fitbit Sense 1 als je:

  • inzet op een zo laag mogelijke aanschafprijs
  • de aanwezige functies op de Sense 1 al ruim voldoende vindt
  • het horloge vooral zult gaan gebruiken als smartwatch
vs