Bekijk de Garmin Enduro 2 review
Uitgebreide vergelijking
Bij Garmin houden ze de Enduro lijn graag actueel. De oorspronkelijke Enduro werd in 2021 op de markt gebracht. Hij zat gelijk al in het topsegment met een prijs van rond de 800 euro.
In augustus 2022 vond Garmin het moment gekomen om de Enduro 2 te introduceren. Ook versie 2 is weer een prachtig sporthorloge. Wel ging de prijs nog wat omhoog. Je moet nu rekenen op een dikke 1.000 à 1.100 euro.
Je ziet de prijs van de Enduro 1 nu vlot omlaag gaan. De eerste Enduro met een prijs net onder de 600 euro is al gespot. Nu de Enduro 1 nog niet zo lang verkocht wordt, kun jij je afvragen of je het liefst kiest voor de Enduro 1 of 2.
Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Enduro 2 en 1 voor je naast elkaar gezet.
Garmin Enduro 2 en 1: De overeenkomsten
Aangezien de Enduro 2 de eerste versie opvolgt, zijn de overeenkomsten ruim aanwezig. Bijvoorbeeld de vorm. Die is nog steeds even rond. Ook de doorsnede is hetzelfde. De 2 horloges lijken best op elkaar.
Het zijn allebei geen gewone sporthorloges. Ze zijn echt bedoeld voor de actieve sporters onder ons. Hardlopers, racefietsers, mountainbikers, lange afstand wandelaars en bergklimmers vormen de echte doelgroep.
Garmin Enduro 2 versus 1: De verschillen
Dunner, dikker en het gewicht
We stappen snel over naar de verschillen. Om te beginnen is er een klein verschil in dikte en in gewicht. De Enduro 2 is namelijk in dikte met 0,7 millimeter gegroeid.
Het horloge is nu 15,6 millimeter dik. Dit is geen groot verschil ten opzichte van de Enduro 1, want het gaat dus om minder dan 1 millimeter. Maar het is toch het vermelden waard.
Naast de kleine groei in dikte staat ook een kleine toename van het gewicht. Daarbij hangt het er overigens wél van af met welke uitvoering van de Enduro 1 je hem vergelijkt.
De Enduro 1 kun je namelijk aanschaffen in een roestvrij stalen uitvoering en in titanium.
Vergelijken we de Enduro 2 in zijn titanium kast met de Enduro 1, dan is de Enduro 2 met zijn 70 gram even zwaar als de roestvrij stalen Enduro 1. De Titanium Enduro 1 is met 60 gram ongeveer 10 gram lichter.
Gebruiksduur met een volle accu
Schaf je een sporthorloge aan, dan wil je natuurlijk weten hoe lang het horloge blijft werken op 1 acculading. Wat dat betreft laat de Enduro 2 heel andere cijfers zien dan de Enduro 1.
De standby tijd met ingeschakelde gps ging namelijk van 80 naar 150 uur. Dat zijn nog eens verschillen! Er zit alleen wel een addertje onder het gras.
De prestaties van het horloge gingen namelijk iets achteruit als je hem alleen in de smartwatch stand gebruikt. In die stand houdt de Enduro 2 het ongeveer 46 dagen vol, terwijl de accu van de Enduro 1 pas na 60 dagen leeg is.
Nu is een periode van 46 dagen nog steeds erg lang. Je kunt je ook afvragen of je zo’n kostbaar sporthorloge alleen als smartwatch wilt gaan gebruiken.
Toch kan ook de standby-tijd voor een sporter heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld tijdens lange trektochten in de bergen. Je wilt dan graag een sporthorloge hebben waar je te allen tijde op terug kunt vallen.
Ga je dus voor een paar weken op stap, dan wordt de standby-tijd een belangrijke factor.
De bediening van het scherm
Een belangrijk punt is de bediening. De Enduro 1 bedien je met een knop aan de zijkant, maar de Enduro 2 beschikt over een aanraakscherm. Je kunt hem overigens ook met een knop aan de zijkant bedienen.
Met het aanraakscherm scroll je super snel. Een verbetering ten opzichte van de Enduro 1, want bij het scrollen met de knop kan soms wat vertraging optreden. De layout van het beeld is trouwens ook vernieuwd.
Navigeren op digitale kaarten
Ben je aan het hardlopen of aan het fietsen in een gebied dat je niet kent, dan is het erg fijn als je op kaart kunt navigeren.
Dat is niet alleen zo in bewoonde gebieden waar genoeg dekking voor het internet signaal bestaat. Ook als je door een buitengebied heen trekt, heb je de kaarten vaak nodig.
De Enduro 1 beschikt nog niet over kaartnavigatie. Dit kan alleen met gebruik van je telefoon. De Enduro 2 heeft ze wel aan boord.
Met dit sporthorloge kun je TopoActive kaarten gebruiken. Dat zijn de vereenvoudigde OpenStreetMap kaarten van Garmin.
OpenStreetMap kaarten zijn praktisch en laden snel. Maar met de Enduro 2 kun je ze ook offline benutten. Zo navigeer je rustig verder, ook als er geen internetsignaal voorhanden is.
De gps-functie in de Enduro
Navigeren doe je op een kaart en met behulp van gps. Ook daarin is verbetering opgetreden. Bij de Enduro 1 was de gps functie al wel goed, maar de Enduro 2 biedt meer.
Die beschikt namelijk over het nieuwere multiband-gps. Daarmee kan het horloge met verschillende satellietsystemen tegelijk werken.
Dit maakt de Enduro 2 bij het navigeren nog accurater dan de Enduro 1. Die is met een oudere gps-chipset uitgerust en beschikt dus niet over multiband-functionaliteit.
Lekker naar je muziek luisteren
In tegenstelling tot de Enduro 1 beschikt de Enduro 2 over een interne opslagmogelijkheid. Daar kunnen de OpenStreetMap kaarten in opgeslagen worden, maar ook je eigen muziek.
Dat is extra makkelijk als je buiten aan het sporten bent en geen zin hebt om je telefoon mee te nemen. Vanuit je sporthorloge luister je dan naar je favoriete muziek.
Met de Enduro 1 heb je altijd je telefoon nodig voor de muziek. Wél biedt de Enduro 1 de mogelijkheid om de afspeelopties voor de muziek vanaf het horloge te bedienen.
Hoe hard is het glas?
Het glas op de horlogekast is bij allebei de Enduro sporthorloges erg stevig. Toch is het glas van de Enduro 2 veel krasbestendiger. Garmin heeft hier namelijk het keiharde Sapphire glass toegepast.
Dit saffierglas is nog beter en vooral krasbestendiger dan het Gorilla glass waar de Enduro 1 mee werd uitgerust.
Daar staat wel een wat mindere kant tegenover: Saffierglas schittert meer, zodat dit het aflezen in sommige situaties kan bemoeilijken.
Automatisch uitrusten
Ben je bezig met je sport, dan moet je af en toe ook rusten. Bij de Enduro 1 schakel je dan de rusttimer in, terwijl je hem aan het einde van je rustpauze weer uitschakelt.
Bij de Enduro 2 is daar nog wat meer gemak aan toegevoegd. Dit horloge beschikt namelijk over een automatische rusttimer. Die gaat vanzelf werken als je een rustpauze neemt en schakelt weer uit als je verder gaat.
Het hartslagritme meten
Kijk je naar de achterkant van het horloge, dan zie je de sensoren die contact maken met de huid. Daar zit ook een hartritmesensor tussen.
Deze blijkt bij de Enduro 2 flink verbeterd te zijn. Die verbetering zit hem vooral in de accuratesse van de meting die in allerlei situaties en bij verschillende bewegingen plaatsvindt.
Bochten nemen, afdalen meten en obstakels verwerken
In het gebruik verbeterde er nog meer. In de Enduro 2 werd ook NetFork opgenomen. Die techniek laat je precies op tijd de hoek omgaan. Fout fietsen of lopen is haast niet meer mogelijk.
Garmin heeft ook aan de klimmers gedacht. De Enduro 2 geeft meer assistentie bij het klimmen of afdalen in de bergen. Dit komt door een verbeterde versie van Climbpro.
Deze software laat je de klimtocht in stukken verdelen als je wilt. Bovendien wordt door Climbpro nu ook je afdaling gemeten.
Het algoritme in Trail running VO2Max werd verder verbeterd. Hierdoor legt de Enduro 2 obstakels die je op je weg tegenkomt nu op de juiste manier uit.
Zo krijg je een eerlijker beeld van je conditie. Want het nemen van een obstakel wordt op de juiste manier in je conditieoverzicht ingepast.
Conclusie: Garmin Enduro 2 of 1?
Zoals je hebt gelezen zijn in het Enduro 2 sporthorloge tal van verbeteringen opgenomen. Het hangt daarbij van jouw eigen situatie af of die verbeteringen voor jou nuttig zijn.
Daarbij moet je natuurlijk bedenken dat de prijs van de Enduro 2 een flink stuk hoger ligt dan die van de Enduro 1. Helemaal wanneer de Enduro 1 als afgeprijsd sporthorloge wordt verkocht.
Kies voor de Garmin Enduro 2 als je:
- wilt kunnen navigeren met digitale kaarten, online en offline
- graag met een touchscreen werkt
- de sterk verlengde accuduur wel fijn vindt
- de nieuwe functies waardeert voor nog scherpere navigatie, ondersteuning van bergklimmen en registratie van obstakels
Kies voor de Garmin Enduro 1 als je:
- met een groot prijsvoordeel een professioneel sporthorloge wilt kopen
- het dunste en lichtste Enduro model om je pols wilt dragen
- een hekel hebt aan een schitterend glasvenster op je horloge
- je altijd navigeert en muziek luistert op je telefoon
Waar kun je deze producten bestellen?
We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!
Bekijk de Garmin Enduro 2 review