Garmin Enduro vs Garmin Fenix 7

Uitgebreide vergelijking

Met de Garmin Fenix 7 en de Enduro kijken we naar 2 sporthorloges uit het duurdere segment. De prijzen van beide horloges ontlopen elkaar niet veel.

Wat je uiteindelijk moet betalen hangt sterk af van de uitvoering die je kiest. Daarbij moet je vooral denken aan het verschil in het voor de kast gebruikte materiaal. Zo varieert de prijs bij allebei de horloges tussen de 700 en 1.000 euro.

Het voordeel van horloges uit het hoge segment is de nauwkeurigheid die je voor je geld krijgt. Kun je dit bovendien nog combineren met een lange batterijduur, dan ben je als sporter echt goed op weg.

Nu je voor deze 2 horloges flink wat geld moet betalen, rijst natuurlijk de vraag of de Enduro of de Fenix 7 de meeste voordelen voor jou heeft.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Enduro en de Fenix 7 voor je naast elkaar gezet.

Garmin Enduro en Fenix 7: De overeenkomsten

Beide Garmins werken op een oplaadbare accu. Daarnaast worden van allebei de versies uitvoeringen verkocht die voorzien zijn van zonnecellen. Die zorgen ervoor dat het horloge oplaadt als je ermee buiten loopt.

De horloges kunnen allebei goed tegen water. Ze kunnen een druk aan van 10 atmosfeer. Het display van de horloges is even groot. Het meet 1,4 inch in doorsnede.

Het scherm waarop je kijkt heeft dezelfde resolutie. Die bedraagt bij allebei de horloges 280 x 280 pixels. Beide horloges beschikken over een MIP display. Die worden gekenmerkt door hun extreem lage stroomconsumptie. Deze schermpjes zijn erg contrastvol en ook in fel zonlicht goed af te lezen.

Garmin Enduro versus Fenix 7: De verschillen

Polsband in meerdere maten?

Een eerste verschil zie je bij de maten waarin het horloge geleverd wordt. Het gaat dan niet om de grootte van het display, maar om de lengte van de polsband.

De Garmin Enduro hanteert daarbij het one-size-fits-all-principe, terwijl je de Fenix 7 in 3 verschillende maten kunt krijgen. Het zijn de maten S(mall), R(egular) en X(tra).

Versie X van de Fenix 7 beschikt daarbij over de grootste polsband en heeft daarmee dezelfde maatspecificaties als de Garmin Enduro.

Bij de Garmin Enduro heeft de polsband altijd dezelfde maat. Bij de Fenix 7 kun je ook kiezen voor 2 andere maten.

Materiaal van de polsband

De polsband van de horloges verschilt ook op een ander belangrijk punt. Kies je voor de Fenix 7X, dan kom je uit bij een siliconen of titanium band. Deze materialen vind je ook bij veel andere sporthorloges.

Voor de Enduro ontwierp Garmin een elastische nylon klittenband. Dat geeft ineens een heel ander gevoel. Het horloge zit soepel met een lichtgewicht band om je pols.

De Garmin Enduro is uitgevoerd met een lichtgewicht nylon polsklittenband, terwijl de Garmin Fenix 7 een siliconen of titanium polsband heeft.

Gewicht van de horloges

Dat gewicht is ook nog wel een aandachtspunt. Het gaat bij de horloges niet om veel gewichtsverschil, maar we noemen het hier toch maar even.

We vergelijken daarvoor een met zonneglas uitgeruste versie X van de Fenix 7 met de Enduro, die standaard met zonneglas is uitgerust.

De Fenix 7 weegt dan met 73 gram (sapphire) tot 79 gram (stainless steel). Dat is een stukje meer dan de Enduro. Het gewicht van de Enduro varieert namelijk van 58 gram (titanium) tot 72 gram (stainless steel).

De zwaarste Fenix 7 is daarmee dus een derde zwaarder in gewicht dan de lichtste Enduro.

De titanium Garmin Enduro is met 58 gram het lichtst. De stainless steel Fenix 7 met 79 gram het zwaarst.

Touchscreen of knoppen?

Maak je vaak gebruik van de sportfuncties op je horloge, dan zijn de Fenix 7 en de Enduro als horloges uit het duurdere segment heel geschikt voor jou.

Je moet je daarbij dan wel afvragen welk type bediening voor jou de voorkeur heeft.

Er bestaat tussen de horloges namelijk een belangrijk verschil. Zo beschikt de Fenix 7 over een touchscreen, terwijl je de Enduro bedient met knoppen aan de zijkant.

De Garmin Fenix 7 heeft een aanraakscherm, de Enduro bedien je met knoppen aan de zijkant.

Functies van de horloges naast elkaar gezet

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het uiterlijk van de horloges. Maar hoe zit het eigenlijk met hun innerlijk?

Gaat het om het meten van je sportieve activiteiten, dan zijn de basisfuncties in beide horloges ongeveer hetzelfde.

Maar kijk je verder, dan verrast de Enduro je misschien in negatieve zin. Dit horloge is immers vooral ontworpen voor de allround hardlopers die flinke afstanden overbruggen en van doorzetten houden.

Het is in feite bedoeld als toppertje bovenop de Fenix 7 met zonneglas. Maar in tegenstelling tot de Fenix 7 mist de Enduro de mogelijkheid van muziekopslag, mist het landkaarten en heeft het horloge geen wifi aan boord.

Dat is best vreemd, gezien de doelgroep van dit horloge. Je kunt er dus niet van tevoren topografische kaarten mee laden. Ook geen kaarten met wegen en paden om over te rennen en geen van tevoren ingeladen cartografische ondersteuning.

Houd je toevallig van skiën of golf, dan moet je het met dit horloge doen zonder vooraf ingeladen golf- en skiresorts. Bovendien mist de Enduro in vergelijking met de Fenix 7 diverse andere handigheidjes.

Voorbeelden hiervan zijn: geen recreatieprofielen voor bijvoorbeeld windsurfen, kite surfen en tennis. Geen health snapshots, geen parcours ontwerp voor rennen en fietsen.

De Garmin Enduro mist vergeleken met de Fenix 7 diverse functies die je wel zou verwachten. Voorbeelden: geen cartografische opslag, muziekopslag en wifi. Missende handigheidjes voor o.a. skiën, golfen, windsurf en tennis.

Accuduur en geheugengrootte

Tegenover deze missende punten staat de forse batterijduur die de Enduro je biedt. In de eenvoudigste smartwatchmodus loopt die van 50 tot 65 dagen, tegenover 28 tot 37 dagen bij de Fenix 7. Deze meting gaat er trouwens vanuit dat beide horloges met zonneglas zijn uitgerust.

Daar staat dan weer tegenover dat de Fenix 7 het in de GPS-modus wat langer volhoudt. 89 tot 122 uur namelijk, terwijl de Enduro hier 70 tot 80 uur neerzet.

Kijken we ten slotte naar het geheugen van de horloges, dan verslaat de Enduro met 64 GB ruim de 16 GB die in de Fenix 7 zit.

De Garmin Enduro onderscheidt zich met de langste accuduur, behalve bij GPS-gebruik. Ook het geheugen van 64 GB is veel groter dan de 16 GB in de Garmin Fenix 7.

Conclusie: Garmin Enduro of Fenix 7?

De horloges ontlopen elkaar qua functionaliteit op het eerste gezicht niet veel. Kijk je wat beter, dan is het opvallend van de Garmin Enduro een aantal belangrijke functionaliteiten mist.

De horloges zijn in diverse uitvoeringen te koop. Daarbij zie je vooral verschillen in het gebruikte materiaal van de kast en de polsband. Die materialen zorgen ook voor een gewichtsverschil.

Kies voor de Garmin Enduro als je:

  • een lichtgewicht horloge met nylon klittenpolsband wilt dragen
  • het display graag met knoppen bedient
  • de langste accuduur en grootste opslagcapaciteit zoekt

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

  • een horloge met touchscreen wilt hebben
  • graag muziek, landkaarten en wifi in je horloge hebt
  • vaak je GPS-functie zult gebruiken
vs