Garmin Fenix 3 versus Garmin Fenix 5 Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Fenix 3 vs Garmin Fenix 5

Uitgebreide vergelijking

Eerder bespraken we in aparte artikelen de Garmin Fenix 3 en zijn opvolger, de Garmin Fenix 5. Beiden zijn sporthorloges van het merk Garmin, speciaal ontwikkeld voor multisporters. Beiden beschikken over een enorme hoeveelheid aan trackingmogelijkheden.

De Garmin Fenix 3 is inmiddels minder goed verkrijgbaar in Nederland. Lees dit artikel om een goed beeld te krijgen van de belangrijkste verschillen tussen beide sporthorloges. Dan weet je wat je wel of juist niet koopt.

Wil je een nog beter beeld van de Garmin Fenix 3, bekijk dan de volledige review die wij eerder al over dit sporthorloge publiceerden. Bekijk de volledige review van de Garmin Fenix 5.

Waarin zit hem het verschil?

Aangezien de Fenix 5 de Fenix 3 opvolgt, kun je er over het algemeen van uitgaan dat wat de 3 heeft, ook op de 5 zit. Dan nu de belangrijkste verschillen.

Beeldscherm

De Garmin Fenix 3 is wat zwaarder en beschikt over een iets minder scherp scherm dan de Fenix 5. Hij is ook niet beschikbaar in verschillende maten. De Fenix 5-lijn is er in drie maatvarianten, namelijk de 5S, de reguliere 5 en de 5X. Uitgezonderd de 5S, is de nieuwe schermafmeting nu 240 x 240 pixels, vergeleken met de 218 x 218 pixels van de Fenix 3.

De uitstraling van beide horloges qua vormgeving en materiaalgebruik ontloopt elkaar niet veel. Het grote verschil is dat Garmin erin is geslaagd de op de Fenix 5 aanwezige technologie in een aanzienlijk kleinere behuizing te stoppen.

Harstslagmeter

De gewone Garmin Fenix 3 beschikt niet over een ingebouwde polshartslagmeter. De Fenix 3 HR wel. Deze steekt iets meer uit dan de ingebouwde hartslagmeter in de Garmin Fenix 5.

Quickfit horlogebandje

De Garmin Fenix 3 geeft niet de mogelijkheid om het horlogebandje te vervangen door middel van Quickfit zoals de Garmin Fenix 5. Je moet dus aan de slag met een kleine schroevendraaier om het bandje daadwerkelijk te vervangen. Voor de Fenix 5 is er ook een ruimere keuze aan alternatieve bandjes beschikbaar voor customizing.

Batterijprestatie

De Garmin Fenix 5 beschikt over een wat betere batterij dan de Garmin Fenix 3. Het Fenix 5-model gaat tot 25 uur extra mee in de UltraTrac-modus en 24 uur in de trainingsmodus.

Navigatiefuncties

De Fenix 5 bevat extra navigatiefuncties. Zo weet je altijd hoe ver je verwijderd bent van je bestemming in termen van tijd en afstand. Ook worden interessante locaties en dergelijke gelokaliseerd.

Sporten en sportopties

De Fenix 5-serie beschikt nu ook over mountainbiken en maakt een onderscheid tussen ski en snowboard en loopband en indoortrack. Ook het golfprofiel is uitgebreid. Er is sprake van meer functies en compatibiliteit voor fietsers.

WiFi op Garmin Fenix 3

De Garmin Fenix 5 heeft standaard geen Wifi. Alleen de duurdere modellen met Sapphire (een speciaal krasvrij glas) hebben deze optie. Let daar dus goed op bij de aanschaf. Dit is het punt waar de Fenix 3 zijn opvolger op verslaat, want die beschikt standaard wel over WiFi.

Met behulp van deze optie kun je het horloge gemakkelijk via WiFi verbinden en contact maken met andere producten. Daarnaast kun je de opgeslagen gegevens op het horloge op eenvoudige wijze overbrengen naar een ander apparaat dat gebruik maakt van WiFi. Dit scheelt dus een hoop gedoe met kabeltjes of Bluetooth.

De prijs

Hoewel de prijzen per aanbieder kunnen verschillen, zeker nu de Garmin Fenix 3 minder goed verkrijgbaar is, kun je er vanuit gaan dat de Garmin Fenix 5 over het algemeen iets hoger geprijsd is vanwege de extra functionaliteiten.

De Garmin Fenix 3 en de Garmin Fenix 5: Welke voor wie?

Zou je de extra moeite moeten nemen om nog een versie van de Fenix 3 te bemachtigen en daar wellicht iets minder voor te betalen dan voor de Fenix 5? Wij zijn geneigd om te zeggen van niet. De voordelen van met name de kwaliteit van het display, de kleinere omvang en de extra data van de Fenix 5, wegen in onze visie wel op tegen de hogere prijs. Afgezien daarvan zijn de verschillen tussen beide horloges niet zo heel erg groot.

Je koopt in elk geval in beide gevallen geen kat in de zak. Ga je voor de Fenix 3, dan zul je zelf even op zoek moeten gaan op internet of er nog een gunstig geprijsd exemplaar voor jou beschikbaar is.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs