Garmin Fenix 6 vs Garmin Enduro

Uitgebreide vergelijking

Twijfel je tussen de Garmin Fenix 6 en de Garmin Enduro? Beide zijn prestatiegerichte horloges van het merk Garmin, met een aantal prominente overeenkomsten.

Maar er zijn ook verschillen, en juist die zouden wel eens doorslaggevend kunnen zijn in de keuze voor een van deze twee sporthorloges. We zoomen erop in, zodat je de beste keuze kunt maken die past bij jouw stijl.

De belangrijkste overeenkomsten

De Garmin Fenix 6 werd eind augustus 2019 gelanceerd als topkeuze voor de prestatiegerichte sporter. Met de komst van de Garmin Enduro heeft de Fenix 6 een directe concurrent gekregen. We vertellen je eerst over de belangrijkste overeenkomsten tussen deze sporthorloges.

Functionaliteiten

Op het gebied van functionaliteiten en het doen van uitgebreide metingen hebben deze twee sporthorloges alles in huis wat je mag verwachten van een prestatiegericht model. Hartslag, calorieën, afstanden, VO2MAX, cadans en noem maar op. De basis is bij alle twee uitstekend.

Daarnaast zijn ze alle twee voorzien van diverse opties voor gezondheidsbewaking. Zo krijg je advies op het gebied van slaap, ontspanning, stressreductie en fitnessleeftijd.

Tot slot de smartwatchfuncties. Op beide kun je muziek bedienen, apps koppelen en contactloos betalen via Garmin Pay.

Beide sporthorloges bevatten een uitstekende basis als het aankomt op functionaliteiten voor het meten van sportprestaties, het tracken van gezondheid en het gebruik van smartwatchfuncties.

GPS en live-tracking

Zoals je van Garmin mag verwachten, zijn beide sporthorloges voorzien van uitstekende GPS-functionaliteiten. Routes inladen, aanpassen en afstanden meten tot in detail. Dit is erg handig tijdens een wedstrijd, omdat je zo altijd ziet hoever je precies bent.

Daarnaast hebben ze de functie LiveTrack, waarmee je vrienden je live locatie kunt doorsturen. Tevens handig voor je partner, want die hoeft zo nooit bang te zijn om je kwijt te raken. Deze optie is bij uitstek ideaal wanneer je op onbekende plekken gaat hardlopen, je weet immers nooit wat er kan gebeuren.

Beide sporthorloges zijn voorzien van nauwkeurige GPS met live-tracking.

Horlogekast

Beide horloges worden bediend via knoppen aan de zijkant van het horloge (geen touchscreen). Daarnaast lijken de horlogekasten sowieso best veel op elkaar. Ze hebben een dikke zwarte of zilveren rand rond de kast. De dikte is 14,9 mm (Enduro) en 14,7 mm (Fenix 6). Hierin zit dus nauwelijks verschil.

De Fenix 6 en Enduro worden allebei bediend via knoppen aan de zijkant van het horloge.

De belangrijkste verschillen tussen Garmin Fenix 6 en Garmin Enduro

De Enduro kun je ook wel zien als een luxere upgrade van de Fenix 6. Hij heeft in de meeste opzichten net even wat meer. Dit zie je overigens ook terug in de prijs.

Doelgroep

Hoewel de Fenix 6 zich vooral op multi-sporters richt, wordt de Enduro juist vooral in de markt gezet als beste sporthorloge voor extreme duursporters. Dat heeft onder andere te maken van de gigantische batterijprestaties van de Enduro.

Dat wil overigens zeker niet zeggen dat de Enduro niet door multi-sporters gebruikt kan worden, want met alle uitgebreide functionaliteiten is dit echt een topaankoop.

Als het aankomt op prijs dan tik je voor deze nieuwste Garmin sporthorloge toch wel net iets meer af. Ze vallen beide in het luxe segment, waarbij de Enduro momenteel een richtprijs van €800 heeft. De Garmin Fenix heeft een prijsstelling van rond de €550.

Garmin richt zich met de Enduro voornamelijk op extreme duursporters en met de Fenix 6 op multi-sporters.

Batterij

De batterij van de Fenix 6 gaat maar liefst 14 dagen mee zonder opladen. Met GPS aan is dit tot circa 36 uur. Dat is al lang vergeleken met veel sporthorloges, maar de Enduro doet hier nog een schepje bovenop!

De Garmin Enduro gaat namelijk tot 60 (!) dagen mee zonder tussentijds op te laden. Met GPS aan is dit tot 80 uur.

We horen je al denken, hoe kan dat?

Nou, dit bijzondere design is voorzien van scherm op zonne-energie. Hierdoor laadt de batterij zichzelf op in de buitenlucht.

Let op, doordat de Enduro een ander type scherm heeft, is het scherm wel gevoeliger voor krassen en schokken. Ga er dus zo voorzichtig mogelijk mee om.

De Fenix 6 heeft een goede batterij die tot 14 dagen meegaat en tot 36 uur met GPS aan. De Enduro gaat dankzij een speciaal solar scherm zelfs tot 60 dagen mee en tot 80 uur met GPS aan.

Extra features

Garmin Enduro heeft een aantal extra ingebouwde features ten opzichte van de Fenix 6. Zo is het VO2MAX-meetsysteem verbetert en past het zich automatisch aan de omstandigheden van het parcours aan (trail run).

Ook rekent het sporthorloge de invloeden van warmte en hoogte in de conditiemeting door. Met de functie ClimbPro krijg je extra veel informatie over hoogteverschillen en wordt op basis daarvan advies voor effectief herstel gegeven.

Garmin Enduro heeft een aantal extra features die vooral interessant zijn voor sporters die zo effectief mogelijk willen trainen op lange parcours met hoogteverschillen.

Design

Als we kijken naar verschillen in design dan springt het horlogebandje meteen in het oog. De Garmin Fenix 6 heeft namelijk zoals de meeste sporthorloges een kunststof bandje. De Garmin Enduro valt juist op door de nylon ‘UltraFit’ band.

De nylon horlogeband rekt lichtelijk mee en is super licht in gewicht, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat kunststof zo zwaar is. Dus wat qua materiaal je voorkeur heeft is echt een persoonlijke smaak. Optioneel kun je bij beide modellen het bandje verwisselen.

De Enduro is met 72 gram tegenover 80 gram sowieso iets lichter in gewicht. Qua diameter is de Enduro juist iets groter, namelijk 1,4 inch tegenover 1,3 inch van de Fenix 6.

Het grootste verschil in design is het materiaal van het horlogebandje, met nylon voor de Enduro en kunststof voor de Fenix 6.

Eindoordeel

Zoals je hebt kunnen lezen blinken deze prestatiegerichte sporthorloges uit door de uitgebreide functies. Ook bieden ze alle twee nauwkeurige GPS-mogelijkheden voor het berekenen van afstanden en live-tracking.

Het grootste verschil zit hem in de batterijduur, alsook in enkele functies en natuurlijk de prijs. Hieronder de highlights per sporthorloge nog eens kort op een rijtje.

Waarom kiezen voor de Garmin Fenix 6?

De Garmin Fenix 6 is een prestatiegericht sporthorloge waarmee je toegang krijgt tot de meest uitgebreide sensoren. Zo kun je je resultaten perfect monitoren en verbeteren.

Bovendien kun je dit model als smartwatch gebruiken. Een oproep accepteren en contactloos betalen behoren tot de mogelijkheden. Dit robuuste design valt zeker op aan je pols.

Kies voor Garmin Fenix als je:

  • Op zoek bent naar een prestatiegericht sporthorloge voor multi-sporters
  • Schadebestendig glas belangrijk vindt
Garmin Fenix 6 is een uitstekend multi-sport horloge dat tegen een stootje kan.

Waarom kiezen voor de Garmin Enduro?

De luxe Garmin Enduro is echt een topkeuze als je op zoek bent naar een sporthorloge waarmee je perfect je resultaten monitort. Hij is vooral geschikt voor extreme duursporters, maar ook als algemene activity tracker en als smartwatch doet hij prima dienst.

Dit model is best een investering, maar dat is hij qua functionaliteiten en gebruiksgemak zeker waard.

Kies voor Garmin Enduro als je:

  • Een prestatiegericht sporthorloge zoekt dat ideaal is voor extreme (duur)sporters
  • Een gigantische batterijduur belangrijk vindt (solar scherm)
  • Het maximale uit je VO2MAX-meting wilt halen
Garmin Enduro is een prestatiegericht sporthorloge met focus op extreme (duur)sport.
vs