Suunto 9 versus Garmin Fenix 6 Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Fenix 6 vs Suunto 9

Uitgebreide vergelijking

Wanneer jij twijfelt tussen de Garmin Fenix 6 of de Suunto 9 dan is de kans groot dat je overweegt om je huidige sporthorloge te upgraden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je momenteel nog geen sportswatch gebruikt, maar die kans achten we klein want de Fenix 6 en de Suunto 9 zijn allebei behoorlijk topsegment.

In dit artikel vergelijken we beide sporthorloges: Garmin Fenix 6 versus Suunto 9 dus. (Bron)

Prijsklasse

Van beide watches zijn meerdere modellen op de markt met specifieke kenmerken.

Dat maakt de vergelijking wat lastiger.

In dit artikel zetten we de standaard Garmin Fenix 6 die qua aanschafprijs rond de € 520 ligt naast de standaard versie van de Suunto 9.

Dat wil zeggen exclusief ingebouwde barometer voor hoogtebepaling. Daar betaal je ongeveer € 400 voor. Is de meerprijs voor de Fenix 6 zijn geld waard? (Bron)

Sensoren en monitoring

De Fenix 6 monitort toch wel het nodige meer.

Hoogtemeting geschiedt barometrisch terwijl de Suunto dat m.b.v. GPS doet en er dus nog wel eens 3 verdiepingen naast zit.

Ook weersvoorspelling is m.b.v. de barometer in de Fenix geen probleem.

De Fenix 6 monitort ook het zuurstofniveau in je bloed, een belangrijke fitheidsparameter.

Ook bevat dit horloge een ingebouwde gyroscoop die je specifieke bewegingen waarneemt.

Daardoor kan de Fenix automatisch bepalen wanneer je met een bepaalde, specifieke workout begint. Bovendien voorziet dit in valdetectie waarbij er een sms-alert wordt uitgestuurd naar een bekende, mocht je tijdens je training ten val komen en bewusteloos raken.

Connectiviteit

De connectiviteit van de Fenix 6 is een stuk beter dan die van de Suunto 9. ANT+ is bijvoorbeeld extra aanwezig, een energie-efficiëntere wijze dan bluetooth om met externe sensoren te kunnen koppelen. De Suunto 9 mist ook de mogelijkheid van Wifi-connectie.

Daarnaast beschikt de Garmin over NFC (Near Field Communication) waardoor contactloos betalen met je watch m.b.v. Garmin Pay mogelijk wordt. Laat die rammelende centjes maar thuis als je gaat sporten dus.

Design

Het zijn allebei XL-watches met een tamelijk mannelijke look. Dat schrikt veel mensen af.

De Fenix 6 is echter iets kleiner dan de kolossale 50 mm van de Suunto 9. Het gewicht is nagenoeg gelijk.

De Suunto beschikt i.t.t. de Fenix 6 over een touchscreen, maar of dat bij de meeste sporten nu een voordeel is betwijfelen wij. Wij gaan liever voor knoppenbediening.

Eerlijk is eerlijk, het LED-verlichte scherm van de Suunto heeft een iets hogere resolutie maar de OLED-techniek van de Fenix zorgt weer voor meer helderheid en een hoger contrast. Bovendien verbruikt dat een stuk minder energie.

Battery-life

En over de batterij van het device gesproken. Daar onderscheidt de Fenix zich toch echt. Met zijn geavanceerde batterijmanagement systeem gaat die een stuk langer mee dan de Suunto 9. En hij adviseert je ook nog eens hoe je je watch langer levend kunt houden door apps uit te schakelen.

Muziek

‘Athletes need music’. Zou je kiezen voor de Fenix Pro-versie van € 620 dan krijg je die geheel via je sporthorloge waarop je gewoon een groot aantal nummers downloadt.

Via de Suunto en de standaard versie van de Fenix 6 van € 520, bedien je alleen de muziek via je Smartphone. Die moet dan dus wel mee. Zeker voor wat betreft de Fenix 6 en zijn prijs is dat toch wel een tegenvaller.

Trainingsinfo

De data t.a.v. jouw prestaties tijdens je training zijn natuurlijk belangrijk. In dat opzicht kan de Fenix 6 je een stuk beter coachen. Enkele statistieken die de Suunto mist:

  • Hersteladvies
  • VO2-max-meting
  • Tempoadvies t.a.v. je toekomstige route (i.g.v. hardlopen met heuvelachtig parcours)

De Suunto 9 is ontwikkeld voor de regelmatige sporter. De Fenix 6 biedt ook de professionele sporter voldoende ondersteuning, zeker wanneer je een hardloper bent.

De Fenix kan ook goed dienst doen als triatlon-watch, onder andere door zijn waterbestendigheidsgraad en de geavanceerdere zwemparameters.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn, met de Fenix 6 haal je meer meetkracht en functionaliteit in huis.

Maar daar betaal je dan ook ruim € 100 extra voor. In dit artikel hebben we gefocussed op de meerwaarde t.o.v. de Suunto 9.

Laat ons wel opmerken dat die laatste een prima sporthorloge is voor de meeste, serieuze sporters. Maar keuzes zijn persoonlijk en als jij de ‘crème-de-la-crème’ wilt, ga dan voor de Fenix 6.

Laat ons weten welke jij kiest!

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs