Garmin Fenix 7 vs Garmin Instinct 2

Uitgebreide vergelijking

Dus je wilt een top outdoor of multisporthorloge en je twijfelt tussen de Fenix 7 en Instinct 2? Snappen we! Ze zijn allebei op hun eigen manier erg aantrekkelijk. Maar gelukkig kunnen we je goed verder helpen.

Behalve de prijs – de Fenix 7 is flink duurder – zijn er namelijk best nog wat belangrijke verschillen, die zeker niet altijd in het voordeel van de (duurdere) Fenix uitpakken; en soms ook gewoon een kwestie van smaak zijn.

Dus lees snel verder en kom erachter wat het beste Garmin outdoor horloge voor jou is!

Overeenkomsten

Dat de Instinct 2 en Fenix 7 in dezelfde vijver vissen zal voor weinigen een verrassing zijn. Dit zijn allebei uitgesproken multisport horloges, met avontuurlijke inslag.

De Instinct (2) wordt weleens de Fenix (7)-light genoemd, dus dat geeft op zijn minst aan dat ze veel overeenkomsten hebben.

Zo hebben beide horloges een vrachtlading aan sportprofielen en kun je routes creëren en volgen via turn-by-turn navigatie.

Ook hebben ze een SpO2-meter, slaapmeting, muziekbediening, een health snapshot en kun je notificaties van je smartphone ontvangen.

Ze hebben beide een altimeter (hoogtemeter), barometer en kompas aan boord, en hebben verschillende analytische functies om je uithoudingsvermogen en conditie te peilen, zoals Training Status en Training Load.

Beide horloges hebben ook het fijne PacePro waarmee je je tempo kunt verbeteren.

Ze bieden allebei toegang tot de Connect Iq app-store en ook kun je (als je in het geval van de Instinct 2 voor de Solar-uitvoering kies) met beide horloges contactloos betalen via Garmin Pay.

Verder hebben ze een Memory in Pixel-scherm en beschikken ze over 5 fysieke knoppen voor de bediening.

Er zijn nog meer overeenkomsten maar dit is wel het belangrijkste.

De verschillen tussen de Garmin Fenix 7 en Instinct 2

Natuurlijk zijn er naast de overeenkomsten ook flink wat verschillen tussen deze twee horloges. Dat grote prijsverschil (daar heb je de eerste al!) moet toch ergens vandaan komen…

Horlogekast en maten

De eerste grote verschillen vinden we in het scherm en de horlogekast.

De kast bestaat bij beide horloges uit vezelversterkt polymeer, maar de Fenix 7 heeft hier nog een roestvrijstalen sierrand overheen zitten.

Tegelijkertijd biedt de kunststof of rubberachtige rand van de Instinct 2 extra bescherming en een robuuste look.

Een ander voordeel van de Instinct 2 is het gewicht: hij weegt slechts 52 gram, een stuk minder dan de 79 gram van de Fenix 7.

De keus in formaten verschilt. De Fenix 7 is in 3 formaten verkrijgbaar: naast de standaard 47 mm is er ook de kleinere Fenix 7s van 42 mm en de Fenix 7X van 52 mm.

De Garmin Instinct 2 heeft twee verschillende maten: 45 mm voor de standaarduitvoering en de 40 mm voor de Garmin Instinct 2s.

Winst voor de Instinct 2. De Fenix 7 is er in meer maten maar het licht gewicht van de Instinct 2 zal voor velen een nog groter voordeel zijn.

Display en interface

De Instinct 2 moet het doen met een monochroom memory in pixel-scherm van 0,9 inch van 176 x 176 pixels.

Dit is voor de meeste sportieve toepassingen groot en duidelijk genoeg maar het houdt niet echt over. Het scheelt dat het contrastniveau van het zwart-witscherm hoog is wat de afleesbaarheid ten goede komt.

De Fenix 7 zet hier een kleurendisplay (eveneens memory-in-pixel) van 260 x 260 pixels tegenover, dat, naast elkaar bekeken, wel echt aantrekkelijker is.

Tenslotte beschikt de Instinct 2 over 5 fysieke knoppen en heeft de Fenix 7 hiernaast ook nog een touchscreen, wat vooral erg handig is voor de ingebouwde maps.

Wil je het mooiste en meest veelzijdige display? Dan kies je voor de Fenix 7. De Instinct 2 kan dan weer goed tegen een stootje en is lekker licht.

Sport, activiteiten en gezondheid

Wat betreft sportieve kwaliteiten zijn de Instinct 2 en Fenix 7 goed aan elkaar gematcht. Ze delen veel van dezelfde analytische mogelijkheden en functies.

Ze hebben allebei ontzettend veel sportprofielen maar de Fenix 7 heeft er wat meer, waaronder Padel en Windsurfen. Tegelijkertijd beschikt de Instinct 2 over enkele profielen die niet op de Fenix 7 zitten, zoals Vissen en Jagen.

Een sportieve functies die de Fenix 7 extra heeft is Real Time Stamina, waarmee je je conditie-opbouw en -status kunt zien tijdens een activiteit.

Verder kun je op de Fenix 7 voor bepaalde sporten ondersteuning krijgen van speciale animaties van een mannetje (of vrouwtje) dat laat zien hoe een oefening gaat. Dit ontbreekt op de Instinct 2.

Ja, de Fenix 7 biedt iets meer op het gebied van activiteiten-tracking, maar de twee horloges ontlopen elkaar hier opvallend weinig.

Routes, maps en navigatie

In dit onderdeel ligt het wat minder dicht bij elkaar. Laten we met het grootste verschil beginnen: alleen de Fenix 7 heeft (downloadbare) volledige maps aan boord, voor velen een belangrijk verkooppunt.

Bij de Instinct 2 moet je genoegen nemen met basic routenavigatie (met een lijntje en een pijltje) en routes die je vooraf naar je horloge stuurt.

Ook de functies ClimbPro en Up Ahead ontbreken op de Instinct 2. Hiermee kun je respectievelijk de heuvels en koerspunten op je route in kaart brengen.

Zoek je vaak het avontuur op en wil je daarbij de vrijheid hebben die volledige kaarten je bieden, dan is er maar één keus: de Fenix 7. Is basic routenavigatie voldoende dan kun je prima af met de Instinct 2.

Smart functies en muziek

Beide horloges kunnen ongeveer evenveel op het gebied van smart functies maar er zijn een paar verschillen.

Op elke uitvoering van de Fenix 7 kun je gebruikmaken van contactloos betalen via Garmin Pay (als je bank dit ondersteunt).

De Instinct 2 biedt deze mogelijkheid ook, maar dan alleen op de (100 euro duurdere) Solar-uitvoering. Hier krijg je dan wel ook meteen (flink veel) extra batterijduur voor.

Verder heeft alleen de Fenix 7 opslagruimte voor muziek aan boord; en de mogelijkheid tot offline gebruik van muziekdiensten.

De horloges zijn praktisch even slim, maar is muziek tijdens het sporten belangrijk voor je, dan heb je meer aan de Fenix 7.

Batterij

Op het gebied van accuduur zijn beide watches indrukwekkend en is er niet direct een winnaar aan te wijzen. Het hangt er vanaf welk formaat en welke uitvoering je kiest.

De grote Fenix 7X (Solar) kan bijvoorbeeld maar liefst 122 uur meegaan in (voortdurende) GPS-modus. Daarbij vallen de al zeer respectabele 48 uur van de Instinct 2 Solar en 30 uur van de standaard Instinct 2 bijna bij in het niet.

De 37 uur GPS-duur van de standaarduitvoering van de Fenix 7s is dan wel weer aardig vergelijkbaar.

Weer een ander verhaal wordt het als je kijkt naar de smartwatch-modus. Hoewel de Fenix 7X (Solar) dan 37 dagen lang mee kan gaan, geldt voor de Instinct 2 Solar dat je deze – bij voldoende zonlicht – nooit hoeft op te laden.

Wat ook betekent dat de cijfers voor smartwatch-modus met af en toe GPS-gebruik in het voordeel zullen uitvallen van de Instinct 2 Solar.

De Instinct 2 Solar heeft duidelijk de beste batterij. Is deze nog Iets te duur en ga je toch voor standaard? Dan is er (gemiddeld) weinig verschil met de Fenix 7.

Prijs

Dit is een belangrijke. Want mochten de extra functie op de Fenix 7 (zoals maps en muziek) nu niet heel erg belangrijk voor je zijn, dan is de kans groot dat je voor de Instinct 2 zal gaan. Deze is namelijk de helft goedkoper, met een adviesprijs van 349 euro versus 699 euro voor de Fenix 7.

In de praktijk zal het verschil een tikkeltje kleiner zijn maar nog steeds aanzienlijk. Dan is het opvallend om te zien hoe goed de Instinct 2 meekomt met de Fenix 7.

Je kunt er niet omheen: de Fenix 7 is heel veel duurder dan de Instinct 2, dus de extra functies moeten deze meerprijs wel waard zijn.

Conclusie

Ieder model heeft zijn voor- en nadelen, bepaal welke het beste bij jou past.

Waarom de Garmin Fenix 7 kopen?

Je bent avontuurlijk ingesteld en wilt een sporthorloge met alle functies die je nodig hebt (en meer).

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

  • Volledige maps en volwaardige routenavigatie een must vindt
  • Graag muziek luistert tijdens het sporten
  • Een touchscreen toch wel erg fijn vindt

Waarom de Garmin Instinct 2 (Solar) kopen?

Je bent een enthousiaste (buiten)sporter die goed activiteiten wilt bijhouden maar niet per se een – letterlijke en figuurlijke – zwaargewicht om zijn pols wilt.

Kies voor de Garmin Instinct 2 (Solar) als je:

  • veel gebruikmaakt van diepe sport- en trainingsfuncties
  • houdt van een stoer, robuust horloge
  • niet de hoofdprijs wilt betalen.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs