Garmin Fenix 7S vs Garmin Fenix 7 vs Garmin Fenix 7X

Uitgebreide vergelijking

Je wilt een Fenix 7 kopen maar twijfelt nog over de maat? Begrijpelijk, want voor iedere maat is wel wat te zeggen! Belangrijker nog, er is meer te melden dan alleen wat meer of minder millimeters aan schermoppervlakte.

Het gekozen formaat heeft namelijk ook gevolgen voor het gewicht, de maat van het bandje, de look of uitstraling, accuduur en soms ook bepaalde functies. En de prijs.

En dus speelt er van alles mee, naast de subtiele of juist spectaculair grote uitstraling van het horloge om je pols.

De verschillen tussen de Fenix 7, 7S en 7X

Wil je weten welke Fenix 7 je moet kiezen? Wij vertellen het je! Voor alle twijfelaars hebben we een handig overzicht gemaakt dat je kan helpen bij je beslissing. Daar gaan we…

Kastgrootte

Om maar meteen met de basics te beginnen: de afmetingen van de horlogekast. Dit zijn de schermmaten van de verschillende Fenix 7-uitvoeringen:

 • Fenix 7s: 42 mm
 • Fenix 7: 47 mm
 • Fenix 7X: 51 mm

Er zijn ook verschillen in dikte maar deze zijn minder groot dan die van de diameter:

 • Dikte Fenix 7s: 14,1 mm
 • Dikte Fenix 7: 14,5 mm
 • Dikte Fenix 7X: 14,9 mm

Eigenlijk valt bij de diktes vooral op dat de Fenix 7s relatief dik is voor zijn grootte. Dat geeft het horloge een zowel subtiele als stoere uitstraling. Maar daarover later meer.

Display-grootte

Hoewel een grotere horlogekast niet vanzelfsprekend een groter display betekent – zo heeft bijvoorbeeld de Forerunner 45s hetzelfde formaat display als de ’normale’ 45 – is dit bij de Fenix 7 wél het geval.

Dat betekent dus dat je bij de Fenix 7s ook echt minder scherm hebt om op te werken. En bij de 7X vanzelfsprekend (veel) meer. Wat bijvoorbeeld een rol kan spelen bij het gebruiken van maps.

Dit zijn de display-maten:

 • Fenix 7s: 1,2 inch
 • Fenix 7: 1,3 inch
 • Fenix 7X: 1,4 inch

Afmetingen fenix 7

Horlogeband-maat

Best logisch dat een groter horloge ook een groter bandje inhoudt, om de look te kunnen matchen en natuurlijk om het horloge goed om je pols te kunnen houden. Toch is het bandje van de 7X misschien iets groter dan nodig.

Dit zijn de maten van de Fenix 7-bandjes:

 • Bandje Fenix 7s: 20 mm
 • Bandje Fenix 7: 22 mm
 • Bandje Fenix 7X: 26 mm

Gewicht

Het gewicht is bepaald geen onbelangrijk onderdeel van een sporthorloge, al hangt het wel een beetje van de sport af.

Als je gaat survivallen of enorme afstanden aflegt met hiken en sowieso al flink bepakt en bezakt bent, dan maakt een relatief zwaar horloge (dat, zeg, 20 gram zwaarder is dan gemiddeld), weinig uit.

Als je echter een hardloper bent voor wie souplesse, snelheid en messcherpe analyses prioriteit zijn, dan verdient een licht horloge dat goed op zijn plek blijft zitten de voorkeur.

Voor casual gebruik luistert het minder nauw, al is het fijn om je horloge zo min mogelijk om je pols te voelen, als je er 24 uur per dag mee moet rondlopen (en slapen).

Dit zijn de gewichten van de Garmin Fenix, in alle maten (zonder saffierglas):

 • Gewicht Fenix 7s: 63 g
 • Gewicht Fenix 7: 79 g
 • Gewicht Fenix 7X: 96 g

Uitstraling: stoer, subtiel, met of zonder schroeven

Een groter horloge oogt vaak wat stoerder en een kleiner horloge subtieler en waarschijnlijk eleganter.

Dit laatste effect wordt bij Fenix 7s versterkt doordat hij geen verstevigende schroeven heeft in de ‘lugs’ (uitsteeksels voor het bandje). Deze schroeven zorgen bij de Fenix 7 en 7X voor een extra robuuste uitstraling.

Door het ontbreken van deze schroeven heeft de Fenix 7s wat meer de look van een stijlvolle smartwatch. Het horloge is nog steeds stoer en ‘outdoorsy’ – door de dikke kast en sportieve knoppen – maar kan tegelijkertijd prima dienst doen als ‘daily driver’ op kantoor, onder een chique jasje bijvoorbeeld.

Aan de andere kant van het spectrum heb je de indrukwekkende Fenix 7X! Waarom zou je tenslotte niet voor groot gaan? Zo’n mooi premium outdoor horloge mag toch best gezien worden? En als je zelf regelmatig herinnerd wordt aan dat glorieuze scherm om je pols, is dat ook geen straf. Genieten mag. Veel of met mate.. dat is helemaal aan jou!

Hier tussenin zit de ‘normale’ Fenix 7, die gewoon een heerlijk formaat scherm heeft dat het goed doet in vele omstandigheden. Nog steeds een eyecatcher, maar iets meer ‘van deze aarde’.

De batterij

De Fenix 7 is een zwaargewicht als het op accuduur aankomt, maar het hangt wel van de maat af.

Zo doet de Fenix 7s het goed in vergelijking met veel concurrenten (van andere merken), maar gaat ie een stuk minder lang mee dan de ‘normale’ Fenix 7. De helft zo lang, bijna. De Fenix 7X gaat zelfs bijna drie keer zo lang mee als de 7s.

Wil je dus de allerbeste accuduur, dan zit je automatisch ‘vast’ aan de Fenix 7X. Wel is het beeld enigszins vertekend aangezien de 7X alleen verkrijgbaar is in de zuinige Solar-variant (met of zonder saffierglas).

Hieronder de accuduur van de goedkoopste Fenix 7s-, 7- en 7X-uitvoeringen:

Smartwatch modus:

 • Fenix 7s: 11 dagen
 • Fenix 7: 18 dagen
 • Fenix 7X (solar): 37 dagen

Batterijbesparingsmodus:

 • Fenix 7s: 38 dagen
 • Fenix 7: 57 dagen
 • Fenix 7X (solar): 1+ jaar

GPS continu:

 • Fenix 7s: 37 uur
 • Fenix 7: 57 uur
 • Fenix 7X (solar): 122 uur

Alle satellietsystemen + muziek:

 • Fenix 7s: 7 uur
 • Fenix 7: 10 uur
 • Fenix 7X (solar): 16 uur

(Zie de tabel hieronder voor een uitgebreider overzicht)

De functies (zaklamp)

99% van de functies zijn hetzelfde op de drie maten van de Fenix 7. Maar er is één uitzondering: de Fenix 7X heeft als enige model een zaklamp.

Dit is meer dan een gimmick; of alleen leuk als je in je auto, op zolder, of midden in de nacht jezelf bij moet schijnen.

De speciaal geïnstalleerd led lampjes kunnen namelijk ook als stroboscoop/metronoom dienen, in een SOS-signaal knipperen en met afwisselend rood en wit licht je runs veiliger maken.

Een zaklamp alleen zal voor de meesten niet genoeg zijn om voor de 7X te gaan maar deze interessante functie kan zeker een rol spelen.

De prijs

Alle varianten van de Fenix 7s en de Fenix 7 zijn even duur, maar de voordeligste uitvoering van de Fenix 7X is 200 euro duurder. Voor een deel komt dit omdat je automatisch een Solar-uitvoering krijgt.

Als je ook bij de Fenix 7s of Fenix 7 voor de Solar-versie kiest, is het verschil ‘slechts’ 100 euro. (Ook als je voor een Sapphire Solar-uitvoering kiest.)

Overzicht belangrijkste verschillen

Het overzicht een beetje kwijtgeraakt?

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen deze 3 types.

Garmin Fenix 7 verschillen

Waarom kiezen voor de Fenix 7s, 7 of 7X?

Zoals je ziet, moet je bij het kiezen voor de verschillende maten van de Fenix 7 aan meer denken dan alleen de maten.

Natuurlijk kan dit aspect alsnog bepalend zijn en is bijvoorbeeld een 7X of 7 geen optie omdat je kleine polsen hebt of je gewoon niet van groot houdt. Maar je keuze hangt ook heel erg af van het type gebruik.

Uiteindelijk zullen rationele en emotionele aspecten een rol spelen en is je keuze heel persoonlijk, maar we doen toch even wat korte aanbevelingen:

De beste Fenix 7 voor outdoor/avontuurlijk gebruik: de Fenix 7X
Doe je veel aan trekken en hiken en heb je behoefte aan een groot scherm waarop je perfect routes kunt uitstippelen, dan is de Fenix 7X voor jou.

De beste Fenix 7 voor op kantoor: Fenix 7s
Wil je niet alleen de beste analyses en functies hebben voor vele (outdoor) activiteiten, maar je horloge ook goed zakelijk kunnen dragen? Dan is de Fenix 7s een subtiele, smaakvolle, maar nog steeds stoere oplossing.

De beste Fenix 7 voor hardlopers: de Fenix 7s
Wil je zo veel mogelijk snelheid maken en de meest nauwkeurige analyses krijgen van een horloge dat zo min mogelijk beweegt aan je pols? Kies dan voor fijne compacte Fenix 7s.

De beste allround Fenix 7: de Fenix 7
Wat thuis het fijnst is, is heel persoonlijk. Verder verschilt het sportieve gebruik nogal, net als de sociale en zakelijke toepassingen en voorkeuren. Hier ligt de gulden middenweg dus het meest voor de hand: de Fenix 7!

Wat is jouw ideale Garmin Fenix 7?

Ben je er al uit wat jouw ideale Fenix 7 is? Wat het ook wordt, je kunt direct jouw Fenix 7s, 7 of 7X bestellen bij Coolblue, Bol, All4running en hem morgen al in huis ontvangen!

Succes met je beslissing en veel plezier met jouw perfecte maat Fenix 7.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!