Garmin Forerunner 235 versus Garmin Forerunner 245 Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 235 vs Garmin Forerunner 245

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Forerunner 235 werd hier eerder uitgebreid door ons gereviewed. De Forerunner 235 komt voor ons qua prijs-kwaliteitverhouding als een van de beste aankopen op gebied van sporthorloges uit de bus. Het horloge werd rond 2016 door Garmin uitgebracht.

Inmiddels is het 2019 en is recent door Garmin alweer de opvolger van dit succesnummer op de markt gebracht: de Garmin Forerunner 245. In dit artikel vergelijken we ze. Garmin Forerunner 235 versus 245 dus.

235 VS 245

De Garmin Forerunner 235 is een sporthorloge dat speciaal is ontworpen voor hardlopers maar dat ook hier en daar bij andere sporten kan worden toegepast. Het oogt ten opzichte van andere, vaak robuustere sporthorloges van Garmin, redelijk als een normale watch.

De Garmin Forerunner 245 houdt, op enkele minuscule aanpassingen qua afmetingen na, hetzelfde design. En aangezien het een upgradeversie is, is één ding heel simpel: wat de Forerunner 235 heeft, zit ook op de 245.

Maar de Forerunner 245 is op de meeste plekken € 100 duurder dan zijn voorganger, de Garmin 235. Waar betaal je dat bedrag dan eigenlijk voor?

Waarin onderscheiden ze zich van elkaar?

Dat sommen we hierna voor je op en leggen we uit.

Betere hartslagmeting en toevoeging van pulse ox

Optische polshartslagmeting wordt steeds verder doorontwikkeld waardoor je hartslagband echt voorgoed de kast in kan. Ook bij de Garmin Forerunner 245 is deze optie weer verbeterd door de Garmin ELEVATE optical HR-sensor. Overigens hebben veel optische sensors nog steeds problemen met de meting bij intervaltrainingen, wanneer de hartslag tussentijds sterk terugvalt.

garmin forerunner 245 vanachteren

Ten opzichte van de Garmin Forerunner 235 zit op de 245 een zogenaamde pulse oximeter. Die schat onder andere het zuurstofgehalte (saturatie) in je bloed. Deze sensor informeert je over hoe goed je lichaam zuurstof opneemt, bijvoorbeeld wanneer je slaapt. Dat is een belangrijke gezondheidsparameter. Ook kun je er inzicht door krijgen in hoe goed je lichaam zich aanpast aan hoogtes. (Bron)

Nieuwe tool: Body Battery™ Energy Monitor

Deze “Body Battery™ Energy Monitor” (BBEM) is een echte gezondheid monitoring tool. Tijdens het monitoren van je gezondheid – de Forerunner 245 is immers niet alleen een sporthorloge maar ook een activitytracker die je de hele dag (en nacht) om kunt houden – kent het horloge een getal toe aan jouw energieniveau.

Wanneer je een workout plant is het verstandig om eerst eens je BBEM te monitoren. Wanneer je energieniveau significant lager is dan normaal, is het wellicht slim om die intensieve activiteit deze keer te skippen of even uit te stellen. (Bron)

Grotere gps-nauwkeurigheid

Een sporthorloge is niets zonder GPS. Die zorgt zowel voor afstandmeting, positie als routebepaling maar bepaalt ook je snelheid. Je weet wellicht hoe vervelend het is wanneer die gegevens niet kloppen tijdens je run. “Ga ik echt zo langzaam?”

De Garmin Forerunner 245 is verbeterd door ondersteuning ten behoeve van het “Galileo satellite system”. Galileo is de Europese gps-variant die sinds 2016 wordt gebruikt en zeer nauwkeurig zal worden de komende jaren. (Bron)

De Forerunner 245 is Triatlon proof

De Garmin Forerunner 235 kan tot op zekere hoogte ook bij andere sporten worden gebruikt, bijvoorbeeld t.b.v. hartslagmeting tijdens zwemmen of voor fiets cadansmeting door koppeling van een cadanssensor. De nieuwe forerunner 245 legt echter zelfstandig veel meer data van andere sporten vast waaronder baantjes trekken en fietsen. Voor triatlontoepassing is dit sporthorloge dus vele malen geschikter. (Bron)

Helder Display

De helderheid van het scherm van de 245 is toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. Het nieuwe toestel heeft 240 x 240 pixels terwijl de Forerunner 235: 215×180 pixels had. Minder knijpen met je ogen dus als je wat van het schermpje leest. (Bron)

garmin forerunner 245 vanboven superior

Verbeterde connectiviteit

Voor hardlopers waarvoor het van belang is dat zij ook tijdens het rennen optimaal “connected” zijn, is het vast goed nieuws dat je nu via je sporthorloge kunt reageren op tekstberichten of telefoontjes kunt weigeren met één druk op de knop van je horloge. (Bron)

Toegevoegde metronoomfunctie

De Garmin Forerunner 245 heeft een ingebouwde “metronoomfunctie” gekregen. Die speelt een vast ritme van tonen af, vanzelfsprekend door jouzelf in te stellen, waarmee je je prestaties kunt verbeteren. De tonen stimuleren je om sneller of langzamer te gaan of een meer consequente looppas te maken.

Verbeterede batterij prestaties

Het is logisch dat GPS-functionaliteit het nodige van je batterij vergt. In gps-modus is de 235, 11 uur bruikbaar. Dat was te kort vond men bij Garmin en daardoor is deze prestatie in gps-modus bij de 245 verlengd tot 24 uur. Men noemt dit ook wel UltraTrac-modus waardoor de accu het tijdens echte lange trainingen en ultraruns nu ook gedurende het hele traject uithoudt. (Bron)

Garmin Forerunner 245 met muziekoptie als extra bonus

De Forerunner 245 is beschikbaar in 2 versies. De basisversie, met alles daarop wat hiervoor genoemd werd, is namelijk voor €50 uit te breiden met een muziekfunctie waarbij tot 500 liedjes op je telefoon kunnen worden vastgelegd. Garmin heeft de afgelopen jaren spotify-support geïntroduceerd en dat zie je nu ook terug op dit sporthorloge.

Samsung G600 zilver oude telefoon

Het voordeel is dat je je logge telefoon dan niet meer hoeft mee te nemen tijdens het hardlopen maar gewoon je bluetooth hoofdtelefoon koppelt aan je Garmin. Veel mensen nemen overigens toch een telefoon mee voor extra veiligheid.

De Forerunner 245 heeft echter ook een noodberichtfunctie. Wanneer er iets gebeurt tijdens je run en je telefoon registreert dat je plotseling abrupt niet meer beweegt, dan wordt een bericht gestuurd met informatie over je actuele locatie naar de door jou gekozen contacten in je telefoon. Dat maakt het gemakkelijker voor mensen om je te vinden. Handig wanneer je erg afgelegen hardloopt. (Bron)

Wat heeft de Garmin Forerunner 245 dan niet?

Al met al heeft Garmin dus heel wat verbeterde en aanvullende features in de Garmin Forerunner 245 gestopt. Dat betekent echter niet dat je in functioneel opzicht het ultieme sporthorloge te pakken hebt.

Zo ontbreekt er op dit horloge bijvoorbeeld nog een barometrische hoogtemeter waarmee je je hoogtemeters tijdens een run goed kunt monitoren of het aantal verdiepingen dat je elke dag op je werk “beklimt” met de trap.

Ook een gyroscopische sensor ontbreekt. Daarmee kan het horloge niet alleen nog nauwkeuriger sportsessies bijhouden maar ook meer verschillende work-outs automatisch detecteren. (Bron)

De Garmin Forerunner 245 is behoorlijk compleet maar bijvoorbeeld niet zo uitgebreid als de Garmin 945 of de Fenix 5.

Vervangen of niet?

De Garmin Forerunner 235 was en is een solide fitnesstracker die voor de recreatieve hardloper die zijn prestaties behoorlijk wil monitoren meer dan volstaat. De Forerunner 245 is zijn opvolger en voegt echt waarde toe. Het nieuwe sporthorloge bevat behoorlijke significante verbeteringen maar ook nuttige aanvullingen.

garmin forerunner 235 zijkant

Voor de professionele atleet die nu nog een 235 draagt welke toe is aan vervanging, is de upgrade een must. Van de verbeterde nauwkeurigheid en tracking zul je veel plezier hebben. (Bron) Maar als amateur-hardloper, zeker wanneer je voor de eerste keer een serieuzer sporthorloge gaat aanschaffen, kun je je ook geïntimideerd voelen door alle opties die de Garmin Forerunner 245 bevat.

Zeker wanneer muziek niet voor jou van belang is, is het dan zeker de moeite waard om gewoon (weer) een 235 aan te schaffen. Die is namelijk op veel plaatsen gewoon nog steeds te koop. Dat scheelt je toch mooi 100 euro.

Wij zijn benieuwd: Wat zijn jouw ervaringen met de Garmin Forerunner 235 versus de Garmin Forerunner 245? En voor welk sporthorloge kies jij en waarom?

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs