Bekijk de Garmin Forerunner 255 review
Uitgebreide vergelijking
De introductie van de Garmin Forerunner 255 brengt prachtige functies en mogelijkheden met zich mee en we snappen het als je hier wild enthousiast van wordt.
Maar het zou een vergissing zijn om de Forerunner 55 te onderschatten of compleet te negeren.
Dit horloge biedt – net als de Forerunner 255 – namelijk verrassend veel waar voor zijn geld.
Beginnende maar ook gevorderde hardlopers kunnen veel plezier beleven aan zowel de Forerunner 55 als de Forerunner 255.
Welke het beste voor jou geschikt is? Je komt er snel genoeg achter in deze vergelijking.
Overeenkomsten
Ook al is de Foreunner 255 1,5 tot 2 keer zo duur als de Forerunner 55, ze hebben behoorlijk veel overeenkomsten.
Dat begint al bij het uiterlijk. Ze hebben dezelfde ronde form factor, een transflectief memory in pixel-scherm met vergelijkbare PPI (pixels per inch) en vijf knoppen (en geen touchscreen) voor de bediening.
Ze hebben ingebouwde GPS, een hartslagsensor waar ook je stress- en slaapniveau mee wordt gemeten, een body battery functie, en zijn compatibel met Garmin Coach, voor trainingen op maat van jouw ideale coach.
De Forerunner 55 heeft – net als de Forerunner 255 – de functie PacePro gekregen, een erg fijne toevoeging waarmee je goed je tijd en tempo kunt verbeteren.
Maar ook de dagelijkse workoutsuggesties die op veel Forerunners zitten, zit nu ook op de ‘instapper’ Forerunner 55.
Verder geven ze prognoses van je tijd op verschillende afstanden (zoals 10K en marathon), vertellen ze hoe lang je hersteltijd is, geven ze een indicatie van je VO2-max en beschikken ze over incidentdetectie.
Beide horloges bieden toegang tot de Connect IQ store (voor het downloaden van watchfaces en apps/widgets); je kunt notificaties ontvangen van je smartphone; er is muziekbediening mogelijk; en er zijn weer- en kalender-widgets aanwezig.
Ook kunnen de horloges allebei de menstruatiecyclus bijhouden.
En dit is nog niet eens alles.
Verschillen tussen de Garmin Forerunner 255 en 55
Hoe geweldig ze allebei ook zijn, de Forerunner 255 biedt vanzelfsprekend meer dan de Forerunner 55. Maar wat dan precies? En hoe waardevol zijn deze verschillen voor jou?
Lees verder en oordeel zelf!
Design, Maten en Display
Het design is weliswaar hetzelfde, de schermen verschillen wel iets.
Om te beginnen is de Forerunner 255 in 2 maten beschikbaar: 41 mm – de Forerunner 255s – en 46 mm, terwijl de Forerunner 55 alleen in een kastmaat van 42 mm verkrijgbaar is.
De maten van de displays verschillen ook: de Forerunner 255 heeft een display van 1,3 inch, de 255s van 1,1 inch en de Forerunner 55 heeft een 1,2 inch-display,
Dit laatste is opvallend, want de Forerunner 55 heeft weliswaar een grotere kast dan de de Forerunner 255 maar juist een kleiner display. Dat betekent dus dat de Forerunner 55 grotere bezels heeft en de screen-to-body ratio minder gunstig is.
De resoluties verschillen ook, maar zijn relatief aan hun respectievelijke displaygroottes gelijkwaardig aan elkaar.
De Forerunner 55 heeft een 1,04 inch display met 208 x 208 pixels, de 255 een 1,3 inch display van 260 x 260 pixels en de 255s een 1,1 inch 216 x 216-display.
De Forerunner 55 is wel het dunste en lichtste horloge, met 11,6 mm en 37 gram. De Forerunners 255 en 255s zijn ietsje minder subtiel met een dikte van respectievelijk 12,9 en 12,4 mm en een gewicht van 49 en 39 gram.
Tenslotte is het Gorilla Glass 3-scherm van de Forerunner 255 iets steviger scherm dan het chemisch gehard glas van de Forerunner 55.
Hardlopen, Fitness en Gezondheid
Bij dit onderdeel zien we de grootste verschillen. Want hoewel de Forerunner 55 erg veel sportieve en tracking functies biedt voor zijn prijs, doet de Forerunner 255 hier nog een behoorlijke schep bovenop.
Het volgende heeft de Forerunner 55 allemaal niet en de 255 wél:
- Spo2-meting
- HRV-status; een indruk van je HRV over langere tijd
- Trainingsstatus en Training Load: train je te veel, te weinig, wanneer kun je weer in actie komen?
- Trainingseffect: wat is het effect van je training op je aerobe en anaerobe conditie?
- Koersen: zelf routes creëren via Garmin Connect en volgen via je horloge
- Turn-by-turn-navigatie
- Terug naar start
- Hoogteprofiel
- Prestatieconditie
- Running dynamics (via accessoire), zoals hardloopvermogen, grondcontacttijd en verticale oscillatie
- Profielen voor ultra running, trailrunning, multisport, triatlon, krachttraining, open water zwemmen, hiken, skiën, snowboarden, suppen, peddelsurfen, langlaufen, roeien, mountainbiken, e-fietsen, e-mountainbiken
- Workout-animaties
- Trainingsspierkaarten (muscle maps)
- Health snapshot, met overzicht van de belangrijkste statistieken
- Race-widget, met informatie over aankomende runs in je wedstrijdkalender, zoals de route, finishtijdprognose en de geschatte temperatuur op die dag
- Slimme(re) workoutsuggesties en analyses die rekening houden met je runs en trainingsdoelen
GPS en andere sensoren
Beide horloges hebben uiteraard ingebouwde GPS en een hartslagsensor. Maar de Forerunner 255 is wat sensoren betreft wel wat completer.
Om te beginnen beschikt de Forerunner 255 over multi-band GPS, voor verbinding met verschillende frequenties voor nog meer consistentie en stabiliteit.
Ook heeft de 255 een barometrische hoogtemeter, gyroscoop, kompas en thermometer aan boord. Wat de 55 dus allemaal ontbeert. Hoewel je niet alles even vaak nodig zult hebben, kunnen deze sensoren wel degelijk nuttig zijn op zijn tijd.
Smart functies en muziek
De horloges zijn ongeveer even slim. Maar de Forerunner 255 is toch ook op dit vlak net wat veelzijdiger. Je kunt bijvoorbeeld, als je over de juiste bank beschikt, gebruikmaken van contactloos betalen via Garmin Pay.
Daarnaast kun je op de 255 ook nog muziek opslaan en afspelen (ook via streamingdiensten). Je moet dan wel kiezen voor de nog eens 50 euro duurdere Forerunner 255 Music, maar je hebt de mogelijkheid dus.
Batterij
De accuduur van beide horloges is meer dan acceptabel maar de Forerunner 255 wint het uiteindelijk duidelijk. In smartphone-modus gaan ze allebei 2 weken mee; behalve de 255s, die 12 dagen mee kan op een batterijlading.
De grote verschillen zitten in de GPS-modus. Hierbij gaat de Forerunner 255 30 uur mee, de Forerunner 255s 26 uur en de Forerunner 55 20 uur.
Prijs
Kijkend naar de adviesprijs is de Forerunner 255 150 euro duurder dan de Forerunner 55 – 350 euro vs 200 euro. Maar in de praktijk scheelt het bijna 200 euro.
Wil je een Forerunner 255 Music dan wordt het prijsverschil met nog eens 50 euro verhoogd.
Conclusie: Garmin Forerunner 255 (Music) of Forerunner 55?
De Garmin Forerunner 55 is een uitstekend instaphorloge dat een erg fijne accuduur heeft en echt volwassen aanvoelt met functies als PacePro, Hersteltijd en Workoutsggesties.
Daarentegen is de Forerunner 255 het horloge voor je als je uitgebreide analyses wilt loslaten op je trainingen en regelmatig wedstrijden loopt.
Kies voor de Garmin Forerunner 55 als je:
Kies voor de Garmin Forerunner 255 (Music) als je:
Waar kun je deze producten bestellen?
We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!
Bekijk de Garmin Forerunner 255 review