Garmin Forerunner 265 vs Garmin Fenix 7

Uitgebreide vergelijking

Het lijkt op het eerste gezicht een oneerlijke vergelijking – de Garmin Forerunner 265 vs Fenix 7 – maar qua prijsniveau komen ze steeds dichter bij elkaar dus is het interessant om te kijken welke van deze geweldige maar toch behoorlijk verschillende Garmin horloges de beste keus is voor jou.

Laten we meteen beginnen.

Overeenkomsten tussen de Forerunner 265 en Fenix 7

Leg je ze naast elkaar dan vallen vooral de verschillen op tussen deze twee watches maar ze hebben behoorlijk veel met elkaar gemeen:

Ze zijn allebei rond, met 5 fysieke knoppen en een touchscreen voor de bediening. De horloges hebben tientallen sportprofielen aan boord, waaronder Hardlopen, Fietsen, Zwemmen, Kracht, HIIT, Roeien, Skiën, Yoga en Klimmen.

Het zijn ook beide volwaardige multisport/triatlon-horloges.

Ze hebben verschillende analysefuncties voor het bijhouden van je inspanning en belasting, waaronder Training Status, Training Load en Training Effect.

Zowel de 265 als de Fenix 7 hebben PacePro om je snelheid te verbeteren en Running Dynamics en Hardloopvermogen aan de pols

Je kunt op de twee horloges routes creëren – in de Garmin Connect app – en deze via turn-by-turn-aanwijzingen lopen, middels de functie Koersen.

Ze meten hartslag, SpO2, HRV, je slaapkwaliteit én hebben beide multiband GPS voor nauwkeurige route-metingen.

Beide horloges ontvangen ook meldingen van je telefoon, hebben uitgebreide muziekfunctionaliteit en bieden de mogelijkheid om contactloos te betalen.

Op naar de verschillen…

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 265 en Fenix 7

Garmin Forerunner 265 vs Fenix 7

Ondanks de vele overeenkomsten tussen beide horloges valt er ook echt wat te kiezen. Lees mee…

Horlogekast en Display

Het opvallendste verschil is natuurlijk het kleurrijke Amoled-scherm op de Forerunner 265, waar de Fenix 7 het moet doen met een transflectief Memory-in-pixel scherm. Dit bezorgt de 265 in de meeste gevallen een bevredigender kijk/schermervaring.

De technologie is niet alleen anders, de resolutie is hiermee ook anders geworden, met een scherm van 416 x 416 pixels voor de Forerunner 265, tegenover de 260 x 260 pixels van de Fenix 7. Dat verschil in scherpte merk je wel.

Verder oogt én zijn de horlogekast van de Fenix 7 meer premium dan die van de 265, met afwerking van roestvrijstaal, tegenover de kunststof variant(en) van de Forerunner 265.

De horlogekast van de Fenix 7 is met zijn grootte van 47 mm ook wat groter dan die van de 265, die 46,1 mm meet.

Ook is de Fenix 7 in verschillende formaten te verkrijgen. Naast de standaard 47 mm ook als  Fenix 7s van 42 mm en als Fenix 7X van 51 mm.

Tenslotte heeft de Fenix 7 een hogere waterdichtheidsrating van 10 ATM (tot 100 meter). Versus 5 ATM (tot 50 meter) voor de Forerunner 265.

Het hangt erom. Ga je voor een premium display (Forerunner 265) of premium kast (Fenix 7)? Maar met ook nog verschillende maten heeft de Fenix 7 net wat meer voordelen.

Sporten, Fitness en Gezondheid

Hier scheiden de wegen behoorlijk, met flink wat meer sportieve functies voor de Fenix 7.

Waar de Forerunner de ‘normale’ Training Load heeft, voegt de Fenix 7 hier Training Load Ratio aan toe, samen met Chronic Training Load.

Dit houdt in dat je trainingsbelasting over lange termijn wordt geanalyseerd en je huidige belasting hieraan wordt getoetst.

Ook Real Time Stamina, waarmee je live tijdens je run je uithoudingsvermogen kunt checken, zit niet op de Forerunner 265.

Hetzelfde geldt voor Cycling Dynamics, specifieke fietsdata zoals traptechniek en vermogen.

Een andere nuttige functie voor fietsers, en iets mindere mate voor hardlopers, is ClimbPro, waarmee je alle hellingen – en de lengte en hoogte hiervan – op je route kunt zien.

Verder heeft de Fenix 7 een enorme verzameling aan golf-functies, heeft ie veel meer profielen voor watersporten (vanwege de hogere waterdichtheidsrating) en beschikt het horloge over een Jet Lag Adviseur, voor het verminderen van (de gevolgen van) Jet Lag.

De Forerunner 265 heeft genoeg functies voor verreweg de meeste sporters, maar de Fenix 7 is duidelijk een completer en ‘dieper’ horloge op sportgebied. Vooral fietsers, golfers en watersporters kunnen beter voor dit horloge gaan.

GPS, maps en navigatie

Een van de grootste voordelen van de Fenix 7 – naast de premium kast – zijn de ingebouwde topografische kaarten.

De Forerunner 265 kan prima een vooraf gecreëerde route volgen, maar dit is feitelijk een geïsoleerd lijntje (een broodkruimelroute), zonder verdere informatie over de omgeving, zoals omliggende wegen en plekken.

Ook kun je met de Forerunner 265 niet spontaan onderweg een route creëren/kiezen en naar een (nieuwe) bestemming op de kaart navigeren. Deze vrijheid biedt de Fenix 7 wel.  

Ook heeft de Fenix 7 een Next Fork-functie, die de afstand toont tot de volgende splitsing, zodat je nooit meer een verkeerde afslag neemt.

Wat dan wel weer in het voordeel is van de Forerunner 265 is de mogelijkheid om gebruik te maken van multiband GPS, dat de routemetingen weer net wat nauwkeuriger maakt.

Multiband kun je ook op de Fenix 7 krijgen maar alleen als je voor de (flink) duurdere Sapphire Solar-uitvoering gaat.

De ingebouwde maps van de Fenix 7 zijn een groot voordeel en – voor avontuurlijke gebruikers – waardevoller dan de multiband GPS op de Forerunner 265.

Batterij Garmin Forerunner 265 vs Fenix 7

De Fenix 7 heeft een duidelijk superieure accuduur, in elke willekeurige modus:

Smartwatch-modus:

 • Forerunner 265: 13 dagen
 • Fenix 7: 18 dagen

GPS-modus (GNSS/Alle systemen):

 • Forerunner 265: 20 uur
 • Fenix 7: 40 uur

GPS (GNSS/Alle systemen) met muziek:

 • Forerunner 265: 7 uur
 • Fenix 7: 10 uur
De Forerunner 265 heeft een prima accuduur maar de Fenix 7 is de overtuigende winnaar, met een twee keer zo lange GPS-duur.

Prijs

Ga je af op de adviesprijzen op de site van Garmin, dan is de Fenix 7 een ontnuchterende 200 euro duurder.

Maar op verschillende webshops is het verschil een stuk minder groot: het prijsverschil is dan ‘slechts’ zo’n 80 à 100 euro.

Dat maakt de Fenix 7 ook voor Forerunner 265-liefhebbers serieus het overwegen waard.

De Garmin Forerunner 265 is vriendelijker voor je portemonnee, maar het scheelt niet enorm veel: zo’n 80 euro.

Conclusie: Garmin Forerunner 265 of Fenix 7?

Voorheen was de vergelijking tussen de Forerunner 255 en Fenix 7 niet echt logisch, daarvoor was het prijsverschil te groot en had de Fenix 7 te veel meer te bieden. Nu komen beide modellen een stuk dichter bij elkaar.

Daarbij is de Forerunner 265 de logische keuze voor liefhebbers van een mooi Amoled display en de Fenix 7 de énige keuze als je heel graag maps wilt.

Kies voor de Garmin Forerunner 265 als je:

 • erg blij wordt van een Amoled-display
 • genoeg hebt aan de beschikbare sport- en analysefuncties 265
 • maps meer ‘nice to have’ vindt en niet noodzakelijk
 • de meest nauwkeurige GPS wilt (en niet de hoofdprijs wilt betalen)

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

 • een premium kast wilt
 • de beste accuduur nodig hebt
 • ingebouwde maps nodig hebt of heel erg fijn vindt
 • een fietser, golfer of watersporter bent met behoefte aan de beste functies

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de beste smartwatch van dit 2024.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs