Garmin Forerunner 55 vs Garmin Vivoactive 4

Uitgebreide vergelijking

Onlangs bracht Garmin een nieuw model op de markt, de Garmin Forerunner 55. In hoeverre is deze vergelijkbaar met de Garmin Vivoactive 4?

We vertellen je meer over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen deze modellen, zodat je een goede keuze kunt maken wanneer je op zoek bent naar een Garmin wearable.

Overeenkomsten tussen Garmin Forerunner 55 en Garmin Vivoactive 4

De Garmin Forerunner 55 en de Vivoactive 4 hebben een aantal overeenkomsten in design en gebruikersfuncties. We zetten deze voor je op een rijtje.

Always-on display

Als we inzoomen op het design dan zien beide sporthorloges er ongeveer hetzelfde uit. Ze hebben allebei een ronde horlogekast en zijn voorzien van siliconen horlogebandje.

Ook zijn ze alle twee voorzien van always-on display. Verder zijn er een aantal verschillen, daarover later meer.

Beide Garmin modellen hebben een always-on display.

Hartslagmeting

De Garmin Vivoactive 4 en de Garmin Forerunner 55 zijn voorzien van ingebouwde polssensor voor optische hartslagmeting.

Ze meten hartslagzones en geven een melding bij het overschrijden van een hartslagzone. Zo kun je perfect trainen op bijvoorbeeld het verbeteren van conditie en het triggeren van vetverbranding.

Ze hebben hartslagmeting onder water, meten de fitnessleeftijd op basis van hartslag en geven een weergave van het stressniveau.

Vivoactive 4 en Forerunner 55 zijn alle twee voorzien van optische hartslagmeting. Ze geven meldingen bij het overschrijden van hartslagzones en geven stressniveau weer.

GPS sensor

Ook qua GPS functies zijn beide Garmins gelijkend. Ze hebben een ingebouwde GPS-ontvanger en werken op basis van GLONASS, GPS en Galileo.

Ze geven de afstand tot bestemming weer, hebben een trackback-functie en livetracking. Routes inladen is bij beide modellen niet mogelijk.

Beide Garmins zijn voorzien van ingebouwde GPS-ontvanger en hebben een trackback-functie en livetracking.

Algemene functies sport en gezondheid

Qua overige functies op het gebied van sport en gezondheid zien we ook flink wat overeenkomsten Zo hebben ze automatische bewegingsherkenning en meten ze belangrijke gegevens, zoals afstand, conditie, calorieën en stappen.

Ook meten ze de slaapkwaliteit, slaapduur en geven ze bedtijd aan. Tevens adviseren ze op het gebied van waterinname. Sportprofielen aanpassen en persoonlijke records opslaan is mogelijk. Daarnaast dienen ze als virtueel partner.

Beide Garmins zijn voorzien van basisfuncties op het gebied van sport en gezondheid.

De belangrijkste verschillen tussen Garmin Forerunner 55 en Garmin Vivoactive 4

Benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen de Garmin Forerunner 55 en de Garmin Vivoactive 4? Je leest ze hieronder!

Design

De Garmin Vivoactive 4 is verkrijgbaar in 40 mm en 45 mm, de Garmin Forerunner 55 is 42 mm. Ook qua scherm zien we prominente verschillen.

De Vivoactive 4 heeft een LCD scherm van 1,3 inch, de Forerunner 55 heeft een OLED scherm van 1,04 inch. Wel zijn ze allebei goed leesbaar in de zon.

En dan nog een groot verschil: Forerunner 55 heeft geen touchscreen, Vivoactive 4 heeft dit wel.

Bovendien is de Vivoactive met 50 gram iets zwaarder dan de Forerunner 55, de Forerunner 55 weegt namelijk maar 37 gram. Lichter wordt als een pre gezien, omdat je er op die manier minder last van hebt tijdens het sporten.

Forerunner 55 heeft een OLED screen (geen touchscreen) 1,04 inch en weegt 37 gram. De Vivoactive 4 heeft wel touchscreen en een LCD scherm van 1,3 inch en weegt 50 gram.

Batterijduur

Als het aankomt op batterijduur dan komt de Garmin Forerunner 55 als duidelijke winnaar uit de test. Deze gaat in smartwatch modus maar liefst tot 2 weken mee. Met GPS aan is dit 20 uur.

De Garmin Vivoactive 4 gaat tot 8 dagen mee in smartwatch modus en tot 18 uur met GPS aan. Dat is overigens ook zeker niet slecht te noemen, maar als je een wearable zoekt die zo lang mogelijk meegaat dan is de Forerunner 55 een betere keuze.

Garmin Forerunner 55 gaat circa 6 dagen langer mee zonder op te laden in smartwatch modus, en tot 2 uur langer in GPS modus.
 

Connectiviteit

Kijken we naar connectiviteit, dan legt de Forerunner 55 het juist af tegenover de Vivoactive 4. De Garmin Vivoactive 4 heeft namelijk ingebouwde wifi en NFC. Dat betekent dat je via Garmin Pay contactloos kunt betalen in Nederland en België.

Tevens heeft deze wearable camerabediening en een zelfstandige muziekspeler. Helaas ontbreken al deze functies bij de Forerunner 55.

Je kunt met beide smartwatches overigens wel inkomende oproepen accepteren en weigeren en notificaties ontvangen.

Garmin Vivoactive 4 heeft ingebouwde wifi. Betalen via het horloge is mogelijk. Ook heeft hij een zelfstandige muziekspeler. Bij Forerunner 55 ontbreken deze opties.

Sensoren

Kijken we naar de sensoren, dan zien we flink wat verschillen. Uiteraard zijn er een aantal overeenkomsten, zoals het kompas en de versnellingsmeter, maar als het aankomt op extra functies dan mag je van de Garmin Vivoactive 4 wat meer verwachten.

Deze heeft een hoogtemeter en meet totale stijging, daling en verticale snelheid. Ook heeft hij een thermometer en saturatiemeter. Bij Forerunner 55 ontbreken deze functies. Een gyroscoop hebben ze beide niet.

De Forerunner 55 is dan wel weer in staat om de hersteltijd te meten, dat kan de Vivoactive 4 niet. Vrouwen hebben als voordeel aan de Forerunner 55 dat zij de menstruatiecyclus kunnen volgen en hun zwangerschap kunnen monitoren.

Garmin Vivoactive 4 heeft een aantal sensoren die op de Garmin Forerunner 55 ontbreken, waaronder een thermometer, saturatiemeter en barometer. Forerunner 55 kan wel de menstruatiecyclus volgen, dat kan handig zijn voor vrouwen.

Eindoordeel

Als we kijken naar de basisspecificaties op het gebied van metingen dan zijn beide Garmins prima sporthorloges.

De Garmin Vivoactive 4 heeft echter iets meer sensoren, waardoor dit model wat meer geschikt is voor de prestatiegerichte sporter.

Tevens is dit de beste keuze voor als contactloos betalen en een zelfstandige muziekspeler tot je eisen behoren. Daartegenover staat wel weer dat je bij dit model beschikt over touchscreen en dat hij wat zwaarder is dan de Forerunner 55.

Vrouwen die het handig vinden om hun menstruatiecyclus te volgen kiezen dan juist weer voor de Garmin Forerunner 55. Ook iedereen die op zoek is naar de langste batterijduur zal dit model verkiezen boven de Vivoactive 4.

Prijstechnisch gezien is de Forerunner 55 de aantrekkelijkste optie, want hoewel dit een nieuwer Garmin model is, is hij toch net zo’n €80 voordeliger dan de Vivoactive 4.

Uiteindelijk is het een kwestie van wikken en wegen wat voor jou de belangrijkste voordelen zijn per model: prijs en batterijduur of extra sensoren en connectiviteit.

Waarom kiezen voor de Garmin Forerunner 55?

De Garmin Forerunner 55 is voorzien van interessante basisfuncties voor een sporthorloge en dat ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs. Hij blinkt uit in een geweldige batterijduur en dat is een goede reden om voor deze sporthorloge te kiezen.

Kies voor Garmin Forerunner 55 als je:

  • Basismetingen op het gebied van sportprestaties wilt doen;
  • Een zo lang mogelijke batterijduur belangrijk vindt (tot 2 weken!);
  • Een lichtgewicht sporthorloge zoekt zonder touchscreen;
  • Je hersteltijd wilt meten;
  • Je menstruatiecyclus wilt bijhouden;
  • Een lage prijs belangrijk vindt

Waarom kiezen voor de Garmin Vivoactive 4?

Forerunner 55 van Garmin is een fijne keuze wanneer je een wearable zoekt die het meten van sportprestaties combineert met connectiviteitsfuncties.

Zo kun je contactloos betalen en gebruik maken van de zelfstandige muziekspeler. Tevens heb je veel sensoren, zodat je het maximale uit je prestatiegerichte trainingen haalt.

Kies voor Garmin Vivoactive 4 als je:

  • Zo uitgebreid mogelijke metingen wilt doen met je watch;
  • Een zelfstandige muziekspeler wenst;
  • Contactloos wil betalen via Garmin Pay;
  • Een thermometer, saturatiemeter en barometer wenst;
  • Een sporthorloge met touchscreen zoek.
vs