Garmin Forerunner 745 vs Garmin Forerunner 945

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Forerunenr 745 en de Garmin Forerunner 945 zijn als een eeneiige tweeling. Wanneer je deze twee sporthorloges naast elkaar legt, zul je de verschillen nauwelijks kunnen zien. Los van de prijs, liggen de verschillen wat dieper onder de motorkap.

Des te interessanter is het om te kijken wat deze twee modellen gemeen hebben en wat de minimale verschillen zijn.

De overeenkomsten tussen de Garmin Forerunner 745 en de 945

Overeenkomsten tussen de Garmin Forerunner 745 en de 945 zijn er dus genoeg, maar wat zijn die overeenkomsten dan exact?

Design

Bij de Garmin Forerunner 745 vind je dezelfde fysieke knoppen aan weerszijden en ook de hartslagmeter en het oplaadpunt zijn op dezelfde plek te vinden.

Voor het glas en de behuizing gebruikt Garmin ook bij de Forerunner 745 de bekende materialen. Hieronder verstaan we vezelversterkt polymeer voor de rand en Corning Gorilla Gass DX voor de display. Deze keuze is overigens niet bijzonder, want het zijn simpelweg uitstekende materialen.

Voor het design houdt Garmin bij de Forerunner 745 vast aan het bekende recept met de gebruikelijke materialen, hier verandert dus weinig.

Functies

Kijken we voorbij het uiterlijk, dan ontstaat eenzelfde beeld. Ook onder de behuizing, op technisch vlak, toont de Garmin Forerunner 745 bijzonder veel gelijkenissen met de 945. Zo vind je op het gebied van sensoren vrijwel alle sensoren die je ook bij de 945 vindt en zodoende kom je als sporter niets te kort.

Van hartslagsensor en GPS tot hoogtemeter en sleeptracker, ze ontbreken niet bij de Forerunner 745. Het maakt de Forerunner 745, net als de 945, een compleet sporthorloge.

Overigens is net als de 945, de Forerunner 745 meer dan een compleet sporthorloge. Garmin heeft dit model namelijk ook uitgerust met functies als GarminPay. Dergelijke functies maken de zowel de Forerunner 745 als de 945 naast een compleet sporthorloge ook een handige lifestyle accessoire.

De Garmin Forerunner 745 is net als de 945 bijzonder rijk uitgerust als het gaat om functies. Alle standaard sensoren zijn aanwezig en ook GarminPay ontbreekt niet.

De verschillen tussen de Garmin Forerunner 745 en de 945

Bij sporthorloges die zo veel op elkaar lijken is het immers interessant om te zien waar de verschillen zitten. Wat maakt dat jij kiest voor de Forerunner 745 of juist voor de 945?

Laten we beginnen met de verschillen die redelijk aan de oppervlakte liggen, Daarna benoemen we nog een paar verschillen die minder opvallen, maar minstens zo belangrijk zijn in jouw overweging!

Batterijduur

Eén van de meest opvallende verschillen tussen de Garmin Forerunner 745 en de Forerunner 945 is de batterij. Je zou zeggen dat het prijsverschil ergens vandaan moet komen en de batterij lijkt daaraan bij te dragen.

De 945 beschikt namelijk over een batterijduur tot 7 dagen in smartwatch-modus tegenover de 2 weken van de 945. Ook op het gebied van gps-modus met en zonder muziek houdt de 945 het een stuk langer vol.

De vraag is echter hoe groot deze belemmering is. Een batterijduur tot 7 dagen in smartwatchmodus en een batterijduur tot 6 uur in gps-modus met muziek zouden immers voldoende moeten zijn. Zolang jij de discipline hebt om jouw Forerunner 745 op tijd aan de lader te leggen, hoeft het dus geen belemmering te zijn!

Je zal bij de Garmin Forerunner 745 iets voorzichtiger moeten zijn met de batterij, want deze is slechts de helft van de 945!

Kaarten

Een ander verschil en absoluut een gemis bij de Forerunner 745 is de kaartenfunctionaliteit. De 945 beschikt over interne, gedetailleerde kaarten die ook nog eens draaibaar zijn. De functionaliteit voegt echt iets toe aan de 945 en is een ware uitkomst wanneer je op onbekend terrein bent. Bij de Forerunner 745 zul je het dus zonder deze optie moeten doen en ben je aangewezen op jouw eigen gevoel voor richting.

Wie gek is op de functie ‘kaarten’ zal bij de Forerunner 745 enigszins teleurgesteld zijn. Deze functie vindt je hier namelijk niet terug.

Daily Workout Suggestion

De lagere prijs van de Forerunner 745 wil echter niet zeggen dat deze geen punten heeft waarop hij het wint van de 945. Uiteraard heeft de Forerunner 745 in prijs een streepje voor, maar er is meer. Bij de Forerunner 745 introduceert Garmin namelijk de ‘Daily Workout Suggestions. Die functie, die zijn debuut maakt op de Garmin Forerunner 745, die kan wel eens goud waard zijn voor Garmin.

Wat doet de functie? Nou, de naam zegt het eigenlijk al. Middels deze functie zal jouw sporthorloge je suggesties doen voor jouw workout. De suggesties zijn echter niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op jouw huidige niveau, trainingshistorie en jouw hersteltijd. Al deze aspecten worden meegenomen om op gezette momenten de workout voor te stellen die het beste aansluit bij dat moment.

De nieuwe functie ‘Daily Workout Suggestion’ is een groot pluspunt voor de Forerunner 745 tegenover de 945. De vraag is echter hoe lang het duurt voor de 945 dit ook zal hebben.

De afmeting

Tot slot, beloofd is beloofd, nog een minder opvallend verschil. Hoewel, het valt wellicht op, maar de invloed van het verschil zal niet direct duidelijk zijn. De Garmin Forerunner 745 is namelijk met een afmeting van 43,8 x 43,8 x 13,3 mm een stukje kleiner dan de 945 die een afmeting heeft van 47 x 47 x 13,7 mm. Een bijkomstigheid is dat de Forerunner ook 3 gram lichter is.

Dit minimale verschil kan grote invloed hebben op het gebied van comfort. Iedere pols verschilt immers en de grootte van een sporthorloge kan doorslaggevend zijn. Een sporthorloge moet immers comfortabel zitten en in de zoektocht naar een comfortabel sporthorloge kunnen enkele millimeters zeer bepalend zijn.

Heb je kleinere polsen? Dan is de Forerunner 745 wellicht meer iets voor jou. Deze is namelijk net iets kleiner én iets lichter dan de 945.

Wordt het de Garmin Forerunner 745 of toch de 945?

Je kunt niet anders concluderen dan dat de Garmin Forerunner 745 inderdaad veel gelijkenissen heeft met de 945. Niet alleen als het gaat om uiterlijke kenmerken, maar ook onder de motorkap zijn er veel overeenkomsten. Zo is het uiterlijk nagenoeg identiek en komen ook de sensoren en functies grotendeels overeen.

De verschillen zitten hem bij deze modellen dus in de details en die details kunnen zeker doorslaggevend zijn. Hoewel de batterijduur met de nodige discipline nog te managen is, is een functie als de kaarten bij de 945 mogelijk wel een kantelpunt in jouw besluitvorming.

Naast de kaartenfunctionaliteit, kunnen ook de afmeting van jouw pols of de prijs die jij bereid bent te betalen voor een sporthorloge een rol spelen.

Als je het ons vraagt presenteert Garmin zowel met de 945 als met de 745 een uitstekend, compleet sporthorloge. De keuze voor een van beide zal op details worden gemaakt op basis van persoonlijke smaak of persoonlijke wensen.

Ben jij er al uit? Koop dan jouw Garmin Forerunner 945 bij bol.com of de Garmin Forerunner 745 via Bol.com.

vs