Garmin Forerunner 745 vs Garmin Fenix 6

Uitgebreide vergelijking

Komt een vergelijking tussen de 745 en Fenix 6 per definitie neer op budget? Zou iedereen als hij het geld ervoor (over) had voor de Fenix 6 kiezen omdat dit simpelweg het betere horloge is?

Zeker niet! Beide horloges hebben zo hun objectieve voordelen op het gebied van functionaliteit en ontwerp. En uiteindelijk zal het voornamelijk gaan om wat voor type sporter jij bent.

Laat de battle beginnen!

Overeenkomsten

Laten we één ding vooropstellen: niemand gaat hier knockout. De Garmin Forerunner 745 en de Garmin Fenix 6 zijn allebei tophorloges die allebei hun weg zullen vinden naar de juiste doelgroep. Sowieso hebben ze veel overeenkomsten.

Beide horloges tracken je activiteiten (met GPS), maar ook je hartslag, slaap en stress op dezelfde manier. Ze zijn waterdicht, bieden zo’n dertig sportprofielen om bij te houden en hebben geavanceerde hardloop-/sportfuncties als PacePro en ClimbPro, evenals toegang tot trainingsondersteuning via Garmin Coach.

Met Training Load en Training Load Focus wordt nauwkeurig je trainingsbelasting geanalyseerd en ook worden hoogte- en temperatuurverschillen meegenomen in de analyse van je prestaties.

Verder beschikken beide horloges over broodkruimelnavigatie, incidentdetectie, kun je berichten ontvangen (en hier simpel op reageren) en is het mogelijk om contactloos te betalen via Garmin Pay.

Verschillen

Duidelijk: het zijn allebei uitstekende horloges waar praktisch iedere sporter goed mee vooruit kan. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen?

Design en Display

Het display, materialen en constructie zijn gebieden waarop de horloges zich duidelijk van elkaar onderscheiden. De Fenix 6 heeft een robuuste roestvrijstalen behuizing die extra schok- en waterbestendig is, tegenover de met carbon verstevigde kunststof kast van de Forerunner 745.

Ook zijn de resolutie en het schermformaat groter van de Fenix 6, met respectievelijk 260 x 260 vs 240 x 240 pixels en 1,3 vs 1,2 inch.

Dus als je een groter en scherper beeld belangrijk vindt, is dit een pluspunt voor de Fenix 6. Daarentegen is de de Fenix 6 wel zo’n 30 gram zwaarder dan de Forerunner 745 (tenzij je voor de kleinere ’S’-variant kiest), wat je wel echt merkt tijdens het sporten.

Ben je puur een hardloper, dan lijkt de Forerunner meer voor de hand te liggen. Sport je vooral in ruw terrein, dan is de robuuste en stevige Fenix 6 misschien logischer.

Hou je van groot, duidelijk en robuust? Dan is de Fenix 6 voor jou! Liever licht en subtiel? Ga voor de Forerunner 745.

Tracking en activiteiten

Dit wordt een snelle ronde, want er zijn nauwelijks verschillen te noemen op het gebied van tracking. De Fenix 6 heeft iets meer sportprofielen, waaronder golf tracking, wat tamelijk uniek is. Verder beschikt de Forerunner 745 weer over dagelijkse workoutsuggesties, die ontbreken op de Fenix 6.

Beide horloge moeten het helaas zonder de volledige kaartfunctionaliteit van hun duurdere ‘broertjes’ doen, te weten de Forerunner 945 en de Fenix 6 Pro.

Ben je een golfer? Dan kun je niet om de Fenix 6 heen. Voor de rest maakt het weinig uit.

Muziek

Hoewel beide horloges muziek kunnen streamen, heeft alleen de Forerunner 745 opslagruimte (4 GB) voor offline muziek. Een groot pluspunt voor wie naar muziek wil luisteren tijdens het sporten, zonder telefoon.

Overigens beschikt de Fenix 6 Pro wél over muziekopslagruimte.

Onbezorgd en zonder telefoon muziek luisteren? Dan is de Forerunner 745 je enige optie!

Batterij

Meestal is de batterij een voetnoot, maar hier zijn de verschillen zo opmerkelijk dat ze toch echt genoemd moeten worden. De batterijduur zou zelfs zomaar de doorslag kunnen geven in deze battle. De Fenix 6 gaat namelijk een stuk langer mee en is daarmee duidelijk gericht op de avontuurlijke sporter die lang op pad gaat en altijd op zijn horloge wil – of moet – kunnen rekenen.

Waar de Forerunner 745 7 dagen meegaat in smartwatch-modus, is dit 14 dagen bij e Fenix 6. Met GPS ingeschakeld is het verschil nog groter, met 16 versus 36 uur. En het kan nog beter als de UltraTrac-modus wordt ingeschakeld. Dit levert een prima 21 uur op bij de Forerunner 745, maar een indrukwekkende 72 uur bij de Fenix 6.

Overal en altijd kunnen profiteren van een lange batterijduur? Fenix 6 is de king!

Prijs

Ja, de prijs speelt ook een rol, maar op dit prijspunt misschien toch ook weer niet al te veel. Ook al is de Forerunner ruim 100 euro goedkoper, als de Fenix 6 (veel) beter bij je past door zijn ontwerp en batterijduur, dan is het prijsverschil waarschijnlijk wel overkomelijk.

De Forerunner 745 is (flink) goedkoper maar voor de juiste doelgroep is de Fenix 6 het prijsverschil waard.

Waarom kiezen voor de Garmin Forerunner 745?

Als je een pure hardloper of triatleet bent en je behoefte hebt aan een compleet, licht en handzaam sporthorloge? En vind je muziek belangrijk tijdens het sporten? Dan is de Garmin Forerunner 745 de meest voor de hand liggende keuze.

Waarom kiezen voor de Garmin Fenix 6?

Ben je een echte outdoor sporter en heb je behoefte aan een stevig horloge dat, net als jij, niet van ophouden weet? Of hou je gewoon erg veel van een stoer, robuust ontwerp? Dan is de Garmin Fenix 6 het horloge voor jou!

Conclusie

Hieronder nog even kort de belangrijkste punten:

Kies voor de Garmin Forerunner 745 als je:

  • Vooral hardloper of triatleet bent
  • Een licht en relatief subtiel horloge om je pols wilt
  • Graag naar muziek luistert tijdens het sporten
  • Behoefte hebt aan workoutsuggesties

Kies voor de Garmin Fenix 6 als je:

  • Een echte outdoorsporter bent
  • Een (extreme) duursporter bent
  • Een golfer bent
  • Van een stoere en robuuste uitstraling houdt
  • Muziek (zonder horloge) tijdens het sporten niet zo belangrijk vindt
vs