Garmin Forerunner 945 LTE vs Garmin Forerunner 945

Uitgebreide vergelijking

Sporthorloges zijn er in allerlei varianten. Het Amerikaanse Garmin is in deze markt erg actief. Het aanbod van de producent bestaat uit meerdere modellen.

Wij zijn voor deze review vooral geïnteresseerd in de Garmin Forerunner 945 LTE en 945. De eerste kost een dikke 550 euro, terwijl de tweede zo’n 50 tot 100 euro goedkoper is.

Jij vraagt je natuurlijk af waarin de twee uitvoeringen van elkaar verschillen. Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Forerunner 945 LTE en 945 voor je naast elkaar gezet.

Garmin Forerunner 945 LTE en 945: De overeenkomsten

De Garmin Forerunner 945 LTE kwam in juni 2021 op de markt en is een verbeterde versie van de 945 die in april 2019 verscheen. Qua omvang zijn de horloges vooral geschikt voor de wat grotere, mannelijke pols.

Een sporthorloge moet nog weleens wat klappen incasseren. Daarom zijn beide modellen uitgerust met Corning Gorilla Glass DX.

Je kunt er zo mee in het water duiken. Zwem je op grotere diepte, dan kan het horloge een druk aan van maximaal 5 atmosfeer.

De 945 LTE en 945 beschikken beide over een display van 1,2 inch doorsnede, met 240 x 240 pixel resolutie. De horloges zijn uitgerust met diverse sensoren.

Op beide sporthorloges kun je eigen muziek playlists downloaden, bijvoorbeeld van Spotify, Deezer of Amazon.

Garmin Forerunner 945 LTE versus 945: De verschillen

Verschillen in uiterlijk en gewicht

Het uiterlijk van de 945 en 945 LTE verschilt een klein beetje. De LTE is met 42 millimeter namelijk 2 millimeter kleiner in doorsnede. Aangezien het display van beide horloges hetzelfde is, kreeg de LTE daardoor een dunnere rand.

Horlogerand Garmin Forerunner 945 LTE versus 945

Ook is het hele horloge iets dunner dan voorganger 945. Met een gewicht van 49 gram weegt de 945 LTE 1 gram minder dan de Garmin 945.

De Garmin Forerunner 945 LTE is 2 millimeter kleiner in doorsnede, heeft een iets dunnere rand met een iets dunnere kast. Met 49 gram is hij 1 gram lichter.

Garmin horloge aansluiten op je telefoon

De Garmin 945 LTE is 2 jaar jonger dan de 945 en daardoor iets moderner. Je merkt dat aan de minimumeisen die hij stelt aan het besturingssysteem van je telefoon.

Waren bij de 945 een eenvoudige Android-versie en iOS-versie voldoende, bij de Garmin 945 LTE gelden als minimumeisen: Android 6.0 of iOS 13.0.

Veel software in de telefoon heeft een upgrade ondergaan. Zo kun je nu allerlei persoonlijke profielen opstellen voor je sportbeoefening.

De Garmin Forerunner 945 LTE is alleen compatibel met een telefoon met minstens Android 6.0 of iOS 13.0. Veel software is ge-upgrade. Er is ruimte voor eigen profielen.

De toegenomen gebruiksduur

Belangrijk voor veel gebruikers is de gebruiksduur met een opgeladen batterij. Hoewel het verschil tussen de 945 en 945 LTE niet groot lijkt, is het wel degelijk aanwezig.

Die gebruiksduur werd gemeten met een continu ingeschakelde GPS tracking en met ingeschakelde muziek. De Garmin 945 houdt het dan 10 uur vol, terwijl de 945 LTE pas na 12 uur leeg is.

Dit betekent dus een gebruiksduur die 20% langer is. Dat is heel behoorlijk.

Benut je van beide horloges alleen het smartwatch gedeelte, dan blijven ze allebei zonder bijladen 2 weken actief.

Met GPS en muziek ingeschakeld, houdt de Garmin Forerunner 945 LTE het met 12 uur 20% langer vol dan de Garmin 945.

Altijd verbonden voor hulp en assistentie

Een langere batterijduur is best fijn, maar de verschillen tussen de 945 en 945 LTE lijken nog niet echt spectaculair.

Dit komt doordat we het belangrijkste verschil nog niet hebben genoemd: De Garmin 945 LTE bezit voor bepaalde functies namelijk de 4G-capaciteit van een mobiele telefoon.

Dat kenden we bij de Garmin 945 nog niet. Deze LTE-capaciteit is overigens niet gratis. Om er gebruik van te kunnen maken, betaal je aan Garmin een abonnementsprijs van circa 6 euro per maand.

Maar dan ben je ook vol continu verbonden met het Garmin international emergency response center. Gaat er iets fout, dan wordt door dit internationale hulpcentrum direct bijstand voor je geregeld. Zo kun je dus uit allerlei nare situaties worden gered als dit nodig is.

Daarnaast kun je er dankzij dit abonnement voor zorgen dat jouw sportprestaties live te volgen zijn door vrienden en familie. Je bent voor deze toeschouwers te volgen als een bewegend stipje op een kaart.

Bij deze LiveTrack functie hoort bovendien het contact via tekst- en audioberichten dat je met deze personen kunt hebben.

Kortom, met de Garmin 945 LTE neemt je veiligheid en connectiviteit tijdens het beoefenen van je sport een flink stuk toe.

Voor 6 euro per maand verbindt de Garmin Forerunner 945 LTE je continu met het Garmin hulpcentrum. Ook communiceer je rechtstreeks met anderen. Zij zien jou bewegen als een stip op de kaart.

De hartritmesensor

Hoewel de meeste sensoren in beide horloges met elkaar overeenkomen, heeft Garmin wel een nieuwe optische hartritmesensor toegevoegd. Het is dezelfde sensor die je ook aantreft in de Venu 2 van Garmin.

De Garmin Forerunner 945 LTE is voorzien van een nieuwe optische hartritmesensor.

Conclusie: Garmin Forerunner 945 LTE of 945?

Beide modellen van Garmin zijn behoorlijk geavanceerd. Toch is de connectiviteit van de Garmin Forerunner 945 LTE een nieuwe stap erbij. Daar betaal je natuurlijk ook wel de prijs voor die aan deze nieuwe telefoon met abonnement (als je dat wilt) verbonden is.

Kies voor de Garmin Forerunner 945 LTE als je:

  • meer veiligheid tijdens je sportbeoefening belangrijk vindt
  • bereid bent daarvoor een extra bedrag per maand te betalen
  • de voordelen ziet van 12 uur gebruik op 1 batterijlading

 

Kies voor de Garmin Forerunner 945 als je:

  • de lagere prijs voor zo’n hoogwaardig sporthorloge aantrekkelijk vindt
  • je ook zonder externe verbinding veilig genoeg voelt
  • het horloge tussendoor geregeld op de lader gaat leggen
vs