Garmin Forerunner 955 vs Garmin Fenix 6

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Forerunner 955 en Garmin Fenix 6 zijn aantrekkelijke sporthorloges die qua functionaliteit eigenlijk om elkaar heen buitelen.

Ook de prijs van de horloges ligt in hetzelfde segment, hoewel de Forerunner 955 met een prijs van 500 euro zo’n 70 euro duurder is. Althans, dat is zo op het moment van schrijven van deze vergelijking. De prijzen zijn namelijk flink in beweging.

De 2 horloges uit dezelfde stal zorgen eigenlijk een beetje voor verwarring. Daarbij is de Forerunner 955 de hoogste in zijn serie, terwijl de Fenix 6 al een opvolger heeft gekregen in de vorm van de Fenix 7.

Welke kun je nou het beste kiezen, is de ene beter dan de andere?

Misschien stel jij jezelf op dit moment deze vraag. Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Forerunner 955 en Garmin Fenix 6 voor je naast elkaar gezet.

Garmin Forerunner 955 en Garmin Fenix 6: De overeenkomsten

Beide Garmins beschikken over een scherm met een resolutie van 260 x 260 pixels. De diameter van dit scherm is met 33 millimeter even groot.

Beide sporthorloges zijn sterk in gezondheidsbewaking en wijken daarin niet veel van elkaar af. Hetzelfde geldt voor de smartwatchfuncties die je in het horloge aantreft.

Opladen doe je door de Garmin proprietary plug charger in te pluggen op je telefoon.

De Forerunner en Fenix zijn bovendien uitgerust met zonneglas. Elke dag 3 uur buiten dragen met 50.000 lux lichtsterkte zorgt voor een flink aantal extra uren gebruiksduur.

Garmin Forerunner 955 versus Garmin Fenix 6: De verschillen

Het gewicht van de horloges

Om te kiezen wil je dus vooral weten welke verschillen er zijn. In de eerste plaats is dat het gewicht van de horloges.

De Fenix 6 is de zwaarste van de 2. Bij de stalen versie draag je 85 gram aan je pols. Kies je voor de titanium versie, dan weegt het geheel 72 gram.

De Forerunner 955 is wat dit betreft een stuk lichter. Hier bedraagt het gewicht slechts 53 gram. Het hangt er vanaf hoe gevoelig je ervoor bent, maar het is dus wel een voelbaar verschil.

Met 53 gram is de Garmin Forerunner 955 een stuk lichter dan de Garmin Fenix 6 die 72 of 85 gram weegt.

Schermtechniek van Forerunner en Fenix

We zeiden het al: het scherm van beide horloges is even groot. Ook zorgt de memory-in-pixel (MIP) technologie bij beide horloges voor een goede afleesbaarheid in de zon.

Toch is er een belangrijk verschil. Het scherm van de Forerunner kan met aanraking worden bediend. Bij het scherm van de Fenix kan dit niet.

Daarbij kun je het aanraakscherm van de Forerunner ook uitschakelen tijdens je training, omdat bediening met de 5 knoppen aan de zijkant ook gewoon mogelijk blijft.

De Garmin Forerunner 955 beschikt over een touchscreen en over knoppen, terwijl de Garmin Fenix 6 alleen met knoppen kan worden bediend.

De gebruiksduur van beide horloges

Zou de wat duurdere Forerunner dan ook beschikken over een langere accuduur? Ja, inderdaad. Het is een punt waar veel beslissingen op worden gebaseerd.

Die accuduur is bij allebei de wearables niet slecht, maar de Forerunner houdt het als smartwatch 15 tot 20 dagen vol. Bij de Fenix staat 14 tot 16 dagen vermeld.

Waarom die 2 verschillende waardes per horloge? Die gaan uit van wel of geen gebruik van zonne-energie via het horlogeglas. De hoogste waarde correspondeert met elke dag 3 uur direct zonlicht van minstens 20.000 lux.

Dat verschil door gebruik van zonlicht geldt ook als je de horloges intensiever gebruikt, bijvoorbeeld tijdens je trainingssessies.

De Forerunner houdt het dan bij gebruik van GPS 42 tot 49 uur vol. Bij de Fenix ligt die score wat lager, namelijk 36 tot 40 uur.

Ben je van plan om tijdens je hardlooprondes naast je GPS ook muziek te beluisteren, dan blijft de Fenix 10 uur actief.

Bij de Forerunner zakt die duur naar 8,5 uur, maar dat komt omdat daar alleen de score wordt gegeven wanneer ook alle andere verbindingsopties zoals Glonass en Galileo ingeschakeld staan.

De Garmin Forerunner 955 is voorzien van een sterkere accu dan de Garmin Fenix 6. Dit merk je door een langere gebruiksduur in de verschillende gebruikssituaties van dit sporthorloge.

Overige verschillen tussen beide Garmin horloges

Zijn er nog meer verschillen? Ja, nog wel een paar. Zo is er verschil in het glas waarmee de horloges zijn uitgerust. De Fenix 6 is afgewerkt met Power Glass.

Dat is hartstikke stevig, maar wordt in kwaliteit overtroffen door het Corning Gorilla Glass DX waarmee de Forerunner 955 werd uitgerust. Dit glas is namelijk meer krasbestendig en zorgt voor minder glinstering.

Ben je een fervent zwemmer of duiker, dan speelt de diepte om het horloge mee naartoe te nemen een belangrijke rol. Hierbij bestaat er ook een verschil tussen de 2 horloges.

De Fenix 6 is hier de sterkere. Die kan tot op 100 meter diepte worden meegenomen. De Forerunner kan ook best diep, maar is beperkt tot 50 meter.

De Fenix beschikt over een cadanssensor. Daarmee kun je de trapfrequentie tijdens het fietsen of de fitness meten.

De Forerunner heeft dan weer meer sportopties om uit te kiezen, maar dit zal waarschijnlijk worden gelijkgetrokken na een firmware update voor de Fenix 6.

De Garmin Forerunner 955 heeft beter horlogeglas en meer sportopties. De Garmin Fenix 6 beschikt over een cadanssensor en je kunt er dieper mee duiken.

Conclusie: Garmin Forerunner 955 of Garmin Fenix 6?

Wanneer je de verschillen bekijkt, zie je dat het er een beetje van afhangt hoe je jouw sporthorloge wilt gaan gebruiken.

Zo bestaan er bijvoorbeeld verschillen in de gebruiksduur van de batterij, de schermtechniek, het gewicht en de waterdichtheid.

Kies voor de Garmin Forerunner 955 als je:

  • een touchscreen op je horloge wilt hebben
  • van de langste accuduur wilt genieten
  • een horloge met weinig gewicht wilt dragen

Kies voor de Garmin Fenix 6 als je:

  • dieper dan 50 meter wilt kunnen duiken
  • als fietser graag een cadanssensor gebruikt
  • slechts de smartwatchfuncties zult gaan gebruiken
vs