Garmin Forerunner 955 vs Garmin Forerunner 945

Uitgebreide vergelijking

De Forerunner 9X5-serie vormt de top uit de Forerunner-lijn van Garmin dus het is altijd weer opwindend nieuws wanneer de nieuwste telg in deze serie wordt geïntroduceerd.

Na ruim 3 jaar heeft de Forerunner 945 eindelijk een opvolger gekregen in de vorm van de 955. Maar is de upgrade wel substantieel genoeg om over te stappen?

Wat ons betreft is het antwoord hierop een volmondig ‘ja’, want de extra functies en eigenschappen zijn niet alleen waardevol, het zijn er ook nog eens enorm veel!

Maar lees snel onze shootout tussen de Forerunner 945 en Forerunner 955 en oordeel zelf!

Overeenkomsten

Dit wordt makkelijk: pak gewoon even de functies in onze review van de Garmin Forerunner 945 erbij en je weet wat de overeenkomsten zijn.

Het enige wat wél (indien gewenst) op de 945 zat en niet beschikbaar is op de Forerunner 955 is een LTE-variant, om optimaal verbonden te blijven met familie en vrienden.

Verder heeft de Forerunner 955 gewoon alles wat de 945 heeft. En méér…

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 955 en 945

Drie jaar is een eeuwigheid in de wereld van tech-producten.

Vele sensoren en functies zijn verbeterd en er zijn heel veel nieuwe functies ontwikkeld; waarvan sommige al op andere modellen (zoals de Fenix-, Venu-, of Instinct-serie) zaten en sommige nu geïntroduceerd worden.

Ga er maar goed voor zitten…

Horlogekast, scherm en display

Het materiaal van de horlogekast en het scherm is hetzelfde gebleven: ook de 955 heeft weer een kast van met glasvezel versterkt polymeer en beschikt over Corning Gorilla Glass dat reflecties voorkomt.

Wel is de kast met een diameter van 46,5 mm een halve millimeter kleiner geworden terwijl de grootte van het display juist is toegenomen van 1,2 naar 1,3 inch (33 mm).

Dat is dus dubbel goed nieuws, want naast een groter display betekent dit ook dat de bezel kleiner is geworden (en daarmee de ‘screen to body-ratio’ groter).

Samen met de toename in grootte van het display is ook de resolutie omhooggegaan van 240 x 240 naar 260 x 260 pixels.

Maar het meest opvallende verschil is dat de Forerunner 955 een touchscreen heeft (en de 945 niet). De vertrouwde 5 knoppen zijn trouwens nog steeds gewoon aanwezig, wat heel fijn is.

Tenslotte is de Forerunner 955 2 gram zwaarder geworden en weegt nu 52 gram, wat nog steeds heerlijk lichtgewicht is.

Met een groter display, kleinere bezel en een touchscreen is het scherm van de Forerunner 955 een flinke upgrade.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

De 955 biedt een ware waslijst aan extra’s wanneer het gaat om sportieve functies.

Misschien is het daarom ook maar het beste om deze in lijstvorm te presenteren:

  • HRV-status


Het meten of schatten van de hartslagvariabiliteit kon al niet met de Forerunner 945 en werd geïntroduceerd op horloges als de Venu 2 en Fenix 7.

Maar nu is er ook de verder verbeterde functie ‘HRV-status’, die een nog betrouwbaardere indicatie hiervan kan geven door het cijfer te baseren op langetermijntrends.

  • Hardloopvermogen (en andere Running Dynamics)


Via externe apps was het al mogelijk om Running Dynamics-gegevens – zoals Hardloopvermogen – op je horloge te bekijken.Maar nu zit dit voor het eerst standaard geïntegreerd in de apps en menu’s op je horloge.

Echt ‘native’ is het helaas nog niet, wat betekent dat de gegevens niet direct vanaf de pols worden verzameld – zoals op bijvoorbeeld de Grit X Pro of Pacer Pro van Polar – maar via een met je horloge te koppelen band of pod.

  • Ochtendrapport


De eerdergenoemde HRV-data krijg je nu ook iedere ochtend aangereikt in je speciale ochtendrapport, samen met informatie over je slaapkwaliteit, het weer en de workoutsuggestie van die dag.

  • Race-widget en -kalender


De trainingen en wedstrijden vanuit je Garmin Connect-agenda kun je nu ook perfect terugvinden op je horloge.

Op de racekalender zie je toekomstige wedstrijden die je hebt ingepland, met informatie over de specifieke route, een voorspelling van je finishtijd en de temperatuur op de wedstrijddag.

  • Real-time stamina


Met real-time stamina kun je live zien hoe het met je uithoudingsvermogen gesteld is en hoeveel energie je vóór of tijdens een workout (over) hebt. Zo kun je een goede balans vinden.

  • Up Ahead


Met Up Ahead kun je in een handig overzichtje zien welke koerspunten er allemaal aankomen op je route, met alle afstanden, iconen en omschrijvingen erbij.

  • Ontspanningsmeldingen


Merkt je Forerunner 955 dat je meer gespannen bent dan gebruikelijk? Dan krijg je hiervan een melding en het advies om even rustig adem te halen.

  • Health snapshot


Net als bijvoorbeeld op de Venu 2, Fenix 7 en Instinct 2, is het op de Forerunner 955 mogelijk om een direct gezondheidsoverzicht te krijgen.

Hierin zie je snel belangrijke data, zoals gemiddelde hartslag, ademfrequentie, SpO2 en HRV.

  • Muscle maps


Met behulp van speciale heat maps kun je bij Kracht-oefeningen in een mooi anatomisch plaatje zien welke spieren je precies traint.

  • Verbeterde Training Status en workoutsuggesties


Door de race-widget en integratie met je wedstrijdkalender kunnen de analysefuncties op je horloge zich hierop aanpassen.

Dat betekent dat de Training Status en workoutsuggesties anders kunnen zijn dan gebruikelijk, om je beter voor te bereiden op je aankomende wedstrijden.

  • Training readiness (‘Klaar voor de training?’)


Door de geavanceerdere gezondheidsmetingen – met name ook de HRV – kun je nu een betere indicatie krijgen van je herstel dan voorheen.

In combinatie met onder meer je slaapkwaliteit en trainingsbelasting krijg je een goed onderbouwd advies over je ‘trainingsgereedheid’.

We zouden het rijtje nog een stuk langer kunnen maken, maar het punt is duidelijk…

Door de vele nieuwe en verbeterde sport- en gezondheidsfuncties is de Forerunner 955 een nóg volwassener en completer (multi)sporthorloge dan de 945 al was.

GPS en Hartslag

De Forerunner 945 doet het allerminst slecht op het gebied van route- en hartslagmeting, maar de Forerunner 955 is op alle fronten een verbetering.

Zo is de hartslagsensor – de Elevate 4 in plaats van Elevate 3-sensor – verder verbeterd en liggen de metingen nog dichter bij die van een hartslagband.

Minstens zo goed nieuws is dat de Forerunner 955 – in tegenstelling tot de 945 – beschikt over multiband satelliet-tracking.

Hierdoor heb je ook in uitdagende situaties – een dichtbegroeid bos, tussen hoge gebouwen of juist in enorme open vlaktes – een goed signaal en nauwkeurige metingen.

De Forerunner 955 kan strakkere en betrouwbaardere GPS-metingen produceren dan de 945 en heeft bovendien een verbeterde hartslagsensor.

Opslagruimte

16 GB opslagruimte is voldoende voor de meeste mensen. Aan de andere kant, als je muziek én verschillende topografische kaarten op je horloge wilt, zit deze ruimte zo vol.

Daarom is het prettig dat de Forerunner 955 de opslagruimte heeft verdubbeld (naar 32 GB).

De Garmin Forerunner 955 heeft 32 GB aan opslagruimte, maar liefst twee keer zo veel opslagruimte als de Forerunner 945.

Batterij

De Forerunner 955 gaat met 15 dagen in smartwatchmodus en 42 uur in GPS-modus bijzonder lang mee, maar de Forerunner 945 zit hier niet zo ver vandaan, met respectievelijk 14 dagen en 36 uur.

Toch best indrukwekkend voor een 3 jaar ouder model. Weliswaar met minder functies en een kleiner display om ‘draaiende’ te houden, maar toch…

De Garmin Forerunner 955 wint het van de 945 op het gebied van accuduur, maar het scheelt weinig. Niet bepaald een breekpunt dus.

Prijs

En dan de prijs. Logisch natuurlijk dat je voor al dit moois een flinke meerprijs betaalt. 

Maar dat valt eigenlijk best mee. Als je kijkt naar de huidige adviesprijzen, is de Forerunner 955 met een prijskaartje van 549 euro slechts 50 euro duurder dan de 499 euro kostende Forerunner 945.

Als je goed naar online deals speurt kun je op een bedrag tussen de 450 en 480 euro komen voor de Forerunner 945 wat het verschil al wat groter maakt.

Maar dan nog kunnen we ons met alle verbeteringen op de 955 – zeker ook op het gebied van trainingsondersteuning – niet voorstellen dat er veel mensen voor de 945 zullen kiezen.

De 945 is met de juiste aanbieding tot 100 euro goedkoper, maar zelfs met dat prijsverschil biedt de 955 gewoon heel veel onweerstaanbare waarde.

Conclusie: Garmin Forerunner 955 of 945 kopen?

Wil je de beste, meest nauwkeurige metingen, slimste analyses, de meeste opslagruimte, het meeste gebruikersgemak, kortom: het beste horloge? Dan is de Forerunner 955 voor jou.

Vind je hem te duur of wil je per se LTE-functionaliteit, dan is het een ander verhaal maar los daarvan is er eigenlijk geen reden om voor de 945 te kiezen.

Kies voor de Garmin Forerunner 955 als je:

  • wilt kunnen vertrouwen op altijd nauwkeurige en betrouwbare hartslag- en (multiband) GPS-metingen
  • de beste, meest gepersonaliseerde ondersteuning voor je training wilt
  • graag beschikt over een touchscreen


Kies voor de Garmin Forerunner 945 als je:

  • de ruime collectie sport- en analysetools ruim voldoende vindt
  • de Forerunner 955 nog net iets te duur vindt
  • behoefte hebt aan een (duurdere) LTE-variant

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs